sobota 24. května 2014

Zahrada Dubrovníku

Zahradou Dubrovníku je nazýváno okolí jihovýchodně od Cavtatu, což je poloostrov a město ležící zhruba 15 km jižně od Dubrovníku. Rozkládá se zde rovněž velice úrodné a plodné údolí pod názvem Konavle. Zdejší prostředí a půdní podmínky velice prospívají především vinné révě, ale také fíkovníkům, olivovníkům, ovocným stromům i dalším plodinám včetně zeleniny.



Konavle,_CroatiaJe to poměrně rozlehlé údolí, jehož jméno pochází od důmyslného systému kanálů vytvořených v antické době. Na přímořské straně je ohraničeno hustě zalesněným výběžkem a ve vnitrozemí horským masivem Sniježnica, který dosahuje nadmořské výšky 1324 m.


Na sever odsud prochází hranice Bosny a Hercegoviny, východně pak Černé Hory. Zajímavé krajině údolí Konavle propůjčují její nezaměnitelný charakter mnohé cypřiše, které se v takovém hojném množství nikde jinde na dalmatském pobřeží nevyskytují.


Poslední a nejjižněji položené malé letovisko se nachází na chorvatském pobřeží cca 25 km jihovýchodně od Cavtatu a jmenuje se Molunat. Nevelký molunatský poloostrov je směrem k pevnině chráněn hradbami, které nechali vybudovat v 15. století představitelé města Dubrovník. Molunat včetně oblasti Sutorina a Konavle býval součástí Dubrovnické republiky.


Městečko je obklopeno hustou vegetací a leží přesně v místě, kde přechází pevnina v malý poloostrov Rat a má tudíž dvě zátoky. Je odsud nádherný výhled na další poloostrov s názvem Prevlaka, který zasahuje do černohorské zátoky u přístavního města Kotor. Nedaleko od letoviska Molunat byly nalezeny prehistorické hroby. Molunat sám o sobě je malebným městečkem umístěným v krásném prostředí a je ideálním místem pro klidnou dovolenou v nádherné přírodě. Turisté zde najdou krásné částečně písčité pláže a mezi skalnatými útesy betonová mola s upravenými vstupy do moře. Molunat je také ideálním východiskem pro výlet do sousední Černé Hory.




ubytování Dubrovnická riviéra
Levné apartmány na Dubrovnické riviéře








Zahrada Dubrovníku