úterý 29. března 2016

Kontroly na hranicích při cestě do Chorvatska

Chorvatsko je sice v Evropské unii, ovšem není v tzv. Schengenu, takže to se musí brát na zřetel. Proto je třeba do Chorvatska mít platný cestovní pas s platností minimálně do konce pobytu v zemi.



Je také možno do Chorvatska cestovat i s občanským průkazem. Pro turistické pobyty, které obvykle nepřesahují dobu 3 měsíců, není potřeba vízum. O víza se ale žádá většinou při pracovních pobytech.


Finanční prostředky


Chorvatsko má zájem, aby návštěvníci do ní přinášely finance, proto jsou při vstupu do země policejní orgány oprávněny vyžadovat, abychom prokázali, že máme finanční prostředky pro pobyt a i návrat. Za základní částku se považuje 100 EUR na jeden den pobytu. Výjimkou je, že máme ověřené pozvání od fyzické nebo právnické osoby z Chorvatska, potvrzení o turistické rezervaci nebo podobný doklad. Pak musíme předložit důkaz o vlastnictví finančních prostředků v hodnotě 50 EUR na každý den. A čím můžeme dokazovat výši financí? Jsou to kreditní a bankovní karty s potvrzením banky, šeky a podobně.


Přihlašovací povinnost


V Chorvatsku se máme do 24 hodin po překročení hranic přihlašovací povinnost. Při hromadném ubytování (hotel, kemp, soukromí) tuto povinnost za nás zajistí ubytovatel, jinak je každý povinen se individuálně sám na policejním oddělení pro cizince přihlásit. Stanice policie je v každé větší obci. Obdržená doklad o přihlášení si nechejme u sebe nejen po celou dobu pobytu, ale i při opuštění Chorvatska, protože se může stát, že na nás bude i tehdy vyžadováno.


Pobytové taxi


Každý cizinec má povinnost zaplatit za každé přenocování pobytovou taxu, kterou platí ubytovateli současně s účtem za ubytování.


Půjčený automobil


Pokud cestujete do Chorvatska zapůjčeným vozidlem, kontroly na hranicích od nás budou vyžadovat nutný notářsky ověřený souhlas majitele s tím, že vám auto poskytl k dispozici. Je to případ i užívání firemního vozu. Formulář musí být minimálně v anglickém jazyce nebo v jiném světovém jazyce a my si je můžeme stáhnout na stránkách Ústředního automotoklubu.


Dovoz peněz zboží


Chorvatské celní předpisy jsou podobné normám zemí EU, lze tedy volně vyvážet a dovážet zahraniční měny, jen písemně musíme deklarovat dovoz zahraniční měny v protihodnotě nad 15.000 kun. Bezcelně se může před hranice převážet předměty osobní potřeby, obvykle jsou tím míněny předměty určené pro osobní potřebu během cesty a po dobu pobytu v Chorvatsku.


Tím mohou být oděvy, obuv, osobní hygiena, fotoaparát, videokamera, ale i přenosné přístroje, jako jsou televize, rádio, CD přehrávač, počítač apod. Dále sem patří vybavení pro kempování, sportovní výstroj, kolo, moped, rekreační plavidlo apod. Je ale vyžadováno přihlášení cennějšího technického a profesního vybavení. Je to proto, že bychom jinak třeba měli při odjezdu z Chorvatska problémy s prokazováním původu těchto věcí.


summer-705564_960_720


Dále lze bezcelně dovézt některé zboží, jako je třeba 200 cigaret nebo 50 doutníků, 1 litr tvrdého alkoholu, 2 litry vína, 50 ml parfému, léky a zdravotnické výrobky v množství odpovídajícím osobní spotřebě atd. Ale pozor, osoby mladší 18 let nejsou osvobozeni od placení cla za tabákové výrobky a alkoholické nápoje.


Při placení do úhrnné hodnoty 5.000 kun zaplatíme jednotnou celní daň ve výši 10% + 22% DPH, ale za některé výrobky, např. kávu a nealkoholické nápoje, se připočítává ještě zvláštní daň. Pokud hodnota dovezených předmětů přesáhne 5.000 kun a u tabákových výrobků, alkoholických nápojů, pohonných hmot a parfémů se neplatí jednotná celní daň, nýbrž daň podle celního sazebníku + 22% DPH.


Dovoz potravin


Pro potraviny platí, že jsme omezeni na přiměřené množství vzhledem k délce cesty a počtu cestujících. Určení přiměřenosti je však v kompetenci celních orgánů. Pokud řeknou, že máme potravin více, celní kontrola je nemusí propustit, případně zaplatíme clo.


croatia-437702_960_720Platí zde i sanitární kontrola zejména na dovoz masa a masných produktů, mléka a mléčných výrobků, pečiva a těstovin, alkoholických a nealkoholických nápojů, cukrářských výrobků, pokud jde o množství nad 1 kg.


Drogy


Dovoz drog a jiných omamných prostředků do Chorvatska není dovolen a je i trestné jejich užívání. Za to můžeme být potrestáni peněžitou pokutou a následně vyhoštěním se zákazem pobytu na území Chorvatska.


Vývoz zboží a DPH


Pokud si v Chorvatsku nakoupíme zboží dražší než 500 kun, může nám být vrácena DPH. Je však již při nákupu zboží si vyžádat u prodejce příslušný formulář, prodejce jej vyplní a ověří. Praxe je však taková, že na hranicích při výstupu z Chorvatska celník na formulář potvrdí, že zboží opouští území Chorvatska, ale DPH nám vyplatí v místě nákupu zboží.



Kontroly na hranicích při cestě do Chorvatska