sobota 31. května 2014

First minute nabídka - newsletter

Venku už je sluníčko a vám se určitÄ› nechce plnit vÅ¡echny ty sterotypní povinnosti v životÄ› co ? Těšíte se na to, až si budete moci vydechnout v klidu, lehnout si nejlépe nÄ›kam na pláž aodpočinout si od vÅ¡eho… Není to tak nemožné jak se tÅ™eba zdá – sednout do auta a tÅ™eba už za osm hodin můžete být u kÅ™išťálového moÅ™e, na oblázkové pláží a poslouchat jen ptáky a cvrčky, to by bylo fajn že…
First minute výhodná nabídka ubytování v Chorvatsku

V Chorvatsku už je teď všude přes 22°C, dlouhodobá předpověď počasí pro červen je optimální a vypadá to na slunečné počasí po celý měsíc. Pokud se rozhodnete s vaší rodinkou či přáteli udělat si teď výlet za pohodou určitě se to vyplatí i finančně, protože máme pro vás výhodnou nabídku FIRST MINUTE ubytování v Chorvatsku a na našem webu UBYTOVANIvCHORVATSKU.cz najdete tisíce dalších apartmánů s kontakty přímo na majitele a bez provize cestovkám.




Vybíráme pro vás zajímavé články z našeho Magazínu o Chorvatsku :




Přehled mýtného v Chorvatsku


Mýtné v Chorvatsku


Jelikož nám v Chorvatsku přepočítali mýtné protože měli špatně změřené úseky dálnic tak tu máme nové ceny. U některých úseků došlo ke zlevnění a u některých k malému zdražení. Více se dozvíte v článku.






Poznáváme Chorvatsko: Krk


ostrov Krk



MÄ›sto Krk na ostrovÄ› Krk – Historické a malebné mÄ›sto s neodolatelnou romantickou atmosférou. Krk leží u jihozápadního pobÅ™eží ostrova a dodnes v nÄ›m turisté mohou obdivovat mnohé historické památky.




Další články čtěte na našem facebooku


Výběr z výhodných First Minute nabídek




Apartmány Muti BanjoleApartmány Coki Medulin




Apartmány Zaga MilnaApartmány Miro RažanacApartmány Ana Blace




Apartmány Oaza PrimoatenApartmány Barun SelineApartmány Nakič Drage

Další nabídky výhodného ubytování v Chorvatsku v našem katalogu: Zobrazit další FIRST MINUTE

Chcete také dostávat náš newsletter se zajímavostmi a výhodným nabídkami jako první ? 




First minute nabídka - newsletter

čtvrtek 29. května 2014

Kukljica na ostrově Ugljan

Malá osada, která je dodnes rybářskou obcí, patří mezi ty nejmenší letoviska Dalmácie. Kukljica se nachází se na ostrově Ugljan, konkrétně v jeho nejjižnější a zároveň i nejužší části. Dodnes je domovem více než 800 obyvatel, který se živí kromě rybolovu i turismem. V jednom z největších letovisek ostrova, rekreanti najdou několik pěkných a udržovaných pláži, ale i velmi dobré podmínky pro sportovní aktivity. Samozřejmě, asi největším lákadlem je příjemná středomořské klima.


Kukljica je vzdálena od hlavního města České republiky zhruba 990 km. Na toto nenápadné letovisko se dostanete jen trajektem, protože ostrov Uglljan dosud není spojen mostem s pevninskou částí Chorvatska. Přesto zde však najdete vše, co by vám k dobré dovolené nemělo chybět.


Pláže v letovisku


V letovisku najdete tÅ™i velmi pÄ›kné a pÅ™edevším udržované pláže, kam se opravdu vyplatí jít odpočívat k moÅ™i. Jednou z nich pláž „SabuÅ¡a„, která je sice od centra mÄ›stečka vzdálena asi 20 minut pěší chůzí, pÅ™esto se vÅ¡ak sem určitÄ› vyplatí zajít. SabuÅ¡a je totiž možná nejlepší pláž na celém Ugljanu a je prakticky vhodná pro vÅ¡echny vÄ›kové kategorie. PÅ™esto, že je SabuÅ¡a písečná pláž, část jejího bÅ™ehu je betonový, který je ovÅ¡em vhodný na opalování. Vstup do moÅ™e je mÄ›lký, což je ideální i pro rodiny s dÄ›tmi. Blízko pláže najdete i stránky s občerstvením a restaurace.


Další pláží, kam můžete zajít je pláž Kostanj, kterou najdete severně od střediska. Tato písčitá pláž má velmi dobrý pozvolný vstup a mělké moře, což je ideální kombinace pro neplavce a rodiny s malými dětmi. Nevýhodou je však to, že se zde nenacházejí žádné stánky s občerstvením a ani restaurace. Pokud Vám tedy překážejí přeplněné pláže, určitě sem zajděte.
Kukljica

Blízko letoviska se nachází i jedna nudistická pláž. Pláž Jelenice najdete nedaleko pláže Sabuša , kterou jsme výše zmínili. Tahle písčito-oblázková pláž je vzdálena od centra Kukljice asi 25 minut pěší chůzí. Pláž je mimo jiné obklopena mnoha olivovníky, které zde rostou.


Sportovní atrakce a zábava v letovisku


 Příjemné podnebí a velmi dobré podmínky pro sport v Kukljici, jsou ideálním prostředím pro aktivní sportování. V nedalekém komplexu Zelena Punta najdete například tenisové kurty, hřiště pro minigolf a plážový volejbal. Kromě toho si v tomto komplexu můžete zapůjčit i kola, které určitě využijete na jízdu po ostrově nebo po nově vybudovaných cyklostezkách v sousedním ostrově Pašman, který je s Ugljanem spojen nedalekým mostem.


Rekreační centrum Zelena Punta navíc zapůjčuje i malé čluny a plachetnice. Velmi dobré meteorologické podmínky na moři, jsou ideální pro plachetnice a jachty. V okolí ostrova se nachází několik zajímavých destinací, kam můžete s lodí zajít, jako například přírodní park Telašćica nebo NP Kornati. Kromě toho je v okruhu letoviska hned několik menších, ale i větších přístavů, kde můžete kotvit loď.


Pro turisty, kteří mají v oblibě procházky, jsou ideální Lungomarske chodníky. Ty se táhnou podél pobřeží, přes četné zátoky a léta staré borové lesy. Jistá část chodníků vede i do olivových hájů. Na své si přijdou i náročnější, neboť některé trasy jsou určeny výhradně pro aktivní turisty, kteří mají s turistikou už nějakou tu zkušenost.


Za zábavou a kulturou vám opět doporučujeme zajít ke komplexu Zelena Punta, kde se pravidelně během letních dnů konají různé akce v rámci „Kulturního léta ostrova Ugljan“. Kromě toho se zde koná i Mariánské procesí, a to konkrétně 5.srpna. Procesí každoročně směřuje z Kukljice na jihovýchod ostrova ke kapličce v zálivu Ždrelac. Účastníci této slavnosti bývají oblečení v tradičních krojích. Vyvrcholením slavnosti je přenesení mariánského obrazu lodí ke kostelu v Kukljici. Tam bývá vystaven až do 8. srpna.
Kukljica památky


Historické památky letoviska


Přesto, že je Kukljica poměrně malou osadou, dodnes zde najdete několik zajímavých historických památek, které se vyplatí vidět. Prakticky už samotná osada je dá se říci historická obec, protože místní kamenné domky, které jsou vystavěny v typickém dalmatském stylu, zde stojí již několik století. Naleznete zde i několik menších paláců, které patří mezi to nejkrásnější v celém letovisku.


Za pozornost však stojí i kostel Panny Marie, který se nachází v úžině mezi ostrovy Ugljan a Pašman. Stylistický barokní kostel, jehož poslední výrazná rekonstrukce probíhala ještě v 17. století, představuje velmi cennou kulturní památku celé oblasti, díky čemuž již od roku 1982 je zařazen pod státní ochranu kulturních památek. V interiéry kostela najdete čtyři mramorové sloupy a pět oltářů.


Další zajímavou památkou je kostel sv. Pavla, který se nachází v samém centru města. Stavba na tomto místě stojí již od roku 1665, výraznou rekonstrukcí si však kostel prošel ještě v roce 1741, kdy se ke kostelu přistavila ještě věž na levé straně budovy. V interiéru kostela se nachází hlavní oltář, dva oltáře na pravé straně zasvěcené sv. Pavlovy a dva oltáře na levé straně zasvěcené Duchu Svatému.
Kukljica na Ugljanu


Kam na celodenní výlet z letoviska


Nejbližší destinací, kam se vyplatí zajít z Kukljice je sousední ostrov PaÅ¡man. Zajít můžete přímo do stejnojmenného letoviska, které se nachází pÅ™i východním pobÅ™eží ostrova PaÅ¡man. Samotné mÄ›sto PaÅ¡man je velmi příjemným letoviskem, které je i bÄ›hem letní sezóny pomÄ›rnÄ› klidným místem, kde si můžete vychutnat dokonalou scenérii ostrova a průzračné čisté moÅ™e Jadranu. Najdete zde i jednu historickou památku – malý stÅ™edovÄ›ký kostelík sv. Rocha.


Určitě za pozornost stojí i blízké město Zadar, které je největším městem oblasti. Tento přístav, který je dnes domovem přibližně 80 tisíc obyvatel, patří mezi ekonomické, ale i kulturní střediska Chorvatska. Najdete zde množství obchodů, restaurací a množství sportovních nebo zábavných atrakcí. Zadar vás však dozajista zaujme především starou historickou částí města, která je vystavěna na místním poloostrově. Právě v těchto místech se nachází několik velmi zajímavých a pěkných historických památek, jako předrománský kostel sv. Donáta nebo katedrála sv. Anastázie. Cenná památka je i pevninská brána. Pokud navšívite město Zadar, určite se zastavte při zdejší tržnici ovoce a zeleniny, která se svou velikostí řadí mezi ty největší v celé Dalmácii. Nachází se zde však i archeologické muzeum, které je druhé nejstarší muzeum v Chorvatsku a jedno z nejstarších v celé Evropě. V tomto muzeu se dodnes nachází několik významných archeologických nálezů z dob římské říše, ale i několik předmětů, které úzce souvisí s kulturním dědictvím celého Chorvatska.


Navštívit můžete i na jiné zajímavé místo na ostrově Ugljan, například obec Preko. Tá se nachází ve východní části ostrova a přesto, že se jedná o přímořskou obec, je dodnes Preko spíše ve stínu jiných menších letovisek na Ugljanu. Preko je v současnosti správním centrem celého ostrova. Kromě rybolovu tu lidé žijí i například z pěstování vinné révy a olivovníků, které můžete najít v blízkosti obce. V samotném Preku se nachází i oblázková pláž, která byla v minulosti vyznamenána i modrou vlajkou kvality. Dodnes zde můžete obdivovat i několik historických památek, jako například románský kostel sv. Jana Křtitele a Benátsku pevnost, která zde stojí již od 13. století. V blízkosti obce se nachází i malý ostrov Galovac, kde dodnes stojí i františkánský klášter mnichů-hlaholášů z 15. století. Zajímavostí obce je i moderní přístav pro jachty, který se otevřel jen před pár lety.


ubytování Kukljica
Levné apartmány v Kukljici








Kukljica na ostrovÄ› Ugljan

úterý 27. května 2014

Novalja na Pagu

Oblíbené městečko na ostrově Pag je jedním z nejoblíbenějších letovisek mezi mladými. Novalja je poměrně velké letovisko které se nachází v severozápadní části ostrova. V posledních letech se stalo známé i díky pláži Zrče, která patří mezi ty nejrušenější v celé Dalmácii a množství zábavy, za kterou zde cestuje právě mladší generace rekreantů z celé Evropy.


Letovisko postavené na základech římského města Novalis je vzdáleno od hlavního města České republiky cca 950 km (autem). Na území města se dodnes zachovalo i množství velmi cenných památek, jako například antický podzemní vodovod a gotický kostel Matky Boží. Samozřejmě, hlavním lákadlem většiny rekreantů jsou místní pláže, které patří mezi ty nejkrásnější v celé Dalmácii. Zajímavostí je i místní botanická rezervace oliv v Lunu, kde se nachází přibližně 1500 stromů divokých olivovníků či Pažský sýr, který proslavil celý ostrov nejen v Chorvatsku a velké množství ovcí (přibližně 30 000).
Zrče - Novalja


Pláže v letovisku a jeho okolí


Letovisko Novalja je proslulé svými plážemi po celé Evropě, z toho důvodu zde není nouze o kvalitní a udržované pláže. Asi nejznámější pláží je pláž Zrće, která se nachází asi 3 km od centra města. Tahle poměrně velká štěrková pláž je během léta hojně navštěvována především mladými turisty. Hlasitá hudba, množství zábavných atrakcí jsou zárukou toho, že se zde rozhodně nudit nebudete. Kromě toho je výhodou pláže i velmi dobrý pozvolný vstup. Pláž Zrće byla oceněna i modrou vlajkou kvality.


Pokud jste sem pÅ™iÅ¡li s dÄ›tmi, doporučujeme Vám spíše pláž Planjika – Trinčel, která má velmi dobrý pozvolný vstup. Tato písčitá pláž a nachází asi 2 km severnÄ› od mÄ›stečka, konkrétnÄ›ji v zálivu Stara Novalja. Pláž disponuje dobrým sociálním zázemím, naleznete zde i malé obchody, restaurace a stánky s občerstvením. Zárukou kvality pláže Planjika – Trinčel je i modrá vlajka kvality, která se udÄ›luje tÄ›m nejlepším plážím v Chorvatsku.
webkamera Novalja


Odpočívat můžete i na pláži Straško, která se nachází přibližně 1 km jižně od centra letoviska. Výhodou pláže je to, že je obklopena borovými lesy, které zde vytvářejí příjemný přírodní stín. Najdete zde i sprchy, restaurace, kavárny, stánky s občerstvením a několik obchodů. Straško má velmi dobré podmínky i pro sport, bez problémů si zde můžete zahrát i plážový volejbal nebo si zde zapůjčit i vodní skútr. Pronajmout se tu dají i slunečníky a lehátka. Pláž byla také oceněna modrou vlajkou kvality.


Sportovní atrakce a zábava v letovisku


V letovisku působí jeden profesionální klub NK Novalja, který momentálně hraje třetí nejvyšší fotbalovou soutěž v Chorvatsku. Novalja hrává své domácí zápasy na místním stadionu s kapacitou 1500 diváků.


Co se týče sportovních možností, je letovisko na tom poměrně dobře. Místní podmínky a sportoviště umožňují praktikovat velké množství sportů, jako například tenis, plážový volejbal, fotbal, badminton atd. Nachází se zde i fitness centrum a několik cyklostezek, které mohou využít cyklisté na poznání místní krajiny. Kola se dají pronajmout i v místních půjčovnách.


Možností se bavit je podobně, jako sportovních atrakcí v místě letovisku hodně. Najdete zde několik diskotékových klubů a kulturních akcí. Mladým doporučujeme jednoznačně zajít k pláži Zrće, kde se pravidelně konají diskotéky a různé zábavy. Ostatně se ve městě konají pravidelně menší festivaly, hlavně během Novaljského kulturního léta.
Novalja


Historické památky letoviska


Největší památkou letoviska je antický vodovod, který zde vytesali ještě v 1. století našeho letopočtu. Délka tohoto díla je 1042 metrů s průměrem cca 60 cm. Vodovod má po své délce i devět nadzemních komínů, které zajišťují přísun čerstvého vzduchu. Nejvyšší z nich má 44 metrů. Vodovod svému účelu sloužil především během římské říše, když zajišťoval přísun pitné vody k městu. Po konci antického období vodovod přestal sloužit svému účelu, znovu objeven byl dokonce až v 19. století, jelikož do té doby místní o něm nevěděli.


Ve městě se nachází také několik nadzemních památek, jako například kostel Matky Boží. Ten stojí na základech křesťanské baziliky ze 4. století. Velká rekonstrukce stavby proběhla ještě v 17. století, když se ke kostelu dostavěli ostatní části, které vytvořily konečnou podobu dnešního stavby. Uvnitř kostela můžete vidět i pozůstatky mozaikové podlahy ze starověké baziliky a oltář, nad kterým je obraz Panny Marie. Kostel Matky Boží najdete v centru Novalje.


Poslední historickou zajímavostí mÄ›sta je archeologická sbírka „Stomorica“, která obsahuje nÄ›kolik zajímavých historických památek, jako například Å¡perky a různé cenné díla.


Kam zajít na celodenní výlet z letoviska


Možností kam zajít na výlet během dovolené v Novalje je mnoho. Pokud se sem rozhodnete zajít, určitě navštivte místní olivovníky v Lunu. Ty se nacházejí v severozápadní části ostrova Pag. Konkrétně na vrchu Gradac, ve výši 135 m. n. m. se nachází tento pozoruhodný háj na ploše 24 hektarů, kde se dodnes plodí přibližně 80000 olivovníků. V části lunských olivovníků je již od roku 1963 vyhlášena chráněná oblast, která obsahuje skupinu cca 1500 původních olivovníků.
olivovniky

Pokud je Vaší zálibou turistika nebo cyklistika, můžete se vydat na celodenní výlet k nejvyššímu bodu vrchu Sv.Vid. Svojí výškou 349 m.n.m. sice nepatří mezi těžko zdolatelné překážky, přesto se i v tomto případě vyplatí dodržovat určitá pravidla bezpečnosti. Zdatnější si mohou vyzkoušet i strmý výstup z Bošany. Pokud se sem rozhodnete jít, doporučujeme Vám vzít si pevnou obuv a ideálně naplánovat výstup již v ranních hodinách.


V případě, že chcete absolvovat výlet lodí, můžete navštívit ostrov Maun nebo Škrda. Oba ostrovy se nacházejí blízko sebe. Od letoviska Novalja jsou vzdáleny jen něco více než 5 km. Během výletu je možné se také koupat v zátokách ostrovů Maun a Škrda.


ubytování Novalja
Levné apartmány v Novalje








Novalja na Pagu

sobota 24. května 2014

Zahrada Dubrovníku

Zahradou Dubrovníku je nazýváno okolí jihovýchodně od Cavtatu, což je poloostrov a město ležící zhruba 15 km jižně od Dubrovníku. Rozkládá se zde rovněž velice úrodné a plodné údolí pod názvem Konavle. Zdejší prostředí a půdní podmínky velice prospívají především vinné révě, ale také fíkovníkům, olivovníkům, ovocným stromům i dalším plodinám včetně zeleniny.



Konavle,_CroatiaJe to poměrně rozlehlé údolí, jehož jméno pochází od důmyslného systému kanálů vytvořených v antické době. Na přímořské straně je ohraničeno hustě zalesněným výběžkem a ve vnitrozemí horským masivem Sniježnica, který dosahuje nadmořské výšky 1324 m.


Na sever odsud prochází hranice Bosny a Hercegoviny, východně pak Černé Hory. Zajímavé krajině údolí Konavle propůjčují její nezaměnitelný charakter mnohé cypřiše, které se v takovém hojném množství nikde jinde na dalmatském pobřeží nevyskytují.


Poslední a nejjižněji položené malé letovisko se nachází na chorvatském pobřeží cca 25 km jihovýchodně od Cavtatu a jmenuje se Molunat. Nevelký molunatský poloostrov je směrem k pevnině chráněn hradbami, které nechali vybudovat v 15. století představitelé města Dubrovník. Molunat včetně oblasti Sutorina a Konavle býval součástí Dubrovnické republiky.


Městečko je obklopeno hustou vegetací a leží přesně v místě, kde přechází pevnina v malý poloostrov Rat a má tudíž dvě zátoky. Je odsud nádherný výhled na další poloostrov s názvem Prevlaka, který zasahuje do černohorské zátoky u přístavního města Kotor. Nedaleko od letoviska Molunat byly nalezeny prehistorické hroby. Molunat sám o sobě je malebným městečkem umístěným v krásném prostředí a je ideálním místem pro klidnou dovolenou v nádherné přírodě. Turisté zde najdou krásné částečně písčité pláže a mezi skalnatými útesy betonová mola s upravenými vstupy do moře. Molunat je také ideálním východiskem pro výlet do sousední Černé Hory.




ubytování Dubrovnická riviéra
Levné apartmány na Dubrovnické riviéře








Zahrada Dubrovníku

pátek 23. května 2014

Korčula

Jedno z nejcennějších městských památkových rezervací v Dalmácii a zároveň jedno z nejnavštěvovanějších letovisek celého Chorvatska. Město Korčula naleznete na stejnojmenném ostrově, který je jedním z nejjižněji ležících ostrovů země. Toto letovisko, které má sice jen něco více než 3000 obyvatel, je během letní sezóny jedním z největších lákadel pro turisty z Česka, ale i zahraničí, kteří zde vždy najdou velmi pěkné a především udržované prostředí.


Letovisko Korčula, které v minulosti svými podmínkami zaujalo i Řeky, je vzdáleno od Prahy zhruba 1170 km. Přesto, že je městečko poměrně malé, nachází se zde hned několik sociálních, kulturních a ekonomických zařízení jako banky, lékárny, hotely, obchody, restaurace atd. Dá se tedy říci, že vám zde během dovolené nebude chybět prakticky nic. Kromě toho tady však najdete i několik kulturních památek, které zde stojí již několik století.
Korčula


Pláže v letovisko a v jeho okolí


V samotném letovisku máte na výbÄ›r z nÄ›kolika zátok, kde můžete odpočívat. MÄ›stskou pláž, která je asi tou nejlepší, najdete asi 200 metrů od starého mÄ›sta. V blízkosti této oblázkové pláže se nachází i nÄ›kolik stánků s občerstvením, kaváren a restaurací. V blízkosti hotelu „Park“ máte možnost si pronajmout i člun nebo surf.

Pokud vás nezaujme nÄ›která z pláže Korčuly, můžete zajít do nedaleko letoviska Lumbarda, kde můžete bÄ›hem dovolené odpočívat na nÄ›kterých z místních pláží. NejvÄ›tší z nich je pláž „Vela Pržina“, která je velmi oblíbenou mezi domácími, ale i turisty ze zahraničí. Nachází se zde množství lehátek a slunečníků. Nevýhodou této písečné pláži je, že bývá bÄ›hem sezóny plná.


Zajít však můžete ještě k zátoce Uvala Tatinja , která se nachází jižně od letoviska. Výhodou je velmi pěkný pohled na skupinku malých ostrovů, nacházejících se nedaleko této zátoky a také velmi dobré sociální zabezpečení pláže. Najdete zde i několik restaurací, malých obchodů a pizzerii.


Sport a zábava


Korčula má podobně, jako většina chorvatských letovisek poměrně dobré podmínky pro vodní sporty. Ve zdejších vodách máte velmi dobré podmínky pro jachting, windsurfing a potápění. Pokud patříte v potápění mezi začátečníky, případně jste si s sebou nevzali potřebné vybavení, můžete zajít do potápěčského centra „Neno Dive Club“. Ten najdete v západní části ostrova. Ovšem samotný klub pořádá ponory prakticky po celém pobřeží ostrova. Ceny zde začínají již od 75 euro až po 249 euro.
město Korčula
Marina Korčula, kterou najdete v samotném městě, nabízí zájemcům možnost kotvit malé, ale i větší lodě. Pokud nedisponujete žádným člunem nebo jachtou, v místním přístavu si můžete zapůjčit nafukovací člun nebo malou loď, na které se můžete plavit v blízkosti pobřeží. Cena za pronájem menší loďky začíná běžně již od ceny 100 euro za den.


Pokud patříte mezi fanoušky cyklistiky nebo turistiky, máte na výběr z přibližně dvanácti označených tras. Cyklisté si zde mohou zapůjčit i kolo, které jistě využijí na některé z cyklostezek. Všechny cyklostezky začínají a i končí v ostrovní části Blato. Pro turisty je zde také připraveno šest označených tras, od těch jednodušších podél pobřeží až po náročnější horské stezky. Je to jen na Vás, na které z nich si troufáte. Kromě toho si na místních hřištích můžete zahrát i tenis, minigolf, fotbal nebo volejbal.


Historické památky


Historie tohoto malého letoviska je v skutku opravdu bohatá. Dodnes se například podle legendy traduje, že Marco Polo (slavný cestovatel) se nenarodil v Benátkách, ale právÄ› na ostrovÄ› Korčula. KromÄ› toho se zde zachovala i „MoreÅ¡ka“ – romantický dynamický tanec s meči, která byla svého času rozšířena po celém stÅ™edomoří. Tuto rytířskou hru, tak můžete vidÄ›t právÄ› na Korčule.
ostrov Korčula

Z hmotných památek určitÄ› navÅ¡tivte, možná nejvýznamnÄ›jší památku mÄ›sta – mÄ›stské hradby. Ty najdete ve staré části mÄ›sta, kde stojí již od 14. století. MÄ›stské hradby je dodnes vidÄ›t v mnoha letoviscích na Jadranu, ve mÄ›stÄ› Korčula je můžete obdivovat v opravdu velmi dobrém stavu, který si udrželi pÅ™esto, že se staly bÄ›hem své existence terčem nÄ›kolika útoků. Hradby se dají obejít pÅ™ibližnÄ› za 20 minut.


Velmi pÄ›knou památkou letoviska je také goticko – renesanční katedrála sv. Marka z 16. – 17. století. Exteriér samotné budovy není na první pohled ničím výjimečný, ovÅ¡em interiér této stavby je velmi zajímavý. Katedrálu najdete v samém srdci starého mÄ›sta, konkrétnÄ› na nejvyšším bodÄ› Strossmayerovo námÄ›stí.


Kam na celodenní výlet


Možností, kam zajít na celodenní výlet z letoviska je díky výhodné poloze ostrova a města poměrně hodně. Jako nejbližší cíl, kam se vyplatí zajít, je malý výlet loďkou na ostrov Badija. Tento malý ostrov o rozloze 1km2 najdete nedaleko Marina Korčula. Nachází se tam i klášter, který zde nechali vystavět františkáni z Bosny. Dnes je funkce této budovy odlišná oproti minulosti, protože od roku 1950 se klášter změnil na sportovní a rekreační areál.


Přibližně 3 km severovýchodně od letoviska se nachází městečko Orebič. Toto malé letovisko se nachází na poloostrově Pelješac. Orebič je podobně, jako Korčula poměrně vyhledávanou destinací turistů z celé Evropy. Nachází se zde i velmi pěkná písečná pláž s velmi dobrou nabídkou služeb a zábavy. V centru města je i několik velmi pěkných a honosných domů, které zde zanechali bohatí kapitáni lodi z období rozkvětu města.


Pokud neplánujete strávit část dne plavbou lodi, můžete zajít i do vnitrozemského města Blato. Druhé největší město ostrova je oblíbené mezi návštěvníky i díky velmi dobrému vínu. Nachází se zde i velmi pěkné náměstí, středověký kostel Všech svatých a renesanční barokní zámek rodiny Arnerićů, které dnes slouží jako muzeum.


ubytování Korčula
Levné apartmány na Korčule








Korčula