Jako každá pÅÃmoÅská kuchynÄ, tak i chorvatská je povÄstná oblÃbenými rybÃmi pokrmy. Ryby a dalÅ¡Ã moÅské plody se u jadranského pobÅežà pÅipravujà pÅevážnÄ na tÅi způsoby. PeÄené, smažené a vaÅené. Pro Äeské turisty je patrnÄ nejchutnÄjÅ¡Ã peÄené rybà maso na roÅ¡tu.
K dalÅ¡Ãm chorvatským specialitám patÅà napÅÃklad brudet, což je duÅ¡ená ryba s rajÄaty, cibulà a koÅenÃm, takže jakýsi guláš. TÅetà variantou úpravy ryb je ryba vaÅená na leÅ¡o, kdy se ryba vaÅà ve vodÄ ochucené Äesnekem, petrželkou, koÅenÃm a dalÅ¡Ãmi pÅÃsadami.
Vyhledávanými pochoutkami v Chorvatsku jsou i dalÅ¡Ã plody moÅe, kterými jsou různà hlavonožci, mlži, olihnÄ, ježci, chobotnice a jinà moÅÅ¡tà živoÄichové. NÄkteÅà z nich, jako napÅÃklad ústÅice, se konzumujà i za syrova jen pokapané citronem.
Pokud zatoužÃte po plodech moÅe i po návratu z dovolené u Jadranu, můžete si nÄkterá jÃdla pÅipravit i doma. StaÄà vám k tomu zakoupit nÄkteré z nich v rybárnÄ, mÃt doma olivový olej a nejrůznÄjÅ¡Ã druhy zeleniny. Kdo nemá odvahu se pustit do pÅÃpravy tÄchto u nás nepÅÃliÅ¡ tradiÄnÃch pokrmů, může se nÄkterým receptem inspirovat pro pÅÃÅ¡tà dovolenou u Jadranu a tÄÅ¡it se na jejich konzumaci.
Výborné jsou napÅÃklad smažené mladé olihnÄ, které se nakrájà na proužky kromÄ chapadélek, obalà v mouce a rychle osmažà ve vÄtÅ¡Ã vrstvÄ olivového oleje. Chutné jsou i olihnÄ plnÄné nádivkou z drobnÄ nakrájených chapadélek, Äesneku, petrželky, Å¡unky a strouhánky.
DalÅ¡Ã delikatesou je vaÅená langusta. Po uvaÅenà obereme maso a polijeme je tatarskou omáÄkou.
Zvláštnostà jsou malé rybky zvané girice. Ponechajà se jim i hlavy, nekuchajà se a pÅed smaženÃm se jen osolà a nechajà asi hodinu odležet. Pak se obalà v mouce a prudce osmažÃ.
Chorvatskou specialitou z moÅských plodů je námoÅnické rizoto. PÅipravuje se z rýže, olihnÃ, muÅ¡lÃ, raků, olivového oleje, cibule, Äesneku, rajÄat, petržele a troÅ¡ky bÃlého vÃna. VÅ¡e se smažà a dusÃ.
Chorvatské plody moÅe