neděle 30. října 2016

Pulská Arena: gigantické a zázračné veledílo

Jak se tak honosný a 6. největší římský amfiteátr vzal zrovna na Istrijském poloostrově? Pula byla už ve středověku považovaná za nejlepší přírodní přístav na Jadranu. Římané, kteří toto území kolonizovali, si proto dali na tomto městě obzvlášť záležet a vybudovali z něj vysoce reprezentační římské město, které v 1. století n. l. získalo status kolonie. Proto zde najdete tolik římských památek včetně velkolepého amfiteátru.


Pula tedy za vlády Římanů získala opevnění a významné budovy, mezi které patřily chrámy, triumfální oblouky, divadla a amfiteátr. Římský amfiteátr v Pule byl vybudován na přelomu letopočtu za císaře Augusta, ale jeho původní podoba byla jiná a amfiteátr byl mnohem menší. Svou současnou podobu získal v 70. letech 1. století n. l. a může za to žena. Tvrdí se, že tehdejší císař Vespaziánus měl milenku Caenidu, pulskou rodačku, jejíž zbožné přání bylo rozšířit amfiteátr. Císař jí toto přání splnil.


Čím vás Arena může překvapit


Amfiteátr v Pule je nazýván Arena a jedná se o největší a nejzachovalejší památku na římskou historii v Chorvatsku. Také se řadí mezi šest nejzachovalejších a největších římských amfiteátrů na světě, na kterém jich najdete celkem na 200. Arena má 2 poschodí a arkády se 72 oblouky. V horním patře můžete napočítat 64 oken. Celý elipsový půdorys má rozměry cca 133 x 105 metrů a je vysoký necelých 33 metrů.


Pulská Arena


Pulská aréna se může pyšnit 4 hranolovými věžemi, které ukrývaly dřevěné schody, jimiž se chodilo do horního patra. V jedné z věží byla zásobárna vody k napájení vodotrysků. Vchod byl umístěn směrem k jihu a kromě tohoto hlavního měl ještě dalších 14 vchodů.


Na stavbu tohoto veledíla byl použit vápenec, který Římané získávali v nedalekých lomech a dopravovali je na své místo pomocí lodí. Existuje však jedna legenda, která praví, že amfiteátr, který byl tehdy nazýván Divicgrad (Hrad obrů) postavili obři, kteří přinášeli ohromné kameny z míst po celé Istrii. Jednoho dne je naskládali na sebe a vytvořili obrovské dílo v podobě amfiteátru.


Pulská Arena


Zákulisí gladiátorských her


Za své slavné éry mohlo Arenu navštívit až 23 000 diváků. A na co se sem chodili dívat? Na krvavé zápasy, které v době římské říše byly velmi populární.


Zápasiště uprostřed Areny mělo rozměr cca 68 x 42 metrů a pod tímto zápasištěm se ukrývaly prostory, kde se organizovaly hry. Také jste tu mohli najít klece s divokými zvířaty určenými k boji v aréně a prostory, kde byla uložena těla mrtvých gladiátorů a bojovníků se zvířaty.


Gladiátoři byli většinou zločinci, kteří byli odsouzeni k smrti, nebo to mohli být také váleční zajatci, jež se používali jako živé návnady pro pobavení publika. O život zde přišlo mnoho křesťanů a tradice praví, že zde byl umučen v roce 290 svatý German, patron Puly.


Zápasníci bydleli v budovÄ› naproti amfiteátru a když pÅ™iÅ¡la jejich chvíle, vstupovali do jeho podzemní části, odkud jejich kroky směřovali na popraviÅ¡tÄ› – zápasiÅ¡tÄ›. Pokud byl přítomen císaÅ™, dostalo se mu tradičního pozdravu „Morituri te salutant“, neboli „Na smrt jdoucí tÄ› zdraví“. Podlaha zápasiÅ¡tÄ› byla vyrobená ze dÅ™eva a na nÄ›m byla položena vrstva písku, do kterého se vsakovala krev prolitá pÅ™i zápase.


Pulská Arena


Co bylo s Arénou dál?


V roce 404 byly gladiátorské hry zakázány a v Areně se nějakou dobu konaly rytířské zápasy. Potom získala novou funkci, avšak už ne tak zajímavou. Byla využívána pro trh s dobytkem a postupně docházelo k jejímu rozebírání. Materiál z amfiteátru se používal k další výstavbě města a možná by došlo k jeho celému zboření, nebýt římského senátora Gabriele Emo. Ten zničení zabránil po tom, co se benátský senát v roce 1583 rozhodl amfiteátr zbourat kvůli stavebnímu materiálu, který chtěli převést do Benátek a využít ho tam na výstavbu paláců a domů.


Znovu měl být amfiteátr rozebrán v 17. století, opět kvůli materiálu, tentokrát na výstavbu nové pevnosti “Kaštel“ v centru Puly. Amfiteátr unikl zániku jen o chlup díky staviteli Antoine De Ville.


Kámen z Arény byl naposled použit v roce 1709 na stavbu zvonice pulské katedrály. Od té doby probíhají jeho obnovy. V roce 1932 došlo k výrazné obnově a v roce 1980 k další, která však nebyla odborná, a proto prozatím není amfiteátr zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.


Pulská Aréna


Současné využití Areny


V současné dobÄ› můžete v podzemních místnostech navÅ¡tívit výstavu „Vinohradnictví a pÄ›stování oliv v Istrii v antice“. Tato výstava nese odkaz na římskou říši, neboÅ¥ právÄ› tÄ›mto činnostem se Římané hojnÄ› vÄ›novali. Můžete zde vidÄ›t starodávné lisy a mlýny na olivy a jiné vymoženosti té doby.


Každoročně se v Areně koná různé kulturní festivaly, z nichž je nejznámější operní a filmový festival, jemuž působivé okolí dodává neuvěřitelně působivou atmosféru. Je to též místem, kde můžete každoročně slyšet hlasy světoznámých zpěváků. Vystupoval zde mimo jiné Luciano Pavarotti. Andrea Bocelli, Elton John, Eros Ramozotti, Anastasia, Sting a mnozí další.


Od roku 2008 probíhá současná rekonstrukce, která má prý trvat dvacet let. V roce 2028 bychom se tedy mohli dočkat znovuzrození tohoto obrovského a úžasného díla.


 


levné apartmány Pula

Ubytování v Pule






Pulská Arena: gigantické a zázračné veledílo

středa 26. října 2016

Dlouhou stezkou po chorvatském pohoří Velebit

Máte-li rádi hory a romantické túry po horách, ze kterých se naskýtají úžasné výhledy, není pro vás určitě Velebit neznámý pojem. Jedná se o nejdelší část Dinárského krasu. Přestože není Velebit příliš dobře dostupný, přesto sem vedou dvě vysokohorské stezky, díky kterým můžete poznat krásu místní přírody. A my vám tento výstup vřele doporučujeme, neboť magická příroda a úžasné výhledy na Jadran a jeho ostrovy jsou zkrátka nezapomenutelné.


Trocha teorie o pohoří


Nejvyšší hora pohoří Velebit je Vaganski vrch, který dosahuje výšky 1 758 m. Severní část pohoří tvoří Národní park Severní Velebit (NP od roku 2000) a celý Velebit je chráněnou krajinnou oblastí. Od roku 1978 je také biosférickou rezervací, která spadá pod ochranu UNESCO. Také v jižní části Velebitu najdete chráněné území: Národní park Paklenica. V celém pohoří můžete napočítat až 2 700 rostlinných druhů, z toho cca 80 tvoří endemity, rostliny, které mimo tuto oblast nenajdete jinde na světě. Ze zvířat byste tu prý mohli narazit na medvěda, ale to se vám pravděpodobně nestane.


Pohoří Velebit


Hlavní slovo má v pohoří Velebit vápenec a turisté se tak mohou kochat pohledem na krasové jevy v podobě rozpuklých stěn, jeskyní a skalních věží, které tvoří někdy až neprůchodné labyrinty. Právě zde také byla objevena nejhlubší chorvatská propast Lukova jama, která své jméno dostala po speleologovi Ozrenu Lukićovi, kterému se tyto hory staly koncem minulého století v boji se Srby osudnými. Propast je hluboká 1 392 metrů a je tím pádem 9. nejhlubší propastí na světě.


Velebit je nesnadno dostupný a jeho krásy můžete poznat jen pokud se sem vydáte Premužićovou stezkou (50 km dlouhá) nebo Velebitskou stezkou (100 km dlouhá).


Kde začíná Premužićova stezka


Nejprve k samotnému názvu. Stezka ho získala po řediteli lesního závodu v jugoslávském Sušaku a velkým propagátoru pohoří Velebit, ing. A. Premužićovi.


Pohoří Velebit


Stezka, která je mnohdy vylámaná ve skalách, vede od severu k jihu těmi nejkrásnějšími místy pohoří. Je dlouhá 50 km a není nijak extrémně fyzicky náročná, téměř celou dobu vede po vrstevnici ve výšce 1 600 m, bez velikých výškových výkyvů. Pokud občas vyrážíte do hor, toto pohoří hravě zvládnete.


Cesta začíná u Chaty na Zavižanu, která také slouží jako meteorologická stanice. Nachází se na vrchu Vučjak, ke které vede silnice z městečka Otočac. Jezdí sem i autobusy, ale pokud pojedete autem, zastavte se v cestou v Krasnu, které nemůžete minout. Místo je proslulé bylinným likérem travarica, který vyrábí mniši z místního kláštera a prý je výborným lékem na žaludek a játra.


I pokud se sem vydáte mimo hlavní sezónu, nemusíte mít obavy. Chata je v provozu celoročně. (Pokud vás zajímá likér, ten pravděpodobně také můžete získat celoročně.)


Jetliže u chaty zjistíte, že máte ještě spoustu času, věnujte ho návštěvě nedaleké velebitské botanické zahrady. Leží pod chatou v údolí a naučná stezka s informačními tabulemi vás seznámí s většinou zástupců místní flóry.


Na stezce plné krás


Samotná stezka vede krásnými zdravými bukovými lesy, mezi nimiž vám budou ukazovat svou krásu a majestátnost vápencové skály a různé krasové útvary, které se nachází v horské skupině Rožanské a Hajducké skály.


Cestou se vám naskytnou dechcberoucí výhledy na Kvarnerský záliv a jeho bórou bičované ostrovy: Ráb, Sveti Grgur, Goli, Krk, Cres, Lošinj. Budete-li mít štěstí na počasí, můžete dohlédnout až k břehům Itálie. K nejkrásnějším a nejkomplexnějším vyhlídkovým bodům patří vrcholek Gromovači a Crikveni.


Výhledy z pohoří Velebit


V jižní části stezky půjdete kolem dominantních vápencových skal a pomalu se budete blížit k průsmyku a horskému středisku Baške Oštarije, oddělující severní Velebit od jižního. A to už značí konec Premužićovi stezky. Odtud se jednoduše můžete dostat linkovým autobusem přímo k moři.


Túru můžete však ukončit už dříve. Je zde několik cest, které vedou do vnitrozemí nebo k moři. Naopak je také možné v túře pokračovat, a to Velebitskou vysokohorskou stezkou, která vede k jihu k národnímu parku Paklenica.


Užitečné rady


Na Velebitu najdete spoustu horských chat a ubytoven, kde můžete přespat. Dostatečně se zde zásobte vodou, protože díky vápenci se dešťová voda v pohoří neudrží a je zde velmi málo pramenů.


Pokud budete chtít tuto stezku absolvovat, můžete samozřejmě sami. Další možností je využití služeb agentur, které organizují zájezdy na Velebit, které bývají většinou spojené ještě s dalšími aktivitami.


Pohoří Velebit


Něco pro závodníky


KaždoročnÄ› se v pohoří Velebit jezdí cyklistický závod Osma biciklijada – Uspon na Zavižan – od 0 do 1594, neboli česky: Cyklistický závod „Osmá bicykliáda – Výšlap na Zavižan – od 0 do 1594 m.“ Jezdí se vÄ›tÅ¡inou v červnu a kdo chce, může se zúčastnit a vybrat si ze dvou variant. Ta lehčí je dlouhá 17 km, težší 38 km.


Těžší cesta vede od moře do sedla Oltari, kde se připojí závodníci z lehčí cesty na trať, která vede k horské chatě Zavižan ve výšce 1 594m.n.m..


Ať už pěšky nebo na kole, Velebit stojí za poznání, neboť se jedná o nejoblíbenější pohoří Chorvatů, které v jakoukoliv roční dobu přináší krásné zážitky.


 


levné apartmány Chorvatsko

Levné ubytování v Chorvatsku






Dlouhou stezkou po chorvatském pohoří Velebit

neděle 23. října 2016

Zagreb: nechte se okouzlit hlavním městem

Jezdíte-li do Chorvatska často nebo téměř každý rok a ještě jste nenavštívili jeho hlavní město, Záhřeb (Zagreb), měli byste to určitě napravit. Záhřeb nabízí jiné zážitky než dovolená u moře a přináší především kulturní obohacení. Pokud vás zajímá, jak opravdu žijí dnešní Chorvati, opusťte pláže a vypravte se do jejich téměř milionového hlavního města a pěkného okolí.


Záhřeb je město plné zelených parků a moderních i nově zrekonstruovaných historických budov. Přestože to není bůhvíjak veliká metropole, nachází se zde až překvapivě hodně muzeí a galerií všeho druhu.


Zagreb


Muzeum rozpadlých vztahů


Pokud nÄ›koho z vás snad muzea příliÅ¡ nebaví, jedno zdejší vás rozhodnÄ› bavit bude. Muzeum rozpadlých vztahů (Museum of Brooken Relationship) je totiž velice osobní a vychází přímo z naÅ¡ich životů. Jedná se o unikátní sbírku pÅ™edmÄ›tů posbíraných z celého svÄ›ta, které souvisí s rozchodem s milovanou osobou. PÅ™edmÄ›ty jsou vždy doplnÄ›ny i o krátký příbÄ›h, který se k neÅ¡Å¥astnému (nebo nÄ›kdy nakonec možná Å¡Å¥astnému) rozchodu váže. A je vám určitÄ› jasné, co je na tom nejlepší. Ano, v muzeu máte Å¡anci vystavovat i vy! Nenabádáme vás k tomu, abyste se snad hned rozeÅ¡li se svou drahou polovičkou, ale když se to tÅ™eba náhodou nÄ›kdy stane…


Ještě bychom mohli zmínit Muzeum naivního umění, ve kterém si můžete prohlédnout díla nejvýznamnějších chorvatských umělců, kteří patří mezi nejžádanější umělce tohoto stylu.


Zagreb - Muzeum rozpadlých vztahů


Zelený Maksimir a Dinamo Záhřeb


Hlavní části města tvoří Staré město (Gornji Grad), plné starobylých spletitých uliček, a Nové město (Donji Grad), které spojuje kamenná brána. Pak je tu Nový Záhřeb, nejmladší část města. To, čeho si každý všimne hned, je zeleň, která se táhne centrem Záhřebu. Tomuto rozlehlému parku, ve kterém najdete různé veřejné budovy, se říká Zelená podkova, neboť se vine do tvaru U.


Ale tím záhřebské parky nekončí. Tam, kde je umístěno ZOO, se rozprostírá největší park v celé jihovýchodní Evropě, Maksimir. Můžete se tu donekonečna procházet dubovými lesy nebo sedět u břehů romantických jezer. Páni si určitě neodpustí návštěvu stadionu Maksimir, který se nachází hned vedle parku. Slavný fotbalový klub Dinamo Záhřeb pojme více než 35 000 návštěvníků. Pro mnoho Chorvatů je tento FK téměř posvátný, což je patrné i z toho, že je celé město zdobeno graffiti s grafikou klubu.


Dinamo Zagreb


Romantiku vám však přinese i návštěva místního hřbitova. Nedivte se a běžte se tam podívat. Hřbitov Mirogoj je totiž jedinečný. Ty jeho arkády, aleje a břečťanem porostlé staré zdi doslova berou dech. Je to kouzelné místo, které slouží k věčnému odpočinku významným chorvatským spisovatelům a dalším osobnostem včetně samotného válečného presidenta Tudmana.


Chorvati mají pravděpodobně velice vřelý vztah ke svým umělcům a jiným osobnostem, které dosáhli úspěchu a uznání. Už na první pohled každého praští do očí množství pomníků a památníků, které jsou rozesety po celém městě. A někdy se jedná o opravdu zajímavě a moderně pojaté sochy a sousoší.


Cestování po Zábřehu: kolo je ta správná volba


Ano, jezdit po Záhřebu na kole je super levná záležitost a navíc velká zábava. Po celém městě najdete stojany s koly, jejichž půjčení je velice jednoduché. Půjčíte si kolo na svou platební kartu, přijde vám SMS s pinem na zámek a po vrácení kolo zaplatíte. Zábřeh nemá kopce, takže se na kole dostanete úplně všude.


Zagrebem na kole


Lanovkou na Medvednicu


Severně od Záhřebu se rozprostírá horský masiv (a ChKO) Medvednica se svým vrcholem Sljeme ve výšce 1032 m. Dostat se sem můžete pohodlně lanovkou z centra města, tudíž se jedná o nejlépe dostupné výletní místo u Záhřebu. Je tu pěkná příroda, nádherné výhledy a romantické zříceniny hradu s částečně zrekonstruovanou částí, Medvegrad.


Vypravit se můžete k jezeru Jarun, kolem kterého vede asfaltovaná cesta dlouhá 6 kilometrů, ideální pro jízdu na bruslích. V jezeře se můžete koupat nebo po něm jezdit na lodičce. Večer se zde otevřou noční kluby a bujaré party mohou začít.


Varaždin a Chorvatské Záhoří


Budete-li chtít vyjet mimo Záhřeb, jeďte se podívat na staré barokní město Varaždin, kde můžete poznat stará řemesla a způsob života tehdejších obyvatel. A zajděte na hřbitov i tady. Proč? Protože je to jeden z nejkrásnějších městských hřbitovů v Evropě, který je dnes chráněným přírodním parkem. Zkrátka a dobře, Chorvati si svých zesnulých pravděpodobně velmi váží.


Navštívit také můžete Chorvatské Záhoří (Hrvatsko Zagorje), které se rozprostírá hned za horou Medvedica, mezi Záhřebem a hranicí se Slovinskem. Najdete tam malebnou přírodu, kouzelné vesničky, domácí vína a původní chorvatskou kuchyni.


Zagreb - rybí trh


Což takhle dát si štrukle?


Mimochodem, když už jsme zmínili jídlo, zde malý slovníček dobré krmě, na kterou můžete v tomto kraji narazit:


Štrukle – specialita záhorské kuchyně, těsto plněné vejci, smetanou a tvarohem nebo švestkami, bývá vařené nebo zapečené


Záhřebský řízek (Zagrebački odrezak) – telecí maso plněné šunkou a sýrem, uvařené v omáčce ze zeleniny a různého koření


Kachna s omáčkou s „mlincima“ – kachního maso v omáčce z vína, podává se s domácími těstovinami


Samoborská Kremšnita – vyhlášený dezert s krémem a šlehačkou, posypaný cukrem


V Zhřebu je také skvělý rybí a ovocný trh, kde můžete nakupovat všechno čerstvé. Osobně doporučuji navštívit slavný bufet, nejstarší rybí restauraci Mimice, kde si můžete v dopoledních hodinách vychutnat skvěle upravené čerství ryby. Mimici najdete kousek od náměstí Ban Jelačić.


Po dobrém jídle dobrou kávu a pak třeba vyrazte do kina. Možná budou dávat nějaký český film.


 


levné apartmány Zagreb

Ubytování v Zagrebu






Zagreb: nechte se okouzlit hlavním městem

středa 19. října 2016

Jak zapomenutá pevnost Punta Cristo u Puly znovu ožila

Pokud jste o této pevnosti ještě neslyšeli, zdaleka nejste jediní. Jedná se totiž o pevnost, která byla po dlouhou dobu zapomenuta v chorvatských křovinách, přestože dříve bývala jednou z největších pevností Rakousko-Uherska.


Vědí o ní převážně ti, kteří se zajímají podrobněji o historii a ti, kteří jezdí na hudební festivaly. Několik takových (Seasplash, Outlook, Dimension) se právě na tomto místě každoročně koná a znovuobjevená pevnost u moře jim vytváří unikátní a rozhodně nezapomenutelnou atmosféru.


Pevnost Punta Cristo se nachází na poloostrově Punta Christo, v nadmořské výšce 45 metrů, pár kilometrů od Puly směrem na obec Štinjan. U této obce je rozlehlý kemp přímo u moře, z něhož se dá pěšky lesem dojít k pevnosti. Dostanete se k ní také autem, ale stejně budete muset jít kousek pěšky. Cesta končí na parkovišti u pláže Lost Beach (Ztracená pláž). Pevnost se nachází hned nad touto nádhernou pláží.


Kolem pevnosti je vybudovaný hluboký příkop, přes který vedou 3 mosty, jimiž se do pevnosti můžete dostat. Celková rozloha pevnosti činí asi 10 000 m² a má 3 nádvoří, odkud je možné projít do podzemních místností této fascinující stavby. Historický pevnostní komplex stojí na vršku a ne vždy byl přístupný jako dnes. O jeho zapomnění a o tom, jak znovu ožil bude pár následujících řádků.


Pevnost Punta Cristo


Stručná historie pevnosti Punta Cristo


Pevnost Punta Christo z poloviny 19. století byla v době svého dokončení největší a nejsilnější pobřežní pevností Rakousko-Uherska. Byla zde postavena na obranu Puly, která tehdy byla velice významným přístavním městem. Pevnost ji chránila před útoky z moře.


Během druhé světové války byla však téměř celá zničena bombardováním a posléze opuštěna. Na přelomu 21. století se naštěstí našli nadšenci, kteří náhodou na tuto obří opuštěnou pevnost narazili. A když se z vršku kochali nádherným výhledem na Pulu a ostrovy Brijuni a Stinjan, uvědomili si její velký potenciál. Začali s kácením stromů a čištěním celého komplexu. Tito lidé, kterým nebyl osud pevnosti lhostejný, se na místo i s rodinou vždy na léto přestěhovali a usilovně několik let pracovali na kultivaci pevnosti a okolí. Vše dávali dohromady svépomocí, natáhli do pevnosti zříceninu, vyrobily ploty, sezení, celý objekt kompletně pročistili.


Trvalo to mnoho let, ale nakonec se to díky jejich vytrvalosti podařilo a dosáhli toto, po čem toužili. Vytvořili zde atraktivní centrum, které nabízí různé typy kulturních programů. Založili oficiální sdružení Fort Punta Christo Associacion a Seasplash Associacion, z nichž obě mají na starosti správu pevnostního komplexu.


Pevnost Punta Cristo


Kulturní akce konané na pevnosti


Areál pevnosti Punta Christo se stal ideálním místem pro konání dvou prvních festivalů Seasplash a každým rokem od konce května do konce září je toto místo známé jako domov multifunkčního vnitřního i venkovního prostoru, Seasplash Summer Club.


V létě se zde koná celá řada činností prováděných prostřednictvím různých kulturních akcí jako jsou výstavy, koncerty, festivaly, programy pro děti a mládež, představení nových mediálních projektů, tvůrčí dílny, wokshopy a další aktivity.


V současné době je pevnost Punta Christo známá po celé Evropě také díky tomu, že se zde pořádal Outlook festival, největší evropský festival elektronické hudby.


Pevnost Punta Cristo


Okolí pevnosti


Pokud se vydáte dál za pevnost, dojdete k ke krásnému opuštěnému majáku, ze kterého jsou skvělé výhledy na nedalekou Pulu. Tato oblast však není až tak opuštěná. Žije zde komunita lidí, kteří zde provozují malý bar.


V okolí pevnosti najdete krásné pláže a jedlové lesy, z majáku i pevnosti je krásný výhled na Pulu a na širé moře. Je to ideální místo k relaxaci, odpočinku a načerpání nové energie.


Pevnost se vyplatí navštívit v jakoukoliv roční dobu a pokud upřednostňujete klid, tím víc se návštěva doporučuje mimo hlavní letní sezónu. Určitě však alespoň krátká zastávka stojí za to, neboť se jedná o opravdu nádhernou zříceninu bývalé obrovské pevnosti. A je potřeba podpořit dobrou věc, čímž určitě je těžká práce mladých nadšenců, díky kterým tato pevnost ožila a my se tu můžeme procházet, vnímat dávnou historii nebo se oddávat zajímavým kulturním akcím.


 


levné apartmány Pula

Ubytování v Pule






Jak zapomenutá pevnost Punta Cristo u Puly znovu ožila

neděle 16. října 2016

Plavby po vlnách Jadranu

Letním radovánkám je letos už konec. To, že se dá svět poznávat a objevovat i mimo letní měsíce, je všem známé. Existuje spousta poznávacích zájezdů, která vás mohou vzít na místa známá i neznámá a přinést vám spoustu zajímavých informací a zážitků.


Je říjen, a to je doba, kdy Chorvatsko ještě může nabídnout hezké počasí. Přestože všichni víme, že léto je léto, i podzim má své kouzlo. Je plný barev a čerstvého vzduchu. Na podzim také můžete zažít to, co se vám v létě nestane: volnější ulice ve městech a méně lidí v přírodě. Proto můžete nasávat chorvatskou atmosféru pěkně z plných plic.


Stále ještě je doba, kdy společnosti nabízejí dovolenou na lodi prostřednictví okružních nebo jednosměrných plaveb. Jedná se v podstatě o poznávací zájezd, ve kterém se kombinuje plavba na lodi, díky které uvidíte a objevíte překrásnou přírodu, s poznáváním nádherných historických měst. Tato kombinace je velmi atraktivní a nevšední, a proto láká čím dál tím více cestovatelů.


Plavby v Chorvatsku


Co vám plavby přinesou


Jedná se většinou o týdenní výlet, který představuje okružní nebo jednosměrnou plavbu. Na počáteční místo, což bývá vybraný přístav, se většinou musíte dostat vlastním automobilem. Ten můžete zaparkovat na hlídaném parkovišti a nechat ho tam v klidu po celou dobu dovolené.


Potom už záleží na tom, jaký zájezd si vyberete a kam se popluje. Jedná se však výlučně o plavby mezi ostrovy nebo podél chorvatského pobřeží, při kterých budete mít možnost se každý den podívat jinam. Budete moci objevovat zastrčené pláže v zátokách téměř zapomenutých ostrovů, poznat krásné a unikátní přírodní scenerie a procházet se po historických a malebných městech a městečkách.


Chorvatskem na lodi


Jak to chodí na lodi


Často se vyplouvá z přístavu ráno, ale naloďuje se už předešlý den na večer, takže se můžete celý den těšit na svou možná první večeři a strávenou noc na lodi. Na lodi většinou bývá kapitán, kuchař, plavčík a posádka, která se stará o úklid. Po nalodění vás kapitán seznámí s lodním řádem a jinými pravidly na lodi a upřesní trasu plavby. Průměrně lodě naberou pasažéry v počtu tak 30 osob, ale může to být i více nebo méně, podle typu lodi, kterou si vyberete. Během celé plavby si můžete dopřávat alkoholické i nealkoholické nápoje z baru, za které se platí až na konci plavby, kdy se sečte účet, který má každý pasažér otevřený.


Jídlo bývá na lodi řešeno formou polopenze, která zahrnuje snídani a oběd nebo snídani a večeři.


Okružní plavby jsou určeny úplně všem, kteří touží po zajímavé a netradičně strávené dovolené. Pokud nechcete strávit dovolenou jen na jednom místě, ale poznat spoustu zajímavých míst na pobřeží Chorvatska a hlavně si užívat romantiku na lodi v útulných kajutách.


Co najdete v kajutÄ›


Kajuty většinou bývají pro 2 až 3 osoby, takže například čtyř členná rodina si bude muset vzít 2 kajuty. Často v kajutě najdete manželskou postel a jedno lůžko třeba jako palandu. Můžete si zvolit lodě kategorie A, které mají klimatizaci pouze na chodbě v podpalubí, nebo luxusnější lodě s klimatizovanými kajutami. Každá kajuta lodi kategorie A má své vlastní sociální zařízení i koupenu a máte k dispozici ručníky i toaletní papír. Ubytujete-li se v kajutě v podpalubí, pravděpodobně budete mít alespoň malé okno. To však nesmíte otevírat při plavbě, aby nenastříkala voda dovnitř.


Plavby v Chorvatsku


Během cesty můžete relaxovat na palubě lodi. Jedná se buď o nové moderní jachty nebo kompletně zrekonstruované lodě, které tyto vody brázdily před sto lety. Přes den se pluje a samozřejmě na některých místech se staví a vy se můžete opalovat nebo snorchlovat (pokud to počasí dovolí), projít se po ostrovech, navštívit historické vesničky nebo města nebo si zajít na oběd. Zkušený kapitán a posádka zná ta nejlepší místa na trase a určitě nedopustí, abyste je minuli.


Aktivní odpočinek přinesou cykloplavby


Ještě zajímavější variantou pro aktivnější turisty je tzv. cykloplavba. K tomu všemu popsanému výše vám přibydou ještě další zážitky, které získáte díky cyklovýletům na vybraných ostrovech. Ráno loď vypluje a zakotví u nějakého příhodného ostrova, kde je naplánovaný cyklovýlet. Samozřejmě je v plánu i koupání nebo procházky, ale díky kolu se dovolená stane ještě zábavnější.


Tato kombinace aktivní a odpočinkové dovolené je ideální a velmi žádaná. Už nám prostě nestačí jen tak přijet do hotelu a válet se celé dny na jedné pláži. Chceme žít aktivně, poznávat stále nová místa a zkoušet nové věci. A poznávací zájezd na lodi je jednou z nejlepších možností, jak toho docílit. Navíc v zemi jako je Chorvatsko. V zemi, která je bohatá na přírodní scenerie a plná kouzelných ostrůvků, lahodných jídel a malebných měst.


 


levné apartmány Chorvatsko

Levné ubytování v Chorvatsku






Plavby po vlnách Jadranu