neděle 29. června 2014

Seget Donji - jižní Dalmácie

V blízkosti historického mÄ›sta Trogir se nachází malé letovisko Seget Donji. PůvodnÄ› toto rybářské mÄ›stečko bylo postaveno jako uzavÅ™ená, obdélníková osada. Postupem času se letovisko začalo rozvíjet a dnes je domovem pÅ™ibližnÄ› 2500 obyvatel. BÄ›hem léta se počet obyvatel dočasnÄ› zvyÅ¡uje a to kvůli „přílivu“ mas turistů ze zahraničí.


Seget Donji, který byl postaveno na příkaz trogirského šlechtice Jakova Rotonda je vzdáleno od hlavního města České republiky 940 kilometrů. V současnosti obyvatelé tohoto letoviska žijí kromě turismu i ze zemědělství, rybolovu a stavby lodí. Příjemné středomořské podnebí a velmi pěkné prostředí řadí toto letovisko mezi jedny z nejkrásnějších destinací Dalmácie.


Pláže v Segetu


Nejznámější pláží letoviska je pláž Medena. Tato asi tři kilometry dlouhá oblázková pláž se nachází v blízkosti hotelu Medena. Pláž disponuje pozvolným vstupem do moře, díky čemuž se řadí mezi pláže, které jsou velmi vhodné pro rodiny s dětmi a také neplavce. Kromě toho je výhodou této pláže i velké množství sportovních zařízení, které můžete najít v její blízkosti. V blízkosti pláže se mimo jiné nachází i několik barů a restaurací, kde se můžete v klidu občerstvit.
Seget Donji pláž

Známou, ale vzdálenější pláží je pláž Copacabana. Tu najdete na blízkém ostrově Čiovo, konkrétně v letovisku Okrug Gornji. V současnosti se tato pláž řadí mezi nejoblíbenější pláže celé oblasti, proto je zvykem, že je během horkých letních dnů plná. V její blízkosti se nachází několik barů, restaurací a stánků s občerstvením.


Odpočívat můžete jít i na nedalekou pláž Pantano. Tu najdete asi 2 km východně od centra letoviska. Tato jemně štěrková pláž se nachází v poměrně klidné lokalitě. V její blízkosti najdete malý bar, kde se můžete během horkých dnů občerstvit. Výhodou pláže je opravdu velmi dobrý pozvolný vstup do moře.


Sport a zábava v letovisku


Dobré podmínky letoviska a jeho okolí přejí sportu. Během dovolené si zde můžete zahrát třeba plážový volejbal, tenis, fotbal, připadne nohejbal. Na moři se můžete zase zabavit jízdou na vodním skútru, jízdou na vodním banánu nebo na vodních lyžích. Děti se zase mohou bezpečně zabavit na místních dětských hřištích.

Populární místní atrakcí je také parasailing. Parasailing si v Seget Donji můžete vyzkoušet třemi různými formami. Začít totiž můžete buď přímo na břehu, na moři nebo z plošiny na lodi. Který konkrétní typ se vám bude nejvíce líbit musíte zjistit jen vy. Parasailing však určitě nedoporučujeme lidem, který mají strach z výšek.
Seget

Letovisko svým návštěvníkům kromě široké nabídky sportovních atrakcí nabízí i několik zábavních a kulturních atrakcí. Přímo v letovisku se nachází několik diskotékových a nočních klubů, které můžete navštívit. Pobavit se však můžete jet i do blízkého Trogiru, kde se každoročně koná několik koncertů a festivalů. Ostatně jsou oblíbené také rybářské večery.


Historie Segetu Donjeg


Historické jádro letoviska, ve kterém najdete několik budov, které stály u zrodu tohoto letoviska je takovým menším střediskem historických památek městečka. Velmi pěkná stavba je například opevněný zámek rodiny Rotondů, která se výrazně podílela na výstavbě tohoto městečka. Zámek najdete ve staré části Seget Donji.


Významnou památkou je také malý kostelík sv. Eliáše. Ten najdete na blízkém kopci Šutila, který se tyčí nad letoviskem. V jeho interiéry můžete dodnes obdivovat několik významných a cenných uměleckých děl zdejších autorů.
Seget Donji


Výlety do blízkého okolí


Nejbližším místem, které je prakticky v sousedí s letoviskem je město Trogir. Toto historické letovisko je asi 6 krát lidnatější než Seget Donji, protože v současnosti je domovem přibližně 14000 obyvatel. Trogir ročně navštíví velké masy turistů z různých zemí, kteří zde přijíždějí obdivovat historické centrum města. V něm najdete například staré opevnění, jehož pozůstatky zde stojí již od 13. století, Mořskou bránu, Pevninskou bránu a také katedrálu sv. Vavřince, která je dá se říci největším lákadlem celého Trogiru. Tato třídílná bazilika zde stojí již od 13. století. Její interiér obsahuje několik významných děl od známých autorů, jako Giovanni Dalmata nebo Nikola Firentinac. V blízkosti katedrále se kromě toho nachází i několik významných městských budov.


V sousedství Trogiru se nachází známá turistická oblast Kaštely. Toto na chorvatské poměry poměrně velké město je domovem téměř 39000 obyvatel, kteří žijí v celkem sedmi částech města. Všechny části Kaštely spolu sousedí, takže je jen na Vás kolik z nich budete chtít navštívit. Všechny Kaštely vybudovali podobně jako Seget Donji šlechtické rodiny, které zde v té době bydleli. Nejstarší částí současných Kaštel je Kaštel Stari, kterou dal v minulosti vybudovat šlechtic Koriolan Cipiko. Zajímavým místem, kam se můžete jít podívat je například známý park Vitturi, který je domovem přibližně 1400 autochtonních a exotických rostlin. Nacházejí se zde i přibližně 1500 let staré olivovníky, které v minulosti posadili ještě římský vojáci. Ostatně vás Kaštely určitě osloví i díky plážím, které se rozkládají po celé délce této mini riviéry.
seget donji

Pokud si rádi dopřejete delší procházku, případně si jen chcete odpočinout v příjemném prostředí, můžete navštívit blízký ostrov Čiovo. Ten s rozlohou 28,8 km2 nepatří mezi velké ostrovy Dalmácie, ale v současnosti je toto místo stále oblíbenější mezi domácími, kteří se zde ve větším množství stahují. Navštívit můžete například obec Okrug Gornji, které je vzdálené od letoviska přibližně 2 kilometry.


Seget Donji je největší částí v obci Seget ze tří: Seget Donji, Seget Gornji a Seget Vranjica. Riviera Seget nabízí dlouhé a čisté písečné pláže, ubytovací kapacity v luxusních hotelech a apartmánech na pobřeží, spolu se sportovními a rekreačními příležitostmi vám poskytne nezapomenutelnou dovolenou.


ubytování Seget Donji
Levné apartmány v Segetu








Seget Donji - jižní Dalmácie

čtvrtek 26. června 2014

Kaštela - jižní Dalmácie

Kaštela představuje celkem sedm jednotlivých obcí, které spolu vytvářejí jeden samostatný administrativní celek. Tento dlouhý přímořský pás najdete mezi městy Split a Trogir. Toto malebné pobřeží dodnes poutá velkou pozornost turistů z celé Evropy pro svou jedinečnou architekturu a samozřejmě i pro své zajímavé a velmi pěkné prostředí.


KaÅ¡tela nebo jinak i “Riviéra sedmi KaÅ¡telů“ je vzdálená od hlavního mÄ›sta ÄŒeské republiky zhruba 1060 km. V současnosti je KaÅ¡tela, která se každým rokem rozrůstá domovem pÅ™ibližnÄ› 38000 obyvatel, kteří jsou rozmístÄ›ni v jednotlivých obcích – KaÅ¡tel Å tafilić, KaÅ¡tel Novi, KaÅ¡tel Stari, KaÅ¡tel LukÅ¡ić, KaÅ¡tel Kambelovac, KaÅ¡tel Gomilica a KaÅ¡tel Sućura. Nejstarší z nich je KaÅ¡tel Stari, kde najdete pÅ™ekrásný biskupský zámek starý nÄ›kolik století. KaÅ¡tela je velmi vhodnou destinací pro lidi, kteří hledají pÅ™evážnÄ› letoviska, která jsou ruÅ¡nÄ›jší a vÄ›tší. Naopak pro ty, kteří mají v oblibÄ› spíše klidnÄ›jší letoviska, KaÅ¡tely nejsou tím pravým.


Pláže


Všechny pláže v Kaštele jsou tvořeny z drobných oblázků a štěrku. Velmi pěkná a udržovaná pláž v Kaštele (Kaštel Štafilič) se táhne od věže “Nehaj“ až po louku Petrova Nijva. Pláž Bile, jak zní její název, je tvořena z drobných oblázků. Výhodou pláže je dobré sociální zabezpečení (bary, stánky s občerstvením) a velmi dobrý pozvolný vstup, který ocení především rodiny s dětmi a neplavci. V okolí pláže se táhne i dlouhá řada borových stromů, pod kterými se během horkých dnů můžete schovat.


Další zajímavá pláž se nachází v obci Kaštel Stari. Místní pláž Paičevo je úzká, avšak dlouhá přibližně 500 metrů. Pláž je tvořena z drobných oblázků, no najdete zde i uměle vytvořené betonové desky. Pláž je situována v blízkosti centra, takže v její blízkosti najdete dostatečné množství restaurací, barů a stánků s občerstvením. Kromě toho je výhodou této pláže i velmi dobrý pozvolný vstup.


Velmi dobře vybavená pláž je i pláž Divulje, která se nachází v blízkosti Kaštel Štafilić. Tato oblázková pláž je ideální pro rodiny s dětmi, ale i pro mladé, kteří se zde určitě nudit nebudou. Najdete zde slunečníky, lehátka, které se dají pronajmout a několik barů, které sousedí se samotnou pláží.
Kaštela


Sport, atrakce a zábava v Kaštele


V Kaštelách se dá aktivně zabavit klasickými vodními sporty, jako jízda na banánu, jízda na skútru nebo potápěním se v blízkosti pobřeží. Na místních hřištích si můžete bez problémů zahrát fotbal, volejbal, házenou nebo tenis. Nachází se zde i několik fotbalových a volejbalových klubů, které hrají převážně nižší soutěže.


Pokud aktivně jezdíte na kole, můžete si v místních půjčovnách zapůjčit horské kolo. Ceny se pohybují již od 100 kn za jeden den, ovšem s předpokladem, že předem vložíte zálohu ve výši přibližně 400-500 kn. Možností, kam zajít na kole je poměrně hodně, doporučujeme vám jízdu vedle pobřeží buď k místnímu ekonomickému centru Split, nebo k nedalekému Trogiru. Zajít můžete případně i k letovisku Slatine, které se nachází na nedalekém ostrově Čiovo (ostrov je spojen mostem s Trogirem).
kastel

Zapůjčit si můžete i člun, případně silniční skútr. Pronájem menšího člunu začíná již od 60 € za den, větší člun, kde se pohodlně vejde čtyřčlenná rodina, si můžete zapůjčit již od 200 € za den. Silniční skútr se dá zapůjčit již od 27 € za den.


V průběhu léta se v Kaštele koná několik zábavních a kulturních akcí, které se konají během letních měsíců každoročně již několik let. Hlavní kulturní akcí je Kaštelské kulturní léto, která se koná v červenci a srpnu. Zajímavou akcí je i letní karneval, který se zde koná v srpnu. Ostatně však můžete za nočním životem vyrazit i do nedalekého Splitu, kde se nachází podstatně více diskotékových klubů a barů.


Historické památky


Samotná stará centra jednotlivých části Kaštely jsou samy o sobě historickým místem, kde můžete obdivovat množství budov, které zde stojí dodnes v prakticky neporušeném stavu. V Kaštel Stari, která je nejstarší obcí ze všech staveb vyčnívá překrásný biskupský zámek a věž, které zde stojí již od roku 1392.
Kaštela věž

Známou památkou je i park Vitturi, který najdete v části Kaštel Lukšić. V této botanické zahradě, která zabírá plochu přibližně 7500 m2, najdete přibližně 1400 autochtonních a exotických rostlin a více než 40 různých odrůd oliv. V minulosti byl park poměrně zanedbáván, od roku 1968, kdy byl park prohlášen za kulturní a přírodní památku, byl několik krát rekonstruován. V současnosti patří park Vitturi mezi největší atrakce celé oblasti.


V blízkosti Kaštel Štafilić se nachází také jedna významná přírodní památka. Více než 1500 let staré olivovníky patří mezi světové unikáty, které s největší pravděpodobností vysadili ještě římský vojáci, kteří zde bydleli.


Kam na celodenní výlet


 Jednou z možností, kam si udělat celodenní výlet je nedaleké letovisko Trogir vzdálené pouhých 10km. To je známé především pro své unikátní historické centrum, které najdete na malém ostrově mezi pevninskou částí Chorvatska a ostrovem Čiovo. V něm se skrývá několik zajímavých a historických památek, jako románská katedrála z 13. století a místní pevnost, která v minulosti město chránila před útoky nepřátel. Díky své jedinečné architektuře, kterou můžete sledovat dodnes v prakticky v neporušeném stavu, se město umístilo na seznamu UNESCO.


Zajímavý poznávací výlet si můžete udělat i do nedalekého Solinu, které je jakýmsi předměstím Splitu. V Soline můžete dodnes vidět pozůstatky kdysi hlavního města provincie Dalmácie Salona. Nacházejí se zde ruiny římského amfiteátru, antického divadla a zbytky staveb kdysi velkého města, které bylo svého času domovem přibližně 60000 obyvatel, což by v současnosti tuto kdysi významnou římskou osadu řadilo mezi nejlidnatější města Chorvatska.


Na celodenní výlet můžete zajít i na ostrov Čiovo, kde se nachází i část města Trogir. Dodnes je ovšem větší část ostrova prakticky nedotknutelná, díky čemuž nabízí velké množství možností pro odpočinek, rekreaci a koupání na místních, většinou prázdných plážích.


VÅ¡ech sedm části KaÅ¡tel nabízí unikátní architektonickou památku – věž či pevnost podle které je známá každá jednotlivá část KaÅ¡tely. Mezi ostrovem ÄŒiovo a poloostrovem Marjan, mezi mÄ›sty Trogir a Split, chránÄ›né horou Kozjak ze severu a obklopeno dalmatskými ostrovy z jihu je tato oblast – KaÅ¡telanská riviéra již od prehistorie stvoÅ™ená pro příjemné útočiÅ¡tÄ› a věříme, že si získá i vás.


ubytování Kaštela
Levné apartmány v Kaštele








Kaštela - jižní Dalmácie

středa 25. června 2014

Ostrov Murter

Murter je největší ostrov v Šibenickém souostroví. U turistů je oblíbený díky svým plážím a příjemnému podnebí. S protější pevninou je spojen padacím mostem dlouhým 30 m. Ostrov má čtyři centra, kterými jsou Tisno, Betina, Jezera a Murter.



130403_112338-Murter-ArchipelagoV Tisnu je zajímavý právě padací most a také příjemná procházka dlouhá 1 km z autokempu Jazina k malým osadám Kapovi a Girin. Jezera je vesnice s přístavištěm a jachtařskou školou. Na konci přístaviště lákají krásné mělké oblázkové pláže ke koupání v průzračné vodě. Na druhé straně zátoky najdete kamenné pláže ve stínu piniového lesa. Mezi letovisky Tisno a Jezera leží v zátoce autokemp Lovišca.


Největším městem celého ostrova je Murter, ležící na úpatí kopce Raduče na západním pobřeží ostrova. Město se dělí na dolní část u přístavu a horní část sahající do vnitrozemí. U přístavu je infocentrum a také mnoho obchodů, kaváren a výborných restaurací. Trochu stranou západně od přístavu je umístěn místní hotel střední třídy a pod ním, v zalesněné zátoce Slanica leží jedno z nejkrásnějších míst na koupání na ostrově. Je zde malá písečná pozvolná pláž, rozprostírající se mezi skalisky. Díky mírnému přechodu do hloubky si ji oblíbily hlavně rodiny s malými dětmi.


K dalším zajímavostem ostrova patří historická osada Colentum. Vykopávky na úpatí hory Gradina na ostrohu mezi městy Murter a Betina svědčí o luxusních letních vilách římských patricijů z tehdejších metropolí Skradin a Zadar. Předpokládá se, že osada Colentum byla zničena v důsledku mohutného zemětřesení.


Východním směrem přechází Murter téměř plynule v sousední vesnici Betinu, která si dosud uchovala svůj vesnický charakter. Ve vesnici je přístaviště jachet a ve stovce malých rodinných loděnicích v Betině se staví gajety. Jedná se o typické chorvatské rybářské čluny. Vesnice Betina je nejromantičtějším místem ostrova Murter díky kostelu svatého Františka na kopci nad moře, kamenným domům a kouzelným křivolakým uličkám.




ubytování Murter
Levné apartmány na Murteru








Ostrov Murter

úterý 24. června 2014

Sukošan - severní Dalmácie

Velký přístav Sukošan, který je v současnosti domovem přibližně 4500 obyvatel, patří mezi větší letoviska Dalmácie. Toto moderní letovisko, které leží na základech původní středověké rybářské vesnice, je mezi turisty oblíbeno především pro své rozlehlé pobřeží, jehož součástí je i několik klidných zátok.


Známý přístav, kterého součástí je i přibližně 18 mol, se nachází přibližně 11 km jihovýchodně od Zadaru. Marina Sukošan, kde běžně kotví i větší lodi patří mezi nejlépe vybavené přístavy celého Chorvatska. Najdete zde dokonce i servis pro opravu lodí. Sukošan je ovšem kromě toho známý i pro léčivé bahno peloid, které najdete na některých místních plážích.
Sukošan


Pláže v Sukošanu


V samotném letovisku SukoÅ¡an a jeho okolí můžete najít nÄ›kolik pÄ›kných udržovaných pláži. NejznámÄ›jší pláží SukoÅ¡anu je místní hlavní pláž „Dječji raj“ (dÄ›tský ráj). Své pojmenování si zasloužila i díky svému pozvolnému vstupu do moÅ™e, který je pro dÄ›ti ideální. Pláž je ostatnÄ› vybavena množstvím lehátek, slunečníků a samozÅ™ejmÄ› i sprchami a záchody. V blízkosti pláže se nachází i nÄ›kolik barů, restaurací a stánků s občerstvením.


Další místní pláží, kam můžete jít bÄ›hem horkých dnů odpočívat je pláž „Zlatna luka„, která se nachází v severní části letoviska. V blízkosti této oblázkové pláže se nacházejí i menší palmy, které bÄ›hem horkých letních dnů vytváří příjemný přírodní stín. Pláž Zlatna luka je kromÄ› toho vybavena i sprchami a toaletami.


Zajímavou pláží je i místní pláž Makarska. Ta je složena opět z oblázků, její výhodou je velmi dobrý pozvolný vstup. V místní půjčovně si můžete zapůjčit slunečníky a lehátka. Pláž disponuje sprchami, eko toaletami a také hřištěm pro plážový volejbal. V blízkosti této pláže se můžete bez problémů osvěžit nebo občerstvit v některém z barů nebo stánků s občerstvením.
pláž Dětský ráj


Sport a zábava


Letovisko SukoÅ¡an hlavnÄ› díky své velikosti nabízí návÅ¡tÄ›vníkům množství zábavy a sportovních atrakcí. Bez problémů si zde na místních hÅ™iÅ¡tích můžete zahrát basketbal, volejbal, bowling, paintball, tenis nebo fotbal. KaždoročnÄ› se zde dokonce koná i pro místní velmi populární fotbalový turnaj, který organizuje sportovní centrum „Zlatna luka“. BěžnÄ› je bÄ›hem zápasů tohoto turnaje místní stadion vyprodán.


Dobré podmínky letoviska pÅ™ejí i vodním sportům. Díky velmi dobrému vÄ›tru si zde můžete vyzkouÅ¡et windsurfing. Surfovat zde mohou díky dobré poloze letoviska i začátečníci nebo zkuÅ¡ení surfaÅ™i. Pokud patříte mezi fanouÅ¡ky potápÄ›ní nebo byste si rádi tento sport poprvé vyzkouÅ¡eli, SukoÅ¡an je tím pravým místem. Místní potápěčské centrum Zlatna Luka pravidelnÄ› pořádá kurzy a „tripy“ na moÅ™e. Ceny zde začínají již od 60 € za půldenní trip, jehož součástí jsou dva ponory z lodi a občerstvení.


Pokud máte rádi turistiku, případně jízdu na kole, můžete vyzkoušet místní turistické a cyklistické trasy. Většina z nich prochází i přes místní vinice, pole a olivové háje, které dodávají těmto výletům nezaměnitelnou atmosféru. Na kole si můžete udělat i výlet k nedalekému Vranskému jezeru.
Sukošan přístav

Co se týče zábavy je na tom Sukošan, jako se spotovými atrakcemi velmi dobře. Pravidelně se zde konají různé menší hudební akce, menší diskotéky a karneval. Lidová slavnost, která patří mezi největší kulturní akce roku, se koná 13. srpna. Během této kulturní slavnosti můžete poznat blíže historii letoviska a zvyky jejích obyvatel. Kromě toho se zde běžně pořádají také rybářské večery.


Historické památky letoviska


V Sukošanu můžete obdivovat pozůstatky římské architektury jako je římský akvadukt. Ten pravděpodobně sloužil během své éry osadě, na níž je vystavěn dnešní Sukošan.


Z novodobé historie letoviska můžete dodnes vidět zachovalý Farní kostel sv. Kasijana, který zde stojí již od 17. století. Jeho základy ovšem na tomto místě stojí již od 11. století. Ve 20. století si tato stavba prošla ještě jednou výraznou rekonstrukci, když vedle kostela byla vystavěna zvonice.

Kromě toho se v letovisku nachází ještě jedna významná křesťanská stavba, která zde stojí již několik století. Kostelík sv. Martina tu stojí již od roku 1387, kdy byl oficiálně dostavěn. Během své existence si prošel i několika rekonstrukcemi, které odstranily škody na stavbě. Poslední významnější rekonstrukce proběhla při poměrně nedávné občanské válce a to konkrétně v roce 1991.


Kam zajít na celodenní výlet


Pokud se rozhodnete pro dovolenou v Sukošanu, máte na výběr několik možností, kam zajít na výlet. Blízkou destinací (přibližně 22 km) je Vranské jezero, které je největším jezerem celého Chorvatska. Původ tohoto jezera se připisuje zaplavení krasového pole podzemními vodami. Od moře, s nímž je jezero spojeno umělým kanálem, je jinak vzdáleno jen přibližně 1 kilometr. Od roku 1999 je Vranské jezero na seznamu chráněných oblastí Chorvatska.
Marina Sukošan

Lodí z letoviska můžete zamířit k známému souostroví Kornati. Skupina sevorodalmátskych ostrovů, které se rozkládají na rozloze 234 km2 se skládá z celkem 150 ostrovů. Ze Sukošanu se na ostrovy organizují pravidelně výlety především do parku přírody Telaščica a do národního parku Kornati. Pokud hledáte místo, kde si chcete odpočinout od běžného civilizovaného života, tak právě Kornati se svou panenskou přírodou jsou tím pravým místem.


Nejbližším zajímavým místem ze Sukošanu je centrum oblasti a celé Severní Dalmácie Zadar vzdálené pouhých 10km. Ten je se svým starým centrem, které je plné historických památek velkým lákadlem nejen pro zahraniční , ale i i pro domácí turisty. Najdete zde například katedrálu sv. Anastázie, Pevninskou bránu, františkánský kostel a mnoho dalších významných a především zajímavých památek.


Takže smÄ›le navÅ¡tivte SukoÅ¡an, místo kde úrodná pole vplouvají do nebesky modrého moÅ™e a jeho dlouhé členité pobÅ™eží zálivu „Zlatna luka“ se známým přístavem „Dalmacija“ až do přírodního komplexu Tustica nabízí krásné pláže a četné intimní zátoky.


ubytování Sukošan
Levné apartmány v Sukošanu








Sukošan - severní Dalmácie

neděle 22. června 2014

Makarská riviéra

Makarská riviéra je patrně nejznámějším a nejnavštěvovanějším cílem našich turistů i návštěvníků z jiných zemí na celém chorvatském pobřeží. Lákají je sem písečné a oblázkové pláže, které jsou jinde u Jadranu spíše vzácností a rovněž bujná středomořská vegetace. Nad Makarskou riviérou se tyčí ohromná kulisa krasového masivu Biokovo.



Makarska_rivieraV neposlední řadě je pro turisty příjemný velký výběr ubytovacích zařízení, kempů i dobrá vybavenost včetně spousty obchodů, zlatnických krámků, restaurací a barů.


Tento úsek pobřeží je hlavně díky úchvatnému obrazu Biokova jedinečným místem, kde se lze rekreovat, užívat si všech letních radovánek u moře, ale také podnikat výlety do hor, kde je množství značených turistických cest skýtajících úchvatné výhledy na pobřeží, moře i okolní ostrůvky.


Makarskou riviéru tvoří asi 60 km dlouhý pobřežní pás mezi městy Brelou na severu a Gradacem na jihu. Již v 50. letech minulého století patřilo toto malé území k nejdůležitějším regionům bývalé Jugoslávie, zasvěceným cestovnímu ruchu a nabízejícím pestrou nabídku sportovního a rekreačního vyžití a zábavy.


Mořské lázně Brela leží 17 km severozápadně od Makarské. Brela je obklopena piniovým lesem a rozkládá se pod pobřežní silnicí. Užívá si tak klidu bez tranzitní motoristické dopravy. Udržované písečné a oblázkové pláže částečně rámované borovicovými lesy přímo zvou ke koupání a opalování. Hojné sladkovodní prameny přímo v moři, nazývané vrulje, dodávají zdejší vodě zvláštní zabarvení. V městečku Brela stojí za návštěvu ruina vévodského opevnění nad městem a také kostelík Panny Marie z Karmelu.


I další okolí Makarské riviéry je zajímavé. Asi po 4 km jihovýchodně od Makarské dorazíte do Tučepi. Upoutá vás romantickým rozložením na výběžcích masivu Biokovo, jehož strmé svahy se zdvíhají téměř kolmo vzhůru jen několik kilometrů od pobřeží. V Tučepi se nachází několik hotelů, bungalovů a apartmánů a hlavně dlouhá krásná pláž s malými oblázky.




ubytování Makarska
Levné apartmány v Makarské








Makarská riviéra