DÃky geografické poloze zemÄ je chorvatská kuchynÄ velmi ovlivÅována regionálnÃmi rozdÃly. NapÅÃklad na Istrii se s velkou pravdÄpodobnostà setkáte témÄÅ na každém kroku s italskou kuchynÃ. V DubrovnÃku zase pocÃtÃte velmi silnÄ orientálnà nebo Åecké vlivy.
ÃplnÄ jiné je to ve vnitrozemÃ, zejména v horských oblastech, které jsou povÄstné skvÄlou a tradiÄnà pÅÃpravou jehnÄÄÃho masa nebo zvÄÅiny. KuchaÅi na pobÅežà Jadranu a na ostrovech se zamÄÅujà na pokrmy z ryb a dalÅ¡Ãch moÅských plodů. Pokud se týká různých sladkých dezertů, jako jsou napÅÃklad palaÄinky, Å¡trůdl a dalÅ¡Ã, jsou na nich vÄtÅ¡inou patrné rakouské stopy.
Na Istrijském poloostrovÄ je sice patrný vliv italské kuchynÄ, ale zároveÅ zde najdete mnoho mÃstnÃch specialit. Jedna z nejznámÄjÅ¡Ãch je polévka Istarska Supa, která se pÅipravuje z Äerveného vÃna, olivového oleje a osmaženého chleba. Ve vnitrozemà se hodnÄ podává MeneÅ¡tra, která se vÃce než lehké italské Minestrone podobá hutné zeleninové smÄsi. Istrie je povÄstná výskytem vzácných lanýžů, takže si zde nenechte ujÃt skvÄlou pochoutku, kterou jsou Pasta a tartuffi (lanýži plnÄné taÅ¡tiÄky).
DalÅ¡Ã z mnoha dobrot oblÃbených nejen vegetariány jsou Frittelle istriane (istrijské palaÄinky), které jsou plnÄné smÄsà z vajec, ricotty a grapy. V lesÃch severovýchodnÄ od zálivu Kvarner je mnoho hub, proto je tento region známý svými houbovými specialitami. Podél pobÅežà najdete mnoho restauracÃ, které velkými venkovnÃmi grily zkouÅ¡ejà nalákat co nejvÃce hostů. Äasto tak můžete vidÄt otáÄejÃcà se sele Äi jehnÄ opékané nad rožhaveným dÅevÄným uhlÃm celé hodiny.
Typickými dalmáckými pokrmy z masa jsou oproti tomu PaÅ¡ticada, v bÃlém vÃnÄ vaÅené hovÄzÃ, nebo jehnÄÄà polévka JagjeÄka corba. NárodnÃm jÃdlem Chorvatů je prÅ¡ut, což je uzená Å¡unka, která se pojÃdá jako pÅedkrm pÅi každé pÅÃležitosti. V jižnà Dalmácii se můžete setkat s Musakou, což jsou lasagne s mletým masem a lilkem. Na ostrovÄ Pag musÃte ochutnat koÅenÄný ovÄà sýr PaÅ¡ki sir, na Krku jsou specialitou BaÅ¡canske Å¡urlice, Äili nudle s mÃstnÃm sýrem.
KulináÅské hody v Chorvatsku