čtvrtek 31. března 2016

Last Minute Chorvatsko - výhody a nevýhody

Je zajímavé, jak v rámci komerčního účelu se nÄ›která slova pÅ™ekroutí tak, aby firmy pÅ™ilákaly další zákazníky a zvyÅ¡ovaly si tak svůj obrat. PÅ™ed lety se zavedl termín „Last minute“ a prodávaly se pod ním zájezdy na poslední chvíli.



To znamenalo, že se nabízela místa, která nÄ›kdo na poslední chvíli odÅ™ekl, nebo jeÅ¡tÄ› zůstala prázdná, nikdo si je neobjednal. SamozÅ™ejmÄ› tato ubytování či zájezdy byly pak mnohem levnÄ›jší. Název se vÅ¡eobecnÄ› ujal pro svou výhodnost zejména pro zákazníky. Nyní vÅ¡ak již tak zevÅ¡eobecnÄ›l, že si zájezd „last minute“ můžeme koupit už v zimÄ› na léto.


Opakem „last minute“ je „first minute“, což znamená prodej s velkým časovým pÅ™edstihem pÅ™ed začátkem dovolené. I tyto nabídky jsou zlevnÄ›né, protože si tím zaplňují dopÅ™edu místa. Zde je jen otázka, zda nenastane v průbÄ›hu nÄ›kolika mÄ›síců k nÄ›jaké zásadní zmÄ›nÄ› jak u vás nebo v cílové destinaci. Komické na tom je, že si můžeme na jeden termín i v plné sezónÄ› objednat v jeden den zájezd jak last minute, tak first minute. Obvykle to bývá na pÅ™elomu zimy a jara.


Nevýhody


last minute chorvatskoNa první pohled by zákazník neměl vidět nevýhody. Není tomu ale tak úplně, základní nevýhodou je možná právě cena. Když se na věc koukneme logicky, je to tak, že se od počátku vysadí vysoká cena, ale to platí vlastně pro jakékoliv zboží, protože zájezdy zbožím jsou, škrtne se a pod ní se napíše zlevněná částka. Je tedy asi jasné, že o žádnou slevu nejde, ale většinou o nenápadné klamání. Zájezd pak platíte v plné ceně jen s tím, že nad vaší cenou je neplatná pomyslná vyšší částka, kterou stejně nikdo nezaplatil. Ale pocit že jsme ušetřili můžeme mít :-)


Pokud využijeme a zakoupíme si skutečně ubytování Last minute, tedy na poslední chvíli, tak většinou máme jen krátký čas na dojednání a případné splnění našich přání či vyjímek a musíme se podřídit přesnému termínu který pro nás zbyl volný ale právě proto v takovýchto případech ušetříme.


Výhody last minute


first minute chorvatskoMožná ze začátku článku čtenář mohl vytušit, že by měl zaujmout negativní postoj k nabídkám prodávaným jako last minute, ale to vůbec není naším úmyslem. Skutečně solidní prodejci nabízejí volná místa ještě pár dní před nástupem, tedy skutečně jako last minute.


Jsou mezi námi i tací, kteří s tím předem počítají nebo dostanou nečekanou dovolenou. Sbalí si své věci a čekají na výhodnou nabídku. Myslíme si také, že pokud jim nezáleží na destinaci tak i odjedou a mohou být i spokojení.


U nabídek Last minute Chorvatsko se totiž většinou nabízejí stejné podmínky. Ubytovateli se stane, že mu host nepřijede i přesto že zaplatí zálohu a tak může tento termín zkusit v nabídce typu Last minute či Last moment finančně zvýhodnit na poslední chvíli.




last minute chorvatsko bez cestovky

Last minute nabídky ubytování v Chorvatsku






Last Minute Chorvatsko - výhody a nevýhody

úterý 29. března 2016

Kontroly na hranicích při cestě do Chorvatska

Chorvatsko je sice v Evropské unii, ovšem není v tzv. Schengenu, takže to se musí brát na zřetel. Proto je třeba do Chorvatska mít platný cestovní pas s platností minimálně do konce pobytu v zemi.



Je také možno do Chorvatska cestovat i s občanským průkazem. Pro turistické pobyty, které obvykle nepřesahují dobu 3 měsíců, není potřeba vízum. O víza se ale žádá většinou při pracovních pobytech.


Finanční prostředky


Chorvatsko má zájem, aby návštěvníci do ní přinášely finance, proto jsou při vstupu do země policejní orgány oprávněny vyžadovat, abychom prokázali, že máme finanční prostředky pro pobyt a i návrat. Za základní částku se považuje 100 EUR na jeden den pobytu. Výjimkou je, že máme ověřené pozvání od fyzické nebo právnické osoby z Chorvatska, potvrzení o turistické rezervaci nebo podobný doklad. Pak musíme předložit důkaz o vlastnictví finančních prostředků v hodnotě 50 EUR na každý den. A čím můžeme dokazovat výši financí? Jsou to kreditní a bankovní karty s potvrzením banky, šeky a podobně.


Přihlašovací povinnost


V Chorvatsku se máme do 24 hodin po překročení hranic přihlašovací povinnost. Při hromadném ubytování (hotel, kemp, soukromí) tuto povinnost za nás zajistí ubytovatel, jinak je každý povinen se individuálně sám na policejním oddělení pro cizince přihlásit. Stanice policie je v každé větší obci. Obdržená doklad o přihlášení si nechejme u sebe nejen po celou dobu pobytu, ale i při opuštění Chorvatska, protože se může stát, že na nás bude i tehdy vyžadováno.


Pobytové taxi


Každý cizinec má povinnost zaplatit za každé přenocování pobytovou taxu, kterou platí ubytovateli současně s účtem za ubytování.


Půjčený automobil


Pokud cestujete do Chorvatska zapůjčeným vozidlem, kontroly na hranicích od nás budou vyžadovat nutný notářsky ověřený souhlas majitele s tím, že vám auto poskytl k dispozici. Je to případ i užívání firemního vozu. Formulář musí být minimálně v anglickém jazyce nebo v jiném světovém jazyce a my si je můžeme stáhnout na stránkách Ústředního automotoklubu.


Dovoz peněz zboží


Chorvatské celní předpisy jsou podobné normám zemí EU, lze tedy volně vyvážet a dovážet zahraniční měny, jen písemně musíme deklarovat dovoz zahraniční měny v protihodnotě nad 15.000 kun. Bezcelně se může před hranice převážet předměty osobní potřeby, obvykle jsou tím míněny předměty určené pro osobní potřebu během cesty a po dobu pobytu v Chorvatsku.


Tím mohou být oděvy, obuv, osobní hygiena, fotoaparát, videokamera, ale i přenosné přístroje, jako jsou televize, rádio, CD přehrávač, počítač apod. Dále sem patří vybavení pro kempování, sportovní výstroj, kolo, moped, rekreační plavidlo apod. Je ale vyžadováno přihlášení cennějšího technického a profesního vybavení. Je to proto, že bychom jinak třeba měli při odjezdu z Chorvatska problémy s prokazováním původu těchto věcí.


summer-705564_960_720


Dále lze bezcelně dovézt některé zboží, jako je třeba 200 cigaret nebo 50 doutníků, 1 litr tvrdého alkoholu, 2 litry vína, 50 ml parfému, léky a zdravotnické výrobky v množství odpovídajícím osobní spotřebě atd. Ale pozor, osoby mladší 18 let nejsou osvobozeni od placení cla za tabákové výrobky a alkoholické nápoje.


Při placení do úhrnné hodnoty 5.000 kun zaplatíme jednotnou celní daň ve výši 10% + 22% DPH, ale za některé výrobky, např. kávu a nealkoholické nápoje, se připočítává ještě zvláštní daň. Pokud hodnota dovezených předmětů přesáhne 5.000 kun a u tabákových výrobků, alkoholických nápojů, pohonných hmot a parfémů se neplatí jednotná celní daň, nýbrž daň podle celního sazebníku + 22% DPH.


Dovoz potravin


Pro potraviny platí, že jsme omezeni na přiměřené množství vzhledem k délce cesty a počtu cestujících. Určení přiměřenosti je však v kompetenci celních orgánů. Pokud řeknou, že máme potravin více, celní kontrola je nemusí propustit, případně zaplatíme clo.


croatia-437702_960_720Platí zde i sanitární kontrola zejména na dovoz masa a masných produktů, mléka a mléčných výrobků, pečiva a těstovin, alkoholických a nealkoholických nápojů, cukrářských výrobků, pokud jde o množství nad 1 kg.


Drogy


Dovoz drog a jiných omamných prostředků do Chorvatska není dovolen a je i trestné jejich užívání. Za to můžeme být potrestáni peněžitou pokutou a následně vyhoštěním se zákazem pobytu na území Chorvatska.


Vývoz zboží a DPH


Pokud si v Chorvatsku nakoupíme zboží dražší než 500 kun, může nám být vrácena DPH. Je však již při nákupu zboží si vyžádat u prodejce příslušný formulář, prodejce jej vyplní a ověří. Praxe je však taková, že na hranicích při výstupu z Chorvatska celník na formulář potvrdí, že zboží opouští území Chorvatska, ale DPH nám vyplatí v místě nákupu zboží.



Kontroly na hranicích při cestě do Chorvatska

sobota 26. března 2016

Cykloturistika v Chorvatsku na jaře

Jaro je tady a nás láká cykloturistika v Chorvatsku. Chorvatsko neznamená jen válet se celý den na pláži. Cykloturistika v Chorvatsku vám umožní vidět nádherné hory, malebné vesničky či například navštívit národní parky Paklenica, Plitvická jezera nebo Krka. Ideálním místem pro jarní cykloturistiku v Chorvatsku je Istrie.


Na kolech můžete v Chorvatsku navštívit malá městečka, skalní soutěsky i různé památky a parky. Doporučuje se jezdit na jaře, kdy nepanují taková horka. Nezapomeňte si přibalit vybavení pro případnou opravu kola. Kolo si můžete také zapůjčit za mírný poplatek.


Cykloturistika na Istrii


Oblíbené jsou cykloturistické trasy na Istrii, kde najdete 2 600 km vnitrozemních cyklostezek. Istrie má tak nejlépe vybudovanou, nejrozsáhlejší a nejhustší síť cyklistických stezek na celém Jadranu. Podél pobřeží je většina cyklistických stezek pro nenáročné, kde není potřeba zdolávat vysoká převýšení. Na cyklistickou túru dlouhou třicet kilometrů tak může vyrazit klidně celá rodina. Šotolinových cest je zde dost a doporučujeme si vzít horské/cross kolo. Istrie nabízí výživné kopce ve vnitrozemí a roviny podél pobřeží.


Další vyhledávané jsou cyklostezky v oblasti Kvarneru. Cyklostezky zde vedou po nádherných zákoutích, občas je třeba zdolat však velké výškové rozdíly.


Cykloturistika v Dalmácii na jaře


cykloturistika

V Dalmácii se pro cyklostezky využívají běžné silnice a makadamové cesty s vápencovým podkladem. Oblíbené jsou trasy na ostrovech Hvar, Bač, Šolta či Vis. Vnitrozemí ostrovů je spíše hornaté a stoupání od moře je i několik set metrů. Kochat se pak můžete nádherným výhledem na moře a ostrovy v blízkém okolí. Makarská riviéra má desítky lehkých i náročnějších cyklotras. Zaujmout vás může i trasa na nejvyšší horu Biokova sv. Jure s převýšením 1760 m.


Cykloturistika v Chorvatsku na jaře má své kouzlo. Jarní příroda je plná barev, vůní, kvetoucích stromů a keřů, nejsou zde tak vysoké teploty. Můžete vidět mnoho květů čilimníků, vlčích máků, na ostrově Hvar zase fialovou šalvěj, která roste po celém ostrově a po ní hned levandule. Koupání v moři je možné i na jaře, ačkoliv nemá ještě tu správnou teplotu. Na ostrově Vis vás nadchne vůně růží a jasmínů, dozrávající citroníky. Krajinu Chorvatska a jeho krásy budete na kole vnímat zcela jinak, stejně jako přátelské obyvatele, kteří vás rádi při dlouhých cestách pozvou na skleničku dobrého pití a lahodné jídlo.


Cena za půjčení jízdního kola na 1 hodinu se pohybuje kolem 20 kun, na 1 den kolem 100 kun. Půjčení kvalitního horského kola stojí na půl dne přibližně 15 EUR, na 1 týden 80 EUR.




cykloturistika chorvatsko

Cyklistika v Chorvatsku






Cykloturistika v Chorvatsku na jaře

čtvrtek 24. března 2016

Výhody a nevýhody cestování autem či s dětmi do Chorvatska

Možností cestovat na dovolenou je několik, vlakem, letadlem, ale do Chorvatska autem jezdí nejvíce lidí. Není to daleko, jízda je příjemná díky dálnicím, ale přesto cestou čekají nějaká úskalí. Směrů do Chorvatska autem je několik.



Hlavní je, odkud vyjíždíme. Ze západní části republiky (Cheb, Karlovy vary) je to nejsnazší přes Německo (Cham či Řezno), Rakousko (Saluzburg, Villach) a Slovinsko (Ljubljana). Ze středu Čech přes rakouský Linz a Salzburg a Ljubljanu, Z Moravy a také z Prahy je nejlepší cesta přes Brno, Vídeň a Graz.


Dálnice v Rakousku stojí pro osobní automobil 8,8 EUR (asi 240 Kč) na 10 dní, dvouměsíční pak 25,50 EUR. Ale po Rakousku najezdíme mnohem více kilometrů, proto se nám to určitě vyplatí.


Vysoké poplatky ve Slovinsku za krátký úsek


Co asi nejvíc pálí naše rekreanty při jízdě do Chorvatska, je krátký průjezd ze Slovinska a zdejší silniční známka. Slovinsko má jen krátké pobřeží, takže se rozhodlo na turistice vydělávat jinak, a tak jsou jeho dálnice vysoce zpoplatněny.


Pokud však jedete na Istrii tak budete za slovinské dálnice moc rádi protože projedete přes celé Slovinsko po skvělé dálnici od hranic s Rakouskem až ke hranicím Chorvatska u Koperu.


autem do chorvatskaPro automobily do 3,5 tuny s výškou 1,3 metru nad první nápravou mají Slovinci týdenní známku za 7,5 EUR (asi 200 Kč), při vyšší výšce ale již 30 EUR. Když se na dovolené zdržíme déle, buď si koupíme týdenní známku znova nebo si pořídíme měsíční za dvojnásobek týdenní. Proto je snaha našich řidičů kteří jedou na Dalmácii se na Slovinsku dálnicím vyhnout objezdem.


Jak se vyhnout slovinské dálnici?


Pojedeme přes Graz dálnicí až skoro na hranice se Slovinskem, kde v Gersdorf am Mur odbočíme vlevo na B69 do Murecka. Zde přejedeme přes řeku Mur po 433, za Lenartem přejedeme nad dálnicí na 229 vpravo do města Ptuj. Zde pokračujeme podél železnice, ale ještě před mostem přes Dravu odbočíme vlevo stále po 229 a na kruhovém objezdu vpravo na silnici č. 2. Přejedeme po mostě přes Ptujské jezero a dostaneme se na konec dálnice A4, zde se dáme vlevo po E59 či 9. Pak už v pohodě dojedeme na hranice a na chorvatskou dálnici A2. Přes Slovinsko lze projet i po silnicích, třeba z Klagenfurtu do Ljubljany a podobně.


Dálnice mohou občas blokovat kolony


Zkušenosti při cestě do Chorvatska autem jsou takové, že cesta po dálnicích je pohodová, pokud se do cesty nepostaví kolony. Předvídavě se jim dá ale vyhnou tím, že využijeme termíny mimo střídání turnusů, což je pátek a sobota. Proto se doporučuje jet třeba o den dřív, pokud je ta možnost a máme dojednané takto i ubytování. Je také nutno počítat s tím, že zřídka ale také někdy nastanou problémy na hranicích Slovinska s Chorvatskem, kdy celníci provádějí kontroly velmi důkladně místo pouhého mávnutí rukou, kterého se ale naštěstí dočkáte ve valné většině případů.


Pokud jedete na dovolenou s dÄ›tmi tak víte, že dÄ›ti v autÄ› jsou na delší cestu problém, zvláštÄ› když jsou neposedné. Rodiče si to tÅ™eba nemusí pÅ™ipustit, nebo si to neuvÄ›domí, proto se nÄ›kdy dopouÅ¡tÄ›jí základní chyby – jede s nimi jen jeden dospÄ›lý, který navíc řídí. DÄ›ti upoutané v sedačkách se nudí a dÄ›lají na zadních sedadlech neplechu, což se od volantu velmi Å¡patnÄ› uklidňuje. Je proto potÅ™eba mít jeÅ¡tÄ› jednoho dospÄ›lého, který se o dÄ›ti stará. Lze s nimi hrát různé hry, počítání kostelních věží, aut a podobnÄ›, dobré jsou slovní hry. Je pravda, že dneÅ¡ní technika dává dÄ›tem více druhů zábavy, mobily s hrami a podobnÄ›. I když se to vÄ›tÅ¡inou nedoporučuje, tady to má své opodstatnÄ›ní. PÅ™i cestÄ› s dÄ›tmi je nejlepší vyjet z ÄŒech k večeru, dÄ›ti pak prospí vÄ›tÅ¡inu cesty a ráno už budete na místÄ› a budou se radovat z pohledu na moÅ™e.


Důležité je si trasu rozvrhnout


s dětmi do chorvatskaPokud jedeme poprvé a nejsme ani zkuÅ¡ení Å™idiči, rozvrhnÄ›me si cestu na nÄ›kolik etap, nespÄ›chejme a cestou můžeme navÅ¡tívit nÄ›která zajímavá místa. Rakousko nabízí v tomto smÄ›ru mnoho možností – mÄ›sta , hrady a muzea, soutÄ›sky či nádherná jezera. Hodinka v přírodÄ› s dÄ›tmi udÄ›lá doslova zázraky. Užijte si dovolenou už od výjezdu a nemusíte se hnát hned k moÅ™i, podívejte se na Vídeň, dejte si obÄ›d v centru nádherné LublanÄ› (hl.m. Slovinska) s výhledem na Å™eku a hrad, zastavte se podívat na ZáhÅ™eb nebo pÅ™espÄ›jte u Plitvických jezer a udÄ›lejte si zde celodenní výlet který bude velkým zpestÅ™ením vaší dovolené.


Zejména v době největšího horka bychom měli s dětmi zastavit a pobývat raději někde u vody či ve stínu lesa. Nesmí se zapomínat ani na pitný režim, pak samozřejmě dělat časté zastávky, aby si děti mohly včas ulevit. Na dálnici nejde vždy zastavit, proto tomu raději předcházejme. Malým dětem na cestu můžeme dát nějaké hračky, ale měkké, o které se nezraní.

Pokud máte domácí mazlíčky je nutné si velice rozmyslet, zda je vzít sebou. To je na delší cestu také náročná varianta a počítejte s ním jako byste jeli s dítětem. V Chorvatsku se pak podívejte na pláže pro psy.




soukromé apartmány chorvatsko

Levná dovolená v Chorvatsku






Výhody a nevýhody cestování autem či s dětmi do Chorvatska

úterý 22. března 2016

Cesta do Chorvatska - na co se připravit, co nás čeká a kolik stojí?

Chystáme se poprvé do Chorvatska a jistě se ptáme, co nás tam čeká? Co asi lze zaručit, to je moře a pláže, sluníčko asi nemusí být každý den, ale asi bude. Dál se dá zaručit jiná příroda než u nás, většinou jde o trniska a jehličnaté lesy, ale také někde holé a skalnaté oblasti .



Nechceme být úplnÄ› konkrétní, ale najdeme zde oblasti, které nás svou krásou doslova nadchnou, a to nejde o přímoří. To jsou zejména národní parky, jmenujme jediný – Plitvická jezera, kde se natáčely exteriéry slavné Å™ady filmů s Vinetuem.


Druhy ubytování a přibližné ceny


Příprava do Chorvatska je odvislá od toho, jak tam cestujeme. Pokud letíme letadlem a jsme ubytování v některém velkém a drahém hotelu, tak asi vezmeme několik oblečení či garderób na různé příležitosti. V těchto hotelích se konají zábavy a koncerty, i večeře bývá společenskou událostí. V žádném případě si nebereme konzervy s lunch meatem nebo paštiky, zato nové plavky a zlatou kreditku :-)

Pokud pojedeme na nějaký výlet do některého z národních parků, tak mějme sportovní oblečení a hlavně dobré boty. Také zde jsou některé cesty kamenité. Ceny hotelů jsou různé, ale může jít i o 2 až 6 tisíc Kč za noc a osobu, ovšem se snídaní v ceně. Jsou ale i hotely s nižší úrovní i s nižšími cenami. Níže než 1000 Kč na osobu ve tříhvězdičkovém hotelu se ale nedostanete.


Ještě můžeme upozornit, že si lze zajistit i tzv. luxusní prázdninovou vilu, kde noc může stát osobu i víc jak 5 tisíc korun ale jsou i soukromé domy které pronajímají jejich majitelé a u kterých za takovéto soukromí pro větší počet lidí nezaplatíte více jak 800 Kč na osobu. Ceny v článku uvádíme v hlavní sezoně na přelomu července a srpna. Mimo sezonu, třeba v květnu, se dostaneme i k částkám polovičním.


Pokud jedeme do apartmánu či právě nějakého prázdninového domu které jsou nejčastějším způsobem ubytování, jejich ceny jsou velmi různé. Tady totiž záleží na mnoha okolnostech, zejména na jakém místě objekt stojí. Všeobecně čim blíže moři či nějakému centru (starobylého města), tím více. Ale apartmánů je zde mnoho, vlastně všude, kde se bydlí, na nějaké narazíme. Apartmány jsou zařízené byty, kde je hlavně možnost vaření. Velikostně jsou různé podle počtu osob a rozlohy, a to se také odrazí v ceně.


ceny apartmánu v chorvatskuApartmány jsou dnes v moderních domech, ale někde najdeme i starší objekty s trochou romantiky. Ceny apartmánů vyjdou v luxusních objektech někdy i k tisíc korun na noc a osobu, ale obvyklá cena je kolem 500 Kč, na menších vesnicích se dostaneme i níže. V Chorvatsku se dá i vyjednávat, takže bychom si měli předem prostory prohlédnout (alespoň fotky toho konkrétního apartmánu ve kterém budeme ubytování) a pak teprve jednat o ceně. Apartmán se dá objednat i soukromě přes internet, většina z nich má své stránky nebo je umístěná na stránce nějaké turistické či jiné organizace. Například web UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz je největším svého druhu v ČR a domlouváte se o pronájmu přímo s vlastníkem domu bez provize zprostředkovtelům. V apartmánech pak zřídka bývá možnost si zajistit i polopenzi.


Ubytování v bungalovech a mobilních domech či karavanech a chatkách jsou další možností levnějšího ubytování. Většinou jsou tyto možnosti součástí kempů. Také zde najdeme zařízené prostory minimálně s kuchyňskou linkou, abychom si mohli vařit. V teplech, jaká v Chorvatsku v hlavní sezóně panují, se však stejně moc nevaří, ale někdy i zde je možnost si zakoupit polopenzi. Take v těchto případech najdeme ceny s velkým rozpětím, ale i zde se můžeme dostat k tisícovce za noc, ale také k několika stovkám korun.


Tradičně cesta do Chorvatska je také jízda pod stan do kempu. Tady doporučujeme velkou pozornost předem, protože najdeme kempy, kde můžeme zaplatit, když sečteme všechny položky, stejně tolik jako v apartmánech. Velké kempy jsou ale skvěle zařízené a mimo pokojů nabízejí vše od umýváren, možností vaření a podobně. Na pobřeží najdeme i malé kempy třeba pro několik stanů, kde může být zázemí měně vybavené, ale je tu větší klid. Pokud pojedeme tzv. pod stan, máme na výběr, zda využijeme stanů již postavených nebo si přivezeme stany vlastní. Ve stanových základnách je cena ubytování třeba 320 Kč za noc, ale jinde se můžeme dostat ke 150 Kč.


ceny ubytování v chorvatskuCesta do Chorvatska taky může být za romantickou robinsonádou. Tak se nazývá ubytování na menších ostrovech či opuštěných místech, kde se můžeme cítit jako Robinson Crusoe. Taková ubytování se nacházejí povětšinou na ostrovech a jsou ideální volbou pro mladé páry, které nechtějí být ničím a nikým rušení. Ale jistě si takový způsob najdou i starší lidé či nudisté, ale musí se zde počítat s menší vybaveností a s horším zásobováním. Většinou jde o menší domek či chatku v překrásné přírodě u pláže. Můžeme využít komfortně vybavených apartmánů s moderním vybavením, ale i nejjednodušší chatky se starším zařízením, kde nemusí být ani elektrický proud. Doprava na místo bývá obvykle loďkou či člunem, což zajišťuje majitel objektu. Ceny jsou velmi různé, zase u luxusněji vybavených od tisícovky za noc po několik stovek.


Všeobecně o stravování


Chorvatsko je zemí, která žije z cestovního ruchu a je snaha neustále zlepšovat podmínky pro rekreanty a turisty. Pokud nemáme větší zkušenosti a chceme cestovat sami, vyhlédněme si předem raději nějakou známější oblast, kde najdeme všechny základní služby od ubytování přes stravování až ke zdravotnické pomoci. Zde najdeme obchody, kde si můžeme zakoupit základní potraviny. Pokud chceme nakupovat levněji, využijme supermarketů, kde jsou ceny srovnatelné s našimi. Nejdražší zboží bývá obvykle na trzích, ale dá se tu smlouvat. Není proto třeba si brát veškeré potraviny z domova, využijme tady raději možnost nákupu čerstvé zeleniny a ovoce. Obecně je v Chorvatsku dražší pití takže pokud je vás víc a rádi pijete klidně vezměte sebou pár flašek.


Závěr


Než pojedeme do Chorvatska, máme dnes ohromnou možnost si vše prohlédnout předem na internetu, většina ubytovatelů zde má své stránky nebo informace. Ale na druhé straně nechtějme mít vše dokonalé, jsme přeci jen na Balkánu a nechme se unést zdejším koloritem, folklórem a pohodou.




soukromé apartmány chorvatsko

Levné ubytování v Chorvatsku






Cesta do Chorvatska - na co se připravit, co nás čeká a kolik stojí?

neděle 20. března 2016

Ubytování v soukromí - proč si zvolit tuto formu dovolené v Chorvatsku

Když se řekne u nás slovo Chorvatsko, mnohý z nás zaplesá, ale někdo se zamračí, že Chorvatsko nikdy. Ale z čeho pramení ta nechuť? Příčin může být několik. Takový člověk tam třeba nikdy nebyl a odrazují ho tisíce lidí, kteří tam každoročně směřují.



UrčitÄ› ho tÅ™eba dÄ›sí pÅ™edstava, že na ÄŒecha narazí na každém kroku. NÄ›kdo ale opravdu může být zklamaný z prožité dovolené v Chorvatsku, kdy mu nevyÅ¡lo počasí, pohádal se s manželkou a podobnÄ›. Hlavní rozčarování z Chorvatska je ale, a to nechceme pauÅ¡alizovat, z nÄ›kterých cestovních kanceláří. Nedodržují smlouvy tím, že naslibují smluvnÄ› nÄ›které služby v určité kvalitÄ›, a pak je nesplní nebo v nižší kvalitÄ›. A výmluvu si pak najdou. Tak tÄ›m se dá nabídnou jiné Å™eÅ¡ení dovolené, a jistÄ› zmÄ›ní svůj skeptický názor – soukromé ubytování a cesta vlastním autem nebo autobusem.


Soukromé apartmány


soukromé ubytování chorvatskoPro ubytování v soukromí Chorvatsko nabízí skutečně nepřeberné množství možností. Dnes jsou asi nejoblíbenější formou ubytování soukromé apartmány. Jde většinou o plně vybavené byty, i když někdy s trochu jinými parametry, než jsme zvyklí u nás. Můžeme se sami přesvědčit o jejich rozmanitosti, od moderních domů po starší rybářské domky. Hlavní výhodou ale je, že si rezervaci apartmánů můžeme přímým kontaktem s majiteli objektů vyjednat sami. Odpadne nám tak prostředník, a tím pádem i placení provize.


Nabídka soukromí


Chorvatsko mimo trávení dovolené u moře může poskytnout ubytování v soukromí také i v destinacích, které nejsou výrazněji zasažené masivním turistickým průmyslem a ani průmyslem výrobním. Určitě si zde na své přijde ten, kdo touží po místech s dostatkem klidu a soukromí, kde nenajde jen přeplněné pláže a hlavu na hlavě na pobřeží. Taková místa se nacházejí zejména na ostrovech, ale někde i na pevninském pobřeží. Zde tedy nenajdeme jinou možnost ubytování, než v soukromí. tady si můžeme najít ubytování u moře nebo dokonce přímo na pláži. Je na druhou stranu ale pravda, že někdy cesta k těmto ubytovatelům není někdy jednoduchá obzvlášť pokud hledáme nějaké robinsonské ubytování na odlehlém ostrově.


Cesta k soukromí


ubytování v soukromíJak si zajistit ubytování jsme již naznačili, je to buď nÄ›jaká cestovní kancelář nebo internet, ale vÄ›tÅ¡inou sem se musíme vypravit automobilem. Je tu možnost jet autobusem, ale ty jezdí vÄ›tÅ¡inou v pátek a zpÄ›t odjíždí v sobotu, takže pokud chceme jiný termín, máme vÄ›tÅ¡inou smůlu. Jezdit vlakem či letÄ›t letadlem je sice časovÄ› rozdílné, ale cenovÄ› velmi blízké. Díky novým nízkonákladovým letenkám vÅ¡ak lze pořídit letenku Praha – Pula za 2400,- nebo do Zadaru za 2700,- či Splitu za 4700,-. Místa doletu jsou jen ve velkých mÄ›stech, takže jsme opak stejnÄ› odkázání na pozemní veÅ™ejnou dopravu.


Dalším problémem je, že na nÄ›které ostrovy se autem vůbec nedostaneme, protože zde buď není automobilová doprava povolená, nebo zde nejsou žádné silnice. Pak je to určitÄ› pobyt pro „robinsony“, ale auto máme nÄ›kde u přístavu na pevninÄ›. Ale pokud vlastníme jachtu, nebo jsme si ji schopni půjčit, můžeme se na naÅ¡e lokality dostat i touto formou, případnÄ› se majitelem takového objektu který vÄ›tÅ¡inou má loď nechat odvést.


Nová doba


S narůstajícím cestovním ruchem se mění podmínky ubytování v Chorvatsku. Pryč jsou doby, kdy rekreanti spali pod lešením v patře a domácí nad nimi snad v kozím chlívku. Dnešní apartmány přopomínají, jak jsme již zmínili, špičkové hotely, jsou blízko u moře a pláží, většinou mají k dispozici klimatizaci, možnost grilování ale i sladkovodní bazén, dětské hřiště a posezení pod vinnou révou. Nabízí se tu možnost zapůjčení člunu, možnost pobytu se psy. Apartmány jsou vybaveny kuchyňským koutem či kuchyní, ale někde se setkáme i s možností polopenze. Svět apartmánů, jak vidíte, je rozsáhlý, a jistě si tu najde každý to své, od samotářů po ty, kteří by bez sportu a kultury nemohli být jediný den.




soukromé apartmány chorvatsko

Soukromé ubytování v Chorvatsku






Ubytování v soukromí - proč si zvolit tuto formu dovolené v Chorvatsku

čtvrtek 17. března 2016

Kam na dovolenou? Chorvatsko je jasná volba!

Vybíráte si, kam se letos vydáte na dovolenou? Někteří možná budou hledat něco netradičního v podobě Asie, Afriky, nebo snad dokonce Ameriky. Ovšem většina z nás bude sázet na jistotu a svou letní dovolenou stráví v Evropě, v provoněném a prosluněném Chorvatsku. Protože Chorvatsko je vždy jasná volba, která s sebou přináší hned několik výhod. A na některé z nich se nyní podíváme.



Bezpečnost !


Bohužel momentálně žijeme v nejisté době, která s sebou nese velké množství bezpečnostních rizik, zvláště pak cestujeme-li na jih. Momentální uprchlická krize a válka v Sýrii se velmi citelně dotýkají i Evropy a právě jižních států nejvíce. Nemusíme se však vůbec strachovat z cesty do Chorvatska. Cesty uprchlíků vedou po severní trase do Rakouska a Německa, takže pobřeží Chorvatska je zcela nedotčené a pokud máte i přesto obavy vyberte si severní část Chorvatska tj. Istrii která je úplně mimo a ani případné kontroly na hranicích nebudou nijak omezující (v tuto chvíli nejsou žádné). Trasa autem v tomto případě vede Praha-Brno-Vídeň-Graz-Maribor-Ljubljana-Koper-Chorvatsko a je stále po dálnici (kromě cca 60km u Mikulova a u Koperu).


Křesťanství


bezpečnost v chorvatskuV prvé řadě si musíme uvědomit, že Chorvatsko stojí na křesťanských základech a většina zdejších obyvatel je křesťany a menšina ateisty, tedy nevěřícími. K muslimům a extrémismu zaujímají v podstatě totožný postoj jako my a příchodu lidí s touto vírou se brání, seč mohou. Křesťanské základy se tedy do jisté míry promítají i do vztahu k turistům z Evropy, které Chorvati vítají s otevřenou náručí a mají je velice rádi.


Uprchlíky nečekejte


Leckdo by se mohl obávat, že Chorvatsko, stejně jako Řecko, čelí velkému náporu uprchlíků, kteří blokují hraniční přechody, komunikační spoje a důležité body, což by mohlo znepříjemnit nejen samotnou cestu do Chorvatska, ale také pobyt zde. Chorvatská politika však zaujala velmi rychle k uprchlíkům negativní postoj, díky kterému zde v žádném případě na osoby postižené válkou v jejich domovině nenarazíte. Pokud někteří uprchlíci projdou přes severní hranici se Srbskem (400km od pobřeží) tak jsou ihned převáženi vlaky do Maďarska či Rakouska.


Jazyk


Díky slovanským kořenům, které s Chorvaty společně sdílíme, se nemusíte bát, že byste se v případě potíží nedomluvili. Naše společné jazyky si jsou podobné a vzájemná komunikace tak je možná. Chorvati navíc velmi dobře chápou a ovládají i další světové jazyky. Bez problému byste se zde měli domluvit anglicky či německy. Od starších lidí však tuto jazykovou vybavenost nečekejte.


Není to daleko


trasa do chorvatskaDalší nespornou výhodou Chorvatska je, že je skoro za bukem. Pokud budete mít štěstí a vyhnete se nejrůznějším zácpám (vyjeďte navečer) a jiným událostem, můžete být velmi pohodlně v Chorvatsku za několik hodin. Zde pak už ovšem záleží, kam přesně chcete do Chorvatska docestovat. Na Istrii je to z Českých hranic jen 650km ale pokud máte namířeno do jižní části Chorvatska musíte si pár hodin ještě přičíst. Tato cesta je však již jen skrz nádhernou zemi, můžete si udělat poznávací přestávky a již cestou budete moci poznávat místní kulturu.


Zdraví nadevše


Jednou z největších výhod proč Chorvatsko navštívit je však jeho blahodárné působení na zdraví. Tato země je skvělou destinací pro všechny, kteří trpí dýchacími obtížemi, zejména pak pro astmatiky. Určitě jste si všimli, že zvláště po zimně se vám hůř dýchá a trpíte častým kašlem. Za to mohou inverze, a jejich nepříznivý vliv. Tyto obtíže však chorvatský prosolený a prosluněný vzduch velmi rychle zažene. To samé platí i pro osoby trpící problémy s kůží. Nejrůznější ekzémy a vyrážky velmi rychle zmizí, pokud si vychutnáte dovolenou právě zde. A o příznivých účincích na vaší psychiku, už ani nemluvě. Stres bude ta tam, a vy budete plní nové energie.


Kouzlo přírody


A v neposlední řadě je to příroda, která je v Chorvatsku naprosto úchvatná. Milujete-li čistě průzračné moře, nebo nádherné jehličnaté lesy, pak je Chorvatsko tou správnou volbou. Dlouhé procházky v lesích a podél pobřeží vás dokonale uklidní a nechají vás zapomenout na veškeré problémy, které máte doma či v práci. Chorvatsko je zkrátka zemí zaslíbenou, kterou byste si určitě neměli nechat ujít!




dovolená chorvatsko

Levné ubytování v Chorvatsku






Kam na dovolenou? Chorvatsko je jasná volba!