středa 14. května 2014

Město Krk na ostrově Krk

Historické a malebné město s neodolatelnou romantickou atmosférou. I tak se dá v krátkosti charakterizovat hlavní město stejnojmenného ostrova, město Krk. Kdysi římská obec Curicum leží u jihozápadního pobřeží ostrova a dodnes v něm turisté mohou obdivovat mnohé historické památky, které zde zanechala bohatá historie, jako například mariánská katedrála se základy baziliky z 5. století.


Přímořské středisko se nachází od hlavního města České republiky zhruba 865 km. Na samotný ostrov, kterého součástí je i samotné letovisko se dá dostat přes most Krk, který měří přibližně 1,3 km. Pobřežní městečko Vás v prvním okamžiku určitě zaujme hradbami, které chránili území v minulosti před piráty. Kromě toho zde však na Vás čeká i městský trh s dárky z exotických zemí, Staroměstského náměstí (webkamera) a množství zábavy.


Pláže ve městě a v jeho okolí


Hlavní pláž letoviska se nachází přibližně 1 km od centra, přesněji v zátoce Dražica. Tahle oblázková pláž je ideální především pro rodiny s dětmi, díky pozvolnému vstupu do moře. Najdete zde však i několik sportovních zařízení a obchody s občerstvením.
město Krk

Velmi pěkná pláž, kterou najdete nedaleko města je pláž Ježevac. Tahle pláž je složena z jemných kamínků, které dodávají místu velmi pěkný vzhled. Výhodou této pláže je solidní výběr lehátek, slunečníků a borové lesy, které zde vytvářejí příjemný přírodní stín. Kromě toho je však v blízkosti pláže i množství obchůdků, restaurací a stánků se suvenýry, které dodávají tomuto místo ještě vyšší exkluzivitu. Pláž Ježevac se za poslední roky velmi zlepšila, díky čemuž si vysloužila i modrou vlajku.


Pokud se nacházíte v blízkosti starého mÄ›sta, určitÄ› zajdÄ›te k blízké „Plaža Koral“. Tato pláž se nachází v romantické zátoce, nedaleko hotelu Valamar Koralj. Velkou výhodou pláže je písčité dno, kÅ™išťálovÄ› čistá voda, která symbolizuje tuto zátoku a dobrý pozvolný vstup do moÅ™e.


Sportovní atrakce letoviska


Samotný ostrov je ideálním místem pro cyklisty, kteří zde najdou velmi dobÅ™e přístupné cyklostezky. Nejbližší cyklistická trasa začíná přímo ve mÄ›stÄ› Krk, kde má také i svůj konec. Trasa dlouhá cca 35 km je ideální i pro začátečníky, díky nepříliÅ¡ náročnému terénu a stoupání. V případÄ›, že si zapomenete kolo, místní půjčovny Vám za poplatek rádi potÅ™ebné vybavení zapůjčí. PravidelnÄ› se v červnu zde koná i závod „Proljeće na kotačima“ nebo v pÅ™ekladu “ Jaro na kolech “.


V případÄ›, že se plánujete v místních hlubinách potápÄ›t a nemáte k dispozici profesionálnÄ› vybavení, jdÄ›te do potápěčského centra „Neptun Å ilo“. Najdete ho v mÄ›stečku Å ilo ve východní části ostrova. Začátečníci zde mohou v případÄ› zájmu využít i nÄ›kolikadenní kurzy potápÄ›ní, které jejich znalosti v tomto sportu zajisté zlepší. ZkuÅ¡enÄ›jší si zde mohou pronajmout profesionální potápěčské vybavení, které určitÄ› využijí například v hlubinách pobÅ™eží ostrova Plavnik, kde se nacházejí i vzácné korály. Potápěčské centrum “Neptun Å ilo“ svým návÅ¡tÄ›vníkům nabízí i noční potápÄ›ní z lodi.


Mimo toho se zde můžete zabavit na vodních lyžích, rybolovem, plážovým volejbalem, bowlingem nebo tenisem na místních kurtech. Pokud Vás však ani toto nezaujalo, můžete zkusit i jachting, ke kterému si samozřejmě nezapomeňte přibalit i jachtařskou mapu.


Památky města Krk


Asi nejznámější památkou tohoto historického letoviska je mariánská katedrála. Ta je postavena na základech staré baziliky z 6. století, kterou v 12. století přestavěli v románském slohu a o šest století později zase v barokním slohu. Katedrála je dodnes ve velmi dobrém stavu. V jejím interiéru můžete obdivovat i mnohé zajímavé díla benátských i domácích autorů, jako například Stříbrný oltář z roku 1477.


Další zajímavou památkou městečka Krk jsou městské hradby, které jsou celkově třetí největší v celém Chorvatsku. Základy stěn hradeb začali stavět už Ilyrové, kteří tu svého času žili. Postupem času se však hradby měnily, ku příkladu během středověku plnily i významnou obrannou funkci před piráty. Dodnes se zachovala jen část hradeb, které však s pomocí zahraničních investorů úřady rekonstruují.


Z množství památek se vyplatí určitě navštívit i frankopansky hrad s věží, který zde stojí již od 14. století. Samotná věž, která je významnou součástí stavby prošla mnoha rekonstrukcemi, asi nejvýznamnější kolem roku 1600. Během této rekonstrukce zde byla přidána i kamenná deska s nápisem “Aureate Venetorum libertati “, kterou zde zanechali Benátčané.


360° panoramatické fotky města Krk





Zajímavá místa okolí letoviska, kam se vyplatí jít na celodenní výlet


Pokud se rozhodnete zavítat do tohoto letoviska, máte na výběr hned z několika zajímavých míst v okolí, kam se vyplatí zajít s přáteli nebo rodinou na výlet. Jedním z nich je letovisko Punat, které má několik pěkných oblázkových pláži. Zajímavostí tohoto místa je však především malý ostrov Košljun, kde najdete františkánský klášter a místní muzeum.


Celodenní výlet si však můžete udělat i lodí k letovisku Lopar, které najdete na ostrově Rabu. Najdete zde krásnou 1,5 kilometrů dlouhou písečnou pláž s tobogány a vynikajícím pozvolným vstupem do moře. Kromě toho zde v okolí letoviska můžete navštívit i část lokalitu Punta Zidine, kde jsou pozůstatky antických staveb.


Kromě zmíněných dvou míst doporučujeme navštívit i ostrov Rab, který najdete jižně od ostrova Krk. Především jeho centrum, které nese název tohoto ostrova je skutečnou perlou celého Jadranu. Množství historických památek, krásná příroda a v neposlední řadě i velmi pěkné pláže se opravdu vyplatí navštívit.


ubytování Krk město
Levné apartmány v Krku









Město Krk na ostrově Krk