pondělí 27. ledna 2014

Prozkoumejte město Hvar

Hvar je hlavní město stejnojmenného ostrova v Dalmácii. Světoznámé městečko má přibližně čtyři tisíce obyvatel. Atraktivní lokalita je častým cílem turistů, Hvar nabízí vedle historických památek především nádherná místa ke koupání.



7


Významné památky:


 


Katedrála sv. Å tÄ›pána (Sveti Stjepan) na námÄ›stí – přístupná je v ní i klenotnice, plná pokladů


Biskupské muzeum


Letohrádek Hanibala Luciće


Archeologická sbírka a lapidárium Dr. Grgy Novaka


Umělecká sbírka Hanibala Luciće


Galerie moderního umění Arsenal (původně opravna válečných lodí)


 


Město se Hvar se pyšní tím, že se zde v roce 1612 hrálo, poprvé v celé Evropě, veřejně divadlo.


 


Pevnost Å panjol (Å panjolska tvrdava, Fortica):


 


Je dominantou města (tyčí se na skále severně od jeho středu). Na místě Španjolu existovala původně antická osada, Benátčané zde v 16. století začali stavět hrad a španělští stavitelé vztyčili hradby pevnosti. Pevnost měla čtyři okrouhlé bastiony, centrální věž, skladiště střelného prachu, kapli sv. Jiří a malou vodní nádrž s pitnou vodou.


V roce 1571 pevnost ochránila obyvatele Hvaru před útočícími Turky. Město bylo sice vydrancováno a spáleno, ale všichni místní turecký nájezd přežili. V roce 1579 se zde odehrálo další drama: do pevnosti uhodil blek a zažehl uskladněný střelný prach, který rozmetal stavbu po okolí. Španjol chátral až do roku 1971, kdy se začalo s rekonstrukcí. V současnosti můžete v opravené pevnosti navštívit Muzeum podmořské archeologie a občerstvit se ve výletní restauraci. Z osmdesáti osmi metrů nad hladinou moře je nádherný výhled na město, zátoku s přístavem a Paklené ostrovy. Je to jeden z nejkrásnějších a nejtypičtějších výhledů v celém Chorvatsku.


 


Paklené ostrovy (Pakleni otoci):


 


Je soustava malých i větších ostrůvků jihozápadně od města. Název Paklené ostrovy je odvozen od borovicové smůly zvané paklina, která se zde používala k utěsňování lodí. Největší ostrov souostroví je Svatý Klement (Svati Klement).


 


Koupání


 


Hlavní městskou pláž najdete na Hvaru západně od středu města. Většina pláží je oblázkových, často doplněných betonovými panely pro příjemnější ležení a slunění.



Prozkoumejte město Hvar