čtvrtek 30. října 2014

Sveti Petar na Moru

Sveti Petar na Moru je malá vesnička ležící mezi Zadarem a Biogradem na Moru. Celá obec se rozprostírá kolem Jadranské magistrály, která zajišťuje vynikající spoj mezi letoviskem a dalšími zajímavými místy v okolí. V současnosti v obci žije přibližně 500 stálých obyvatel, z čehož vyplývá, že toto místo můžeme zařadit spíše mezi menší a klidnější turistické destinace.


Letovisko Sveti Petar ovšem během letní sezóny navštíví několik tisíc turistů pouze během jednoho měsíce. Velkou část ubytovacích kapacit tvoří autokempy, hotely, ale i apartmány, kterých zde každým rokem přibývá. Velmi oblíbenými jsou však mezi českými turisty především zmiňované autokempy, které se nacházejí převážně v blízkost pláží. V samotné obci najdete také několik obchodů, restaurací, kavárny nebo stánky se suvenýry.
sveti petar pláž


Pláže a moře v letovisku


Moře a pláže v letovisku Sveti Petar jsou poměrně čisté a klidné. Díky blízkému ostrovu Pašman, který je vzdálen od letoviska přibližně tři kilometry, letovisko neohrožují větší vlny, což je výhoda i v tom, že sem moře zbytečně nepřiplavuje velké množství nečistot. Samotné pláže jsou tvořeny převážně z drobných oblázků s pozvolným vstupem do moře, díky čemuž jsou vhodné i pro rodiny s malými dětmi a neplavce. V jistých místech jsou vybudovány i betonová mola, které slouží i pro kotvení lodí a také na slunění turistů.


Sport a zábava ve Svetim Petru


Městečko Sveti Petar rozhodně nepatří do kategorie letovisek, které jsou vyhledávané mezi sportovní veřejností a návštěvníky, kteří hledají rušnou zábavu. Přímo v letovisku se můžete věnovat jen některým vybraným sportům (plážový volejbal, fotbal, stolní tenis), jinak je možností asi jen sednout na kolo a vydat se po okolí Zadarské župy, která je poměrně rozsáhlá a také i docela zajímavá.
sveti petar pláže

Večer se zase můžete zastavit v některé restauraci, případně jednou týdně i na místní pláži, kde se koná oblíbená rybářská slavnost. Ostatně se však vyplatí zajít spíše do Biogradu na Moru, které je známé bohatým nočním životem.


ubytování Sveti Petar
Levné apartmány v Sveti Petar







Sveti Petar na Moru