Chorvatská vÃna patÅà k nejlepÅ¡Ãm na svÄtÄ, neboÅ¥ jsou zde velice pÅÃznivé podmÃnky pro pÄstovánà révy. Složenà půdy spolu s dostatkem sluneÄnÃch paprsků jsou ideálnÃm pÅedpokladem pro kvalitnà vÃna. Velice rozÅ¡ÃÅené jsou odrůdy PoÅ¡ip a GraÅ¡evina, z kterých se vyrábà lahodná a svÄžà vÃna.
NejpůsobivÄjÅ¡Ã chorvatská bÃlá vÃna jsou vyrobena z odrůdy Malvasia. Ostrov s nejvÄtÅ¡Ãm množstvÃm odrůd je Hvar, oblibu si zÃskala i vÃna z ostrovů BraÄ, Vis, KorÄula, Lastovo nebo PeljeÅ¡ac.
Chorvaté hodnÄ pijà vÃna ÅedÄná vodou. ÅedÄnému Äervenému vÃnu s vodou se zde ÅÃká bevanda a bÃlému vÃnu ÅedÄnému s minerálnà vodou gemiÅ¡Å¥. Velmi oblÃbené je v Chorvatsku také desertn vÃno ProÅ¡ek, které se vyrábà ze suchých bobulÃ.
Mezi vÃny vedou na trhu rozhodnÄ vÃna Istrijská. Pokud budete trávit dovolenou na Istrijském poloostrovÄ a budete mÃt zájem poznat tento vinaÅský kraj trochu blÞe, můžete se vydat na vinaÅskou stezku na Istrii. V turistických informaÄnÃch stÅediscÃch vám nabÃdnou zdarma brožuru, která vám posloužà k orientaci po vinaÅské stezce.
Na Istrii i jince v Chorvatsku je nejÄastÄji pije Malvasier. Jeho barva je slámovÄ až zlatavÄ Å¾lutá a má bouquet pÅipomÃnajÃcà vůni kvÄtů akácie. Protiváhou tohoto vÃna je Teran, což je tmavé, trpké a suché Äervené vÃno. Na Istrii se také navÃc úspÄÅ¡nÄ lisujà odrůdy jako Merlot, Cabernet-Sauvignon, Muskat a Pinot. Z domácà vinné révy Hrvatica se vyrábà znamenité rosé.
Oproti tomu napÅÃklad Dalmácie je známá svými tÄžkými Äervenými vÃny, jako je tÅeba Platvac, DingaÄ nebo Postup. Jsou to vesmÄs silná vÃna, která dosahujà Äasto obsahu alkoholu kolem 15 %.
Pokud jde o chorvatské ostrovy, tak ty jsou povÄstné zejména skuteÄnÄ excelentnÃmi bÃlými vÃny. PÅÃkladem jsou Žlahtina nebo Žlutica na ostrovech Pag a Krk. OpaÄnou výjimkou je vÅ¡ak ostrov Hvar, kde se hodnÄ pijà oba druhy Äerveného vÃna Pharos nebo Varac.
Chorvatská vÃna