středa 16. listopadu 2016

Pelješac: poloostrov ústřic a vynikajícího vína

Na první pohled na mapě byste možná poloostrov Pelješac považovali vzhledem ke svému tvaru za ostrov. Není však tomu tak. Pojďte se s námi podívat na jih Chorvatska. Na poloostrov Peljšac, které není jenom známé turistické letovisko Orebić. Poloostrov nabízí krásnou zelenou přírodu a mimochodem se zde pěstují vynikající vína, především Postup a Dingač.


Kromě lahodného vína se zde velmi dobře daří olivám a mandlím, a co vás možná překvapí, jsou umělé pěstírny ústřic v Malostonském zálivu. I když, proč by vlastně mělo. Chorvati patří na přední příčky konzumentů ústřic na světě společně s Řeky, Francouzi, Američani nebo Japonci.


Hadí vrch


Nejvyšší horou je Sveti Ilija, nazývaný též Zmijino Brdo, v překladu „hadí vrch“. Své jméno hora nedostala jen tak pro nic za nic. Ještě za římské nadvlády to bylo místo výskytu jedovatých hadů. Klidně si na horu vyjděte (přesto však v kvalitní obuvi) , hadi téměř vyhynuli a nebo se stáhli do horské divočiny.


peljesac


Se stejným problémem se potýkal i vedlejší ostrov Mljet a problém byl na obou místech vyřešen stejně. Na přelomu 19. a 20. století sem byly dovezeny promyky indické, které se vyskytují v Asii a loví a likvidují s oblibou všechny, i ty nejjedovatější, hady. Jejich ústrojí je uzpůsobeno tak, že je tato šelma téměř imunní vůči veškerým jedům. Například v Indii je rodiny dávají svým dětem nejen jako domácího mazlíčka, ale především jako ochranu právě před hady.


Poloostrov a jeho obyvatelé


Na poloostrově žije v současné době 8 250 obyvatel. Již od 10. stol. se věnovali mořeplavbě, která zaznamenala největší rozkvět v 17. stol. Prvními historickými obyvateli poloostrova byli Ilyrové a byla zde dokonce nedávno objevena významná ilyrská svatyně z prvního tisíciletí př.n.l., která představuje jedinečný unikát.


Místo, kde potkáte nejvíce turistů, je jihozápad a západ, neboť toto pobřeží je chráněno před bórou (silnými větry z východu). V lednu se zde teploty pohybují průměrně okolo 9 °C a v červenci cca 26 °C. Je to především turistické letovisko Orebić, které je dominantou cestovního ruchu.


Orebić je krásné místo s úchvatnými plážemi a mezi ním a osadou Viganj se rozkládá prý nejkrásnější oblast poloostrova. Podívejme se však ale také na jiná, zajímavá místa poloostrova.


Ston, Mali Ston a rybářská osada Drače


Ston


Město Ston vyniká ojedinělým opevněním a výrobou soli. Svého času se jednalo o velmi moderní město a doposud se zde vyrábí sůl. Saliny jsou plochy v moři, které jsou ohrazené a fungují jako zásobárny mořské vody, ze které se díky vysychání získává sůl. Dříve se sůl vyvážela především do Bosny a Hercegoviny a i v dnešní době, přestože již sůl není nedostatkové zboží a výnosy nejsou takové jako dřív, je to pro chorvatskou ekonomiku cenný vývozní artikl.


Saliny u města Ston


V roce 1996 zasáhlo poloostrov ničivé zemětřesení, které si vyžádalo několik obětí, a jehož následky jsou například ve Stonu patrné dodnes. Obecně patří poloostrov k seismicky nejaktivnějším v Chorvatsku a je dost možné, že bude Pelješac jednou skutečně samostatným ostrovem.


Necelé 2 km od Stonu leží obec Mali Ston v Malostonském zálivu, kde můžete ochutnat luxusní ústřice. Jedná se o vyhlášené místo chovu ústřic Ostrea edulis, kterým se chorvatsky říká kamenice. V evropských mořích tento druh ústřic celkem vyhynul, avšak právě Malostonský záliv je místo, kde stále žijí, a kde se chovají na podmořských farmách.


Také v osadě Drače můžete v restauracích ochutnat výborné čerstvé ústřice a devízou této rybářské osady jsou jak jinak než lahodná místní vína. Drače leží v malé zátoce, kterou pohádkově doplňují malé ostrůvky, například Galičak nebo Pučenjak.


Vynikající víno ze Žuljany, Trsteniku


Další obec pro změnu v jiné zátoce se jmenuje Žuljana. Odtud pochází výborné víno Žuljana a Sveta Ana. Kromě toho se zde nabízí možnost příjemného koupání a také jsou zde skvělé podmínky pro potápění.


Dignač vinice


Pěknou pláž z oblázků najdete i ve městě Trstenik, kde se nedaleko odtud, za vsí Potomje, vyrábí známé a oblíbené červené víno Dingač. Jedná se o těžké víno, které má 14 % alkoholu a roste na strmých svazích, které se zabarvují do pohádkové červené barvy. Ročník 1990 získal dokonce stříbrnou medaili na světovém hodnocení vín v roce 2003 (Vinalies Internationales 2003), kde mezi sebou bojovalo 2 256 vzorků vín z celého světa.


Jak na poloostrov a z něj


Na Pelješac se dostanete trajektem z města Ploče (do Trpanje) nebo klasicky po zemi z Dubrovníku po pobřeží na sever (cca 55 km). Z poloostrova jezdí trajekt na ostrov Korčula (z města Orebić) i na Mljet (z obce Prapratno).


 


levné apartmány Ston

Ubytování ve Stonu




Pelješac: poloostrov ústřic a vynikajícího vína