pondělí 27. ledna 2014

Nebezpečná zvířata v Chorvatsku

Komáři a vosy, ale i smrtelně jedovatí pavouci a žraloci. Chorvatsko je sice bezpečná země, ale i tak se tu nachází zvířata, na která byste si měli dávat pozor, setkání s nimi by mohlo býti nepříjemné. Na jaká zvířata byste si měli dát v Chorvatsku pozor?



Komáři


 


V některých oblastech občas dochází k jejich přemnožení. Účinnou ochranou proti komárům jsou repelenty, nejrůznější odpuzovače a moskytiéry.


 


Vosy


 


Se zdržují především v okolí košů na odpadky a ovocných stromů, vyhledávají ale například i sladké nápoje na terasách restaurací. Alergici by při cestě na dovolenou neměli zapomenout na přibalení protialergických léků a měli by poučit i své nejbližší, jak mají, v případě bodnutí vosou, s léky nakládat.


 


Štíři


 


V Chorvatsku jsou poměrně vzácní a navzdory pověstem nebývají příliš útoční. Bodnutí štírem je méně bolestivé než bodnutí vosou a je obecně i méně nebezpečné.


 


Pavouci


 


Pozor, v Chorvatsku žije i nebezpečný pavouk, snovačka jedovatá, zvaná černá vdova (s červeným znamením na černém hřbetě)! Její kousnutí je extrémně nebezpečné a odborníci doporučují ihned po kousnutí vyhledat lékaře. Prevence: nešahejte do tmavých míst.


 


Hadi


 


Především v horských oblastech můžete potkat některé druhy jedovatých zmijí. Mimořádně nebezpečné jsou například zmije růžkaté. Proti hadům je nejlepší ochranou pevná obuv a dlouhé kalhoty.


 


Mořští ježci


 


Å lápnutí na moÅ™ského ježka – ježovku může způsobit vážné komplikace (rána se může zanítit a hnisat) a v Chorvatsku je to jedno z nejčastÄ›jších zranÄ›ní u moÅ™e. Odborníci radí odstranit případné úlomky trnů (vytlačením) a ránu oÅ¡etÅ™it antiseptikem. Ideální ochranou pÅ™ed moÅ™skými ježky je kvalitní obuv do vody s odolnou podrážkou.


13


Hvězdice


 


Pozor i zdánlivě obyčejné hvězdice mají na kůži ostré výčnělky mohou vás zranit. Raději je neberte do holých rukou.


 


Medúzy


 


V Chorvatsku naštěstí nejobávanější medúzy nežijí, některé druhy ale přesto bolestivě žahají. Raději se proto medúzám vyhněte a nedotýkejte se jich. Poraněné místo potřete octem, alkoholem nebo krémem s antihistaminikem.


 


Chobotnice


 


Obřích hlavonožců z hororových filmů se v Jaderském moři rozhodně bát nemusíte (největší chobotnice zde dosahují délky „jen“ přibližně půl metru a jsou navíc velmi plaché). Chobotnice většinou žijí pod hladinou ve skalnatých průrvách. Při dráždění ale dokáží, svým zobanem, potápěče bolestivě kousnout.


 


Trnuchy


 


Jsou paryby z řádu rejnoků. Bodnutí jejich trnem je velmi bolestivé.


 


Murény


 


Jsou obávanými mořskými dravci, kteří váží až 14 kilogramů. Murény, s úzkým „hadím“ tělem, žijí podobně jako chobotnice v průrvách a rozsedlinách v moři. Odborníci proto radí do takových míst nestrkat ruce.


 


Žraloci


 


Lidem nebezpeční žraloci jsou v Jaderském moři a konkrétně u pobřeží Chorvatska naprostou výjimkou. Nejobvyklejší žralok skvrnitý dorůstá délky maximálně metr a půl, žije většinou jen u dna, živí se drobnými mořskými živočichy a lidem se vyhýbá.


 


Nebezpečný žralok modrý, který může být až čtyři a půl metru dlouhý a může zaútočit i na člověka má rád otevřené moře, ale můžete ho vidět například z lodi při vyhazování odpadků.


 


Daleko na širém moři žije také obávaný žralok sleďový (délka až tři a půl metru).


 



Nebezpečná zvířata v Chorvatsku

Filmaři točí v Chorvatsku o sto šest

Jaké známé snímky natočili filmaři v Chorvatsku? Seznam je obsáhlý. Krásné pobřeží Jaderského moře i horské scenérie Chorvatska jsou mimořádně fotogenické. Některé filmy možná sami znáte z televize či cestopisných dokumentů.



Irčin románek (1936)


 


Do Chorvatska vyrazili čeští filmaři například už v roce 1936, kdy zde natočili řadu záběrů pro film Irčin románek s Rolfem Wankou, Theodorem Pištěkem, Jiřinou Steimarovou a Antonií Nedošínskou v hlavních rolích. V Dubrovníku, v ulici Brsalje, prochází například „Irča“ kolem stanoviště taxiků, toulá se ale i městem a koupe v moři.


 


Poklad na Stříbrném jezeře (1962)


 


NejslavnÄ›jším filmem, ve kterém využili filmaÅ™i chorvatské (původnÄ› jugoslávské) exteriéry, je populární Mayovka Poklad na Stříbrném jezeÅ™e s Vinnetouem (Pierre Brice) a Old Shaterhandem (Lex Barker) v hlavních rolích. Nezapomenutelným místem natáčení jsou Plitvická jezera a jejich okolí v Licko-senjské župÄ› mezi mÄ›sty Karlovac a Zadar. Chorvatsko, díky tomuto filmu (ale například i filmu Vinnetou – Rudý gentleman…), navÅ¡tÄ›vují dodnes nadÅ¡ení fanouÅ¡ci Karla Maye z celého svÄ›ta.


12


Okupace ve 26 obrazech (1978)


 


Nejvíce filmů, ve kterých si zahrálo Chorvatsko, samozřejmě natočili chorvatští filmaři. V drsném, válečném filmu Okupace ve 26 obrazech, vyniklo především jihochorvatské přístavní město Dubrovník.


 


Tajemství staré půdy (1984)


 


Ve filmu Tajemství staré půdy připlouvá hlavní hrdina, malý Pepík, lodí k ostrovu Hvar. Prochází se i po nábřeží a toulá křivolakými Hvarskými uličkami. U tety bydlí konkrétně poblíž náměstí Sv. Stjepana.


 


Výchova dívek v Čechách (1997)


 


Dovolenou tráví hlavní hrdinové v Hotelu Sipar, na Umagu v Istrii.


 


Účastníci zájezdu (2006)


 


Chorvatsko má především krásné pobřeží. Hlavní hrdinové filmu Účastníci zájezdu poprvé obdivují moře na silnici nad Starou Baškou na ostrově Krk. Většinu záběrů mořského pobřeží ale filmaři natočili v Itálii.


 


Tak fajn (2012)


 


V Chorvatsku se odehrává i ztřeštěná slovenská komedie Tak fajn. Pikantní zajímavost: na ČSFD jí udělili uživatelé jen 16 bodů (ze 100 možných) a většina diváků ji označila jako odpad.


 


Diana (2013)


 


V životopisném filmu o princezně Dianě se herečka Naomi Watts objeví v Opatii, Záhřebu i Rovinji.



Filmaři točí v Chorvatsku o sto šest

Jaké obrázky zkrášlují chorvatské kuny?

Schválně si je pořádně prohlédněte: chorvatské mince i bankovky jsou zajímavé a najdete na nich řadu i kuriozních vyobrazení: tabák, plazivou květinu, tlustou holubici, spisovatele s účesem ve tvaru odletujícího deštníku i špičatá dvojčata. Chorvatská kuna (HRK) je platidlo, se používá od června 1994 (kuna nahradila chorvatský dinár). Jedna kuna má sto lip.



Název kuna odkazuje na skutečnou kunu – malou lasicovitou šelmu, jejíž kožešiny se dříve používaly jako platidlo. Lipa odkazuje na strom – lípu.


10


Mince


 


1 lipa – na líci je obrázek kukuřice


2 lipy – na líci je obrázek hroznu


5 lip – na líci je obrázek dubu


10 lip – na líci je obrázek tabákových listů


20 lip – na líci je obrázek větvičky olivy


50 lip – na líci je obrázek plazivé květiny (skalničky) degenie


1 kuna – na líci je obrázek trilkujícího slavíka


2 kuny – na líci je obrázek tuňáka a mořských vln


5 kun – na líci je obrázek medvěda


 


Bankovky


 


5 kun – na jedné straně je podobizna dvou vlasatých vládců: chorvatského bána Petera Zrinského a knížete Fran Krste Frankopana, na druhé straně bankovky je královský hrad Varaždín a jeho půdorys


 


10 kun – na jedné straně je blonďatý biskup z Terstu a Poreče Juraj Dobrila a na druhé straně římský amfiteátr v Pule a půdoris istrijského města Motovun


 


20 kun – na jedné stranÄ› je bán Josip Jelačič, který v Chorvatsku zruÅ¡il nevolnictví (mimochodem: ženil se na zámku v Napajedlích na Zlínsku) a na druhé stranÄ› zámeček Eltz ve Vukovaru a socha tlusté holubice (více než pÄ›t tisíc let stará)


 


50 kun – na jedné stranÄ› je renesanční básník a milovník pastýřských zpÄ›vů Ivan Gundulić (byl i vojákem, velel mu Albrecht z ValdÅ¡tejna) a na druhé stranÄ› historické centrum Dubrovníku


 


100 kun – na jedné stranÄ› je bán a básník Ivan Mažuranić (hovoÅ™il devíti jazyky!) a na druhé stranÄ› Chrám sv. Víta v Rijece a jeho nezvykle kruhový půdorys


 


200 kun – na jedné stranÄ› je politik Stjepan Radić (zastÅ™elili ho v parlamentu) a na druhé stranÄ› budova vojenského velitelství a pevnost v Osijeku


 


500 kun – na jedné stranÄ› je spisovatel Marko Marulic (s divokým účesem na hlavÄ›, pÅ™ipomínajícím rozevÅ™ený deÅ¡tník, stržený vichrem) a na druhé stranÄ› Diokleciánův palác ve Splitu


 


1000 kun – na jedné stranÄ› je právník a buditel Ante Starčević a na druhé stranÄ› jezdecká socha prvního chorvatského krále Tomislava, ukazující vpÅ™ed a silueta záhÅ™ebské katedrály, s typickými dvÄ›ma věžemi – dvojčaty



Jaké obrázky zkrášlují chorvatské kuny?

Kde se narodili chorvatští slavní?

Odkud konkrétně pocházejí nejslavnější chorvatští cestovatelé, národní buditelé, vědci, vynálezci a sportovci? Možná jste ani netušili, že tak velké množství jich pochází z této krásné země. Chorvatsko je zkrátka přínosem nejen díky své kráse ale i díky svým osobnostem.



Marco Polo


 


Světoznámý cestovatel, který proslul svojí výpravou do Číny, Marco Polo, spatřil poprvé světlo světa 15. září 1254 na ostrově Korčula v Dalmácii.


 


Janko Drašković


 


Legendární chorvatský národní buditel Janko Drašković se narodil 20. října 1770 v Záhřebu. Pocházel z vlivné záhřebské rodiny. Odmalička miloval svůj rodný kraj, studoval šťokavské nářečí a snažil se ho celostátně prosadit jako oficiální spisovnou podobu jazyka.


 


Nikola Tesla


 


Fyzik, vynálezce, experimentátor s elektrickou energií, muž zvaný „Pán blesků“, Nikola Tesla, se narodil 10. července 1856 ve Smiljanu u Gospiće. V sídle s pouhými čtyřmi stovkami obyvatel si například můžete prohlédnout jeho rodný dům, před kterým stojí i originální Teslova socha.


Nikola Tesla


Ivan Vučetić


 


Vynálezce kriminalistické metody zvané daktyloskopie, Ivan Vučetić, spatřil světlo světa na ostrově Hvar (20. srpna 1858). Vyšetřovatelé mohou, díky Vučetićovi, dodnes rozvíjet snímání otisků prstů.


 


Goran Ivaniševič


 


Tenista Goran Šimun Ivaniševič se narodil 13. září 1971 ve Splitu, ve střední Dalmácii. Když v roce 2001 vyhrál Wimbledon, vítaly slavného rodáka v tomto přístavním městě davy nadšeně skandujících lidí. Ivaniševič získal i dvě bronzové medaile na Olympijských rách. Byl proslulý zejména svým smrtícím podáním a měl přezdívku „Pán tisíce es“.


 


Ivica Kostelić a Janica Kostelićová


 


Lyžař Ivica Kostelič (držitel velkého křišťálového glóbu a tří malých křišťálových glóbů, mistr světa ve slalomu a trojnásobný stříbrný olympijský medailista), pochází ze Záhřebu (narodil se zde 23. listopadu 1979). Ve stejném městě se 5. ledna 1982 přišla na svět i jeho mladší sestra, lyžařka Janica Kostelićová (čtyřnásobná olympijská vítězka a pětinásobná mistryně světa), která se později přestěhovala do Rijeky, kde si zařídila luxusní kosmetický salon.


 


Andrej Kerić


 


Fotbalista Andrej Kerić se narodil 11. února 1986 v jednom z nejvýchodnějších míst Chorvatska, v třicetitisícovém Vinkovci ve východní Slavonii. Keriće obdivuje i řada českých fotbalových fanoušků, protože působil v FC Slovanu Liberec, FK Teplice a nyní je hráčem AC Sparta Praha.



Kde se narodili chorvatští slavní?

Zvláštních rostliny? V Chorvatsku na ně narazíte na každém kroku

Stromy, které vypadají jako ryby, stromy s ovocem nesmrtelnosti, keře, které milují automobiloví závodníci i masožravé květiny zabíjející hmyz… V Chorvatsku roste velké množství zvláštních stromů, keřů i květin.



Pinie


 


Nejtypičtějším jehličnatým stromem Středomoří je borovice pinie, s typickou korunou deštníkového tvaru. Kůra starších stromů kuriózně připomíná šupiny ryb. Olejnatá semínka pinie jsou jedlá a podávají se jako delikatesa.


8


 


Fíkovníky, olivovníky, citrusovníky…


 


Chorvatsko je zemí zaslíbenou pro nejrůznější teplomilné druhy ovoce. I neobvyklé experimenty: už jste například ochutnali fíkový med?


 


Granátová jablka


 


Aromatické ovoce sladkokyselé chuti s červenými, kulatými semeny se už běžnÄ› prodává i v naÅ¡ich sepermarketech. V Chorvatsku si ale zralé granátové jablko můžete utrhnout přímo ze stromu. Z granátových jablek se vyrábí například jeden z oblíbených nealkoholických nápojů – Å¡erbet. Granátová jablka nesmrtelnosti ze zahrady Hesperidek pÅ™inesl údajnÄ› Héraklés, když zabil hada Ládóna.


 


Vinná réva


 


Mimořádně dobře se na slunných stráních v Chorvatsku daří vinné révě. Chorvatská vína jsou známá po celé Evropě.


 


Vavřín


 


„Já důrazně trvám na opakování ceremoniálu,“ rozčiloval se Petr Nárožný ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! a toužil po vavřínovém věnci pro vítěze automobilových závodů. A právě Chorvatsko je místem, kde vavřín roste. Je to deset až dvacet metrů vysoký keř či strom s tuhými, tmavě zelenými listy, které se používají i jako koření.


 


Myrta


 


Společně s mašličkou musí mít myrtu připevněnou na obleku nebo na šatech každý svatebčan. Myrta je, podobně jako vavřín, věčně zelený keř (maximálně pět metrů vysoký), temně zelené barvy. Vyrábějí se z ní i éterické oleje, které pronikavě voní. Víno z plodů myrty mnozí považují za elixír mládí.


 


Levandule


 


Netradiční ozdobou především ostrova Hvar jsou širé, fialové lány levandulí. Tato odolná, silně vonící květina ale roste v hustých trsech i na mnohých dalších místech v Chorvatsku. Vytlačuje se z ní olej a vyrábějí parfémy, přidává se do aromatických polštářků a podle babiček vyhání ze skříní moly.


 


Masožravé rostliny


 


V Chorvatsku roste například masožravá Pinguicula crystallina. Je to takzvaná tučnice s fialovými květy a masitými chlupatými listy, které jsou smrtelně nebezpečné pro menší druhy hmyzu.



Zvláštních rostliny? V Chorvatsku na ně narazíte na každém kroku

Prozkoumejte město Hvar

Hvar je hlavní město stejnojmenného ostrova v Dalmácii. Světoznámé městečko má přibližně čtyři tisíce obyvatel. Atraktivní lokalita je častým cílem turistů, Hvar nabízí vedle historických památek především nádherná místa ke koupání.



7


Významné památky:


 


Katedrála sv. Å tÄ›pána (Sveti Stjepan) na námÄ›stí – přístupná je v ní i klenotnice, plná pokladů


Biskupské muzeum


Letohrádek Hanibala Luciće


Archeologická sbírka a lapidárium Dr. Grgy Novaka


Umělecká sbírka Hanibala Luciće


Galerie moderního umění Arsenal (původně opravna válečných lodí)


 


Město se Hvar se pyšní tím, že se zde v roce 1612 hrálo, poprvé v celé Evropě, veřejně divadlo.


 


Pevnost Å panjol (Å panjolska tvrdava, Fortica):


 


Je dominantou města (tyčí se na skále severně od jeho středu). Na místě Španjolu existovala původně antická osada, Benátčané zde v 16. století začali stavět hrad a španělští stavitelé vztyčili hradby pevnosti. Pevnost měla čtyři okrouhlé bastiony, centrální věž, skladiště střelného prachu, kapli sv. Jiří a malou vodní nádrž s pitnou vodou.


V roce 1571 pevnost ochránila obyvatele Hvaru před útočícími Turky. Město bylo sice vydrancováno a spáleno, ale všichni místní turecký nájezd přežili. V roce 1579 se zde odehrálo další drama: do pevnosti uhodil blek a zažehl uskladněný střelný prach, který rozmetal stavbu po okolí. Španjol chátral až do roku 1971, kdy se začalo s rekonstrukcí. V současnosti můžete v opravené pevnosti navštívit Muzeum podmořské archeologie a občerstvit se ve výletní restauraci. Z osmdesáti osmi metrů nad hladinou moře je nádherný výhled na město, zátoku s přístavem a Paklené ostrovy. Je to jeden z nejkrásnějších a nejtypičtějších výhledů v celém Chorvatsku.


 


Paklené ostrovy (Pakleni otoci):


 


Je soustava malých i větších ostrůvků jihozápadně od města. Název Paklené ostrovy je odvozen od borovicové smůly zvané paklina, která se zde používala k utěsňování lodí. Největší ostrov souostroví je Svatý Klement (Svati Klement).


 


Koupání


 


Hlavní městskou pláž najdete na Hvaru západně od středu města. Většina pláží je oblázkových, často doplněných betonovými panely pro příjemnější ležení a slunění.



Prozkoumejte město Hvar

Senj

Senj je starobylé přístavní město v Licko-senjské župě. Žije v něm přibližně osm tisíc stálých obyvatel, kteří profitují z turistického ruchu (Senj ale zatím není příliš známým turistickým centrem), ale živí se i rybolovem, chovem dobytka a zemědělstvím. Město má v létě příznivé středomořské klima s vysokým počtem hodin slunečního svitu, v zimě je zde ale poměrně chladno, protože přes severní přímořskou část Chorvatska vanou studené větry bóra (bura).



6Město založili, podobně jako mnohá jiná sídla na březích Jaderského moře, již ve starověku Římané. Ve středověku město spravovali tajuplní Templáři, později například i Frankopanové a Rakušané. Za Druhé světové války byl Senj pobořen a takřka zničen. Jeho obnova trvá dodnes.


 


Uskoci – partyzáni a piráti:


 


Uskoci (v překladu „utečenci“), byli v 16. a 17. století místními partyzánskými a pirátskými hrdiny, kteří bojovali proti Turkům a Benátčanům. Přepadávali je i s pomocí svých rychlých lodí. Místní na ně rádi vzpomínají a vyprávějí o nich přímo fantastické příběhy.


 


Pevnost Nehaj:


 


Památkou na uskoky je mohutná kamenná pevnost Nehaj (ve volném překladu „Neboj se“) z 16. století. Čtvercová stavba se čtyřmi čtvercovými věžemi v rozích, se tyčí vysoko nad městem. Zajímavost: stavba, svým vzhledem, připomíná fiktivní knihovnu ze slavného románu Umberta Eca, Jméno růže (která se ovšem měla nacházet v Itálii).


 


Další historické památky:


 


Přímo v Senji si můžete prohlédnout náměstí Cimiter s nejstarší budovou ve městě: románskou mariánskou katedrálou Sveta Maria, barokní náměstí Cilnica se starým frankopanským zámkem, gotickou budovu radnice ze 14. století, knihovnu a sbírku náboženských relikvií, ale také zbytky starého opevnění včetně věží a bran. Pozoruhodná je například mohutná kamenná Velká brána (Velika vrata).


 


Národní parky:


 


Na výlet můžete vyrazit do národních parků Severní Velebit a přírodní park Velebit, v těsné blízkosti města.


 


Nejkrásnější výhled:


 


Je z průsmyku Vratnik (698 metrů nad mořem), který se nachází 14 kilometrů za městem. Spojuje pobřeží s vnitrozemskou oblastí Lika.


 


Zajímavé akce:


 


V létě se v Senji koná hudební festival, karneval a také netradiční fotbalový festival Sejnski Vitezovi.



Senj

Záhřeb a vše, co byste v něm neměli minout

Hlavní město Chorvatska Záhřeb, které leží v samé srdci země na úpatí pohoří Medvedica a má přibližně 800 000 obyvatel, je plné turisticky atraktivních pamětihodností, které stojí za to navštívit.



Horní město (Gradac)


 


Věž Lotrščak, z 13. století je jednou z hlavních a nejznámějších dominant města. Původně v ní byl takzvaný Zvon zlodějů, který upozorňoval na uzavírání městských bran. Nyní z věže střílí (každý den v poledne) dělo. Na věž Lotrščak vede ozubnicová lanovka, uvnitř věže je muzeum.


5


 


Kamenná brána (Kamenita vrata), také z 13. století, je poslední zachovanou z původnÄ› pÄ›ti bran Gradce. V bránÄ› je poutní kaple Panny Marie – obraz panny Marie údajnÄ› dokázal jako jediný vzdorovat požáru v roce 1731. Kolem věže je oblíbená pěší zóna.


 


Bánský dvůr. V barokním paláci ze 17. století má sídlo chorvatská vláda.


 


Gotický kostel sv. Martina, najdete na stejnojmenném náměstí. Kostel byl postaven, jako většina dalších významných záhřebských staveb, ve 13. století.


 


Jezuitský kostel sv. Kateřiny. Součástí kostela je i jezuitská kolej.


 


Městské muzeum si můžete prohlédnout v bývalém klášteře klarisek, na severním konci města. Dominantou muzea je mohutná hradební věž.


 


Kaptol


 


Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Štěpána vznikla na místě původní katedrály z 12. století. Zajímavostí je, že jí, kolem roku 1400 dostavěli řemeslníci z Prahy. V roce 1880 katedrálu poškodilo zemětřesení, následně získala novogotické průčelí a 108 metrů vysokou věž – dvojče (původně měla katedrála věž jen jednu).


 


Arcibiskupský palác u katedrály má tři křídla a je silně opevněn. Hradby a bašty pocházejí ze 17. století.


 


Dolní město


 


Náměstí bána Jelačiće, je hlavním náměstím města a středem pěší zóny. Dominuje mu jezdecká socha. Na rozlehlém prostranství se konají různé kulturní a společenské akce. Přes náměstí ale jezdí i tramvaje.


 


Srbská ortodoxní katedrála. Byla vystavěna v 19. století a najít ji můžete na náměstí Cvjetni trg.


 


Chorvatské národní divadlo pochází z roku 1895.


 


 


 


Zelená podkova, přezdívají místní několika parkům v jižní části Dolního města směrem k nádraží. Součástí Zelené podkovy je i Botanická zahrada, ve které roste 10 tisíc květin, keřů a stromů.



Záhřeb a vše, co byste v něm neměli minout

neděle 26. ledna 2014

Split a jeho krásy

Split je správním střediskem Splitsko-dalmatské župy. Má přibližně 210 tisíc obyvatel a po Záhřebu je druhým největším městem Chorvatska. Významný je jeho přístav, město je ale zejména oblíbeným cílem turistů. Split založil ve 3. století našeho letopočtu římský císař Dioklecián, který zde vybudoval svůj palác (do kterého se po císařově smrti, kvůli většímu bezpečí, přestěhovali lidé z okolí).



Split patřil pod správu Byzance, Chorvatského království, Uher, Benátské republiky, Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, Rakousko-Uherska, Jugoslávie, Itálie, Německa a znovu Jugoslávie.


4


Diokleciánův palác:


 


Zajímavé je, že ho římští stavitelé vybudovali ve 3. a 4. století v takřka pusté krajině, pouze s osadou Aspalathos. Teprve později vyrostlo kolem Diokleciánova paláce město. V rozsáhlém areálu si můžete prohlédnout hradby a tři brány, sklepy – substrukce, Diokleciánovo mauzoleum, zvonici, kryptu, klenotnici, knihovnu, Jupiterův chrám a menší paláce a kostelíky. Poměrně velmi dobře zachovalý Diokleciánův palác je od roku 1979 zapsán v Seznamu světového dědictví UNESCO.


 


Národní náměstí (Narodni trg):


 


Dominantami Národního náměstí jsou paláce Karepićů a Kambjů.


 


Náměstí Bratří Radićů (Trg Braće Radića):


 


Na Náměstí Bratří Radićů najdete muzeum, sochu Marka Maruliće i benátskou Hrvojovu věž (Hrvojev toranj).


 


Poljud


 


Je městská čtvrť, ve které stojí františkánský klášter, ale i plavecký stadion a fotbalový stadion Hajduku Split.


 


Promenáda kolem přístavu


 


Plná obchůdků se suvenýry, barů, kaváren a restaurací, kde si většina místních i turistů nejraději objednává a vychutnává kávu.


 


Pláž Bačvice


 


Je nejznámější pláží široko daleko. Místní na ní často hrají oblíbenou hru s malím míčkem – picigin. Podél pláže je rovněž spousta kaváren a restaurací, kde se můžete občerstvit.


 


Marjan


 


Je lesopark na poloostrově, západně od středu starého města. Je oblíbeným cílem procházek, především díky příjemnému stínu. V Marjanu stojí několik kostelíků a je zde i miniaturní zoologická zahrada.


 


Kulturní tip: Splitské léto


 


Splitské léto je festival nejrůznějších hudebních a dalších kulturních vystoupení. Na své si přijdou příznivci místní lidové hudby, ale i jazzu, baletu nebo filmových představení.



Split a jeho krásy

Pazin – Istrie

Pazin je hlavní město Istrijské župy, leží ve vnitrozemí, takřka přesně uprostřed poloostrova Istrie a žije v něm přibližně pět tisíc obyvatel. Město vzniklo kolem původního centra – pevnosti (Kaštelu), ve kterém je nyní muzeum. První zmínky o Pazinu pocházejí již z roku 983, od roku 1374 patřilo město Habsburkům a mezi První a Druhou světovou válkou i Italům (v ulicích je i nyní často slyšet italština).



Pazinska jama:


 


Vyhledávaným a zajímavým místem je propast Pazinska jama, plná krasových útvarů. Speleologové je poprvé podrobně prozkoumali a prolezli v roce 1896.


3


 


Stopa Julese Verna:


 


V Pazinu se odehrává děj slavného románu Julese Verna, Nový hrabě Monte Cristo (i když francouzský spisovatel toto město nikdy nenavštívil). Matyáš Sandorf a Štěpán Bathory v knize vylézají z vězení v Pazinském hradu a skáčí právě do Pazinské jamy:


 


„Za mnou!“ zvolal naposled Matyáš Sandorf. Pak se rychle spouštěl po železném laně. Bathory ho následoval. Teprve oba zpozorovali, že lano visí volně v prostoru. Nebylo tam již skob, které by je přidržovaly ke stěně a dovolovaly uprchlíkům, aby si na chvíli odpočinuli. Oba viseli na kymácejícím se drátě, který jim rozdíral ruce. Sestupovali s pevně sevřenými koleny, ale nemohli se ani na chvíli zastavit. A kolem hlav jim zatím fičely kulky.


 


Tak se v jedné minutě dostali skoro o pětadvacet metrů níže. Propast se zdála bezedná, ale slyšeli již hukot vody, která se tam dole rozbíjela o skaliska. Pochopili, že drát končí v dravém proudu. Co však měli dělat? I kdyby se chtěli vrátit, neměli dostatek sil, aby se vyšplhali na úpatí věže. Stejně by byli šli vstříc smrti. Právě v té chvíli zahřmělo s ohlušujícím rachotem. Na několik vteřin je oslepila ohnivá záplava. Ani tentokrát nebyl zasažen hrot hromosvodu, ale elektrické napětí bylo tak velké, že drát po celé délce zazářil bílým světlem, jako by byl rozžhaven. Štěpán Bathory vykřikl bolestí a pustil se drátu. Hrabě Matyáš Sandorf ho viděl, jak se kolem něho řítí s rozpjatými pažemi. Ale i on se musil pustit drátu, který mu spaloval ruce, a řítil se z výše dobrých dvanácti metrů do jícnu dosud neprozkoumané propasti, kamsi do víru Foiby…


 


Nad Pazinskou jamou (a říčkou Pazinčica – v románu je ovšem označena jako Foiba) se, na rozdíl od Verneových hrdinů, můžete proletět v originální lanovce (cena za svezení je 70 kun).


 


Zajímavosti v okolí: vodopády i kostlivci


 


Na sever od města, ve směru na Rijavac, syčí, rachotí a bublá vodopád Pazinski krov (vlevo od cesty). Další vodopád, Zarečki krov, překonává skalní převis u vesnice Zarečje, severovýchodně od Pazinu.



Pazin – Istrie

Rab - Kvarner

Rab, je přibližně osmitisícové hlavní město stejnojmeného chorvatského ostrova (ve skupině Kvarnerských ostrovů) s řadou historických pamětihodností a skvělých míst na koupání. Z pevniny se na Rab dostanete jednoduše například po silnici E65 a pak trajektem z vesničky Stinice (cesta vede přes úžinu na nejjižnějším místo ostrova).



2Turisticky nejatraktivnější je historický střed města Rabu (ležící na úzkém skalnatém mysu, vybíhajícím do moře) s typickými kamennými domy plnými obchůdků, restaurací, pizzerií a pivnic, s promenádami, ale i velmi křivolakými uličkami, podloubími, schody a terasami. Hojně navštěvované jsou i místní kostelíky a věže, z jejich ochozů je nádherný výhled nejenom na samotné město a přístav, ale i na blízký zalesněný poloostrov na jihozápadě s oblíbenými kamenitými plážemi (dostanete se k němu jednoduše lodí). Z výšky ale snadno přehlédnete i podstatnou další jihozápadní část pobřeží a pokochat se můžete i výhledem na nejvyšší vrcholky ostrova na severovýchodě.


 


Tak jako většina chorvatských měst, ožívá město Rab především v podvečer a v noci. Lidé jsou zde milí a úslužní, obchůdky se suvenýry jsou i ve večerních hodinách otevřené dokořán a v restauracích si můžete pochutnat na místních specialitách nebo poslouchat živou hudbu.


 


Nejoblíbenějším místem pro koupání je již zmíněný poloostrov, ležící jihozápadně od města Rabu, ke kterému vás přímo z centra města dopraví lodní taxi (na poloostrov se můžete dostat i autem ze severu, objíždění zátoky je ale zdlouhavé). Na jihozápadní pobřeží poloostrova si pak můžete vybrat jednu z desítek krásných skalnatých a kamenitých zátočin a vychutnat si se svými blízkými při koupání v moři v soukromí. Na poloostrově se můžete i občerstvit v několika restauracích a jsou zde i oblíbené nudipláže.


 


Celý ostrov Rab je vyhlášený svým příznivým podnebím a poměrně vysokým počtem hodin slunečního svitu (2 500 hodin za rok). Je oblíbeným cílem jachtařů a milovníků vodních sportů. Na skalách zde rostou borovice halepské, cesmínové duby, moruše a cendry. V zahradách pěstují místní lidé olivovníky a ovoce i zeleninu.


 


Na ostrově Rabu žili nejstarší obyvatelé již ve 4. století před naším letopočtem (ilyrský kmen Liburnů) a například Římané si zde budovali přepychové vily a letohrádky. Ostrov byl začleněn i k Benátské republice. Od roku 1920 patří ostrov Rab k Chorvatsku.


 



Rab - Kvarner

Rijeka - Kvarner

Rijeka je přístavní město v severním Chorvatsku, v Kvarnerském zálivu, u Jaderského moře. Má přibližně 130 tisíc obyvatel a je třetím největším městem v zemi (po Záhřebu a Splitu). Původně se zde nacházela limburská osada, v 7. století místo osídlili první Slované. Ve středověku Rijece vládli aquilejští patriarchové, později Habsburkové.



 


1V roce 1717 se stalo město svobodným přístavem. Na začátku 19. století jej krátce ovládali Francouzi, následně Rakousko-Uhersko a Itálie. Od roku 1947 patřilo město Jugoslávii.


Rijeka je především důležitým turistickým tranzitním bodem, ale pyšní se i celou řadou zajímavých památek a dalších, pro návštěvníky atraktivních míst. Oblíbený je zejména přístav (i když v něm nejsou klasické pláže určené ke koupání) a jeho okolí plné lodí (lodě se v Rijece i vyrábějí). Podél přístavu je příjemná procházka po promenádě Riva lemované stromy.


 


Atraktivní je bezesporu pěší zóna Korzo a úzké a křivolaké uličky ve středu města se spoustou obchodů, obchůdků se suvenýry, kaváren a restaurací.


 


Pokud jste milovníky historie, můžete si prohlédnout pozůstatky původního římského osídlení. DobÅ™e viditelné jsou například starořímské hradby v okolí mÄ›sta, vysoké až tÅ™i metry, které mÄ›ly zabránit vpádu barbarů. Narazit na nÄ› můžete i ve stÅ™edu Rijeky, u Titova námÄ›stí. Působivý je také tzv. Římský oblouk, Rimski luk – Stara vrata, ve stÅ™edu mÄ›sta. Pikantní je, že se archeologové již dlouhá léta hádají, proč a k jakému účelu byl postaven.


Barokní jezuitský Chrám sv. Víta má zajímavý kruhový půdorys a nachází se v ní cenná klenotnice.


V Kostele Panny Marie Trsatské původně uchovávali část chýše biblické Marie (následně odvezený do Loreta v Itálii), nyní je svatostánek známý především díky Mariině podobizně, kterou údajně namaloval svatý Lukáš.


Vhodným místem k návštěvě je i Muzeum námořní historie v Guvernérském paláci, Historické muzeum a Přírodovědecké muzeum.


Zajímavými moderními stavbami jsou Kapucínský kostel z počátku 20. století a ještě novější budova Univerzity z roku 1973.


V Trsatském hradu, ze kterého se dochoval dvůr s nádrží na vodu, se konají koncerty a hraje divadlo.


Jednou z nejtypičtějších turistických akcí v Rijece je tradiční zimní karneval, který ve městě navštěvuje až 120 000 lidí.


A ještě zajímavost:


typickým suvenýrem z Rijeky jsou miniaturní černé postavičky s barevnými turbany zvané morčíći.



Rijeka - Kvarner

čtvrtek 23. ledna 2014

Dálnice v Chorvatsku a plán výstavby

Chorvatsko má v současné době 1413 km dálnic, 6 868 km státních silnic, 9703 km župních silnic a 8980 km lokálních silnic (údaje z 7/2013).


Koncem prosince loňského roku schválila chorvatská vláda plán na výstavbu dálnic a silnic pro období do roku 2016. Do roku 2016 má být dáno do provozu 100 km nových úseků dálnic a rychlostních silnic.


V tomto období plánuje investovat 23 miliard kun, z toho 38 % do dálnic (8,7 miliard), 47 % do státních silnic (10,9 miliard). Z celkové částky půjde 13 miliard Kun (1,7 mld EUR) na novou výstavbu.


Chorvatsko se také rozhodlo pro stavbu nového mostu z pevniny na poloostrov Pelješac. Dubrovnicko – neretvanská župa, která je nejjižnějším regionem Chorvatska, je předělena na dvě části bosenským územím. Neum – to je jediné město Bosny a Hercegoviny, které leží na březích Jadranu a tím rozděluje chorvatské pobřeží na dvě části. Při průjezdu neumským koridorem cestující i zboží opouští Evropskou unii a po pár kilometrech do ní zase vstupují a most by toto vše vyřešil. Závěrečný projekt bude představen evropské komisi 1. listopadu a ta rozhodne o spolufinancování ze strany EU.
most Pelješac

Z nejdůležitějších staveb dálnic v Chorvatsku vyjímáme:



  • Na dálnici A1: dokončení úseku Vrgorac – exit Ploče (v provozu 12/2013), zahájení prací na výstavbÄ› úseku do přístavu Ploče (Luka Ploče), dokončení prací na úseku hranice s Bosnou a Hercegovinou – exit Ploče (v provozu 12/2013, podrobnÄ›ji: OtevÅ™en dálniční úsek Vrgorac – exit Ploče).

  • Dokončení tunelu Sveti Ilija a spojovací silnice Zagvozd (na dálnici A1) – BaÅ¡ka Voda (na Jadranské magistrále D8) na Makarské riviéře (v provozu 7/2013, podrobnÄ›ji: Tunel „Sveti Ilija“ v pohoří Biokovo byl konečnÄ› otevÅ™en).

  • Na dálnici A8 – Istrijském ypsilonu (Kanfanar-Rijeka): pokračování pÅ™estavby rychlostní silnice na dálnici s plným profilem (etapa 2B1) na úsecích: Rogovići (u Pazinu) – Ivoli (6,5 km), Ivoli – Cerovlje (4,9 km), Cerovlje – Lupoglav (12,3 km) a Lupoglav – Vranja (4,2 km).

  • Na dálnici A3 (Bregana-Zagreb-Lipovac): výstavba a vybavení exitu Kosnica, pokračování prací na výstavbÄ› nové mýtnice „Zagreb istok“ (ZáhÅ™eb východ) na úseku Ivanja Reka – Ježevo, rekonstrukce a dostavba exitu Ivanja Reka, výstavba nového exitu Lipovljani na úseku Ivanja Reka – Velika Kopanica.






Dálnice v Chorvatsku a plán výstavby

pondělí 13. ledna 2014

Buje - Istrie

Strážce Istrie – MÄ›sto Buje se nachází v severozápadní části Istrijského poloostrova mezi Å™ekou Mirnou a Dragonje. Na sever se svažuje do kopce Gornje BujÅ¡tine, na jih k Jaderskému moÅ™i. Leží na kÅ™ižovatce cest z Puly do Koperu a Terstu, nebo z Umagu do Buzetu. Trvale zde žije asi 5 300 obyvatel.


Mapa BujeOd dávných dob je celá oblast osázená vinicemi a olivovými háji, které se zdejší pahorkatinou vytvářejí typický obraz istrijské krajiny. Vyrábí se zde i jeden z nejlepších extra panenských olivových olejů na světě a rostou zde bílé lanýže. Díky středomořskému klima se tady daří vinařství tak dobře, že je zde v současnosti 23 výrobců vína, kteří jsou vyhlášeni po celém Chorvatsku.


Díky své jedinečné kráse a hojnosti je Buje vyhledávaným střediskem agroturistiky, prázdninových domů a vynikajících restaurací a taveren. Jedině zde totiž můžete na jednom místě ochutnat místní uzenou šunku sušenou ve větru bóra, jídlo ze zvěřiny, bílé lanýže, voňavou zeleninu, domácí těstoviny, divoký chřest, houby, nebo koření- a to vše z místních zdrojů.


Buje se říká díky poloze také “Strážce Istrie“. Je to město s bohatou historií, která sahá až do doby bronzové a železné, ze kterých se tady zachovaly pozůstatky 20 pevností.


Na hlavním náměstí, v historickém centru města, najdete řadu středověkých staveb, na kterých je vidět vliv, který zde měl Řím a Benátky. Prohlédněte si krásný gotický palác s freskami z 15. století, v interiéru kostela Sv. Servula původní varhany z roku 1791, nebo zvonici kostela Panny Marie, která je zdobena lvem Svatého Marka a erby benátských rektorů. Z terasy hostince Pod Voltom je krásný výhled jak na město, tak na široké okolí.


Na některých domech můžete obdivovat i starou istrijskou architekturu. Tyto domy jsou až trojpodlažní, přičemž v přízemí mají stáje a sklepy a obytné místnosti se nacházejí v patrech.


Milovníci klidu si tady vychutnají dlouhé procházky přerušené pouze výborným jídlem a pitím. Buje je jen několik kilometrů od moře a dostanete se k němu malebnými cestami, které jsou lemované vinicemi a olivovými háji, hustými dubovými a borovicovými lesy a středomořskými bylinkami.
Buje

Pokud byste se chtěli vydat na výlet na kole, vyjeďte si po některé z mnoha cyklotras Bujstine. Všechny cyklistické stezky vedou podél vinných sklípků a provozoven, ve kterých se zpracovávají olivy, takže kromě krásné přírody se i mnohému přiučíte. Mapy si vyzvedněte na adrese Sitnica travel agency, Montrin 31, Buje, kde vám v případě zájmu zapůjčí i kolo.


V září se v Buje koná velké vinobraní, na které se sjíždějí milovníci a znalci vína z celé Evropy. Pokud se rozhodnete jet sem kvůli těmto slavnostem právě na podzim, rozhodně nebudete litovat. V Buje je totiž turistická sezóna po celý rok.


ubytování Buje
Levné apartmány v okolí Buje












Buje - Istrie

čtvrtek 9. ledna 2014

Ražanj u Rogoznice - střední Dalmácie

Oáza klidu – Ražanj je malá vesnička v Centrální Dalmácii mezi PrimoÅ¡tenem a Rogoznicí. Do druhého nejvÄ›tšího mÄ›sta Dalmácie, Å ibeniku, je to odsud asi 35 km. Má zhruba 200 stálých obyvatel, kteří se zabývají rybolovem a cestovním ruchem.


Teprve v 70. letech minulého století začala v této oblasti výstavba rodinných domů a apartmánů, takže se jedná o poměrně mladé letovisko.


Pokud pojedete autem, máte na výběr ze dvou možností. V případě, že budete chtít vidět moře co nejdříve, sjeďte z dálnice v Šibeniku. Další variantou je exit Vrpolje.


V centru obce se nachází kavárna, restaurace a malý obchůdek, který je poměrně dobře zásobený. Dojíždí sem i pojízdná pekárna s výborným čerstvým pečivem, které určitě vyzkoušejte. Pokud budete chtít na větší nákup, tak se musíte vydat do Rogoznice, která je vzdálená pěšky asi 5 km a autem 11 km, nebo do Primoštenu, který leží 15 km od Ražanj. Do obou těchto měst je odsud autobusové spojení.
Ražanj

Klasické velké pláže tady nehledejte. Okolo Ražanje jsou pouze dvÄ› vÄ›tší místa ke koupání. SmÄ›rem na Rogoznicu kolem promenády je písčito – oblázková pláž a má celkem pozvolný vstup do moÅ™e, takže je vhodná i pro malé dÄ›ti. Opačným smÄ›rem na Split je pláž skalnatá s betonovými deskami. KromÄ› toho je v okolí mnoho krásných, skalnatých zátok jako je tÅ™eba StivaÅ¡nica, kde je krásnÄ› teplá voda.


Většina apartmánů má prostory ke koupání soukromé, takže se opravdu nemusíte obávat, že byste si neměli kam lehnout. K opalování jsou na nich vybudované betonové plotny. Počítejte ale s tím, že na těchto místech je vstup do vody většinou po schůdcích a moře je hned z kraje celkem hluboké.


Celá oblast podél zálivu je ideální pro jogging, jízdu na kole, nebo krásné procházky. Toto místo je často také vyhledávané surfaři, potápěči, nebo rybáři.


Tipy na výlet


Pokud se budete chtít vydat za památkami, navštivte 25 km vzdálený Trogir. Toto město je celé zahrnuto jako kulturní dědictví UNESCO a věřte, že nebudete litovat, protože v něm zažijete neopakovatelnou procházku dějinami.


35 km od Ražanj je Šibenik, nejstarší chorvatské město na pobřeží Jadranu. Tady si můžete prohlédnout mimo jiné památky i katedrálu Sveti Jakov, kterou má také pod svou ochranou UNESCO. Je významná tím, že je postavena z mramoru a vápence bez použití jakéhokoliv spojovacího materiálu.


V Primoštenu, který je vzdálený 15 km, najdete mnoho krásných pláží, historických památek a romantických vinic. A když už jsme u těch vinic, tak si tady nezapomeňte koupit víno Babić, kterým je Primošten proslulý po celém světě.


Pár slov na závěr


Pokud vám bude chybět ruch a lidi, vydejte se do Rogoznice. V ní najdete vše, nač si jen vzpomenete- od sportovních aktivit až po různé atrakce pro děti.


Jestli si ale budete chtít posedět jen tak u sklenky vína, Ražanj je ideální místo pro vás. Místní jsou díky tomu, že vesnička není tak zasažená cestovním ruchem, velice vstřícní a milí.


Ražanj je ideálním místem pro ty, kteří chtějí zažít romantickou, klidnou dovolenou, takže tady nenajdete noční diskotéky, nebo hlučnou zábavu na pláži. V noci vás budou budit maximálně cikády a “smích“ racků.


ubytování Ražanj
Levné apartmány v Ražanji












Ražanj u Rogoznice - střední Dalmácie

středa 8. ledna 2014

Brodarica u Šibeniku - střední Dalmácie

Brodarica je malá, netypická vesnice, která leží vedle dálnice Jadran, pouhých 8 km jižně od Šibeniku. Táhne se v délce asi 5 km podél moře a nachází se před devíti ostrovy a ostrůvky, zároveň ale směřuje k Morinskému zálivu, který je hlavním důvodem toho, že se tady tře mnoho druhů ryb.


Brodarica, stejně jako ostrov Krapanj, který k ní patří, má typické středomořské klima. V létě se teploty pohybují okolo 30 ° C, zatímco v zimě málokdy dosáhnou k nule. Od západu sem fouká mistrál, který má na svědomí v horkých, letních dnech příjemné osvěžení.


V celé oblasti je úžasná středomořská vegetace s mnoha vinicemi, borovými lesy, keři a bylinkami jako jsou rozmarýn, nebo levandule.
Brodarica

Toto klidné, příjemné předměstí Šibeniku je vhodné pro rodinnou dovolenou. Má 3 km dlouhou, oblázkovou pláž s krásným výhledem na moře a okolní ostrovy s nedotčenou přírodou. Ostrůvek Krapanj leží pouhých 300 m od pobřeží Brodarice a každou hodinu na něho vyplouvá loď, ale není problém si zapůjčit člun na soukromou plavbu.


V severní části Brodarice je oblast, která je bohatá na léčivé bahno. Toto bahno pomáhá zejména při lupence, různých ekzémech a revmatismu. Díky tomu, že výsledky léčení jsou prokazatelné, Brodarica se stává čím dál častěji cílem lidí, kteří některou z těchto nemocí trpí.


Do zdejších vyhlášených rybích restaurací se sjíždějí i místní lidé ze Šibeniku. Ubytování v Brodarici je možné pouze v soukromých domech a apartmánech.


Sportovní a rekreační aktivity


Kromě místní pláže se můžete vypravit i do resortu Solaris, který je vzdálený asi 4 km směrem k Šibeniku. V Solarisu je písečná pláž, na které můžete provozovat téměř všechny druhy sportů.


Vybrat si můžete například z těchto aktivit:



  • PotápÄ›ní včetnÄ› potápěčské Å¡koly

  • Vodní lyžování

  • Å lapadla

  • Kánoe, Kajak, Windsurfing

  • Tenis včetnÄ› tenisové Å¡koly (4 antukové kurty)

  • Ping-pong

  • Plážový volejbal (2 hÅ™iÅ¡tÄ›)

  • Fotbal na umÄ›lé trávÄ›

  • Basketbal

  • Půjčovna kol

  • Bowling




Ostrov Krapanj


Za historickými památkami se vydejte na ostrov Krapanj, který je známý hlavně pro své staré domy postavené z kamene a spousty úzkých uliček, které tvoří doslova labyrint po celém ostrově. Na ostrov vyplouvá z Brodarice kyvadlově loď každou hodinu, v sezóně ještě častěji.


Krapanj je nejmenší ostrov ve Středozemním moři. Průměrná výška je na něm 1,25 m nad hladinou moře a měří 0,36 km 2. Se svými 1 500 obyvateli je to nejhustěji osídlený ostrov na Jadranu.


Na ostrově se již od roku 1704 loví mořské houby, takže tato tradice je tady znát na každém kroku. Dříve se tomu věnoval alespoň jeden člen domácnosti, ale poté, co se houby začaly pěstovat synteticky v jiných oblastech, upadal i Krpanj a mnoho lidí se odsud odstěhovalo. V poslední době se ale začalo blýskat na lepší časy, protože zdejší houby začala odebírat NASA jako jedny z nejlepších na celém světě.


Na ostrůvku je také obzvlášť vzácný klášter Sv. Kříže, na jehož území byl v roce 1523 postaven kostel, který byl v roce 1937 restaurován, a najdete v nÄ›m památky chránÄ›né státem. Mezi nejcennÄ›jší exponáty patří „Poslední večeÅ™e“ z 16. století a „ÄŒernou Madonnu na trůnu“ z období renesance. V klášterní knihovnÄ› jsou zachovány Bible od roku 1474 a 23 prvotisků. Bylo zde otevÅ™eno i malé muzeum, ve kterém se nachází sbírka moÅ™ských hub, korálů, amfor a antického nádobí.


Pokud hledáte klidné a tiché zákoutí ke koupání, Krapanj je pro vás tou pravou volbou. Zdejší oblázkové pláže jsou velmi vhodné i pro malé děti, protože jsou mělké. Mnoho lidí si tady u hotelu pronajímá člun, se kterým se vydávají najít si zátoku jen pro sebe.


Domů si odsud odvezte určitě zdejší výborné víno, olivový olej, sherry, brandy, mandle, nebo třeba sušené fíky. To vše vám bude ještě hodně dlouho připomínat krásnou dovolenou, kterou jste strávili v Brodarici.


ubytování Brodarica
Levné apartmány v Brodarici












Brodarica u Šibeniku - střední Dalmácie

úterý 7. ledna 2014

Malinska - Kvarner

Městečko Malinska se nachází v zalesněném zálivu na severozápadní straně ostrova Krk, zhruba v polovině cesty mezi mostem na ostrov a městem Krk.


Spolu s dalšími dvaceti okolními obcemi tvoří tzv. Dubašnicu. Tato riviéra je plná zátok a zálivů a díky své poloze je chráněná před studenými větry a srážkami, takže v Malinske je více jak 260 slunečných dnů v roce.


Přírodní krásy a příjemné, mírné klima jsou nejdůležitÄ›jším znakem Malinske. PrávÄ› ty totiž stojí za počátky rozvoje cestovního ruchu. Již v roce 1905 Malinskou doporučoval jeden z tehdejších nejznámÄ›jších geologů, Dr. L. Waagen, na vídeňském císaÅ™ském dvoÅ™e jako „perlu Kvarnerského zálivu„. Kouzlo a atmosféru tehdejší doby si tato bývalá rybářská vesnice zachovala dodnes.
Malinska

Díky velmi příznivé poloze ostrova Krk je jednoduché se do Malinske dostat jakýmkoliv dopravním prostředkem. Krk je s pevninou spojen mostem, který je od města vzdálen asi 15 km. Pokud pojedete autem, cesta přes most je zpoplatněna částkou 35HRK. Při cestování letadlem je nejvýhodnější dostat se do Rijeky a odsud pokračovat autobusem, nebo přímo na ostrově je letiště poblíž města Omišalj.


Večery si můžete užít v některé z restaurací, taveren, nebo hospůdek podél promenády, ve kterých určitě oceníte jak místní kulinářské speciality, tak si vychutnáte výborné suché víno Zlathina.


Pláže


V Malinske máte na výběr z deseti oficiálních pláží, které se táhnou podél riviéry. Vesměs všechny jsou oblázkové, nebo skalnaté.


Pláž Rupa je oblázková s částečně písčitým dnem a mírným vstupem do moře. K dispozici jsou zde lehátka, slunečníky, ale taky bary, restaurace, šatny a sociální zařízení. Tato pláž má Modrou vlajku a je velmi oblíbená u rodin s dětmi.


Pláž Rova se skládá ze dvou částí. 250 m dlouhý a 20 m široký úsek pod resortem Blue Waves a 400 m dlouhý úsek pod Villa Rova. Na pláži jsou krásné svahy z oblázků, které jsou přerušované malými skalnatými úseky. Kromě stravovacích zařízení na ní najdete také veškeré plážového vybavení.


Ve čtvrti Porat je krásná, 300 m dlouhá, oblázková pláž Uhic. Protože některé úseky této pláže jsou i skalnaté, jsou na ní vybudovány betonové plotny na opalování. Velkou výhodou této pláže je to, že parkování je téměř na místě, navíc jsou na ní i restaurace a půjčovny sportovního vybavení.


Přímo v centru městečka můžete navštívit pláž Vrtača. Vstup do moře je pozvolný, pláž je oblázková, místy skalnatá s betonovými plotnami. Na této pláži jsou sportoviště a půjčovny sportovní vybavení.


Rajska plaža, což je odvozenina slova „ráj“, je pÅ™irozená část pobÅ™eží mezi Malinskou a Njivicemi. Tato pláž není oficiálnÄ› vedená jako nudistická, ale je navÅ¡tÄ›vovaná pÅ™evážnÄ› naturisty. PÅ™i její návÅ¡tÄ›vÄ› určitÄ› nezapomeňte na koupací boty a není vhodná pro neplavce a dÄ›ti, protože hned z kraje spadá strmÄ› do vody!


Pokud chcete soukromí, musíte si zajít k zátokám směrem na Njivice. Asi 1,5 km od centra Malinske, za pláží Haludovo, jsou zákoutí, na kterých budete téměř sami, navíc si tam můžete vzít s sebou i svého pejska.


Sportovní aktivity


Vodní sporty najdete téměř na všech plážích Malinske. Jsou zde půjčovny jet-ski, kajaků a šlapadel. Kromě toho si můžete zajezdit na banánu, nebo vyzkoušet parasailing u hotelu Malin.


Z dalších sportů to jsou plážový volejbal, fotbal, tenis, posilovna, nebo je zde i půjčovna čtyřkolek a motocyklů. K dispozici vám je i sportovní hala.


Rekreační rybáři si mohou pořídit povolenky v agentuře Sol na adrese Jazz bb, Malinska. Stojí od 60 HRK na den.


V okolí je více jak 70 potápěčských lokalit. Škola potápění Submalin leží na adrese Kralja Tomislava 23 v Malinske.


K dispozici je vám 50 km dlouhá síť cyklostezek, které navazují na stezky centrální části ostrova, takže vaše trasa může být i mnohem delší. Kola si můžete půjčit buď přímo na zelném trhu v Malinske, nebo v agentuře Riki v Njivicích na ulici Krala Tomislava 57.


Výlety


Malinska je ideálním výchozím bodem pro výlety lodí na ostrov Cres, Lošinj, nebo kolem ostrova Krk. Pokud se pro takový výlet rozhodnete, určitě využijte katamaránu Litus. Tato loď s proskleným dnem je 17,4 m dlouhá, pojme 110 cestujících a program výletů na ní je opravdu nezapomenutelný, protože budete moci pozorovat život 1,5 m pod hladinou moře i bez potápění.

Výlety jsou v délce od 2 do 8 hodin, stojí od 100 do 180 HRK (děti do 12 let platí polovinu) a na některých si za příplatek 50 HRK můžete pořídit i bohatý oběd. Zarezervovat si je pro jistotu můžete na emailu tanja.lulic@ri.t-com.hr, nebo na telefonech +385 (0) 51 859 014 a +385 (0) 91 22 62 268.


Na letišti v Omišalji je možnost zarezervovat si let nad ostrovy Krk, Cres, Lošinj a Rab. Létá se Albatrosem a ceny se pohybují okolo 150 HRK za 15 minut.
Vrbnik

Ve Vrbniku, který je vzdálený asi 18 km od Malinske, je údajnÄ› „nejužší ulice na svÄ›tÄ›„, která se jmenuje Klancic. A ta je opravdu tak úzká, že jí stěží projdou i lidé Å¡tíhlí jako proutek! KromÄ› této uličky si ale budete moci vychutnat v tomto mÄ›stečku i dláždÄ›né ulice, vyhlídky a staré budovy, které mu dávají osobitý půvab a neopakovatelné kouzlo.


V Kostele Sv. Máří Magdalény a atriu kláštera Porat si určitě prohlédněte jedny z nejstarších zachovalých chorvatských nápisů. V létě se tam navíc konají nezapomenutelné koncerty vážné hudby, na kterých se můžete s Malinskou úžasně rozloučit.


ubytování Malinska
Levné apartmány v Malinske












Malinska - Kvarner