pondělí 22. prosince 2014

Nápoje v Chorvatsku

Oblíbeným nápojem Chorvatů je kromě vína hlavně v letních měsících pivo. Zahraniční pivovary se snaží zaujmout pozici na chorvatském trhu, a tak se do země dováží celá řada cizích značek piva.



Ovšem existuje zde také široký výběr domácích piv. Nejlepší z nich je pravděpodobně všude dostupné Karlovačko z města Karlovac. Toto pivo má řiznou, ale příjemnou chuť. Konkurenční Ožujsko ze Záhřebu je silnější tmavé pivo, kterému přijdete na chuť po několika půllitrech.


Ve Slavonii se setkáte s méně rozšířeným pivem Ozijecko, které je vynikající. Většina turistů se po prvním ochutnání snaží vyhnout istrijskému Favoritu. Mají pro to dobrý důvod – pivo má totiž lehce železitou příchuť a při pití zanechává v ústech pachuť.


imagesObrovské oblibě se těší chorvatské pálenky, se kterými se setkáte ve většině barů a restaurací. Jednou z nich je grappa digestif. Jedná se skutečně o ohnivý nápoj, zvláště pochází-li z domácí produkce. Šljivovica našince na rozdíl od západních turistů svou silou nijak nepřekvapí. Pokud možno se však snažte odolat přemlouvání domácích borců k pijáckým soutěžím. Vyhnete se tak poměrně vysokému riziku porážky, jelikož Chorvati pijí slivovici způsobem podobným ruské konzumaci vodky. V barech se také setkáte s třešňovým likérem Maraskino ze Zadaru a istrijským aperitivem Biska, do kterého se přidává výtažek ze jmelí.


Nejoblíbenějším nápojem v Chorvatsku je samozřejmě víno, které zde má mnoholetou tradici. Pěstování vinné révy se věnuje hodně lidí, neboť jsou pro to v Chorvatsku ideální podmínky. Hlavně je to dostatek sluníčka po většinu roku a pak optimální složení půdy, která je díky rozpadlému vápenci lehká, propustná s obsahem minerálů. Z historických pramenů se předpokládá, že víno v Chorvatsku začali pěstovat Řekové na ostrově Vis. Dodnes se na Visu setkáte s nesčíslným počtem malých vinohradů, které se specializují na Viški plavac a Vugavu.



Nápoje v Chorvatsku