neděle 26. června 2016

Ostrov Korčula se stopou Marca Pola

Ostrov Korčula ležící blízko Dalmátského pobřeží je po ostrovu Krk druhým nejlidnatějším ostrovem Jaderského moře. Vyznačuje se mírným klimatem a poměrně členitým pobřežím. Na ostrově najdete převážně středomořskou flóru, někdy ozvláštněnou piniovými lesy. Díky těmto temným piniovým lesům byla kdysi Korčula označována jako Černé Korfu. Z některých pramenů je možné se domnívat, že se na ostrově narodil i proslulý mořeplavec Marco Polo.


Z Korčuly se hlavním jadranským spojem pohodlně dostanete do Dubrovníku, Splitu či Zadaru. Pomocí trajektu můžete doplout i do vzdálených italských přístavů.


Stejnojmenné staré město bylo kdysi vystavěno v těsné blízkosti útesů, a to s ulicemi ve tvaru rybí kostry. Takový architektonický systém napomáhá správné cirkulaci vzduchu a zároveň brání silným nárazům větru. Až v roce 1863 byl nahrazen zdejší dřevěný padací most. Na jednu jedinou výjimku jsou všechny rovné uličky ve městě stupňovité. Tou výjimkou jsou tzv. Ulice myšlenek, které vedou podél jihovýchodních hradeb a které získaly své jméno podle toho, že procházející lidé zde výjimečně nemusejí dávat pozor na to, kam šlapou.


Městské opevněníStaré mÄ›sto Korčula nabízí návÅ¡tÄ›vníkům hned nÄ›kolik pozoruhodných pamÄ›tihodností. Patří mezi nÄ› římskokatolická katedrála sv. Marka zÅ™ejmÄ› 16. století s velmi cenným interiérem (najdete zde obraz od Tintoretta), frantiÅ¡kánský klášter z 15. století, kostel sv. Michala ze 17. století, palác nÄ›kdejších benátských guvernérů a v neposlední Å™adÄ› pak původní mÄ›stské masivní opevnÄ›ní. Nachází se zde také krásná renesanční radnice a místodržitelský palác s arkádami. O nÄ›kterých svátcích je otevÅ™en také kostel VÅ¡ech svatých s umnÄ› malovaným dÅ™evÄ›ným stropem, jehož součástí je dennÄ› přístupná cenná sbírka italo-krétských obrazů a ikon. Řadu návÅ¡tÄ›vníků také láká návÅ¡tÄ›va bájného rodnému domu Marca Pola, ze kterého se vÅ¡ak zachovala pouze věž. V červenci se zde na počest tohoto moÅ™eplavce koná dokonce Festival Marca Pola, jehož hlavními oslavnými prvky jsou krása, víno a zpÄ›v.


Dějiny města Korčula jsou velmi bohaté a podle řady domorodých obyvatel začaly díky Antenorovi, hrdinovi, který utekl z Tróje a město založil. Důkazy o osídlení ostrova jsou však ve skutečnosti mnohem starší, o čemž svědčí nalezení pohřebních mohyl spadajících zřejmě do fénické doby. Až do stěhování národů byl ostrov součástí římské dalmátské provincie. Od 7. století Korčulu osidlovali Slované postupně přejímající křesťanství. Během nadcházejících let i staletí se správa nad Korčulou střídala, i když se občas rýsovala její svébytná nezávislost. Korčula je snad jediným městem na východním Jadranu, ve kterém se vystřídalo tolik vládců. Tato skutečnost se vysvětluje především strategickým významem ostrova, který spojoval Benátky se Středozemním mořem.


Pokud se přehoupneme do dnešní doby, máme před sebou moderní Korčulu, která se stala oblíbenou destinací turistů z celé řady zemí. Na chorvatském přímoří patří právě Korčula k nejcennějším městským památkovým rezervacím. Po prohlídce výše zmíněných památkových objektů si návštěvníci mohou posedět v některé z příjemných kaváren či barů. Ty bývají skvělým místem pro zdejší osobitou zábavu a tanec. Pokud se chcete vrátit zpátky do minulosti, zkuste navštívit rytířské a taneční hry (tzv. morešky), které se už tradičně odehrávají v autentickém prostředí starého města.


Po stopách Marca Pola


K vysedávání u vody, opalování a vodním sportům lákají především pláže přiléhající k celé řadě zdejších hotelů. Turisté se také jezdí koupat ke kouzelným plážím do blízkého okolí. Oblíbili si pláže na ostrůvcích Vrnik, Badija či Stupa. Ostatním návštěvníkům přijde vhod i městské koupaliště na ostrově, které tvoří umělá pláž s oblázky. Za romantickými účely bývají vyhledávány i místní zapadlé zátoky. Jednou z nich je zátoka Pupnatska Luka, jejíž pláž nabízí příjemný odpočinek v tichu a soukromí.


Pokud máte rádi bahenní lázně, můžete si jejich blahodárné účinky vyzkoušet v nedaleké osadě Brna (asi 4 kilometry od obce Smokvica). Blízko ní se totiž nachází zátoka Istruga, která je proslulá právě svým léčivým bahnem.


Také sportovcům poskytuje ostrov Korčula bohaté zázemí. Má skvělé podmínky především pro vodní sporty – od jachtingu, windsurfingu a potápění až třeba po podmořský rybolov. Na své si zde přijdou i milovníci stolního tenisu či minigolfu. Konají se zde také četné závody plachetnic. V Pelješackém průlivu mezi Korčulou a poloostrovem Pelješac jsou totiž příhodné podmínky pro plachtění i surfování, kterých návštěvníci využívají, jak jen je to možné.


Jak je tedy patrné, ostrov Korčula nabízí vyvážené možnosti pro strávení aktivní i odpočinkové dovolené. Můžete se zde procházet romantickými uličkami od jedné staré brány ke druhé, můžete si užívat čisté vody v okolí malých nenápadných ostrůvků a také se třeba na chvíli vrátit do půvabné doby rytířů, zpěvu a tance. Z Korčuly se navíc můžete vydat kamkoliv do okolí a prozkoumat tak co nejvíce krásy Chorvatska, které je stále jedničkou mezi letními destinacemi nejen českých turistů.




Levné ubytování Korčula

Soukromé ubytování na Korčule






Ostrov Korčula se stopou Marca Pola

sobota 25. června 2016

Nejlevnější a nejbezpečnější dovolená u moře? V Chorvatsku!

Láká vás moře, písčité pláže, odlehlé ubytování i romantická zákoutí? Zvolte si za svou letošní destinaci Chorvatsko.


Právě tato země se stala oblíbeným cílem českých turistů, a to především kvůli cestě na krátkou vzdálenost, která je velmi pohodlná při jízdě autem. Dalším důvodem je, že i když se rozjedete do krajiny vzdálené 1000 km, dýchne na vás kouzlo exotiky, ale stále si budete připadat jako doma. Hodně návštěvníků Chorvatska totiž pochází právě z Čech, čemuž se i místní obyvatelé přizpůsobují. A tak se nemusíte bát, že by mezi vás vstoupila jinde vcelku obvyklá jazyková bariéra. Domluvíte se bez problémů česky, chorvatština je našemu jazyku velmi blízká. Řada Chorvatů navíc i náš jazyk dobře ovládá.


nejlevnější dovolená v Chorvatsku


Chorvatsko bývá navštěvováno i pro své upravené pláže a průhledně čistou vodu. Vysoký standard čistoty moře je kolikrát oceněn modrou vlajkou. Ať už dáváte přednost písku nebo oblázkům, určitě si vzhledem k chorvatskému pobřeží, které se táhne celých 6000 km, přijdete na své.


Vaše nejbezpečnější dovolená


Aktuálním tématem se v dnešní době stává také otázka bezpečnosti. Také z tohoto důvodu jsou chorvatské pláže pro české turisty volbou číslo jedna. Setkání s nelegálními migranty vám zde nehrozí, hlavní uprchlické stezky do unijních zemích totiž vedou přes Řecko. Chorvatsko navíc patří k evropským zemím s nejnižší kriminalitou. Je zde zkrátka bezpečno asi tak jako u nás. Stačí, když se ve větších městech budete vyhýbat hloučkům lidí a žádný kapsář vám tak nezkazí náladu. Neděje se zde tedy nic neobvyklého, čeho byste se museli obávat. A tak se v dnešní politicky komplikované době ještě více posiluje pozice Chorvatska jako jedné z nejbezpečnějších zemí pro strávení vaší dovolené.


Za přírodou, historií i sportem


ÄŒeÅ¡i si tuto tradiční destinaci oblíbili také z důvodu, že v Chorvatsku zkrátka uÅ¡etří. LevnÄ› zde seženou ubytování, jídlo, veÅ¡keré služby i tÅ™eba pohonné hmoty. Dalším chorvatským lákadlem je rozmanitá příroda. Majestátné hory, rozlehlé lesy, Å™eky, jezera, moÅ™e… V rámci poznávání přírodních krás Chorvatska byste si nemÄ›li nechat ujít Plitvická jezera, národní park Paklenica či vodopády Å™eky Krka.


Mezi turisty oblíbená města, ze kterých na vás dýchne historie, patří zejména Dubrovník, Split, Trogir, Šibenik či Pula. Chorvatsko nabízí i pestrou nabídku výletů s výborným trajektovým spojením na okolní ostrovy. Ať už tedy jedete za přírodou nebo za kulturou, Chorvatsko vás zkrátka nezklame. Skýtá navíc i řadu radovánek pro ty z vás, kdo chcete dovolenou strávit sportovně. Najdete zde totiž i širokou nabídku sportovního vyžití – od možnosti potápění, windsurfingu až třeba po golf a cyklistiku.


chorvatsko levně apartmány


Chorvatsko je také skvělou volbou pro ty, kteří chtějí dovolenou strávit spolu se svým domácím mazlíčkem. Je k tomu uzpůsobená celá řada tamějších ubytování i pláží.


Co se týče vztahů mezi Čechy a domorodými obyvateli, ty se nesou na příjemné vlně. Chorvati jsou příjemní lidé, kteří se brzy stanou vašimi velice aktivními společníky. Se svým jižním charakterem mají stále starost o to, abyste se u nich cítili co nejlépe. Jsou zábavní a pohostinní. Zajisté se k nim budete moc rádi vracet.


Vaše nejlevnější dovolená


Chorvatsko je také skvělou volbou pro ty z vás, kteří si hledají ubytování na vlastní pěst. Nechcete platit zbytečné poplatky za služby cestovních kanceláří? Vypravte se do své oblíbené destinace autem a ubytování si najděte v nejlevnějším katalogu ubytování v Chorvatsku. Vyberete si jeden nebo několik objektů, vyplníte kontaktní formulář a poté přímo s majitelem vámi vybraného soukromého ubytování domluvíte a pak už si můžete rovnou začít balit. Díky přímému spojení s majitelem apartmánu nemusíte platit zprostředkovatelům či cestovkám jejich provize, a proto právě v tomto katalogu najdete nejlevnější ubytování v Chorvatsku.


Ubytování v soukromém apartmánu vám zajistí celou řadu výhod. Příjemný pro vás bude určitě tolik potřebný pocit soukromí. Narozdíl od pobytu v hotelu také nebudete nuceni vstávat brzy ráno jen z toho důvodu, abyste se stačili spolu s ostatními návštěvníky nasnídat. A protože se v tradičních hotelech po snídani velmi často uklízí pokoje, nemusíte se bát, že byste byli v tomto případě ihned vyhnání na nechtěný výlet. Zkrátka v soukromých apartmánech budete mít čas ve svých rukou a bude jen na vás, jak s ním naložíte.


Pokud vás nabídka exotické dovolené v soukromí zaujala, projděte si jednotlivé destinace a najděte po sebe tu nejpříjemnější. Soukromé léto plné pohody a klidu si můžete užívat například v oblíbené Dalmácii, Istrii nebo třeba na riviéře Dubrovník. Zajisté vás všechny zmíněné lokality okouzlí krásnou přírodou i poutavou historií.


Chorvatsko 1


Je léto, slunce pálí a moře je jen 1000 km od vás. Vydejte se za ním – do krajů podobných těm našim, ale přece exotickým. Vypravte se tam, kde se budete cítit bezpečně a jako doma. Chorvatsko má stále Čechům co nabídnout, tak proč toho nevyužít – chytře a levně. Tak šťastnou cestu za odpočinkem i dobrodružstvím.




Chorvatsko levně

Soukromé ubytování v Chorvatsku






Nejlevnější a nejbezpečnější dovolená u moře? V Chorvatsku!

středa 22. června 2016

Omiš a Duće

Po stopách pirátů k průzračně čisté vodě v Omiši


Malebné město Omiš patří mezi velmi oblíbené turistické destinace. Nachází se 26 kilometrů jihovýchodně od Splitu při ústí řeky Cetiny do Jaderského moře.  V 7. stol. se stal Omiš sídlem obávaných neretvanských pirátů, kteří přepadávali byzantské, benátské a později také chorvatské lodě. Při benátském tažení proti pirátům zahynul benátský dóže Pietro Cardiano, Benátčané museli po této prohře odvádět vítězům bitvy tučný poplatek za volnou plavbu. Ve 12. stol. vládl Omiši knížecí rod Kačićů, o tři století později jej konečně získali Benátčané, kteří pak město museli po dlouhou dobu bránit před dotírajícími Turky.


Mirabela – perla pirátských památek


Omiš, Chorvatsko


Stopy po neretvanských pirátech jsou v Omiši patrné dodnes. Ze staré části města je možné vystoupit k pozůstatkům bývalé pirátské pevnosti Mirabela ze 13.stol., ve které se nacházela i tajná úniková cesta. Krásný výhled pak skýtá benátská pevnost Starigrad, ze které můžete dohlédnout na zeď postavenou na mořském dně při ústí řeky Cetiny, která měla bránit vjezdu nepřátelských lodí do přístavu. Zcela nejstarší chorvatskou památkou je pak zdejší kostel sv. Petra zhruba z roku 1000 n.l., který je skvělým obrazem románské sakrální architektury s byzantskými rysy. Další významnou památku představuje barokní farní kostel sv. Michala pocházející z 1. pol. 17. stol. Největšími cennostmi uvnitř kostela jsou obrazy slavných umělců a také klenotnice. Za zmínku pak stojí také františkánský klášter ze 16. století doplněný o školu pro budoucí kněze.


Noční život s vínem a pirátskou vlajkou


Běžný každodenní i bujarý noční život obyvatel a návštěvníků Omiše se odehrává v ulici Kneza Kačića, která je lemovaná vinnými sklípky, kavárnami, restauracemi a obchody.


Obávané neretvanské piráty připomínají každoroční Pirátské večery, kdy se město Omiš na přelomu července a srpna opět stává místem slavných pirátských turnajů, přepadávání lodí a různých pirátských her na moři.


Plavba na kajaku průzračně čistou vodou


Omiš pláž


Rekreanty pak zajisté nadchnou půvabné písčité i oblázkové pláže táhnoucí se od Podstranské riviéry až k Omiši a městu Duće. Modrou vlajkou byla oceněna pláž s jemným pískem, kterou tvoří nánosy řeky Cetiny. Díky své čistotě je tato pláž vyhledávaná především rodinami s malými dětmi. V oblasti Omišské riviéry najdete další pruhy oblázkových pláží položených přímo pod většími chorvatskými svahy.


Nejen průzračně čistá voda láká návštěvníky Omiše k různým typům sportů. Můžete se zde věnovat plavbám na kajacích, raftingu, létání na rogalu, paraglidingu, plážovému volejbalu, fotbalu, basketballu, tenisu, nebo hře v kuželky. Omiš nabízí velmi příhodné podmínky také pro horolezce a cyklisty.


Klidná dovolená u písčitých pláží v Duće


Na památkovou zónu rušnějšího města Omiš přímo navazuje malebné letovisko Duće vyhledávané pro své písčité pláže s pozvolným vstupem do průzračně čisté vody. Takové pláže jsou v Chorvatském Jadranu opravdovou raritou. Pláže navíc lemují četné kavárny a restaurace, které se nacházejí opravdu na bezprostředním mořském pobřeží. Spolu  blízkými městy Omiš a Split se vám tak právě zde nabízí skvělá možnost strávení klidné dovolené, kterou si můžete zpestřit kulturou, sportem i společenským životem. Pro sportovní vyžití si zde například můžete vypůjčit motorové lodě, vodní skútry či šlapadla. Duće je takovou půvabnou oblastí malých vesniček, které si zachovávají punc tradiční lidové architektury. Letoviska Duće a Omiš navíc okouzlí své návštěvníky také pozoruhodným kontrastem moře a hor.


Malebné vesničky u pohoří


Z letoviska Duće se pak můžete vydat na návštěvu starých vesniček Staro Duće, Zeljovići, Krug a Stare Jesenice, které se nacházejí na úpatí pohoří Mošnjica. Prohlédnou si zde můžete stovky dobře zachovaných starých stavení v tradičním lidovém duchu. Ráz všech těchto vesnic je velice podobný. A tak v nich najdete staré kamenné ulice, malá náměstí s kostelíky a školami, ale také olivové háje rozprostírající se v blízkém okolí. Vesnice na úpatí pohoří Mošnjica vám zaručí klidný povznášející zážitek. Stačí deset minut jízdy od pobřeží a rázem se ocitnete na čistém a tichém místě obklopeném bohatou středozemskou vegetací. Právě z těchto míst se pak můžete pokochat krásným výhledem na okolní ostrovy Brač, Hvar a Šoltu.


Omiš a Duće jsou ideálními destinacemi pro všechny, kteří chtějí strávit poklidnou dovolenou v blízkosti pláží s průzračně čistou vodou i pro ty, kdo chtějí slunečné letní dny strávit aktivně – sportem i výpravou za celou řadu pozoruhodných pamětihodností.




Omiš ubytování

Ubytování v Omiši






Omiš a Duće

čtvrtek 16. června 2016

Autem do Chorvatska levně a výhodně + ebook zdarma

Chorvatsko. Jedna z nejpopulárnějších destinací mezi českými turisty. Jadran, antické i moderní památky, nenarušená příroda a samozřejmě nádherné pláže. K tomu přidejte velice dobrou dopravní dostupnost a vzájemnou přívětivost s místními obyvateli, a hned vám musí být jasné, proč že to tolik rodin i jednotlivců vyráží právě sem na letní dovolenou.

Mnoho cestovatelů se však nemůže rozhodnout, jestli budou cestovat po vlastní ose autem, nebo zvolí raději cestu autobusem do Chorvatska či jinou formu přepravy. My vám prozradíme vše, co byste měli o cestě autem do Chorvatska vědět, abyste měli rozhodování co možná nejjednodušší.


Před cestou do Chorvatska je však dobré vědět několik podstatných informací. Jelikož Chorvatsko je členem Evropské unie, stačí vám k pohybu zde občanský průkaz. Co se týče vašich ratolestí, pokud občanský průkaz nevlastní, musí mít vlastní cestovní pas. A to samé platí i pro domácí mazlíčky. Raději si také rozměňte peníze, neboť eury ani korunami se v Chorvatsku nedoplatíte. Jedna chorvatská kuna je asi 3,5 našich korun. Vezměte si s sebou i pár eur, pokud nechcete mýtné platit platební kartou (což ale doporučujeme jelikož jsou v tom pruhu vždy menší fronty).


Co se cesty samotné týče, v závislosti na cílové destinaci vám zabere 8 až 14 hodin. Zpravidla platí, že čím kratší trasa, tím vyšší budou výsledné poplatky, naopak při volbě delší trase sicy můžete uspořit až tisíc korun, nicméně na dálnice zapomeňte, a k délce cesty přidejte minimálně hodinu navíc.


Nejkratší trasa vede pÅ™es ÄŒeské BudÄ›jovice a rakouský Linec (Linz) a Å týrský Hradec (Graz). Ta je dlouhá nÄ›co málo pÅ™es 900 kilometrů, avÅ¡ak nepatří mezi nejčastÄ›jší. VÄ›tÅ¡ina českých turistů se vydává dálnicí D1 k Mikulovu, poté do Rakouska a pokračují pÅ™es Vídeň a Graz – tuto cestu také doporučujeme jelikož pojedete stále po dálnici. Jako další možnost můžeme označit trasu pÅ™es Jihlavu a Znojmo, alespoň pokud jedete z Prahy. Dále budete pokračovat na Vídeň a Graz. V Rakousku budete potÅ™ebovat dálniční známku, která stojí 8,80 euro na 10 dní, případnÄ› 25,70 euro na 2 mÄ›síce.
cesta autem do chorvatska

Z Rakouska budete dále pokračovat do Slovinska. Dostanete se tam přes bývalý přechod Šentilj a dále můžete pokračovat po dálnici směrem na Záhřeb nebo pokud jedete na Istrii tak směr Ljubljana. I ve Slovinsku však musíte mít dálniční známku, která není úplně nejlevnější. Týdenní vás vyjde na 15 euro, a pokud potřebujete měsíční, připravte si eur rovnou 30. Proto volí mnoho řidičů raději cestu po běžných silnicích. Jednou z možností je jet podél dálnice přes Maribor, přičemž sjet z dálnice budete muset již v Rakousku na silnici B67. V Mariboru odbočíte na silnici 710 a pokračovat po hlavní komunikaci do Chorvatska.


Podobně však myslí mnoho dalších turistů, a proto bývá hlavní tah na Chorvatsko před víkend nebo o svátcích často ucpaný. Proto existuje ještě jedna možnost, a to sice cesta přes Slovensko a Maďarsko. Ta se hodí zejména cestovatelům z Moravy, případně těm, kteří se vydávají do střední či jižní Dalmácie a také těm, kteří chtějí ušetřit ještě více. Avšak i v Maďarsku a na Slovensku musíte mít dálniční známky, které jsou zde virtuální a vyjdou vás na podobné peníze jako v Rakousku – asi 10 euro za týdenní, resp. cca 15 euro za měsíční známku. Naopak cesta přes Slovinsko se hodí, pokud jedete na sever Chorvatska.


V samotném Chorvatsku se za dálnice platí mýtné podle ujeté vzdálenosti. Existují dva druhy mýtných bran – v jedněch dostanete kartičku, kterou poté odevzdáte při výjezdu z dálnice a tam i zaplatíte, naopak na kratších úsecích a v mnohých tunelech budete mýtné platit rovnou na začátku. Výraznou časovou a někdy i finanční úsporu můžete získat při platbě kartou či skrze elektronický systém ENC. Nejvyšší povolené rychlosti jsou v Chorvatsku stejné jako u nás – 50 v obci, 90 mimo obec, 130 na dálnici. Vůči alkoholu za volantem nejsou Chorvati tak přísní – můžete ho mít v krvi až půl promile.


Žádný problém byste neměli mít s dostupností benzinových pump. Těch naleznete v celém Chorvatsku dostatek, v současné době se cena benzinu pohybuje na podobné či lehce nižší úrovni než v České republice. Aktuální cenu pohonných hmot, která se napříč Chorvatskem příliš neliší, můžete zjistit jednoduše na webu http://www.hak.hr. Benzinové stanice jsou obvykle otevřeny do 17 hodin, během sezony však mnohdy otevírací dobu prodlužují až do 22. hodiny, na rušných místech, větších městech a v letoviscích se často jedná o non-stop pumpy.


Velký průvodce na cestu do Chorvatska


Ještě více informací k vaší cestě do Chorvatska získáte v elektronické knize, kterou si můžete na této stránce stáhnout a kdykoli v ní listovat, aby vás nic nezaskočilo.

PÅ™ipravili jsme pro vás totiž „ebook“ ve kterém jsme pÅ™ehlednÄ› popsali vÅ¡e co budete potÅ™ebovat na cestu do Chorvatska.

Tuto knížku si možete ihned ZDARMA stáhnout právÄ› zde – KliknÄ›te vlevo dole na „Velký průvodce na cestu do Chorvatska“ a stáhnÄ›te si zdarma ebook neboli elektronickou knížku kde najdete veÅ¡keré informace o cestÄ› do Chorvatska, potÅ™ebných dokladech, cenách mýta a mnoho dalšího!




chorvatsko autem bez cestovky

Ubytování v Chorvatsku bez cestovky






Autem do Chorvatska levně a výhodně + ebook zdarma

sobota 4. června 2016

Istrie známá i neznámá

Chtěli byste vyrazit na nějakou letní dovolenou, avšak nevíte kam? Rádi byste se vykoupali v moři, odpočinuli na krásných plážích, ale také poznávali místní zvyky a kulturu? My pro vás jedno takové místo máme – Istrii. Tomuto chorvatskému poloostrovu se často nedostává takové pozornosti v ČR, jakou by si zasloužil. A to je přeci škoda…


Istrie je poloostrov u jaderského moře ležící na západní straně Chorvatska, z malé části dokonce i za hranicemi v sousedním Slovinsku a co by kamenem dohodil od Terstu ve slunné Itálii. A zejména v chorvatské části nalezneme několik míst, která byste rozhodně neměli minout.


Asi nejznámějším istrijským městem je starobylá Pula. Její historie sahá až do období římských císařů, což městu propůjčuje speciální nádech, v němž se mísí antická kultura v čele se slavným amfiteátrem, v němž se pravidelně konají filmové či hudební festivaly, aby nakonec byla vystřídána velikým přístavem či rezidencí Tita z 20. století. Ještě za druhé světové války spadala Pula pod Itálii, dodnes tak není problém se tu domluvit italsky.
istrie pula


Jen kousek pod Pulou se nachází poloostrov Kamenjak, který je proslulý svou krásnou přírodou a mnoha zátokami. Je tomu již dvacet let, co se Kamenjak stal chráněnou památkou, a proto si tu můžete vychutnat nádhery přírody v celé kráse. Nevedou zde žádné velké silnice, ba naopak – za vjezd s autem musíte dokonce uhradit menší poplatek. I díky tomu se z Kamenjaku stal ráj cyklistů i pěších, kteří si užívají místních vyhlídek a vodních jeskynní. Velikou popularitu si poloostrov získal také u surfařů – díky své poloze a pravidelným větrům se jedná o skvělé místo pro windsurfing.
istrie kamenjak


Oblíbená, avšak zcela odlišná. Tak by se dala charakterizovat Rovinj, turisticky oblíbené letovisko s historickým centrem a křišťálově čistým pobřežím. Na rozdíl od Puly se zde nachází spíše středověké památky, a díky 22 blízkým ostrovům nenazvou Rovinj místní jinak, než „chorvatské Benátky“. V Rovinji naleznete například roztomilý přístav, lesopark Punta Corrente či působivou katedrálu sv. Eufemie, která byla původně zasvěcena svatému Jiří.
istrie rovinj


Ještě o něco více na sever se nachází kdysi římská provincie Poreč. Toto malebné městečko nabízí turistům mnoho kulturního vyžití, ač zde žije jen asi 15 tisíc obyvatel. Místní bazilika sv. Eufrazia, centrum velikého Biskupského komplexu, je zapsána mezi památky UNESCO. Zůstalo zde také mnoho pozůstatků po původních antických stavbách, které byly mnohdy doplněny o stavby renesanční a gotické – ostatně Poreč spadala nezanedbatelnou k Byzantské říši. Hned u Poreči se nachází také ostrov Svatého Mikuláše, který žije svým vlastním životem, a na nějž vedou pravidelné lodní spoje.
istrie poreč

Významnou součástí istrijské historie jsou také tradiční festivaly, zejména pak festivaly jídla. Na nich můžete ochutnat mnohé místní speciality, které se ve velkém točí okolo mořských plodů a ryb. Ty si můžete dát hned v několika úpravách, přičemž každá propůjčuje masu specifický nádech a vzhled. Populární istrijskou pochutinou jsou také všemožná jídla s jehněčím. Běžně se na ulicích setkáte s nádobami v popelu, v nichž se tu jehněčí či hovězí připravuje již po staletí. Že je maso v Istrii oblíbené, dokazují také mnohé úpravy vepřového masa, na své si – ačkoliv méně – přijdou i milovníci masa drůbežího.


Není divu, že je Istrie považována za chloubu Jadranu. Mísí se zde rozličné kultury, od starobylé antiky až po moderní zástavbu, avšak místo si přesto zachovává určitou jednotu, svůj půvab. Bohužel však mnoho lidí nevidí pod Istrií nic jiného, než moře a kamení. To je rozhodně škoda, neboť Istrie rozhodně má co nabídnout. A pokud snad stále nevěříte, zkuste zavítat do Istrie naživo.




apartmány Istrie

Levné apartmány na Istrii






Istrie známá i neznámá