pondělí 17. února 2014

Jaké jídlo zvolit?

Každá dovolená by měla mít základ ve výborném jídle a pití. Chorvatská kuchyně patří mezi jedny z nejlepších kuchyní, které můžete ochutnat, ať už jste na ostrově nebo pevnině. Tak jako jinde na světě má i chorvatská kuchyně své zvláštnosti a to především v různých částech země a regionech, kde můžete natrefit na různé místní delikatesy a speciality.



croatia-foodV přímořských oblastech se dočkáte především mořských jídel složené z ryb, krab, mušlí a dalších plodů moře. Mezi nejoblíbenější rybu patří mořská štika, platýz, pražma a jiné ryby, které chutnají skvěle. Kromě ryb mají místní restaurace v nabídce i saláty z krabího masa nebo sépií či jiné další výborné pochutiny. Ve středním Chorvatsku nesmíte vynechat ochutnávku domácích těstovin např. makaróny s masovou omáčkou, jsou místní legendou. Všechny regionální recepty putují v rodinách z generace na generaci a tak máte možnost ochutnat původní pokrmy z dávných dob a spoustu dalších dobrot a laskomin, které nesmíte zapomenout ochutnat.


Ceny jídla v restauracích jsou dražší, než jsme zvyklí v České republice. Ceny hlavních jídel nemají v sobě přičtenou cenu za přílohu, kterou je potřeba objednávat zvlášť. Speciální nabídkou jsou výhodné sety, kde za cenu 200 HRK dostanete pro dvě osoby speciální chody v podobě grilovaného masa či ryby. Zlatým pravidlem je pak fakt, že čím dále jste od pobřeží, tím více si vychutnáte původní chorvatskou kuchyni a nižší ceny. Zapomenout nesmíme však ani na nápoje. Zdejší druhy místního vína mají kvalitní základ. Například pleškavica či malvazija patří k nejlepším vínům, které můžete ochutnat. Ochutnejte i místní pálenku ze švestek či hrušek, která má správný říz a ovocná vůně je cítit na míle daleko. Zakoupit lze i minerální vody, které jsou bohaté na minerální látky a jsou tak prospěšné tělu.



Jaké jídlo zvolit?