sobota 13. prosince 2014

Zablaće u Šibenického Solarisu

Vesnička Zablaće ležící v blízkosti hotelového komplexu Solaris, přibližně 9 km od Šibeniku je v současnosti jedním z předměstí tohoto města, které je hlavním a největším městem celé riviéry Šibeník.


Samotné Zablače je velmi vhodným cílem nejen pro návštěvníky, kteří hledají klidné, ale zároveň velmi dobře dostupné letovisko, ale i pro lidi trpící revmatickými onemocněními, kteří zde mohou navštívit i místní pláže s léčivým bahnem peloid.
zablace

Zablaće svou historii začalo psát poměrně dávno, a to v roce 1432, kdy bylo známé jako místo, kde se produkovala sůl. V minulosti však tato obec zažila i pořádně složité časy, když v letech 1510 a 1537 byla vypálena během tureckých nájezdů. Po těchto událostech se obec začala transformovat na zemědělskou a rybářskou vesnici.

V současnosti se Zablaće rozvíjí zase jako turistické středisko Šibenické riviéry, které nabízí svým návštěvníkům například i možnost zajít na zajímavé fakultativní výlety do blízkého okolí.


Pláže v Zablaće a blízkém okolí


Největší místní pláž najdete v sousedství zdejšího kempu Zablaće, která je zároveň i hlavní pláží letoviska. Díky její velké rozloze je během hlavní sezóny navštěvovaná početným množstvím turistů, ale taktéž i obyvatel Šibeniku, kteří sem nejednou chodí odpočívat přes víkend.

Podobně, jako většina pláži na riviéry Šibenik, tak i tato je tvořena převážně z drobných oblázků.
pláž Zablaće

Alternativou je pak například zajít do nedalekého letoviska Solaris, které je dnes vlastně malým hotelovým městečkem. Velkou pýchou je především rozsáhlá oblázková pláž, které se říká i bílá pláž. O špičkové kvalitě této pláže mluví také Modrá vlajka, která jí byla nedávno udělena. Tato pláž je ideálním místem prakticky pro kohokoliv, je volně přístupná a najdete zde obrovské množství atrakcí, půjčovny, ale i množství gastronomických zařízení.
Zablače pláž


Jak využít volný čas v Zablače?


Obec, která je směsí starých rybářských domů, apartmánů a přepychových vil je vhodnou destinací spíše pro rodiny s dětmi, které hledají klidnější letoviska v blízkosti velkých měst. Svůj volný čas však můžete využít pro praktikování sportů i zde. Konkrétně jsou zde dobré podmínky hlavně pro vodní sporty, jako surfování, potápění a šnorchlování. Bez problémů však můžete vyrazit i na kolo, protože v okolí je množství zajímavých cílů, které se vyplatí vidět. Večer se zase můžete vybrat do klidných uliček obce, kde můžete zajít třeba do některé z místních restaurací. Pokud však budete chtít vyrazit na nějakou dobrou zábavu, doporučujeme vám zajít buď do Šibeniku, nebo alespoň do nedalekého Solarisu, kde to během letních měsíců žije zábavou.


ubytování Zablače
Levné apartmány v Zablače








Zablaće u Šibenického Solarisu