pondělí 9. června 2014

Živogošče - jižní Dalmácie

V jižní části Makarské riviéry, přesněji v úpatí pohoří Biokovo se nachází malý přístav Živogošće. Toto letovisko se skládá z tří malých vesniček, které jsou umístěny vedle staré cesty. Podél pobřeží letoviska najdete několik velmi pěkných pláži a zátok, které z tohoto mini letoviska dělají vyhledávané místo pro turisty z celé Evropy.


Přímořské letovisko Živogošće, které je vzdáleno od hlavního města České republiky zhruba 1150 km, stojí na základech někdejší osady ilyrských kmenů, což také dokazují i ​​místní ilyrské hroby. V historických zmínkách se novodobá historie letoviska vzpomíná až v polovině 13. století. Největší růst obec zaznamenala až o čtyři století později, když se v roce 1616 postavil františkánský klášter, který v té době sloužil nejen jako duchovní, ale i vzdělávací centrum oblasti. Kromě toho je letovisko zajímavé i pro své krásné okolí, které je tvořené z borových lesů a olivových hájů.
Živogošče


Pláže v letovisku


Jak jsme zmiňovali, letovisko Živogošče je rozdÄ›leno na tÅ™i samostatné obce. Jednou z nich je Živogošće – Porat, kde je pláž složená z jemného Å¡tÄ›rku. Ten v kombinaci s nádherným a čistým moÅ™em poskytuje dokonalý odpočinek bÄ›hem horkých letních dnů. V případÄ›, že upÅ™ednostňujete spíše stín pÅ™ed horkými paprsky slunce, můžete se skrýt pod borovými lesy, které se táhnou podél celé pláže. Pláž v části Porat má výhodu v tom, že jsou tu pÅ™edevším blízké restaurace, obchody a stánky s občerstvením. Naopak nevýhodou je absence půjčoven se sportovními potÅ™ebami.


Další pláží, kam můžete zajít je pláž Živogošće – Blato, která se nachází v stejnojmenné části Blato. Tato pláž je tvoÅ™ená z drobných oblázků, které jsou typické pro vÄ›tÅ¡inu pláži v Dalmácii. V blízkosti pláže se nacházejí půjčovny lehátek, sprchy a stánky s občerstvením.


Třetí částí letoviska je obec Mala Duba. V této části najdete oblázkovou pláž, která je kombinovaná s jemným pískem. Část Mala Duba je asi nejklidnější ze všech tří části Živogošće, proto je tato obec velmi vhodná i pro rodiny s malými dětmi. Velkou výhodou je kromě toho i to, že zde rostou vysoké borovice, pod kterými se můžete v létě před horkými paprsky slunce ukrýt. Na druhé straně, protože se jedná o poměrně klidnou část letoviska, je nevýhodou této pláže absence většího počtu sociálních zařízení.
pláž Živogošće


Sport a zábava v letovisku


Přesto, že Živogošće patří mezi menší letoviska, máte zde jako rekreanti několik možností, jak se aktivně zabavit. Z klasických dovolenkových sportů si zde můžete vyzkoušet jízdu na vodním bicyklu, banánu a vodním skútru, který se dá dokonce i telefonicky objednat. Kromě toho zde můžete absolvovat i let padákem za člunem, tzv. parasailing.


Na aktivní odpočinek můžete využít i výhodnou polohu letoviska. Nakolik se blízkosti obce nachází vrchol pohoří Biokovo, zkušení turisté tuto možnost mohou využít na turistiku i po náročnějších trasách k vrcholu pohoří Sveti Jure, který se nachází ve výšce 1762 metrů. Méně zkušení si mohou udělat malý turistický výlet podél pobřeží k některému blízkému letovisku, jako například Igrane nebo Drvenik.

Možností, jak se zabavit zde není až tak mnoho, najdete zde však jeden diskoklub a taneční terasu. Jednou z možností je zajít i k známému a především rušnému letovisku Makarská, které je od Živogošće vzdálené cestou autem přibližně 20 minut. V Makarské najdete podstatně pestřejší nabídku diskotékových klubů. V tamním hotele Dalmacija se nachází dokonce i kasino.


Historické památky letoviska


Živogošće zažilo celkem pestrou historií. Kdysi bývala osada Ilyrských kmenů a římské říše, patří mezi nejstarší obydlená místa jižní Dalmácie. Obec je v zemi známé i díky tzv. Liciánovmu epigramu, který je zde vytesán již od roku 474 před naším letopočtem. Najdete ho v blízkosti pláže, konkrétně ve skále Suzine, kde dodnes můžete vidět vytesaných 16 latinských znaků.
město Živogošče

Z moderní historie obce zde dodnes stojí jedna významná historická památka, která v minulosti sloužila jako vzdělávací centrum. Františkánský klášter, který byl založen ještě v roce 1616, dnes již slouží jinému účelu než v minulosti. Dnes zde najdete knihovnu, kde je umístěna cenná sbírka knih a uměleckých děl místních umělců.


Zajímavá místa na celodenní výlet


Nejbližší velké letovisko k obci je Podgora. Toto poměrně rušné a známé letovisko se nachází od Živogošče přibližně 9 km. Kromě dlouhé a úzké pláže zde můžete navštívit například místní památky, jako dvě obranné protiturecké věže ze 17. a 18. století a pozůstatky letohrádku rodiny Mrkušiću. Zajímavostí letoviska je i památník jihoslovanského námořnictví, který v 1962 slavnostně odkryl tehdejší prezident Jugoslávie Josip Broz Tito.


Na celodenní výlet můžete zajít i lodí k místnímu ostrovu Hvar, který je celkově čtvrtým největším ostrovem Chorvatska nebo k ostrovu Brač, který je největším ostrovem střední Dalmácie. Brač je ve světě známý především pro Bračský mramor, který se během antiky využíval jako stavební materiál. Právě z něj byl vybudován světoznámý Diokleciánův palác ve Splitu. Zajímavostí je i místní pláž Zlatni rat, která je statisticky jedna z nejvyhledávanějších pláži celého Chorvatska.
Živogošče Makarska riviéra

Pokud máte v oblibě procházky, výlet si můžete udělat i do chráněné oblasti Biokovo. Jako cílový bod si můžete stanovit i nejvyšší bod pohoří sv. Jure, který se tyčí do výšky 1760 metrů nad mořem. Do přírodního parku Biokovo, jehož celková plocha je asi 196 km2 se platí i vstupné. Pokud se sem rozhodnete jít, určitě si nezapomeňte s sebou fotoaparát, případně mobil. Krásné fotky z vrcholku pohoří určitě stojí zato.


ubytování Živogošče
Levné apartmány v Živogošće








Živogošče - jižní Dalmácie