pátek 23. května 2014

Korčula

Jedno z nejcennějších městských památkových rezervací v Dalmácii a zároveň jedno z nejnavštěvovanějších letovisek celého Chorvatska. Město Korčula naleznete na stejnojmenném ostrově, který je jedním z nejjižněji ležících ostrovů země. Toto letovisko, které má sice jen něco více než 3000 obyvatel, je během letní sezóny jedním z největších lákadel pro turisty z Česka, ale i zahraničí, kteří zde vždy najdou velmi pěkné a především udržované prostředí.


Letovisko Korčula, které v minulosti svými podmínkami zaujalo i Řeky, je vzdáleno od Prahy zhruba 1170 km. Přesto, že je městečko poměrně malé, nachází se zde hned několik sociálních, kulturních a ekonomických zařízení jako banky, lékárny, hotely, obchody, restaurace atd. Dá se tedy říci, že vám zde během dovolené nebude chybět prakticky nic. Kromě toho tady však najdete i několik kulturních památek, které zde stojí již několik století.
Korčula


Pláže v letovisko a v jeho okolí


V samotném letovisku máte na výbÄ›r z nÄ›kolika zátok, kde můžete odpočívat. MÄ›stskou pláž, která je asi tou nejlepší, najdete asi 200 metrů od starého mÄ›sta. V blízkosti této oblázkové pláže se nachází i nÄ›kolik stánků s občerstvením, kaváren a restaurací. V blízkosti hotelu „Park“ máte možnost si pronajmout i člun nebo surf.

Pokud vás nezaujme nÄ›která z pláže Korčuly, můžete zajít do nedaleko letoviska Lumbarda, kde můžete bÄ›hem dovolené odpočívat na nÄ›kterých z místních pláží. NejvÄ›tší z nich je pláž „Vela Pržina“, která je velmi oblíbenou mezi domácími, ale i turisty ze zahraničí. Nachází se zde množství lehátek a slunečníků. Nevýhodou této písečné pláži je, že bývá bÄ›hem sezóny plná.


Zajít však můžete ještě k zátoce Uvala Tatinja , která se nachází jižně od letoviska. Výhodou je velmi pěkný pohled na skupinku malých ostrovů, nacházejících se nedaleko této zátoky a také velmi dobré sociální zabezpečení pláže. Najdete zde i několik restaurací, malých obchodů a pizzerii.


Sport a zábava


Korčula má podobně, jako většina chorvatských letovisek poměrně dobré podmínky pro vodní sporty. Ve zdejších vodách máte velmi dobré podmínky pro jachting, windsurfing a potápění. Pokud patříte v potápění mezi začátečníky, případně jste si s sebou nevzali potřebné vybavení, můžete zajít do potápěčského centra „Neno Dive Club“. Ten najdete v západní části ostrova. Ovšem samotný klub pořádá ponory prakticky po celém pobřeží ostrova. Ceny zde začínají již od 75 euro až po 249 euro.
město Korčula
Marina Korčula, kterou najdete v samotném městě, nabízí zájemcům možnost kotvit malé, ale i větší lodě. Pokud nedisponujete žádným člunem nebo jachtou, v místním přístavu si můžete zapůjčit nafukovací člun nebo malou loď, na které se můžete plavit v blízkosti pobřeží. Cena za pronájem menší loďky začíná běžně již od ceny 100 euro za den.


Pokud patříte mezi fanoušky cyklistiky nebo turistiky, máte na výběr z přibližně dvanácti označených tras. Cyklisté si zde mohou zapůjčit i kolo, které jistě využijí na některé z cyklostezek. Všechny cyklostezky začínají a i končí v ostrovní části Blato. Pro turisty je zde také připraveno šest označených tras, od těch jednodušších podél pobřeží až po náročnější horské stezky. Je to jen na Vás, na které z nich si troufáte. Kromě toho si na místních hřištích můžete zahrát i tenis, minigolf, fotbal nebo volejbal.


Historické památky


Historie tohoto malého letoviska je v skutku opravdu bohatá. Dodnes se například podle legendy traduje, že Marco Polo (slavný cestovatel) se nenarodil v Benátkách, ale právÄ› na ostrovÄ› Korčula. KromÄ› toho se zde zachovala i „MoreÅ¡ka“ – romantický dynamický tanec s meči, která byla svého času rozšířena po celém stÅ™edomoří. Tuto rytířskou hru, tak můžete vidÄ›t právÄ› na Korčule.
ostrov Korčula

Z hmotných památek určitÄ› navÅ¡tivte, možná nejvýznamnÄ›jší památku mÄ›sta – mÄ›stské hradby. Ty najdete ve staré části mÄ›sta, kde stojí již od 14. století. MÄ›stské hradby je dodnes vidÄ›t v mnoha letoviscích na Jadranu, ve mÄ›stÄ› Korčula je můžete obdivovat v opravdu velmi dobrém stavu, který si udrželi pÅ™esto, že se staly bÄ›hem své existence terčem nÄ›kolika útoků. Hradby se dají obejít pÅ™ibližnÄ› za 20 minut.


Velmi pÄ›knou památkou letoviska je také goticko – renesanční katedrála sv. Marka z 16. – 17. století. Exteriér samotné budovy není na první pohled ničím výjimečný, ovÅ¡em interiér této stavby je velmi zajímavý. Katedrálu najdete v samém srdci starého mÄ›sta, konkrétnÄ› na nejvyšším bodÄ› Strossmayerovo námÄ›stí.


Kam na celodenní výlet


Možností, kam zajít na celodenní výlet z letoviska je díky výhodné poloze ostrova a města poměrně hodně. Jako nejbližší cíl, kam se vyplatí zajít, je malý výlet loďkou na ostrov Badija. Tento malý ostrov o rozloze 1km2 najdete nedaleko Marina Korčula. Nachází se tam i klášter, který zde nechali vystavět františkáni z Bosny. Dnes je funkce této budovy odlišná oproti minulosti, protože od roku 1950 se klášter změnil na sportovní a rekreační areál.


Přibližně 3 km severovýchodně od letoviska se nachází městečko Orebič. Toto malé letovisko se nachází na poloostrově Pelješac. Orebič je podobně, jako Korčula poměrně vyhledávanou destinací turistů z celé Evropy. Nachází se zde i velmi pěkná písečná pláž s velmi dobrou nabídkou služeb a zábavy. V centru města je i několik velmi pěkných a honosných domů, které zde zanechali bohatí kapitáni lodi z období rozkvětu města.


Pokud neplánujete strávit část dne plavbou lodi, můžete zajít i do vnitrozemského města Blato. Druhé největší město ostrova je oblíbené mezi návštěvníky i díky velmi dobrému vínu. Nachází se zde i velmi pěkné náměstí, středověký kostel Všech svatých a renesanční barokní zámek rodiny Arnerićů, které dnes slouží jako muzeum.


ubytování Korčula
Levné apartmány na Korčule








Korčula