neděle 20. března 2016

Ubytování v soukromí - proč si zvolit tuto formu dovolené v Chorvatsku

Když se řekne u nás slovo Chorvatsko, mnohý z nás zaplesá, ale někdo se zamračí, že Chorvatsko nikdy. Ale z čeho pramení ta nechuť? Příčin může být několik. Takový člověk tam třeba nikdy nebyl a odrazují ho tisíce lidí, kteří tam každoročně směřují.



UrčitÄ› ho tÅ™eba dÄ›sí pÅ™edstava, že na ÄŒecha narazí na každém kroku. NÄ›kdo ale opravdu může být zklamaný z prožité dovolené v Chorvatsku, kdy mu nevyÅ¡lo počasí, pohádal se s manželkou a podobnÄ›. Hlavní rozčarování z Chorvatska je ale, a to nechceme pauÅ¡alizovat, z nÄ›kterých cestovních kanceláří. Nedodržují smlouvy tím, že naslibují smluvnÄ› nÄ›které služby v určité kvalitÄ›, a pak je nesplní nebo v nižší kvalitÄ›. A výmluvu si pak najdou. Tak tÄ›m se dá nabídnou jiné Å™eÅ¡ení dovolené, a jistÄ› zmÄ›ní svůj skeptický názor – soukromé ubytování a cesta vlastním autem nebo autobusem.


Soukromé apartmány


soukromé ubytování chorvatskoPro ubytování v soukromí Chorvatsko nabízí skutečně nepřeberné množství možností. Dnes jsou asi nejoblíbenější formou ubytování soukromé apartmány. Jde většinou o plně vybavené byty, i když někdy s trochu jinými parametry, než jsme zvyklí u nás. Můžeme se sami přesvědčit o jejich rozmanitosti, od moderních domů po starší rybářské domky. Hlavní výhodou ale je, že si rezervaci apartmánů můžeme přímým kontaktem s majiteli objektů vyjednat sami. Odpadne nám tak prostředník, a tím pádem i placení provize.


Nabídka soukromí


Chorvatsko mimo trávení dovolené u moře může poskytnout ubytování v soukromí také i v destinacích, které nejsou výrazněji zasažené masivním turistickým průmyslem a ani průmyslem výrobním. Určitě si zde na své přijde ten, kdo touží po místech s dostatkem klidu a soukromí, kde nenajde jen přeplněné pláže a hlavu na hlavě na pobřeží. Taková místa se nacházejí zejména na ostrovech, ale někde i na pevninském pobřeží. Zde tedy nenajdeme jinou možnost ubytování, než v soukromí. tady si můžeme najít ubytování u moře nebo dokonce přímo na pláži. Je na druhou stranu ale pravda, že někdy cesta k těmto ubytovatelům není někdy jednoduchá obzvlášť pokud hledáme nějaké robinsonské ubytování na odlehlém ostrově.


Cesta k soukromí


ubytování v soukromíJak si zajistit ubytování jsme již naznačili, je to buď nÄ›jaká cestovní kancelář nebo internet, ale vÄ›tÅ¡inou sem se musíme vypravit automobilem. Je tu možnost jet autobusem, ale ty jezdí vÄ›tÅ¡inou v pátek a zpÄ›t odjíždí v sobotu, takže pokud chceme jiný termín, máme vÄ›tÅ¡inou smůlu. Jezdit vlakem či letÄ›t letadlem je sice časovÄ› rozdílné, ale cenovÄ› velmi blízké. Díky novým nízkonákladovým letenkám vÅ¡ak lze pořídit letenku Praha – Pula za 2400,- nebo do Zadaru za 2700,- či Splitu za 4700,-. Místa doletu jsou jen ve velkých mÄ›stech, takže jsme opak stejnÄ› odkázání na pozemní veÅ™ejnou dopravu.


Dalším problémem je, že na nÄ›které ostrovy se autem vůbec nedostaneme, protože zde buď není automobilová doprava povolená, nebo zde nejsou žádné silnice. Pak je to určitÄ› pobyt pro „robinsony“, ale auto máme nÄ›kde u přístavu na pevninÄ›. Ale pokud vlastníme jachtu, nebo jsme si ji schopni půjčit, můžeme se na naÅ¡e lokality dostat i touto formou, případnÄ› se majitelem takového objektu který vÄ›tÅ¡inou má loď nechat odvést.


Nová doba


S narůstajícím cestovním ruchem se mění podmínky ubytování v Chorvatsku. Pryč jsou doby, kdy rekreanti spali pod lešením v patře a domácí nad nimi snad v kozím chlívku. Dnešní apartmány přopomínají, jak jsme již zmínili, špičkové hotely, jsou blízko u moře a pláží, většinou mají k dispozici klimatizaci, možnost grilování ale i sladkovodní bazén, dětské hřiště a posezení pod vinnou révou. Nabízí se tu možnost zapůjčení člunu, možnost pobytu se psy. Apartmány jsou vybaveny kuchyňským koutem či kuchyní, ale někde se setkáme i s možností polopenze. Svět apartmánů, jak vidíte, je rozsáhlý, a jistě si tu najde každý to své, od samotářů po ty, kteří by bez sportu a kultury nemohli být jediný den.




soukromé apartmány chorvatsko

Soukromé ubytování v Chorvatsku






Ubytování v soukromí - proč si zvolit tuto formu dovolené v Chorvatsku