čtvrtek 24. března 2016

Výhody a nevýhody cestování autem či s dětmi do Chorvatska

Možností cestovat na dovolenou je několik, vlakem, letadlem, ale do Chorvatska autem jezdí nejvíce lidí. Není to daleko, jízda je příjemná díky dálnicím, ale přesto cestou čekají nějaká úskalí. Směrů do Chorvatska autem je několik.



Hlavní je, odkud vyjíždíme. Ze západní části republiky (Cheb, Karlovy vary) je to nejsnazší přes Německo (Cham či Řezno), Rakousko (Saluzburg, Villach) a Slovinsko (Ljubljana). Ze středu Čech přes rakouský Linz a Salzburg a Ljubljanu, Z Moravy a také z Prahy je nejlepší cesta přes Brno, Vídeň a Graz.


Dálnice v Rakousku stojí pro osobní automobil 8,8 EUR (asi 240 Kč) na 10 dní, dvouměsíční pak 25,50 EUR. Ale po Rakousku najezdíme mnohem více kilometrů, proto se nám to určitě vyplatí.


Vysoké poplatky ve Slovinsku za krátký úsek


Co asi nejvíc pálí naše rekreanty při jízdě do Chorvatska, je krátký průjezd ze Slovinska a zdejší silniční známka. Slovinsko má jen krátké pobřeží, takže se rozhodlo na turistice vydělávat jinak, a tak jsou jeho dálnice vysoce zpoplatněny.


Pokud však jedete na Istrii tak budete za slovinské dálnice moc rádi protože projedete přes celé Slovinsko po skvělé dálnici od hranic s Rakouskem až ke hranicím Chorvatska u Koperu.


autem do chorvatskaPro automobily do 3,5 tuny s výškou 1,3 metru nad první nápravou mají Slovinci týdenní známku za 7,5 EUR (asi 200 Kč), při vyšší výšce ale již 30 EUR. Když se na dovolené zdržíme déle, buď si koupíme týdenní známku znova nebo si pořídíme měsíční za dvojnásobek týdenní. Proto je snaha našich řidičů kteří jedou na Dalmácii se na Slovinsku dálnicím vyhnout objezdem.


Jak se vyhnout slovinské dálnici?


Pojedeme přes Graz dálnicí až skoro na hranice se Slovinskem, kde v Gersdorf am Mur odbočíme vlevo na B69 do Murecka. Zde přejedeme přes řeku Mur po 433, za Lenartem přejedeme nad dálnicí na 229 vpravo do města Ptuj. Zde pokračujeme podél železnice, ale ještě před mostem přes Dravu odbočíme vlevo stále po 229 a na kruhovém objezdu vpravo na silnici č. 2. Přejedeme po mostě přes Ptujské jezero a dostaneme se na konec dálnice A4, zde se dáme vlevo po E59 či 9. Pak už v pohodě dojedeme na hranice a na chorvatskou dálnici A2. Přes Slovinsko lze projet i po silnicích, třeba z Klagenfurtu do Ljubljany a podobně.


Dálnice mohou občas blokovat kolony


Zkušenosti při cestě do Chorvatska autem jsou takové, že cesta po dálnicích je pohodová, pokud se do cesty nepostaví kolony. Předvídavě se jim dá ale vyhnou tím, že využijeme termíny mimo střídání turnusů, což je pátek a sobota. Proto se doporučuje jet třeba o den dřív, pokud je ta možnost a máme dojednané takto i ubytování. Je také nutno počítat s tím, že zřídka ale také někdy nastanou problémy na hranicích Slovinska s Chorvatskem, kdy celníci provádějí kontroly velmi důkladně místo pouhého mávnutí rukou, kterého se ale naštěstí dočkáte ve valné většině případů.


Pokud jedete na dovolenou s dÄ›tmi tak víte, že dÄ›ti v autÄ› jsou na delší cestu problém, zvláštÄ› když jsou neposedné. Rodiče si to tÅ™eba nemusí pÅ™ipustit, nebo si to neuvÄ›domí, proto se nÄ›kdy dopouÅ¡tÄ›jí základní chyby – jede s nimi jen jeden dospÄ›lý, který navíc řídí. DÄ›ti upoutané v sedačkách se nudí a dÄ›lají na zadních sedadlech neplechu, což se od volantu velmi Å¡patnÄ› uklidňuje. Je proto potÅ™eba mít jeÅ¡tÄ› jednoho dospÄ›lého, který se o dÄ›ti stará. Lze s nimi hrát různé hry, počítání kostelních věží, aut a podobnÄ›, dobré jsou slovní hry. Je pravda, že dneÅ¡ní technika dává dÄ›tem více druhů zábavy, mobily s hrami a podobnÄ›. I když se to vÄ›tÅ¡inou nedoporučuje, tady to má své opodstatnÄ›ní. PÅ™i cestÄ› s dÄ›tmi je nejlepší vyjet z ÄŒech k večeru, dÄ›ti pak prospí vÄ›tÅ¡inu cesty a ráno už budete na místÄ› a budou se radovat z pohledu na moÅ™e.


Důležité je si trasu rozvrhnout


s dětmi do chorvatskaPokud jedeme poprvé a nejsme ani zkuÅ¡ení Å™idiči, rozvrhnÄ›me si cestu na nÄ›kolik etap, nespÄ›chejme a cestou můžeme navÅ¡tívit nÄ›která zajímavá místa. Rakousko nabízí v tomto smÄ›ru mnoho možností – mÄ›sta , hrady a muzea, soutÄ›sky či nádherná jezera. Hodinka v přírodÄ› s dÄ›tmi udÄ›lá doslova zázraky. Užijte si dovolenou už od výjezdu a nemusíte se hnát hned k moÅ™i, podívejte se na Vídeň, dejte si obÄ›d v centru nádherné LublanÄ› (hl.m. Slovinska) s výhledem na Å™eku a hrad, zastavte se podívat na ZáhÅ™eb nebo pÅ™espÄ›jte u Plitvických jezer a udÄ›lejte si zde celodenní výlet který bude velkým zpestÅ™ením vaší dovolené.


Zejména v době největšího horka bychom měli s dětmi zastavit a pobývat raději někde u vody či ve stínu lesa. Nesmí se zapomínat ani na pitný režim, pak samozřejmě dělat časté zastávky, aby si děti mohly včas ulevit. Na dálnici nejde vždy zastavit, proto tomu raději předcházejme. Malým dětem na cestu můžeme dát nějaké hračky, ale měkké, o které se nezraní.

Pokud máte domácí mazlíčky je nutné si velice rozmyslet, zda je vzít sebou. To je na delší cestu také náročná varianta a počítejte s ním jako byste jeli s dítětem. V Chorvatsku se pak podívejte na pláže pro psy.




soukromé apartmány chorvatsko

Levná dovolená v Chorvatsku






Výhody a nevýhody cestování autem či s dětmi do Chorvatska