Ne nadarmo patÅà stÅedomoÅská kuchynÄ k nejoblÃbenÄjÅ¡Ãm kuchynÃm svÄta. Pokrmy se kterými se setkáte v Chorvatské Dalmácii, vám v pamÄti utkvà navÄky.
ÅadÃte-li se k fanouÅ¡kům jadranských chutÃ, návÅ¡tÄva Dalmácie pro vás bude dozajista nezapomenutelným gurmánským zážitkem. Tento chorvatský region se totiž pyÅ¡nà Åadou chutných tradiÄnÃch regionálnÃch jÃdel. Mezi ty nejznámÄjÅ¡Ã patÅà tÅeba
Dalmatinski soparnik, což je taková chorvatská variace na italskou pizzu.
Dále gregada, velmi chutná polévka z moÅského Äasa
nebo dagnje na buzaru což jsou Äerstvé slávky na bÃlém vÃnÄ, s olivovým olejem, Äesnekem a drobky chleba.
Pravá dalmácká kuchynÄ saozÅejmÄ neÅ¡etÅà Äerstvými bylinkami, kterých roste vÅ¡ude plno. Typická je zejména levandule, rozmarýn, Å¡alvÄj Äi oregáno.
Jelikož Dalmácie se nacházà na jadranském pobÅežÃ, nenà zde nikdy nouze o Äerstvé ryby. Ty seženete témÄÅ v každém mÄsteÄku na rybÃm trhu, v chorvatÅ¡tinÄ zvaném peÅ¡karija. PÅi jeho návÅ¡tÄvÄ se rozhodnÄ vyplatà si ráno pÅivstat, neboÅ¥ rybáÅi lovà zpravidla v noci a ráno na vás Äeká nejlepÅ¡Ã výbÄr Äerstvých ryb.
Jako dezert po výborném jÃdle nezapomeÅte ochutnat tÅeba hrapaÄuÅ¡u, lahodný kolÃ¡Ä s medem a vlaÅ¡skými oÅechy.
Levné apartmány v Omiši
ChuÅ¥ a vůnÄ Dalmácie