pátek 31. října 2014

Sućuraj na ostrově Hvar

Malá turistická a rybářská obec Sućuraj je vůbec nejvýchodnějším přístavem a letoviskem ostrova Hvar. O spojení mezi pevninskou částí a letoviskem se stará trajektové spojení z obce Drvenik, která je vzdušnou čarou od centra obce vzdálená jen několik km severovýchodně.


Jako jedno z nejslunnějších míst celého ostrova a zároveň i celé země je Sučuraj velký lákadlem pro turisty především během letní sezóny, kdy toto kouzelné letovisko navštíví i velký počet návštěvníků ze středoevropských zemí.
sucuraj
Sućuraj, který zažil poměrně turbulentní historii je dnes převážně zemědělským místem, kde se velká část obyvatelstva začíná pomalu, ale jistě spoléhat i na příjmy z turismu. Jinak poměrně malá obec s přibližně 400 stálými obyvateli dokáže dnes bez problémů zajistit všem návštěvníkům prakticky všechny standardní služby. Obec dnes tvoří především velký počet soukromých apartmánů, kemp, několik menších obchodů, restaurace, či základní škola. Přesto, že zde nenajdete nemocnici, obec disponuje vybudovaným heliportem, který umožnuje rychlý transport osob do kterékoliv nemocnice v pevninské části Chorvatska. V obci nechybí ani kadeřnictví, směnárna, a pošta.


Kam a k jaké pláži v Sućuraji ?


Příjemné pláže a teplé zátoky obklopují Sućuraj po obou stranách pobřeží. Díky tomu mají všichni návštěvníci Sućuraju obrovský výběr pláži. Hlavní místní pláží, kterou najdete v jižní části letovisko, přibližně 200 metrů od centra obce je pláž Česminica. Nevelká pláž v příjemném prostředí s písčitým a mělkým pozvolným vstupem do moře je vhodným místem prakticky pro kteréhokoli návštěvníka Sućuraju. Najdete zde i WC, sprchy, bar, půjčovnu skútrů, kol a lodí nebo menší parkoviště, kde můžete případně záporkou své auto.
Sučuraj pláž

V severní části obce se nachází ideální místo pro lidi, kteří zbožňují panensky čistou přírodu. Asi 500 metrů od centra obce vzdálená pláž Bílina je tím pravým místem pro milovníky čisté a nedotknutelné přírody, kteří zde naleznou i krásné azurové moře, které se vyjímá při pohledu na okolní hory. Pláž během léta nebývá navíc příliš navštěvovaná.


Další v podstatě člověkem nedotknutelná část obce, jejíž součástí je i překrásná pláž s pískovým podložím, je vzdálena od obce asi 2,5 km jihozápadně. Výhodou pláže Perna, kterou najdete právě v těchto místech, je bezesporu vynikající mělké dno, které je vhodné pro rodiny s malými dětmi a neplavce. Zátoka je vynikajícím místem především ke koupání z lodi, co můžete při samotné návštěvě tohoto místa zjistit na vlastní kůži.
sučuraj pláž mlaska


Cyklistika po ostrovÄ› Hvar a rybolov sardinek


Rozsáhlé cyklistické stezky na ostrově Hvar jsou vhodným místem i pro náročné cyklisty, kteří hledají převážné středně těžké cyklistické trasy. Na celém ostrově se nachází celkem šest cyklostezek, z nichž každá měří více než 25 km. Jen v okolí obce najdete přibližně 40 km tras, které vedou i přes vinařské sady a olivové háje. Taktéž i vody obklopující Sućuraj, nabízejí milovníkům potápění velmi dobré podmínky. Sućuraj je však oblíbeným i mezi rybáři (sardinky) a fanoušky podmořského rybolovu. Během letní sezóny mohou návštěvníci obce využít i fotbalové hřiště, které je jinak domovem místního fotbalového klubu Mladost.


Zábava a kultura


Sučuraj není jen příjemnou dovolenkovou destinací s velkým počtem slunečních hodin. Jako malá obec, která během letní sezóny téměř vůbec nespí, nabízí svým návštěvníkům během léta zajímavou nabídku kulturních slavnosti. Pokud si i vy chcete odpočinout od každodenního stresu, tak ve večerních hodinách si můžete ve společnosti svých přátel zajít do některého z místních barů, případně na místní náměstí, které pravidelně hostí několik menších hudebních festivalů a zábavních akcí. Z kulturních akcí by vám určitě neměly uniknout Rybářské večery, které se konají během července a srpna vždy třikrát. Ty pravidelně začínají již od 18:00, když si obrovský dav turistů může vychutnat čerstvé a grilované ryby podávané s chutným zdejším vínem. Následně je program bohatý prakticky až do časného rána, kdy je ulicemi slyšet stále živá hudba.
sučuraj hvar


Historie a památky


Historie obce sahá až k první polovině 14. století, kdy se poprvé začíná vzpomínat pod současným jménem. To dostalo odvozením od jména místního kostela sv. Jiřího (Sv. Juraj). Do té doby však obec obývali i jiné národy. S velkou pravděpodobností zde žili již Ilyrové, kterých později nahradili Římané. Jednou z nejstarších dochovaných staveb současné obce je malý hrad, který byl postaven v roce 1623, těsně poté, co Turci vyplenili a vypálili celou vesnici. Během té doby byla obec často ohrožována, jelikož byla na hranici až tří zemí. Jako součást Benátské republiky byla především častým terčem Turků z Osmanské říše, kteří v té době ovládali jistou část pobřeží v okolí dnešní Makarské, druhým cizím blízkým státem byla Dubrovnická republika, která v té době zase ovládala celý poloostrov Pelješac.


Ještě o mnoho starší budovou je Františkánský klášter, který je starší jako obec samotná. Stavba, která zde stojí pravděpodobně již od 9. století je vůbec nejstarší dochovanou stavbou v Sučuraju. Přesto, že byl klášter v minulosti několikrát těžce poškozen a následně i rekonstruován, jeho původní tváři nijak neubrali. Poslední rekonstrukce proběhla poměrně nedávno, když se v roce 1994 celá budova rozsáhle restaurovala. Celý objekt je přístupný i návštěvníkům, kteří jsou zde kdykoli vítáni.


Podstatně novější stavbou, ale také velmi důležitou budovou obce je místní maják, který byl postaven ještě v roce 1889. Najdete ho na nejvýhodnějším cípu celého ostrova Hvar. Maják hrál a hraje významnou roli i v oblasti turismu, protože vzhledem ke své poloze a krásnému okolí je častým cílem amatérských fotografů, kteří svými fotkami prakticky propagují toto příjemné letovisko.


ubytování Sućuraj
Levné apartmány v Sućuraj







Sućuraj na ostrově Hvar

Kali na ostrově Ugljan

Obec Kali nacházející se v jižní části ostrova Ugljan je vůbec největší obcí celého tohoto ostrova. Spojení s pevninou zajišťuje trajektové spojení z nedalekého města Zadar, které se nachází jen 5 km severovýchodně od Kali. Typickým znakem této osady je především velký počet uvázaných rybářských lodí, které aktivně místní rybáři využívají dodnes.


Kali, jako proslulé rybářské středisko je známé široko daleko i díky široké nabídce gastronomických pochoutek. Místní kuchyně sestávající především z ryb a plodů moře jistě zaujme i náročnějšího labužníka. Jinak poměrně stará osada, poprvé zmiňovaná ještě v roce 1299 je dodnes typickým menším letoviskem, jehož obyvatelé se kromě zisků z turismu spoléhají stále převážně na příjmy z rybolovu a zemědělství (olivové háje).
kali

Centrum obce proplétané úzkými uličkami s kamennými domy postavenými v typickém středomořském stylu se nachází na menším kopci, odkud je krásný výhled na okolí Kali. V současnosti je letovisko i dostatečně připraveno na větší příliv turistů z kterékoliv země Evropy. Kromě množství apartmánů zde totiž najdete i menší nemocnici, několik obchodů s potravinami a smíšeným zbožím, řeznictví, květinářství, kadeřnictví, restaurace, kavárny a poštu.


Pláže v Kali


Letovisko Kali je známé především pro své menší, ale četné oblázkové a v jistých místech i písčité pláže. V centru letoviska například naleznete hlavní pláž obce, která se rozkládá v blízkosti zdejšího přístavu a promenády. Ostatně v okolí letoviska najdete i četné skryté zátoky s křišťálově čistým mořem.
kali ugljan


Aktivní dovolená


V Kali existuje několik možností pro aktivní dovolenou. Najdete zde několik hřišť pro fotbal, basketbal, volejbal a sportovní centrum s bowlingovou dráhou. Taktéž i celý ostrov Ugljan, který je spojen ještě s ostrovem Pašman, nabízí cyklistům několik desítek kilometrů cyklostezek. Celkově jenom na ostrově Ugljan najdete až pět různě náročných cyklistických tras. Kopcovitý terén ostrova je ovšem ideálním místem i pro turistiku, kterou můžete spojit s poznáváním jednoho z nejzelenějších ostrovů celého středomoří. Také skvělé podmínky má i zdejší pobřeží a moře, které je vhodné pro rekreaci a zábavu. Běžně zde jsou k dispozici atrakce, jako vodní lyže, windsurfing, let padákem za člunem, potápění a hlavně rybaření, které je jedním ze symbolů této obce.


Zábava a kulturní slavnosti v Kali během léta


Mnoho tradičních lidových festivalů, včetnÄ› velmi oblíbeného rybářského večera, který je na programu vždy začátkem srpna, různé výstavy, koncerty a zábavné akce pod Å¡irým nebem jsou součástí bohaté nabídky obce Kali. KonkrétnÄ›ji kromÄ› zmínÄ›né rybářské slavnosti se v obci koná „Večer Rock ‚n‘ rollu“ (24.07), Divadelní pÅ™edstavení – Histrion (26.07) a slavnost bÄ›hem svátku sv. VavÅ™ince, která je na programu 10. srpna.
kali pláž

Příjemný večer můžete kromě toho strávit i například procházkou v okolí pláže, případně návštěvou některé z místních restaurací, kde se podávají především čerstvé grilované nebo dušené ryby, chobotnice, tuňák na sto způsobů a mnoho jiných jídel připravených obvykle tradičním dalmatským způsobem, na kterých si určitě pochutnáte i vy.


Trocha z historie letoviska Kali


Kali původně tvořeno z malého historického jádra, které neslo jméno Siget, vzniklo na přelomu 13. a 14. století. Podle legendy se o vznik této obce podepsali obyvatelé z oblasti Ravni Kotari, kteří v té době utíkali před Turky. Těch v této lokalitě zaujala především úrodná země, která je dodnes ideální místem pro pěstování vinné révy a oliv. Jen oblast v okolí Kali pokrývá přibližně 180 000 stromů.
kali ostrov ugljan
Kali se výrazně zapsalo i v oblasti rybolovu. Místní rybáři totiž patřili mezi vůbec nejlepších v celém Jaderském moři. Jejich metoda lovu pomocí kruhové sítě se stala natolik populární, že se později začala rozšiřovat i po celém Jaderském a Středozemním moři, ale i mimo evropský kontinent, konkrétně v severní Americe, Austrálii, či Mikronésii. V posledních letech se v Kali dokonce i uměle chovají a vykrmují tuňáci, kterých je v posledních letech na otevřeném moři stále méně.


Bohatá historie Kali za sebou zanechala i několik kostelů a starých historických budov, které najdete převážně v zmiňovaném historikem jádru obce. Za pozornost stojí především farní kostel sv. Vavřince, gotický kostel sv. Peregrin, jejichž zvonice se tyčí vysoko nad ostatní budovy v obci.


ubytování Kali
Levné apartmány v Kali na Ugljanu







Kali na ostrovÄ› Ugljan

čtvrtek 30. října 2014

Sveti Petar na Moru

Sveti Petar na Moru je malá vesnička ležící mezi Zadarem a Biogradem na Moru. Celá obec se rozprostírá kolem Jadranské magistrály, která zajišťuje vynikající spoj mezi letoviskem a dalšími zajímavými místy v okolí. V současnosti v obci žije přibližně 500 stálých obyvatel, z čehož vyplývá, že toto místo můžeme zařadit spíše mezi menší a klidnější turistické destinace.


Letovisko Sveti Petar ovšem během letní sezóny navštíví několik tisíc turistů pouze během jednoho měsíce. Velkou část ubytovacích kapacit tvoří autokempy, hotely, ale i apartmány, kterých zde každým rokem přibývá. Velmi oblíbenými jsou však mezi českými turisty především zmiňované autokempy, které se nacházejí převážně v blízkost pláží. V samotné obci najdete také několik obchodů, restaurací, kavárny nebo stánky se suvenýry.
sveti petar pláž


Pláže a moře v letovisku


Moře a pláže v letovisku Sveti Petar jsou poměrně čisté a klidné. Díky blízkému ostrovu Pašman, který je vzdálen od letoviska přibližně tři kilometry, letovisko neohrožují větší vlny, což je výhoda i v tom, že sem moře zbytečně nepřiplavuje velké množství nečistot. Samotné pláže jsou tvořeny převážně z drobných oblázků s pozvolným vstupem do moře, díky čemuž jsou vhodné i pro rodiny s malými dětmi a neplavce. V jistých místech jsou vybudovány i betonová mola, které slouží i pro kotvení lodí a také na slunění turistů.


Sport a zábava ve Svetim Petru


Městečko Sveti Petar rozhodně nepatří do kategorie letovisek, které jsou vyhledávané mezi sportovní veřejností a návštěvníky, kteří hledají rušnou zábavu. Přímo v letovisku se můžete věnovat jen některým vybraným sportům (plážový volejbal, fotbal, stolní tenis), jinak je možností asi jen sednout na kolo a vydat se po okolí Zadarské župy, která je poměrně rozsáhlá a také i docela zajímavá.
sveti petar pláže

Večer se zase můžete zastavit v některé restauraci, případně jednou týdně i na místní pláži, kde se koná oblíbená rybářská slavnost. Ostatně se však vyplatí zajít spíše do Biogradu na Moru, které je známé bohatým nočním životem.


ubytování Sveti Petar
Levné apartmány v Sveti Petar







Sveti Petar na Moru

Zatoglav u Rogoznice - riviéra Šibenik

Hledáte malé turistické středisko ležící v blízkosti zajímavých lokalit? Zatoglav, který leží ve známé Šibenické riviéře, v blízkosti populárního letoviska Rogoznica je s přibližně 61 obyvateli jedním z nejmenších letovisek, kde si můžete i vy vychutnat pobyt u Jadranu.

Samozřejmě z toho vyplývá i to, že Zatoglav asi není příliš vhodný pro lidi, kteří jsou zvyklí na nadstandardní služby, jelikož až na pár apartmánů zde není prakticky nic. Na druhé straně, není zase až tak těžké zajít například do nedaleké Rogoznice, kde si můžete v klidu nakoupit vše potřebné ke spokojenému prožití dovolené.
zatoglav


Pláže v Zatoglavu ? Malé, ale s čistým Jadranem a navíc i s krásným výhledem na okolí


Pokud hledáte letoviska s rozsáhlými plážemi s nadstandardními službami, tak v tom případě určitě zdejší pobřeží není pro vás tím ideálním řešením. Pláže v letovisku Zatoglav jsou svou rozlohou spíše nejmenší v okolí, vybudované jsou zde i betonová mola, která se dají využít i pro opalování. Samotné pobřeží je podobně jako v Rogoznici tvořeno především z oblázkových pláži.

Výhodou toho, že je Zatoglav takový malý je především ideální ticho, které zde můžete najít prakticky i během letní sezóny.

Velkým pozitivem je i čistota moře a také krásný výhled na Rogoznici a okolní přírodu. V případě, že se hodláte podívat i na pláže mimo obec, můžete zamířit například do letoviska Ražanj, který je položen jižně od Zatoglavu nebo do Stupin Čeline, které má poměrně členité pobřeží s několika zajímavými plážemi.
zatoglav pláž


Co se dá dělat v Zatoglav?


Zatoglav, jako jedna z nejmenších obcí v okolí toho příliš ze sportovní nebo i kulturní nabídky nenabízí. Jednou z možností je například zajít do okolních letovisek, ideální do Rogoznice, kde si můžete během večerních hodin vychutnat například nějakou chutnou zdejší specialitu. Samotná Rogoznica je během léta dějištěm mnoha kulturních a zábavních slavnosti, které běžně přitáhnou i množství turistů z okolí. Oblíbenou akcií je například Rogoznická lidová slavnost, která se koná v první srpnovou sobotu nebo Rybářská noc, která je zase na programu během mariánského svátku Gospa od Kapalice.
zatoglav pláže


ubytování Zatoglav
Levné apartmány v Zatoglavu







Zatoglav u Rogoznice - riviéra Šibenik

Ostrov Rab a cyklistická mapa Rabu

Ostrov Rab se nachází v oblasti Jadranského přímoří ve skupině Kvarnerských ostrovů

(podle Kvarnerského zálivu). Mezi Kvarnerské ostrovy se dále řadí Cres, Lošinj, Krk a řada menších ostrůvků. Ostrovy Kvarnerského zálivu jsou zalesněné a stále zelené. Rab je z této skupiny ostrovů

považován za nejvíce atraktivní pro turisty. Poměrně značnou

část ostrova pokrývají dubové lesy. Právě přítomnost lesů zvyšuje atraktivitu ostrova především pro cyklisty a aktivní turisty. Hojnost vegetace na tomto

ostrově je způsobena hřebenem Kamenjak (408 m), který chrání ostrov před silnými větry z pevniny. Tento hřeben je také dalším z cílů aktivních turistů.

Z hřebene je krásný výhled na celý ostrov Rab. Na Rabu je také možné nalézt porosty makchie,

typické pro celé středomořské pobřeží.
Rab


Pobřeží ostrova je velmi členité a skýtá několik písečných pláží, což je v rámci pobřeží Chorvatska poměrně výjimečné. Z turistického hlediska jsou kromě krajiny velmi atraktivní historické vesnice Rab, Barbat, Banjol a další. Lákadlem jsou především pozůstatky z doby Antiky.

Délka ostrova Rab je 22 km, rozloha 91 km2 a počet stálých obyvatel je kolem 10 tisíc. Na ostrov je možné se dostat pouze trajektem a pravidelná linka

jezdí z města Stinica do přístavu Misnjak na Rabu. Sezónně se lze dostat trajektem z Loparu na ostrov Krk do přístavu Valbiska.


V posledních letech se těší cykloturistika velkému nárůstu příznivců a cykloturisté rádi vyrážejí i za hranice svého regionu. Velkou popularitu v posledních

letech získávají státy bývalé Jugoslávie a mezi nimi také Chorvatsko. Na kola

do Chorvatska se vyráží především mimo letní sezónu, kdy tato země nabízí příznivé klima. Hornatý terén většiny ostrovů vyhledávají milovníci horských kol. Objevuje se také nová forma cykloturistiky, kdy se přejíždí mezi chorvatskými ostrovy na lodi a na jednotlivých ostrovech se pořádají cyklovýlety.


Níže si můžete stáhnout mapu ostrova Rab s vyznačenými cyklistickými stezkami. Vzhledem k nedostatku kvalitních map v oblasti ostrova Rab, je samotná mapa také velkým přínosem pro turisty, kteří ocení její přesnost, aktuálnost a obsahovou bohatost.


mapa rab



Ostrov Rab a cyklistická mapa Rabu

pondělí 27. října 2014

Jezera na ostrově Murter

Letovisko Jezera se nachází v jihovýchodní části ostrova Murter, který je spojen s pevninskou částí země krátkým mostem v obci Tisno. Vzhledem k tomu, že je prakticky celá část obce obklopena kopci, letovisko není během roku vystaveno žádnému silnějšímu vlivu větru. Díky tomu je zdejší přístav ideálním místem pro mnohé lodě.


Název Jezera pochází od malých jezer, které se tvoří v nedalekých údolích během jara a podzimu. Během letních dnů tyto jezera není možné sledovat, nakolik jejich vodní hladina je závislá od silnějších dešťů a samozřejmě i od počtu slunečních paprsků, které je dokážou vysušit během pár hodin.

Samotná obec Jezera není nijak velkým letoviskem, v současnosti je domovem jen něco více než 900 obyvatel, kteří jsou známý v regionu jako pěstitelé kvalitní vinné révy a fíkovníků. Turisty si při návštěvě letoviska určitě měla získat především křišťálově čisté moře, příjemná středomořská atmosféra a přátelský hostitelé, kteří se snaží všem návštěvníkům ukázat co nejvíce z historie, kultury a dědictví této obce.
jezera murter


Čisté a udržované pláže, kde si s radostí odpočinete i vy


Pobřeží letoviska Jezera je tvořeno z několika zátok. Nejnavštěvovanější z nich jsou však bezpochyby pláž Lovišća a pláž Lučica. První z nich se rozprostírá při stejnojmenném kempu, kteří během léta navštíví četné množství zahraničních turistů. Jinak poměrně rozsáhlá pláž je tvořena převážně z jemného štěrku, který v jistých místech doplňují i betonové desky. V blízkosti pláže nechybějí půjčovny lehátek, restaurace, kavárna, sprchy a veřejné toalety. Podstatnou součástí tohoto místa je i blízká cestná komunikace, jejíž krajnice slouží pro návštěvníky pláže jako parkoviště.


Druhou zmíněnou pláž Lučica najdete v blízkosti centra obce. Tato pláž během letní sezóny není až tak přeplněná a to i přesto, že se svými podmínkami pláži Lovišća minimálně vyrovná. Poměrně příznivý pozvolný vstup do moře, příjemné čisté okolí tvořené také z množství borovicových lesů, zaručuje návštěvníkům tohoto místa příjemné strávené odpoledne u moře. Pláž je standardně vybavena, takže v její blízkosti bez problémů najdete toalety, sprchy a restaurace. Pro děti tu je dokonce vybudována i skluzavka, po níž se mohou sklouznout přímo do moře.
Jezera


Ideální místo pro milovníky jachtingu


Díky příznivým podmínkám a poměrně dobré poloze patří Jezera mezi oblíbené přístavy. Současný přístav s kapacitou celkem 235 míst je díky vybudovanému vlnolamu ve východní části ideálním místem pro kotvení menších a středně velkých lodí. Během léta tu jsou pravidelně pořádány i námořní kurzy, které jsou určeny i pro úplné začátečníky.


AktivnÄ› se dá odpočinout i procházkou po četných turistických trasách, které vedou i pÅ™es rozsáhlé olivové háje. BěžnÄ› se organizuje i tzv. Nordic Walking, který je vhodný prakticky pro každého. Známý mezi návÅ¡tÄ›vníky obce je i místní rybářsky klub „Punta Rata„, který aktivnÄ› působí již od roku 1996. Klub například kromÄ› kurzů potÅ™ebných k získání oprávnÄ›ní pro sportovní rybolov pravidelnÄ› pořádá i mezinárodní soutěž v lovu vÄ›tších ryb, která nese název Big game fishing Jezera.
lovisca


Kultura a kulturní slavnosti v letovisku během hlavní sezóny


Významnou součástí kultury tohoto místa jsou bezpochyby místní folklórní skupiny. NejvýznamnÄ›jší z nich je „Koledišće„, která reprezentovala obec dokonce na mnoha velkých festivalech v Chorvatsku, ale i v Turecku, Slovensku, Å výcarsku, Slovinsku a Rakousku.

Co se týče kulturních slavnosti, tak v letovisku se bÄ›hem léta koná nÄ›kolik menších zábavních a kulturních akcí. Mezi nejvýznamnÄ›jší z nich patří otevÅ™ení dní moÅ™e („Otvorenje Jezerskih dana mora„) a rybářská slavnost, která je pořádaná v den oslav Nanebevzetí Panny Marie.


Kulturní dědictví obce


Mezi významné kulturní pamětihodnosti Jezery patří především místní kostely, které zde stojí již několik stovek let, například Farní kostel Panny Marie, který tu stojí již od roku 1720. Tato jednolodní stavba se dvěma bočními kaplemi je složena z celkem sedmi oltářů a dvou balkonů, které jsou vynikajícím příkladem středomořského barokního stylu. Hlavní oltář, který si nejde nevšimnout má reliéf z čistého stříbra a zlata. Obzvláště zajímavým je však oltář Panny Marie Sedmibolestné, který je považován za jeden z nejkrásnějších oltářů v celé Dalmácii.
slanica

Ostatně v obci najdete i kostel sv. Ivana Trogirského, který byl postaven ještě v první polovině 17. století a kapli sv. Konstantina na kopci Kružak, která byla postavena v roce 1780, jako votivní kostel.

Další kulturní památkou nebo spíše lépe památníkem, který je dodnes připomínkou obětí fašismu je i pomník bojovníků druhé světové války. Ten dali vybudovat ve středu obce v roce 1964. Na tomto vestavěném památníku ve tvaru pyramidy, který byl výhradně vybudován z kvalitního bílého mramoru z ostrova Brač, najdete celkově 116 jmen tehdejších obyvatel obce Jezera, kteří byli součástí protifašistického povstání vesnice. Bohužel až 36 z nich tyto boje nepřežili.


Mezi podstatné kulturní složky obce patří i bohatá gastronomie, kterou tvoří i nÄ›kolik zdejších specialit jako „Prispalji“ (kynutý koláč), „Suha hobotnica s jajima“ (suchá chobotnice s vejci), „Brudet od Å¡uÅ¡enih moli s krumpirma“ (guláš z ryb a brambor) a „Zelenjak“ (koláč). VÅ¡echny z nich si můžete vychutnat v nÄ›které z místních devíti restaurací (Delfin Lučica, Zlatna Å¡koljke, Makina, konoba, Leut, Kokolec, Kandela, Denis nebo v Carevo Dvori). V obci najdete také pizzerii Toni, kde si můžete dat vynikající pizzu.


ubytování Jezera
Levné apartmány v Jezeře







Jezera na ostrovÄ› Murter