Chorvatská kuchynÄ je velmi chutná, navÃc pestrá, jelikož se jinak vaÅà ve vnitrozemà a jinak na pobÅežÃ. Vnitrozemnà kuchynÄ je ovlivnÄna okolnÃmi státy, tedy maÄarskou, rakouskou, italskou ale tÅeba i tureckou kuchynÃ.
Na pobÅežà je jÃdelnÃÄek zcela jiný a má typický stÅedomoÅský ráz. Za nejchutnÄjÅ¡Ã a rozmanitÄjÅ¡Ã je považována kuchynÄ dalmátská.
JÃdlo
Chorvaté si potrpà na hlavnÄ na maso. K nejznámÄjÅ¡Ãm specialitám, která je vÅ¡eobecnÄ pokládána na chorvatské národnà jÃdlo, patÅà prÅ¡ut. Jedná se o vepÅové uzené maso, naložené do soli a koÅenÃ, které je pak nÄkolik let suÅ¡eno ve vÄtru. DalÅ¡Ã oblÃbenou pochoutkou je paÅ¡ticada. Je to hovÄzà maso proÅ¡pikované slaninou a dÃky užÃvánà bylinek, vÃna a koÅenà má svou charakteristickou pÅÃchuÅ¥. Z ryb se pÅipravuje populárnà brodet tak, že se ryby dusà s cibulÃ, rajÄaty a se zvláštnÃm koÅenÃm.
Snad nejoblÃbenÄjÅ¡Ãm způsobem pÅÃpravy mas je rožnÄnÃ. Na pobÅežà se hodnÄ vaÅà z ryb, zejména z makrely, murény, tuÅáka, sardele. SpÃÅ¡e vnitrozemskou lahůdkou je pÅedevÅ¡Ãm krůta a skopové. Na severu ve Slavonii se hodnÄ konzumujà klobásy a různé typy gulášů. Turecký vliv pÅinesl oblibu mletého masa v podobÄ ÄevabÄiÄi, ražniÄi, dalmatských Äuftů apd.
Z pÅÃloh se můžeme kromÄ brambor setkat i s tÄstovinami, vÄetnÄ specifických druhů jako jsou mlinci. HodnÄ se také dÄlá zapeÄená zelenina známá pod názvem musaka. OblÃbené jsou také sýry, mezi kterými vyniká ovÄà PaÅ¡ki sir z ostrova Pag.
PitÃ
Chorvatsko je proslulé vynikajÃcÃmi vÃny, a to jak bÃlými, tak Äervenými. Z bÃlých patÅà k nejlepÅ¡Ãm BogdanuÅ¡a z révy pÄstované na ostrovÄ Hvar, dále Grk z KorÄuly, Malvazija z Istrie, Pinot z PeljeÅ¡acu nebo Vugava z Visu. Z Äervených je to BabiÄ z PrimoÅ¡tenu, DingaÄ z jižnà Dalmácie, Kabernet, KaÅ¡telet, Merlot Äi Plavac z ostrova Hvar.
Z tvrdého alkoholu jsou nejznámÄjÅ¡Ã pálenky mezi kterými vyniká Rakija a Travarica. Známý je také likér Maraskino z okolà Zadaru.
A co jste si oblÃbili v Chorvatsku za jÃdlo a pità vy?
Gastronomie