V chorvatské kuchyni dominujà masitá jÃdla, ryby a plody moÅe. Typické je napÅÃklad ÄevapÄiÄi, což jsou dobÅe známé váleÄky z mletého masa, nebo ražniÄi-Å¡pÃzy s různými druhy masa prokládanými slaninou, cibulÃ, paprikou Äi jinou zeleninou. OblÃbená je také pljeskavica, což je steak ze sekaného masa.
Pokud se setkáte na jÃdelnÃm lÃstku u masa s dodatkem âna zaruâ, znamená to grilovaný. MilovnÃci historické balkánské kuchynÄ pak mohou ochutnat djuveÄ, zeleninové jÃdlo prokládané skopovým gulášem. PaÅ¡ticada se nazývá hovÄzà maso marinované, které se pÅipravuje s takovými pÅÃsadami, jako jsou peÄené Å¡vestky, fÃky a rozinky, Äasto také se zeleninou. Vnitrozemská chorvatská kuchynÄ je známa peÄeným nebo grilovaným telecÃm, pÅÃpadnÄ hovÄzÃm masem s houbami, nazývaným teletina, nebo govedina sa gljivama.
V Dalmácii je zase známá grota, hovÄzà filé naplnÄné uzenou Å¡unkou a pažským sýrem. To je ovÄà sýr z ostrova Pag. Kuriozitou je slavný tatarský biftek, který se na jezdeckých farmách v okolà skuteÄnÄ naklepává jako u Tatarů pod koÅským sedlem, nikoliv na klasickém prkénku. JehnÄÄà maso, kterému chorvati neÅeknou jinak, než janjetina, nebývá na jÃdelnÃÄku vždycky. Pokud ano, Äasto se ve velkých kusech opéká na pánvi, ale ponejvÃce na rožni, kterými mnohé chorvatské restaurace lákajà turisty. PÅi rožnÄnà se velmi Å¡etÅà s koÅenÃm. Zcela rustikálnà je vaÅenà pod pekou, železným vÃkem ve tvaru zvonu, které se použÃvá k pÅÃpravÄ masitých jÃdel na žhavém uhlà v peci.
Ryby bývaly dÅÃve na jÃdelnÃÄku spÃÅ¡e vyjÃmeÄnÄ, dnes jsou ale k dostánà témÄÅ vÅ¡ude a pochopitelnÄ hlavnÄ na chorvatském pobÅežÃ. ZvláštÄ chutné jsou takzvané bÃlé ryby, jako je zubatec, pražma, okoun a platýs. Ty se obvykle peÄou na roÅ¡tu s dÅevÄným uhlÃm a pÅipravujà se s olejem, citrónem, Äesnekem a bylinkami. Jako pÅÃloha se podávajà brambory nebo chléb. Dalmatským jÃdlem je buzara, která se pÅipravuje z moÅských raků a muÅ¡là s omáÄkou. Burek je listové tÄsto plnÄné mletým masem nebo i špenátem nebo jen sýrem.
Masové pokrmy