pátek 27. listopadu 2015

Na lanýže? Do Chorvatska!

Gastroturistika je poměrně oblíbeným způsobem jak trávit svou dovolenou. Pokud i vy patříte mezi nadšence, kteří rádi ochutnávají jen to nejlepší jídlo z regionálních kuchyní celého světa, pak pro vás máme skvělý tip, kam si zajet na tu největší lahůdku, kterou si sami najdete a připravíte.



Od září až do listopadu se totiž severní části istrijského vnitrozemí mění doslova v zlatý důl, který může využít každý. Zejména turisté z Itálie a Francie, ale i místní obyvatele tráví dlouhé hodiny hledáním černého zlata v podobě lanýžů ukrytých v zemi a to především v oblasti města Motovun.


640px-Motovun_Croatia


Zdejší lesy nabízejí několik míst, kde lze tento poklad nalézt, čehož zdatně využívají především místní obyvatelé, kteří nalezené lanýže dodávají do místních restaurací, které z nich vytvářejí klenoty na talíři.


Přítomnost lanýžů v této oblasti je známá již od středověku. Dříve se zde vyskytovaly velice husté lesy, které se rozprostíraly na mnohem větší ploše než nyní. Ovšem Benátčané a jejich spotřeba dřeva nakonec zavinili, že z lesů zbylo jen jakési torzo a výskyt lanýžů se oproti původnímu hojnému počtu smrsknul na minimum.


Ve Francii se k jejich vyhledávaní používají speciálně cvičená prasata, která svým citlivým čumákem dokážou odhalit voňavou lahůdku, která se ukrývá vždy 20-30 cm pod povrchem. Chorvaté však k jejich vyhledávání používají speciálně cvičené psy, které zde chová opravdu velké množství lidí.


640px-Lanýže


Ze sběru lanýžů se během staletí stala poměrně zajímavá tradice, která je doprovázena nejrůznějšími druhy činností, jako je například rozeznění všech zvonů ve všech okolních vesnicích při začátku i konci sezóny. Samozřejmostí je také velké množství tradičních receptů pocházejících z této oblasti, které právě lanýže využívají. Ochutnat zde tak můžete nejrůznější druhy, sýrů s lanýži, těstoviny s lanýži, nebo lanýžovou pizzu. Tak přijeďte také udělat dovolenou i svých chuťovým pohárkům.



Na lanýže? Do Chorvatska!

pondělí 23. listopadu 2015

Ostrovy Chorvatska - Brač

Brač je třetím největším chorvatským ostrovem a rozkládá se poblíž Splitu. Na severu a východě dělí ostrov od kontinentu Bračský průliv, na jihu ho Hvarský průliv od ostrova Hvar a na západě Splitská úžina od ostrova Šolta. Na délku má ostrov 40 km, šířka dosahuje 12 km.



Spojení s pevninou zajišťují pravidelné trajekty ze Splitu do Supetaru a z Makarské do Sumartinu. V provozu je i lodní linka Split na Bol a Jelsu. Ostrov má i letecké spojení, od roku 1993 je v provozu letiště Veško polje pro letadla do 100 cestujících a pro charterové lety během letní sezóny. Na ostrově je síť silnic spojující všechna důležitá místa.


Příroda Brače


Podnebí ostrova je středomořské, kdy jsou léta teplá a suchá s průměrnou teplotou 25 °C, zimy naopak krátké a mírné s průměrnou teplotou 9 °C.


K severu spadají svahy ostrova k moři povlovně, k jihu jsou svahy zase strmější. Nejvyšším bodem ostrova je Vidova gora s výškou 778 m, která je využívaná hojně vyznavači paraglidingu. Ostrov je tvořen vápenci, vápencovými brekciemi a mramory. Bračský mramor je také velmi proslulý a byl a je těžen jako stavební kámen, například se z něho stavěl slavný Diokleciánův palác ve Splitu. Používá se ale i k výrobě drobných předmětů , jako jsou vázičky, svícny apod. Ty si zde můžeme koupit jako suvenýr.


Ve vápencové území, vlastně krasovém, najdeme jeskyně, které jsou známé archeologickými nálezy, např. Dračí jeskyně (Zmajeva špilja) u Murvica a Kopačina jižně od Supetaru. Pěkné jsou i tři jeskyně s možností potápění, Maňajama 1 a Maňajama 2, objevené českými potápěči nedaleko moře, a podmořská propast Lučica ve stejnojmenné zátoce. Dále tu najdeme další krasové jevy, škrapy, doliny, polje, závrty a propasti. Například propast Jama kod Matešić stana u obce Hum má hloubku 260 metrů.


ostrov brač


Povrch ostrova je suchý, prameny sladké vody se nacházejí jen výjimečně na jižní straně ostrova v okolí Bolu. Zde najdeme ale četné prameny, které tečou přímo do moře. Na rozdíl od ostatních jadranských ostrovů má Brač i ve svém vnitrozemí velmi bohatou floru a faunu a výraznější rozdíl mezi ročními obdobími.


Osídlení


Ostrov Brač obývá trvale asi 14 tisíc obyvatel, největším městem je Supetar s kostelem Zvěstování z 18. století postaven na základech raně křesťanské baziliky sv. Petra (mozaika) a dalšími památkami. Město je centrem cestovního ruchu na ostrově. V osadě Škrip se dochovala Římská věž a hrad Cerinic.


Obec Bol je známá svým dominikánským klášterem a v osadě Murvica stojí za pozornost zmíněná Dračí jeskyně upravená v 15.století na kapli. Dnes je přístupná pouze s průvodcem.


Obec Pučišća, kterou napadali Omiští piráti, je chráněná třinácti věžemi a hradem.


Selca je známá tím, že zde má Lev Nikolajevič Tolstoj úplně první pomník na světě, protože byl postaven krátce po jeho smrti. Místní trojlodní bazilika v novorománském slohu je se svými 45 metry nejvyšším kostelem na dalmatských ostrovech. Pomník papeže Jana Pavla II. byl také první památník papeže v Evropě v životní velikosti. V osadě Povlja byl kostel sv. Jana Křtitele postaven na místě raně křesťanské baziliky z 5. století, zdejší benediktinský klášter z 11. století je známý svými písemnostmi.


Klášter Blaca založený v polovině 16. století s kostelem Nanebevzetí P. Marie byl obnoven po požáru v roce 1724 a je znám rozsáhlou knihovnou a pobytem hvězdáře, mnichem a představeného kláštera Nikola Miličeviće. Jeho teleskop z roku 1926 stojí v klášteře dosud. Klášter je v dnes muzeem a bylo požádáno o jeho zápis do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.


Z přírodních zajímavostí můžeme upozornit na Kolač, skalní útvar nedaleko obce Nerežišća.


Cestovní ruch


Místo, které lidi přitahuje na Brač úplně nejvíc, je slavná pláž Zlatni Rat (česky Zlatý roh či Zlatý mys), Ta se nacházející 1,5 km západně od obce Bol na jižní straně dalmatského ostrova Brač. Pláž je oblázková a má tvar rohu vybíhajícího z ostrova v délce několika set metrů, s tím, že se pak svažujícího prudce do moře. Oblázky jsou unášeny mořskými proudy a vlnami. takže pláž tím mění tvar, někdy je zahnutá doprava a jindy doleva. V borovém lesíku u pláže najdeme zbytky římské villy s nádrže označovanou někdy jako plavecký bazén. Směrem k východu na cestě do Bolu je pak pobřeží lemováno četnými hotely a tenisovými kurty.


Ostrov Brač nabízí stovky možností k ubytování, zejména podle pobřeží. Z vyšších cenových kategorií můžeme jmenovat jako příklad hotely Lípu a Pasturu v Postiře, hotely Bonaca, Borak a vily Ana a Meditessanea v Bolu, a lze pokračovat dlouhým výčtem dalších zařízení. Výhodnější a přitom poskytující podobné pohodlí budou i nesčetné soukromé apartmány.


brač chorvatsko


Ze sportů se na ostrovně provozuje windsurfing v kanálu před Zlatým rohem, sportovní lov v horních částech ostrova, turistické výlety do Dračí jeskyně a poustevny Blaca či do Splitske do antických kamenolomů pod Škripom, plachtění od zátoky do zátoce; koupání na plážích s nejjemnějším pískem atd.


Ostrov nabízí i bezpečná kotviště v hlubokých zátokách Milna, Bobovišća, Pučišća. Pro dobou pohodu se zde doporučuje posezení s vyhlášenými bračskými sýry, jehněčím masem a samozřejmě s upravenými rybami, to vše může být doplněné rakijí a Bolským plavcem, co je místní víno, v některém hostinci nebo v pastýřské kolibě ve vnitrozemí ostrova.


ubytování Brač
Levné apartmány na ostrově Brač






Ostrovy Chorvatska - Brač

pátek 20. listopadu 2015

Ostrovy Chorvatska - Krk

Ostrov Krk patří do skupiny Kvarnerských ostrovů v severní části Jadranu a s Cresem je největším ostrovem Chorvatska. Protože je jeho břeh vzdálen pouhých 500 metrů od pevniny, má proti Cresu mnohem hustější zalidnění i větší jednotlivé obce.



Spojení s pevninou zajišťuje v prvé řadě silniční 1,7 kilometrů dlouhý most z roku 1980 od Kraljevici, napojený zde na pobřežní silnici D8 (E65) a pak i na dálnici A7. Na ostrově je také rijecké letiště.


Přes Krk také vede silnice k trajektu na ostrovy Cres a Rab.


Příroda na Krku


Pobřeží ostrova je ploché a snadno přístupné, nachází se zde velké množství malých i větších zátok, mezi nimiž jsou největší Punatský záliv ve středu ostrova a zátoka u Klimna s ostrůvkem Škojić na severu. Nejdelší pobřeží podél Vinodolského kanálu se dělí na tři části. Jižní je velmi strmá a jsou zde vrcholy s výškou přes 400 metrů, které spadají skoro kolmo do moře. V této oblasti hnízdí sup bělohlavý, pro kterého tu byla vyhlášena ornitologická rezervace. Střední část je méně strmá a také dostupnější, severní část se nazývá Košćera a má také zcela nepřístupné a strmé pobřeží, ovšem výrazněji nižší v jižní části. Ve vápenci se zde vytvořila jeskyně Biserujka, která patří k z nejnavštěvovanějším v Chorvatsku a leží nedaleko Rudine.


Severní část ostrova Krk je plošina o výšce asi 60 m n.m.. Má vápencový povrch a vane zde severní vítr bora, což ničí vegetaci a tak je zde neplodná půda, ovšem s výjimkou západní části kolem Omišalje.


Střední část ostrova má vlnitý reliéf s mnoha závrty a vrchy, které jen zřídka přesahují přes 200 metrů. Půda je zde vápencová, dolomitové skaly se rozkládají a zemina smíchaná s humusem umožňuje růst bujné vegetaci a život bohaté fauně. Proto tu také najdeme velké množství osad.


Západní pobřeží se lehce svažuje do moře, najdeme zde také významná sídla Njivice a město Krk. Nejzápadnější oblast se nazývá Sotovento, je zde desítka vesnic na úpatí kopců, které chrání před větrem, a to dalo kraji své jméno, italsky Soto Vento znamená Pod větrem, čili závětrné místo.


Ve středu ostrova jsou dvě jezera Njivice a Ponikve, obě jsou zdrojem pitné vody, ovšem špatné kvality. Ostrov proto v době veder trpí jejím nedostatkem, proto byl napojen na rijecký vodovod. Romantická oblast jezer je také chráněna jako ptačí rezervace.


Na jižní část ostrova převažují pusté pastviny oplocované kamennými zdmi, které chrání zem také proti korozi. Úrodná jsou jen políčka v blízkosti Punta, Susu a v Bašćanském údolí.


ostrov krk


Osídlení


Na ostrově je několik obcí, které pak sdružují mnoho osad. V Bašce stával starý hrad zničený Benátčany roku 1380, a to v místě kostela sv.Jana Křtitele. Město Krk je nejstarším osídleným místem na ostrově, najdeme tu zbytky římského osídlení (hradby, lázně, hřbitov,kostely), a z dob vlády Benátek románskou katedrálu a mnohé kostely, klášter, hrad a městské opevnění. Stará Baška je jednou z nejvíce izolovaných, ale také nejkrásnějších vsí ostrově.


Omišalj je druhé historické místo na ostrově, kde stávalo dávné hradiště Liburčanů a i v době římské. Zde se také odehrály mnohé námořní bitvy, památný je tu kostel. Osadu Mirinu založili Římané, dodnes tu jsou po nich významné stavby.


Obec Punat má také zbytky římského osídlení, mělo kostely již v 6. a 9. století, ale i další z pozdějších dob. Kromě typických krasových jevů, jako jsou kaňony, skaliska, skály či zde Kokošké kamenné zdi. Na mnoha místech se můžeme kochat panoramatický výhled na Kvarnerský záliv s ostrovy Cres, Rab, na Senjskou brána a údolí s Baškou. V období mimo hlavní letní sezónu sem proto míří mnoho skupin turistů.


Vrbnik je také velmi starou osadou, městem je od roku 1388. Leží v nádherné poloze na vršku s dominantní věží kostela. Osada Garica je také historickou lokalitou s pravěkou zříceninou Krševanský vrch.


Cestovní ruch


Protože je ostrov snadno přístupný, je zde cestovní ruch velmi rozvinutý, navíc i když leží na severu Chorvatska, patří k nejslunečnějším oblastem celého Jadranu. Většina pobřeží ostrova je strmá a skalnatá, ale najdeme zde vedle velice pěkných drobných také nádherné dlouhé pláže. Ty jsou v některých místech písečné a jinde oblázkové. Jemný písek na plážích a pozvolný vstup do moře je ideální pro rodiny s malými dětmi. Některé pláže, které se nacházejí přímo v letoviscích, nabízejí možnost drobného občerstvení, případně v místních restauracích. Jiné pláže, pokud budeme hledat více soukromí, můžeme navštívit autem v rámci výletů po ostrově a užít si tak klidné koupání v blízkosti přírody.


Přibližně třetinu ostrova pokrývají lesy, zbylé části jsou většinou holé a kamenité, kde se na holých vápencích stráních pasou ovce či se pěstují kulturní plodiny jako ovoce, zelenina a olivy. V okolo města Vrbnik se pěstuje vinná réva, které se zde velice daří. proto zde můžeme ochutnat ve zdejších restauracích zdejší druhy vína, mezi nimiž chutí vyniká Vrbnička Žlahtina.


krk chorvatsko


Mezi nejznámější a nejvyhledávanější letoviska ostrova Krk patří Baška, Klimno, město Krk, Malinska, Njivice, Punat a několik dalších menších městeček. Zde jsou také největší možnosti ubytování, naleznete zde několik známých hotelů a hotelových komplexů a spoustu soukromých apartmánů. Na ostrově naleznete samozřejmě velice širokou nabídku ubytování v soukromí, v apartmánech apod.


Turistům se zde nabízí na 300 km značených turistických a cyklistických tras. Ostrov Krk je také zajímavý z etnografického hlediska pro zdejší lidové zvyky a kroje nebo archaický dialekt řeči.


ubytování Krk
Levné apartmány na ostrově Krk






Ostrovy Chorvatska - Krk

úterý 17. listopadu 2015

Ostrovy Chorvatska - Cres

Ostrov Cres se nachází v Přímořsko-gorskokotarské oblasti, má rozlohu 406 km2, a tím patří s Krkem k největším ostrovům Chorvatska. Délka ostrova je 66 km da šířka od 2 do 12 km.



Ostrov patří k nejvyhledávanějším ostrovním destinacím Chorvatska, vedle nepřeberných možností k rekreaci nabízí také mnohé přírodní zajímavosti.


Doprava


Když na ostrov nepřijedeme vlastní či pronajatou jachtou, máme jedinou možnost, a to využít nějaký převoz. Nejkratší pětikilometrový je z kontinentálního Bretova do Porozina na ostrově, 7 km je pak dlouhý trajekt z ostrova Krk od Pineziči do přístavu Merag. Do hlavního města ostrova Cresu jezdí pravidelná doprava zejména z Rijeky, ale to jde již asi o 55 km. Cres má pak spojení i s dalšími ostrovy v okolí, například z Martinščici se dostaneme na ostrov Unije.


ostrov cresOstrov má silniční spojení se sousedním ostrovem Mali Lošinj. Společnou dopravní tepnou pro oba ostrovy tu je silnice D100. Ostrovy byly ale původně spojené, ale šije byla překopaná průplavem a nahrazená zvedacím mostem.


Pár slov o přírodě Cresu


Nejvyšším bodem ostrova je vrch Gorice s výškou 650 m, jinak je ostrov tvořen vápencem. Zajímavostí je, že uprostřed ostrova leží sladkovodní Vranské jezero o rozloze 5,75 km2. To je také zásobárna pitné vody pro ostrov. Kolem jezera byly vysázeny borovice, ale na severu ostrova rostou duby a kaštany, střed a jih obsadil hustý les zakrslých borovic, dubů a dalších středomořských dřevin souhrnně někdy nazývaných makija. Na ostrově nalezneme i olivové háje i fíky. Dál tu najdeme volně i další pro nás exotické byliny.


Ze zvířat je tu určitě nejvzácnější sup bělohlavý, na jehož ochranu zde bylo otevřeno veřejně přístupné záchranné ekocentrum. Na Cresu hnízdí také orel skalní a včelojed lesní.


Osídlení


Na ostrově je asi 30 osad a největší město Cres. Popisovat všechny zde nelze, takže jen upozorníme na některé zajímavé. Procházet si zde více či méně odloučené osady v centrální oblasti ostrova je pro nás procházka středověkem, najdeme zde obydlené domy, ale také pusté zříceniny, třeba na severu v osadě Ivanje s kostelíkem sv. Ivana. Obdobné je to ve vsi Vazdiminec a Petrićevi. Na severu návštěvníka zaujme ves Beli připomínající jiná významná sídla v Chorvatsku, třeba Rovinj. Nad vsi u zaniklé osady Stepići najdeme místo s několika labyrinty. O osady Sv. Petr rostou prastaré olivové stromy. Predoščica v nejužším místě ostrova vyniká dalekými rozhledy do kraje i na moře. Svatý Salvátor je kostelíček s malebnou zátokou s přístavištěm. Romantická je i zřícenina kostela sv. Bartoloměje nad Meragem je s úžasným výhledem na moře.


cres chorvatsko


Cres je největším městem na ostrově, najdeme zde všechny vymoženosti současné doby, ale je zde soustředěno i nejvíc památek na ostrově. Zde je také největší nabídka ubytování, například v hotelech Cres a Kimen, v campingu Kovacine a ve velkém množství i u soukromých ubytovatelů.


Na Pernatském poloostrově najdeme pustou ves Grabrovicu, osada Lubenice stojí na vysoké skála připomínající orlí hnízdo. Nad Vranským jezerem osada Zbisina připomíná sídlo duchů nebýt zde chovaných ovcí.


Jižní část ostrova je také zajímavá, třeba osada Utrine s překrásnými zátokami, ale zejména Osor jako historická zóna s mnoha památkami. Skončit můžeme městečkem Pogana na jihu v hlubokém zálivu.


Cestovní ruch


Ostrov nabízí vše,co si jen na pěknou dovolenou můžeme přát, pěkné různorodé pláže, malebné zátoky,možnost cestování po ostrově i na jiná místa, a hlavně velké množství různého ubytování. Velké hotely jsou zejména v hlavním městě Cresu, jak již bylo psáno, v ostatních destinacích na pobřeží pak je ubytování v soukromí. Vnitřek ostrova již takové možnosti nenabízí, tady jde spíše o romantické cíle výletů.


Pokud jde o sportovní vyžití, pěstují se zde zejména sporty spojené s vodou, zejména plavby podél pobřeží na kajacích a podobně.


Celkově lze říci, že Cres je špičkovou oblastí v nabídce rekreace v rámci Chorvatska, získal například titul Modrý květ v kategorii nejoriginálnějších turistických nabídek. Z novějších záležitostí to je například sedm naučných stezek, ale i Ozirisovo vegetační labyrint, botanická zahrada, zahrada motýlů apod.


ubytování Cres
Levné apartmány na ostrově Cres






Ostrovy Chorvatska - Cres

neděle 15. listopadu 2015

Kam za potápěním v Chorvatsku? Máme pro vás tři tipy!

Potápění je v dnešní době velice populární a vydat se za ním můžete i do poměrně blízkého Chorvatska. Není se tak čemu divit, že tato země stále patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace.



potápění v ChorvatskuDobrá dopravní dostupnost, krásné scenérie, čisté moÅ™e, famózní jídlo i finanční nenáročnost. Zkrátka destinace jak má být. Kam se tedy vydat za potápÄ›ním?


Ostrov Lastovo a lokalita Struga


Na své dovolené už se nemusíte jenom válet, lze ji strávit i aktivním způsobem. Potápět se! Prozkoumávejte krásy pod vodní hladinou a budete nadšení. První destinací, která stojí za zmínku, je ostrov Lastovo a jeho jižní část s potápěčskou oblastí Struga. Toto místo je jako dělané především pro zkušenější potápěče, i přesto, že zde proudy nejsou moc silné a viditelnost je téměř vynikající. Prozkoumávat zde můžete tajemné jeskyně, kterých jde zde poměrně mnoho. Nakonec si můžete zaplavat v otevřeném moři a obdivovat místní nádherný maják.


Poloostrov Prevlaka


Až na samé hranici Chorvatska a Černé hory je nevelký poloostrov Prevlaka. Zde naleznete oslnivý národní park, do kterého můžete před samotným potápěním zavítat. O nic méně zajímavá není ani místní podvodní říše, která ukrývá opravdová tajemství. Spatřit zde můžete například vrak křižníku Kaiser Franz Joseph I. Objevit ho mohou ovšem pouze zkušení potápěči, jelikož k jeho přídi sice vede naváděcí lano, ale ztrácí se v hloubce zhruba čtyřiceti metrů.
potápění Chorvatsko

Rozhodně stojí za to se sem i přesto vydat. A když už nenajdete vrak, aspoň prozkoumejte zmíněný národní park.


Ostrov Brač a Purple Bay


Chcete vidět pestrost, ze které až oči přechází, bohatou podmořskou flóru a hejna nádherných rybek? Stačí se vydat do Purple Bay. Jedná se o čtyři mořské stěny hrající všemi barvami, kde můžete narazit nejen na bohatou podmořskou flóru, ale i hejna malých rybek či dokonce žraloky. Ale nebojte, ti vám neublíží. Tato lokalita je vhodná zejména pro zkušenější potápěče a dostupná je lodí ze základny v Rogoznici.


A kam se vydáte potápět vy?


ubytování Rogoznica
Levné apartmány v Rogoznici






Kam za potápěním v Chorvatsku? Máme pro vás tři tipy!

čtvrtek 12. listopadu 2015

Pití v Chorvatsku? Nejoblíbenější jsou destiláty!

Pokud se chystáte do Chorvatska a jste abstinenti, měli byste něco vědět… Chorvatsko patří k zemím, kde se poměrně hojně konzumují alkoholické nápoje. Možná se vrátíte jako milovník destilátů? Ale nezoufejte, pochutnáte si zajisté i na místních nealkoholických nápojích. Na co se tedy můžete těšit?



Bylinná rakije i pálenka loza


V Chorvatsku jsou velice oblíbené různé destiláty, kterými se často zakončuje hlavní chod. Ale i jiné alkoholické nápoje jsou zde v kurzu. Mezi tradiční a nejoblíbenější chorvatskou pálenku patří bylinná rakija. V láhvi je skoro vždy středomořská tráva, která dodává nazelenalý vzhled. Kvalita tohoto nápoje se různí. Vždy záleží nejen na kvalitě trávy, ale i na délce louhování bylin. Nechte si v tomto případě poradit od místních a určitě si pochutnáte.


Dalším oblíbeným nápojem je pálenka loza. Ta se připravuje ze zbytků vinných hroznů, které se nespotřebují při výrobě vína.


pití v Chorvatsku


 


Dámy si určitě pochutnají nejen na třešňovém likéru!


Chorvati myslí i na jemnější pohlaví. Ženy zde popíjí jemný třešňový likér Maraschino. Jedná se o nápoj sladké a velice příjemné a jemné chuti. Vychutnat si můžete také chorvatská vína, která jsou opravdu výborná. Pokud chcete vyzkoušet kvalitu, poohlédněte se po dalmatských vínech a to především těch z ostrova Vis. Z červených je vynikající primoštenský babič , z bílých odrůd sáhněte například po malvaziji.


Pánové by neměli odjet bez ochutnání piva!


Něco se v Chorvatsku najde i pro pány. Ti by Chorvatsko rozhodně neměli opouštět bez ochutnání místního piva! Mezi nejoblíbenější značky patří Karlovačko a Ožujsko, které mají opravdu dlouholetou tradici. Vyzkoušejte nejen ležáky, ale i nealkoholické pivo či Karlovačko črno – tmavé pivo s výraznou chutí.


chorvatské pivo


V Chorvatsku si na alkoholu opravdu pochutnáte, to vám garantujeme. Pro ty, co alkoholu příliš neholdují, Chorvaté umí dělat výbornou černou kávu, latté či cappuccino a rozhodně nezapomeňte ochutnat džusy z čerstvého ovoce a míchané nealkoholické drinky. Pochutnáte si!


ubytování Brela
Levné apartmány v Brela






Pití v Chorvatsku? Nejoblíbenější jsou destiláty!