pondělí 7. března 2016

Dálniční poplatky Chorvatsko - kolik letos zaplatíme?

StejnÄ› jako v ÄŒR, tak i v Chorvatsku jsou dálnice zpoplatnÄ›né. Způsob placení je ale jiný, jde zde o mýtné, tedy ne dálničními známkami. Těžko hovoÅ™it o tom, co je výhodnÄ›jší ale spravedlivÄ›jší je zÅ™ejmÄ› mýtné, protože platíme za to, co skutečnÄ› projedeme. Na druhou stranu jsme pokaždé „otravování“ placením :-)



Mýtné


Výše mýtného se řídí několika parametry, předně počtem ujetých kilometrů a pak velikostí automobilu. Pro ty, kteří se chtějí vyhnout placeni, je nutno říci, že většina chorvatských dálnic má souběžně jdoucí silnici, někdy ale poměrně vzdálenou. Je taky určitým pravidlem, že ne vždy je vzdálenost po dálnici kratší, než po silnici, ale asi vždy to je po dálnici rychlejší a orientačně snazší.


dálnice chorvatskoJak bylo řečeno, v Chorvatské republice se platí podle délky použitého úseku dálnice a podle typu vozidla. Mýtné pak lze platit v hotovosti, a to v místních kunách či eurech. Uvádí se, že to má být možné i v jiných zahraničních měnách podle současného kurzu platného pro den platby ale to opravdu nemáme vyzkoušené. Platit můžeme ale i platebními kartami American Express, Diners, Master Card, Maestro nebo Visa a je to většinou i rychlejší protože je na to zvláštní pruh kde je většinou méně vozidel.


Další bezkontaktní způsob elektronického systému placení mýtného je pomocí přístroje tzv. krabičkou ENC (Elektronička naplata cestarine), kterou lze koupit za 122 kun u společnosti Chorvatské dálnice (Hrvatske autoceste – HAC) pro vÅ¡echny skupiny vozidel. Je to pak ale se slevou 21,74% oproti standardní cenÄ› mýtného. Výhodou je, že tento přístroj lze využívat pro více vozidel stejné skupiny, jak se říká, je pÅ™enosný. Na druhou stranu je nutno říct, že ho lze použít na vÅ¡ech dálnicích značených písmenem A kromÄ› A2 a most na ostrov Krk. Na Istrijském ypsilonu, kde dálnice a rychlostní silnice provozuje společnost Bina Istra, se musíme s přístrojem HAC nebo ARZ pÅ™edem zaregistrovat.


Další systémy plateb


Systém s krabičkou je pro dálniční poplatky v Chorvatsku poměrně složitý a asi pro našince, který si sem vyjede jednou ročně jen za sluncem a mořem zbytečný (pokud si ho nepůjčujete mezi kamarády). Pro ty, kteří chtějí brázdit Chorvatskem více, úsporu bezesporu přinese.


dálniční poplatky chorvatskoNa dálnicích v Chorvatsku se setkáme s dvěma druhy placení, předem (otevřený způsob) a na závěr (způsob uzavřený). Na kratších úsecích dálnic a u mostu či tunelu je mýtnice jen na začátku a pak již projedeme bez přerušení. Na delších dálnicích s vyšším počtem nájezdů a výjezdů (exitů) dostaneme při vjezdu na dálnici kartičku, kterou při výjezdu odevzdáme a zaplatíme mýtné.


Podle kategorií se vozidla rozdělují tak, že skupina IA jsou motocykly, trojkolky a čtyřkolky, skupina I jsou vozidla se dvěma nápravami o výšce do 1,9 metru, II vozidla se dvěma nápravami vyšší než 1,9 m o hmotnosti do 3,5 tuny a vozidla se dvěma nápravami s výškou do 1,9 m s přívěsem bez ohledu na počet náprav a výšku přípojného vozidla. Do skupiny III a VI se řadí vozidla, se kterými se většinou na dovolenou do Chorvatska nejezdí, nebudeme se proto jimi zabývat.


Kolik budeme platit, zde asi nevyřešíme, záleží jakou trasou do Chorvatska pojedete a také se uvádí, že chorvatské dálnice nabízejí přes 3 tisíce možností vjezdů a výjezdů. Proto jako přehled uvádíme některá cílová místa s cenami platnými pro rok 2016, a to pro vozidla kategorie I, tedy do 3,5 tuny.


Dálnice A1 vede ze Záhřebu do Splitu v délce 408 km a cena je 157 Kun, což je asi 560 Kč. Dálnice A2 vede ze Záhřebu do Krapiny v délce 62 km za 16 Kun tj. asi 57 Kč a do Varaždina 86 km stojí 23 Kun, tedy asi 82 Kč. Dálnice A3 ze Záhřebu do Lipovce v délce 277 km stojí 99 Kun, asi 350 Kč. Na dálnicích A6 a A1 ze Záhřebu do Rijeky zaplatíme za 162 km 56 Kun, což je přibližně 199 Kč a za úsek z Rijeky do Splitu se 412 km pak 157 Kun, tedy asi 557 Kč.


Přejeme šťastnou cestu !


levné chorvatsko

LevnÄ› do Chorvatska bez cestovky






Dálniční poplatky Chorvatsko - kolik letos zaplatíme?