čtvrtek 19. května 2016

Chuť a vůně Dalmácie

Ne nadarmo patří středomořská kuchyně k nejoblíbenějším kuchyním světa. Pokrmy se kterými se setkáte v Chorvatské Dalmácii, vám v paměti utkví navěky.


Řadíte-li se k fanouškům jadranských chutí, návštěva Dalmácie pro vás bude dozajista nezapomenutelným gurmánským zážitkem. Tento chorvatský region se totiž pyšní řadou chutných tradičních regionálních jídel. Mezi ty nejznámější patří třeba


Dalmatinski soparnik, což je taková chorvatská variace na italskou pizzu.

soparnik

soparnik



Dále gregada, velmi chutná polévka z mořského ďasa
gregada

gregada



nebo dagnje na buzaru což jsou čerstvé slávky na bílém víně, s olivovým olejem, česnekem a drobky chleba.
dagnje

dagnje



Pravá dalmácká kuchyně saozřejmě nešetří čerstvými bylinkami, kterých roste všude plno. Typická je zejména levandule, rozmarýn, šalvěj či oregáno.

Jelikož Dalmácie se nachází na jadranském pobřeží, není zde nikdy nouze o čerstvé ryby. Ty seženete téměř v každém městečku na rybím trhu, v chorvatštině zvaném peškarija. Při jeho návštěvě se rozhodně vyplatí si ráno přivstat, neboť rybáři loví zpravidla v noci a ráno na vás čeká nejlepší výběr čerstvých ryb.

peškarija

peškarija



Jako dezert po výborném jídle nezapomeňte ochutnat třeba hrapačušu, lahodný koláč s medem a vlašskými ořechy.
hrapačuša

hrapačuša




apartmány Omiš

Levné apartmány v Omiši






Chuť a vůně Dalmácie