pondělí 30. května 2016

Chorvatské ostrovy

Není se čemu divit, že jsou právě chorvatské ostrovy tak oblíbené. Důvodů je mnoho, jedním z nich je i ten, že je z čeho vybírat a neustále co objevovat. K Chorvatsku totiž patří více než tisíc ostrovů. Jsou vyhledávanou destinací pro mnoho lidí z celé Evropy. I u nás patří k jedněm z nenavštěvovaných. Můžete si na nich užít skvělou dovolenou od pěší turistiky, až po klidný odpočinek na pláži. Máme to k nim docela blízko a nabízí vše, co máme rádi na dovolené v Chorvatsku. Od krásného průzračného moře, skvělé kuchyně, pláží až po hory, kterými jsou pobřeží často lemována. Na některé ostrovy se dostanete přímo z pevniny po vybudovaných mostech, na ostatní se podíváte díky pravidelným linkám místních trajektů. Protože je ostrovů tolik, najdete mezi nimi ty, které jsou menší a neobydlené, zrovna tak ale třeba také jejich pravý opak. Tyto chorvatské ostrovy se pyšní svou velikostí a patří mezi často navštěvované. Představme si trochu blíže právě tyto.


ostrov Hvar


Navštivte ho, pokud hledáte místo zalité sluncem. Hvaru padne toto rčení jako ulité. Slunce na ostrově Hvar svítí bezmála tři tisíce hodin ročně a je to nejslunečnější místo Chorvatska. Milovníci nádherných pláží a zátok zde najdou své útočiště, zároveň je ostrov plný nádherné zeleně. Ne nadarmo je přezdíván také jako levandulový ostrov. Obdivovat zde také lze mnoho historických staveb, včetně pevnosti Španjol, která je již ze třináctého století.
ostrov hvar


ostrov Cres


Je druhým největším chorvatským ostrovem. Ostrov Cres není úplně hustě obydlen. Jeho větší města jsou však velmi vyhledávanými letovisky. Pokud si potřebujete odpočinou od ruchu velkoměsta, najdete zde doslova oázu klidu a pohody. Samozřejmě si zde užijete pěkných pláží, starých staveb z benátského období i ovečky, které se poklidně pasou v panenské přírodě. Pitnou vodou ho zásobuje sladkovodní Vranské jezero. To je napájeno podzemními vodami a jeho hladina je 13 metrů nad úrovní okolního moře.


ostrov Korčula


Pokud chcete Vaši návštěvu Chorvatska strávit na ostrově a zároveň si užít požitku v lázních, nesmíte minout právě Korčulu. Zde si dáte do pořádku své pohybové ústrojí a možná poté budete moci vyrazit na procházku do hor. Ty jsou tu doslova všude kolem, tento ostrov je totiž jedním z nejhornatějších. Vidět zde můžete také rodný dům slavného objevitele a mořeplavce Marca Pola.


ostrov Brač


Pokud navštěvujete Chorvatsko, určitě jej znáte. Brač je největším ostrovem střední Dalmácie. Z tohoto ostrova můžete velmi pohodlně pořádat výlety a poznat také Makarskou riviéru. Pyšní se krásnými plážemi, windsurfing je zde na denním pořádku. Brač je také velmi známý svým mramorem. Ten se zde využíval již od dob antiky. Nejznámější budovou na kterou byl použit je bezesporu Bílý dům ve Washingtonu.


ostrov Krk


Je největším jadranským ostrovem. Na ostrově Krku určitě narazíte na více Čechů. Patří totiž mezi velmi oblíbená místa k trávení dovolené. Navíc se na ostrov Krk dostanete pohodlnou cestou, z pevniny na něj vede most. Na jeho západní části je většina jeho prázdninových letovisek. Výborně se hodí k turistice, pokud si jí chcete užít ničím nerušeni, je dobré vydat se do jeho severovýchodní části. Ta je totiž méně obydlená. Pokochat se přitom můžete jeho rozmanitou flórou, svůj domov zde také našel vzácný sup bělohlavý.
ostrov krk


ostrov Pag


Zde se příliš nepokocháte pokud byste hledali oázu zeleně. Obdivovat zde ale můžete i stoleté olivovníky nebo nejrušnější pláž Zrće u městečka Novalja. Ostrov Pag je spíše kamenitého rázu. Jeho pláže Vás rozhodně ale nezklamou. Většina jich je písečných, což ocení především rodiny s dětmi. Velmi oblíbené je zde také ubytování v kempech. V posledních letech se zde turistický ruch velmi rozmohl. Na Pag vede z pevniny most, nemusíte tak cestovat trajektem. Ostrov Pag je mimochodem pátým největším ostrovem na Jadranu. A co se týká gastronomie, je vyhlášeným výrobou pažského sýru.


Pokud tedy hledáte krásy přírody, čerstvou středomořskou kuchyni, historické památky ve spojení s pohodovou prázdninovou atmosférou, chorvatské ostrovy Vás nezklamou. Jsou tak blízko a přitom velmi rozmanité. Nechte se zlákat a navštivte některý z nich třeba hned při Vaší příští dovolené.




apartmány Krk

Levné apartmány na ostrově Krk






Chorvatské ostrovy

sobota 21. května 2016

Jaro a léto v Chorvatsku a levně

Končí nám už pomalu kvÄ›ten, v Chorvatsku nám to pÄ›knÄ› už žhaví a může se již i koupat. Posledních pár týdnů teploty nepadají pod 20°C ve stínu a na sluníčku opravdu stačí hodinka už k pÄ›knému opálení (z vlastní zkuÅ¡enosti a bez krému…trochu červený rak) 🙂


Mrkněte na několik nejzajímavějších článků od nás, přečtěte si jaké jsou ceny v Chorvatsku, kolik stojí dálniční známky nebo zda cestovat do Chorvatska s dětmi. Samozřejmě máme pro vás pár akčních nabídek levnějšího ubytování níže nebo pak přímo na našem webu UBYTOVANIvCHORVATSKU.cz kde najdete tisíce dalších apartmánů s kontakty přímo na majitele a bez provize cestovkám.









Ceny v Chorvatsku 2016


Ceny v Chorvatsku


Nevíte jestli v Chorvatsku nÄ›jak zdražilo nebo za kolik si koupíte zmrzku či chleba ? PÅ™inášíme ceny dálničních známek po cestÄ›, možné trasy autem do Chorvatska, ceny potravin a také aktuální letáky z Chorvatských obchodních Å™etÄ›zců… Zobrazit celý článek >>




Cesta do Chorvatska a s dětmi


S dětmi do Chorvatska


Jaké jsou výhody a nevýhody cestování autem či s dÄ›tmi do Chorvatska? Možných cest je nÄ›kolik, vyhnout se dálnicím ve Slovinsku také lze a s dÄ›tmi je to… Zobrazit celý článek >>



Slevy ubytování v Chorvatsku





Apartmány Dunja - Malinska Apartmány Lucija - RogoznicaVila Madona - Novi Vinodolski

pokud se vám nějaká nabídka líbí, klikněte na ní a poté vyplňtě kontaktní formulář a do textu dotazu napište FIRST MINUTE






Dalmatinska Vila - Podaca Apartmány Mendula - BarbarigaApartmány Sevid - Marina

pokud se vám nějaká nabídka líbí, klikněte na ní a poté vyplňtě kontaktní formulář a do textu dotazu napište FIRST MINUTE






Apartmány Lucia - Novi VinodolskiApartmány Jure a Marko - GradacApartmány Kastelan - Korčula

Další nabídky výhodného ubytování v Chorvatsku na webu: Zobrazit další FIRST MINUTE


Připojte se k milovníkům Chorvatska na Facebooku:Máme rádi Chorvatsko na Facebooku





Jaro a léto v Chorvatsku a levně

čtvrtek 19. května 2016

Chuť a vůně Dalmácie

Ne nadarmo patří středomořská kuchyně k nejoblíbenějším kuchyním světa. Pokrmy se kterými se setkáte v Chorvatské Dalmácii, vám v paměti utkví navěky.


Řadíte-li se k fanouškům jadranských chutí, návštěva Dalmácie pro vás bude dozajista nezapomenutelným gurmánským zážitkem. Tento chorvatský region se totiž pyšní řadou chutných tradičních regionálních jídel. Mezi ty nejznámější patří třeba


Dalmatinski soparnik, což je taková chorvatská variace na italskou pizzu.

soparnik

soparnik



Dále gregada, velmi chutná polévka z mořského ďasa
gregada

gregada



nebo dagnje na buzaru což jsou čerstvé slávky na bílém víně, s olivovým olejem, česnekem a drobky chleba.
dagnje

dagnje



Pravá dalmácká kuchyně saozřejmě nešetří čerstvými bylinkami, kterých roste všude plno. Typická je zejména levandule, rozmarýn, šalvěj či oregáno.

Jelikož Dalmácie se nachází na jadranském pobřeží, není zde nikdy nouze o čerstvé ryby. Ty seženete téměř v každém městečku na rybím trhu, v chorvatštině zvaném peškarija. Při jeho návštěvě se rozhodně vyplatí si ráno přivstat, neboť rybáři loví zpravidla v noci a ráno na vás čeká nejlepší výběr čerstvých ryb.

peškarija

peškarija



Jako dezert po výborném jídle nezapomeňte ochutnat třeba hrapačušu, lahodný koláč s medem a vlašskými ořechy.
hrapačuša

hrapačuša




apartmány Omiš

Levné apartmány v Omiši






Chuť a vůně Dalmácie

pondělí 16. května 2016

Počasí v Chorvatsku - Na jaře si jej zamilujete! 

Chorvatsko patří mezi nejprofláknutější letní destinace vůbec. Není vůbec k podivu, že tato balkánská země oplývající krásnou a úchvatnou přírodou, azurovým mořem s nádhernými plážemi, ochotnými lidmi a skvělou středomořskou kuchyní učarovala takovému množství lidí.

Největší nápor turistů Chorvatsko klasicky zažívá v letních měsících, což ale neznamená, že po zbytek roku Chorvatsko nemá co nabídnout. Právě naopak! Chorvatsko na jaře je zelené, čisté, levné a bez davů!
jaro-chorvatsko

Chystáte-li se na dovolenou trochu dřív než obvykle, buďte si jistí, že jaro v Chorvatsku si prostě zamilujete! Patří totiž k nejkrásnějším obdobím vůbec a svojí jedinečnou romantickou atmosférou uchvátí každého. Vydáte-li se do Chorvatska v tomto období, v paměti vám do konce života utkví opojné vůně, kterými jaro v této středomořské zemi rozhodně nešetří. Můžete se těšit na barevnou přehlídku kvetoucích exotických rostlin, které vás svou pronikavou vůní prostě omámí. Světle žluté myrthy, keříčky pronikavě vonící modrofialové šalvěje či úchvatné janovce vám doslova vezmou dech. V kombinaci se všudypřítomnou vůni borovic můžete lehce podlehnout iluzi, že jste se právě ocitli v ráji.


Chystáte-li se navštívit památky, kterých mimochodem v chorvatských městech najdete nespočet, můžete si gratulovat. Na rozdíl od letních měsíců se vyhnete jak vedru, tak davům turistů. Na jaře zde totiž, na rozdíl od hlavní turistické sezóny, jiný jazyk než Chorvatštinu uslyšíte jen opravdu ojediněle. To samo o sobě otvírá jedinečnou možnost zažít mnohem blíže místní zvyklosti, kulturu a život místních lidí.
jaro v chorvatsku

Na své si v neposlední řadě přijdou také sportovci a aktivně ladění lidé. Jarní počasí v Chorvatsku je totiž jako stvořené pro zdravotní procházky po pobřeží, horské túry či cyklistické výlety místní idylickou přírodou. V jarním Chorvatsku si prostě každý najde to své.


Zatímco v létě se vedra můžou stát únavnými až úmornými, jarní teploty jsou mnohem příjemnější. Průměrné teploty v měsíci květnu se v Chorvatsku pohybují mezi 17 a 19 stupni. To v praxi znamená o dva až tři stupně víc než v Čechách. Ač se počasí může mírně lišit v severní a jižní části pobřeží, rozdíl obecně není tak velký, jak by se mohlo zdát. Průměrná květnová teplota na severu v Rijece je 17,6 stupně, zatímco na jihu v Dubrovníku 18,2. S mírným rozdílem můžete počítat spíše v případě ostrovů, kde teplotu může nepatrně snižovat okolní moře, které na jaře ještě není tolik prohřáté. Jeho teplota bývá od 14 do 20 stupňů, koncem května často i vyšší.


Jarní měsíce patří ke srážkově průměrným, a ač je pravděpodobnost, že vás v době pobytu svlaží jarní deštíček větší, než v létě, většinou se jedná spíše o přeháňky. Navíc o májových přeháňkách se traduje, že jsou dobré pro zdraví. Každopádně, jarní dny jsou v Chorvatsku většinou zalité sluncem, které po zimě nabývá pomalu na síle. Pobřeží je navíc chráněno pásem hor Dinárského krasu, které jej spolehlivě chrání před nepříznivými vlivy z vnitrozemí.




apartmány Omiš

Levné apartmány v Omiši






Počasí v Chorvatsku - Na jaře si jej zamilujete! 

čtvrtek 12. května 2016

Dovolená s dětmi v Chorvatsku

Hledáte vhodné místo pro vaši letní dovolenou, avšak nechcete utrácet balík? Přesto však toužíte poznatcizí kraje, odpočinout si u moře i věnovat se turistice? A hlavně – chcete, aby si společnou dovolenou užily i vaše děti? V tom případě nehledejte dál – zavítejte do Chorvatska.


Chorvatsko je mezi Čechy pravidelně jednou z nejnavštěvovanějších destinací, a to má mnoho logických důvodů. Ohromnou výhodou je blízkost Chorvatska a jeho dopravní dostupnost. Autem trvá cesta sotva devět hodin, díky čemuž není problém se do vaší cílové destinace dostat za jednu kratší noc, díky čemuž nebude cesta nepříjemná ani vašim ratolestem.

Celou trasu navíc můžete projet pohodlně s pomocí dálnic, které vedou přes Rakousko, Slovinsko i samotné Chorvatsko. Pokud se vám však nechce platit dálniční poplatky, můžete využít řady menších silnic, které jsou ve velice dobrém stavu, a na místo určení vás taktéž dostanou. V Chorvatsku se poplatky platí formou mýtného na mýtných branách tj. podle toho kolik po dálnici najedete kilometrů. Naopak Slovinsko využívá dálničních známek, proto nemá příliš velký smysl se dálnicím vyhýbat (pokud nejedete jen pár kilometrů po dálnici), navíc v porovnání s Chorvatskem vás známka vyjde podstatně levněji než místní mýtné.
dovolená děti Chorvatsko

Hlavním tahákem Chorvatska je nepochybně moře. Jaderské moře omílá celý západní břeh Chorvatska, a to včetně všech oblíbených ostrovů. Jadran patří k teplejším mořím, v sezoně se zde teplota vody může vyšplhat až na 25-27 stupňů Celsia, podobné průměrné teploty pak můžete očekávat i u teploty vzduchu. Ty se pohybují od 24 až do 30 stupňů, přičemž s sebou obvykle nesou jen minimum srážek – deště se bát nemusíte.


Jadran je velice přívětivý i pro rodiny s dětmi. Kromě vyššíteploty vody je obrovskou výhodou, že většina z pláží nabízí velice mělké vstupy do moře, díky čemuž se nemusíte o své dítka strachovat, ovšem stále si můžete příjemně zaplavat o kousek dál. Tyto pozvolné vstupy skvěle vyniknou zejména na oblázkových a kamenitých plážích – díky průzračně čisté vodě si může celá rodina užít potápění, nebo si pouze vychutnávat pohled průzračnou vodou až na samotné dno, který je k nezaplacení. Avšak v Chorvatsku nechybí ani obsáhlé množství písečných pláží. Ač zde na dno díky pískovým částicím nedohlédnete, i tyto pláže se mohou pochlubit čistou vodou, která je naprosto nezávadná. Jmenujme například písečnou pláž v Medulinu na Istrii, Rajskou pláž v Loparu na ostrově Rab, Sabunike či Zaton u Zadaru nebo písečnou pláž v Ninu.


dětmi do chorvatska

Chorvatsko si už za dobu svého existence na české turisty zvyklo, a není se čemu divit. Po celé zemi naleznete nepřeberné množství apartmánů, za jejichž pronájem navíc nezaplatíte mnoho. Na své si přijde každý – apartmán si můžete pronajmout takřka jakýkoliv. Velký, malý, s terasou, s výhledem na moře… Rozhodně se nemusíte obávat, že by si na vás místní museli zvykat či že by jim snad vadila vaše ratolest, byť sebehlasitější. Naopak vám ubytování v apartmánu umožní lépe poznat místní kulturu, která na vás doslova dýchá na každém rohu. Chorvatsko se totiž může pochlubit řadou historických památek, ať už jde o kostely a kláštery, hrady a opevnění nebo rovnou celá středověká města. A strádat nebudou ani milovníci přírodních úkazů – za vše stačí jmenovat proslulá Plitvická jezera. Díky ubytování v apartmánu navíc budete páni svého času, což vám umožní skloubit dohromady všechny aktivity i věnovat pozornost vašim dětem.


Kolem a kolem, Chorvatsko nabízí bezpočet možností zábavy pro všechny, což z něj v kombinaci s dopravní dostupností a velice nízkými cenami za služby dělá tím ideálním místem pro rodinné dovolené. Teď už jenom najít vhodný termín a těšit se na tu skvělou zmrzku a moře…




apartmány Medulin

Levné apartmány v Medulinu






Dovolená s dětmi v Chorvatsku