NabÃdka chorvatských ryb a dalÅ¡Ãch plodů moÅe je Å¡iroká. Výborných chodů je celá spousta, ze které lze vybrat napÅÃklad relativnÄ prosté, ale chutné jÃdlo, kterým je rybà rizoto.
Dává si ho mnoho turistů, neboÅ¥ je levné a pÅitom syté. Chorvati dávajà rádi vyniknout vlastnà chuti ryb, a proto zde nejsou pÅÃliÅ¡ rozÅ¡ÃÅené komplikované omáÄky, kterými je tak vyhlášená napÅÃklad francouzská kuchynÄ. VÄtÅ¡ina jÃdel se pÅipravuje na grilu, jak Chorvati ÅÃkajà â na žaru. Dalšà úpravou je vaÅenÃ, Äili jÃdla na leÅ¡u nebo u peÄinici â peÄená jÃdla. NejlepÅ¡Ã ryby se prodávajà na váhu a v exkluzivnÃch restauracÃch vám je pÅinesou ukázat jeÅ¡tÄ pÅed samotnou pÅÃpravou. Mezi typické jadranské ryby patÅà list (moÅský jazyk), kovaÄ (pilobÅich) a osliÄ (Å¡tikozubec).
Velmi oblÃbenà jsou korýši, jejichž kvalita je vysoká, hlavnÄ kolem poloostrova PeljeÅ¡ac a mÄsta Ston. Za ochutnánà stojà obrovské ostrige (ústÅice) nebo dagnje (slávky). Velmi lahodný je jastog (humr), který je vÅ¡ak v porovnánà s ostatnÃmi jÃdly pomÄrnÄ drahý. Å kampi (krevety) se Äasto podávajà celé a grilované.
Maso se na pobÅežà konzumuje jen grilované hovÄzà a vepÅové. Ve vnitrozemà je nabÃdka nesrovnatelnÄ Å¡irÅ¡Ã. Na kopcÃch mezi pobÅežÃm a ZáhÅebem je množstvà malých restauracÃ, které se specializujà na jehnÄÄà a vepÅové na rožni. Podle Å¡Å¥avnatého selátka nebo jehnÄte pomalu se otáÄejÃcÃho nad žhavými uhlÃky snadno poznáte, která restaurace má právÄ otevÅeno. Tato tuÄná dobrota se vÄtÅ¡inou podává pouze s chlebem a prostým salátem.
Rychlé obÄerstvenà je zastoupeno ÄevapÄiÄi, což jsou koÅenÄné masové kuliÄky, vÄtÅ¡inou podávané se salátem a chlebem. Jako rychlý a sytý obÄd je to výborná volba.
V oblasti chorvatského záhoÅà severnÄ od ZáhÅebu se projevuje vliv rakouské kuchynÄ, kde se to na jÃdelnÃch lÃstcÃch hemžà nejrůznÄjÅ¡Ãmi schnitzely. V ZáhÅebu majà vlastnà variantu ÅÃzku zvanou zagrebaÄki odrezak, což je vepÅová kapsa plnÄná Å¡unkou a sýrem. Ve Slavonsku na východÄ je zase cÃtit vliv kuchynÄ maÄarské, pÅedevÅ¡Ãm Äastým použÃvánÃm pálivé papriky a hutných jÃdel gulášového typu.
Plody moÅe a jiné maso