pátek 27. listopadu 2015

Na lanýže? Do Chorvatska!

Gastroturistika je poměrně oblíbeným způsobem jak trávit svou dovolenou. Pokud i vy patříte mezi nadšence, kteří rádi ochutnávají jen to nejlepší jídlo z regionálních kuchyní celého světa, pak pro vás máme skvělý tip, kam si zajet na tu největší lahůdku, kterou si sami najdete a připravíte.



Od září až do listopadu se totiž severní části istrijského vnitrozemí mění doslova v zlatý důl, který může využít každý. Zejména turisté z Itálie a Francie, ale i místní obyvatele tráví dlouhé hodiny hledáním černého zlata v podobě lanýžů ukrytých v zemi a to především v oblasti města Motovun.


640px-Motovun_Croatia


Zdejší lesy nabízejí několik míst, kde lze tento poklad nalézt, čehož zdatně využívají především místní obyvatelé, kteří nalezené lanýže dodávají do místních restaurací, které z nich vytvářejí klenoty na talíři.


Přítomnost lanýžů v této oblasti je známá již od středověku. Dříve se zde vyskytovaly velice husté lesy, které se rozprostíraly na mnohem větší ploše než nyní. Ovšem Benátčané a jejich spotřeba dřeva nakonec zavinili, že z lesů zbylo jen jakési torzo a výskyt lanýžů se oproti původnímu hojnému počtu smrsknul na minimum.


Ve Francii se k jejich vyhledávaní používají speciálně cvičená prasata, která svým citlivým čumákem dokážou odhalit voňavou lahůdku, která se ukrývá vždy 20-30 cm pod povrchem. Chorvaté však k jejich vyhledávání používají speciálně cvičené psy, které zde chová opravdu velké množství lidí.


640px-Lanýže


Ze sběru lanýžů se během staletí stala poměrně zajímavá tradice, která je doprovázena nejrůznějšími druhy činností, jako je například rozeznění všech zvonů ve všech okolních vesnicích při začátku i konci sezóny. Samozřejmostí je také velké množství tradičních receptů pocházejících z této oblasti, které právě lanýže využívají. Ochutnat zde tak můžete nejrůznější druhy, sýrů s lanýži, těstoviny s lanýži, nebo lanýžovou pizzu. Tak přijeďte také udělat dovolenou i svých chuťovým pohárkům.



Na lanýže? Do Chorvatska!