pondělí 29. února 2016

Odvezte si z Chorvatska zážitky a novou energii, víme, jak na to

Dovolenou v Chorvatsku má většina z nás spojenou s lenošením na plážích, koupáním se v moři, užíváním si pohody, klidu, skvělé kultury a nádherné přírody. Napadlo vás však někdy, že byste si mohli z vaší letní dovolené v Chorvatsku odvézt mnohem více, než zážitky a spoustu nové energie? Pokud ne, tak určitě čtěte dál.



Mnoho lidí vnímá dovolenou jako příležitost si odpočinout, což také většinou dělají lenošením, popřípadě výlety a zážitky. Odpočívat se však dá v i v momentě, kdy se něco nového učíte a nejlépe se učíte novým věcem tak, kde na vás dýchne nová vlna inspirace, na místech, která nemáte prozkoumaná a která na vás působí zcela novým dojmem. Tak proč si nezkusit nějaký ten workshop přímo na pláži, nebo pod voňavými borovicemi? Proč si nevyzkoušet nějaký ten kurz, který vás naučí něco zcela nového, co si sebou z Chorvatska dovezete? Nestyďte se, a směle se do toho pusťte.


Jazyky


V Chorvatsku se každým rokem pořádá obrovské množství nejrůznějších workshopů a kurzů. Mezi ně samozřejmě patří ty jazykové. Některé z vás by mohlo napadnout, že učení je otrava. Ale jen si to představte, jste v úplně cizí zemi, potkáváte zde naprosto cizí lidi a neumíte s nimi nikterak domluvit. Díky tomu jsou jazykové kurzy tak populární, protože vás skutečně naučí. Stačí jedna hodina denně, kdy budete mluvit s lidmi, kteří mluví jen tím jazykem, který se učíte. Tento způsob učení je opravdu velice rychlý, protože výuka často probíhá přímo na ulicích, nebo v přírodě, takže vjemy z nového jazyka si okamžitě můžete propojit s realitou. A právě tato empirická zkušenost popohání vaše znalosti kupředu.


Focení


dovolená ChorvatskoKde jinde se naučit fotit nádhernou přírodu a krajinu, když ne uprostřed nádherné přírody a obklopeni nádhernou krajinou, kterou Chorvatsko zcela jistě je. Na každé své letní dovolené máte foťák. Tak proč se nenaučit používat jej o něco lépe a pořizovat tak mnohem hezčí fotografie z letní dovolené? Ve všech střediscích určitě najdete některých z těchto kurzů a nutno podotknout, že nejsou vůbec drahé. Výuka taktéž probíhá většinou formou učení na zkušenosti. Chodíte tedy se skupinou dalších učňů po přírodě a fotíte, co vás jen napadá. Fotografie pak konzultujete a vylepšujete pod dohledem zkušeného profesionála.


Vaření


Milujete gastroturistiku? A napadlo vás někdy, že ty úžasné recepty které ochutnáváte, si můžete také vařit u sebe doma své rodině a přátelům? Stačí pouze během své letní dovolené navštívit některý z kurzů vaření, které se povětšinou orientují především na domácí kuchyni. Z dovolené si tak odvezete nové kulinářské zážitky, skvělé recepty a i nové techniky vaření, které vám byli až doposud zapovězeny. Tyto kurzy velmi často navíc pořádají místní kuchařky přímo u sebe doma, takže poznáte i kus pravé Chorvatské kultury přímo naživo. Naučíte se připravovat jídla z těch nejčerstvějších a hlavně nových surovin, budete poznávat vhodnost kombinací pokrmů a vín a proniknete do umění používání toho správného koření, které roste v Chorvatsku.


Potápění


Chorvatsko je skvěléKdyž už jste u moÅ™e, tak proč se také nenaučit potápÄ›t. Bazény tuzemských potápěčských center jsou sice zajímavé, ale rozhodnÄ› se nevyrovnají rozmanitosti opravdové moÅ™ského dna. Kurzy vás navíc vezmou i na ta nejzajímavÄ›jší místa, kde budete moci obdivovat pestrý podmoÅ™ský život a také nÄ›které doklady historie Chorvatska. Podíváte se na staré vraky letadel i lodí a proniknete do tajů pohybu v modrém království.


Podobných kurzů s workshopů je samozřejmě celá řada a záleží jen na vás, čemu budete dávat přednost. Chcete se naučit malovat? Žádná problém! Máte chuť skočit si padákem a proletět se po Chorvatském nebi? Maličkost! Možnosti je prostě milion. Tak využijte své volné chvilky a získejte zkušenosti a schopnosti navíc.




levné chorvatsko

LevnÄ› do Chorvatska bez cestovky






Odvezte si z Chorvatska zážitky a novou energii, víme, jak na to

středa 24. února 2016

Chorvatsko autem

Chorvatsko je pro velké množství našich krajanů jasnou cílovou destinací. Někteří volí dopravu autobusem, někteří dobrodruzi dokonce vlakem, ale valná většina se spoléhá na cestování automobilem. Kombinace Chorvatska a automobilu jde dohromady, i když v sobě skrývá některá nebezpečenství.



Před odjezdem


Pokud se rozhodnete cestovat do Chorvatska autem, je nutné ještě před odjezdem udělat několik základních kroků. Tím prvním je především zvážit technický stav vozidla a to, zdali cestu zvládne. Nikdo totiž nechce řešit na rozpáleném odstavném pruhu dálnice technické potíže. Důležité je také naplánovat si cestu a vybrat si dostatečné množství odpočinkových míst, kde se můžete prospat, najíst se, popřípadě si jen odpočinout od samotného řízení. Pokud s vámi jede více řidičů, určitě se nebojte využít i jejich řidičského umu. Automobil byste měli mít dostatečně vybavený pitnou vodou, zde je velmi vhodný chladící box, a také dostatečnou zásobou jídla na cestu.


Samotná cesta


chorvatsko autemSamotná cesta z Čech do Chorvatska není nikterak dlouhá a pokud si jí správně naplánujete, uteče vám jako voda. Krom zásadních věcí je potřeba myslet i na detaily. Zavazadla tedy balte tak, aby to nejnutnější, co budete potřebovat i během cesty bylo snadno dostupné. S velkou pravděpodobností povezete také malé děti, takže je potřeba vymyslet i program pro ně. Pohádky na tabletech a počítačích je jeden z způsobů, ovšem nezklamou ani staré dobré hry jako je slovní fotbal, počítání automobilů určité barvy, či SPZ, nebo zpívání písničce. Hudbu byste také neměli podceňovat a zvolit můžete i audioknihy či příběhy, do kterých když se zaposloucháte, čas vám najednou bude ubíhat několikanásobně rychleji.


Během cesty je vždy dobré odpočívat. Velké množství lidí profrčí celou zemi na jeden zátah svojí známou trasou, a přitom minou velké množství zajímavých míst. Vaše dovolená nezačíná až na místě pobytu, ale již při odjezdu. Nebojte se tak již během cesty navštěvovat zajímavá místa, pronajímat si hotýlky a penziony, kde byste přespali a zkoumat všechno zajímavé.


Ubytování


Díky automobilu máte tu výhodu, že jste mobilní a můžete si vybírat. Jet do Chorvatska na blind není žádnou výjimkou, a automobil vám umožní hledat to nejlepší, co vám vyhovuje nejvíce, ať už se jedná o destinaci, tak i o samotné ubytování. Volného místa však v hlavní sezóně není mnoho a může se vám stát že půlku dne strávíte chozením ve vedru a hledáním což není moc ideální a obzvlášť s dětmi. Doporučujeme tedy si předem najít soukromé ubytovaní v Chorvatsku, které vás mnohdy vyjde levněji než chatka v Česku (počítejte cca 400 Kč na osobu a noc).


Výlety


autem do chorvatskoVelkým trendem poslední doby je půjčit si skútr, a cestovat na něm do blízkého okolí. Ovšem ruku na srdce, početná rodiny to na skútrů přeci jen nezvládne a půjčení automobilu není nejlevnější záležitostí. Proto je vlastní osobní automobil přímo na místě velkou výhodou, která vám umožní hledat ty nejkrásnější opuštěné pláže, cestovat do blízkých i vzdálených měst a objevovat jejich krásy. Do automobilu navíc naložíte vše potřebné, co budete například na pláži potřebovat. Ploutve, šnorchly, jídlo, deky, čtení, slunečníky, pití, nafukovací hračky a další zábava, to vše se vám v poklidu vejde do kufru, a vy se s tí vším nebudete muset tahat až stovky metrů k nejbližší pláži.


V nouzi poznáš přítele


Automobil je však i skvělým pomocníkem v případě, pokud se dovolená nevydaří podle představ. Zranění, onemocnění a další případy, které si vyžádají ošetření mohou být právě díky automobilu velice rychle vyřešeny. Automobil se však hodí i v případě, kdy musíte z jakéhokoliv důvodu svou letní dovolenou ukončit dříve, než jste měli v plánu. To samé však platí i v opačném případě, kdy se rozhodnete svou dovolenou prodloužit.


Nevýhody


Nevýhod není příliš, a vždy se jedná o opravdu extrémní případy. Mezi ně samozřejmě patří nehoda, která se vám může během cestování stát, popřípadě i krádež automobilu, ke kterých však dochází jen zřídka kdy a především ve větších městech. Při používání automobilu musíte myslet také na palivo a proto je dobré myslet na kdo se vyplatí tankovat, a kde ne. Doporučujeme natankovat před opuštěním České republiky a pak až v Chorvatsku. Vesměs však výhody nad nevýhodami daleko převažují a cestování automobilem je tak velmi rozumnou volbou.


levné chorvatsko

LevnÄ› do Chorvatska bez cestovky






Chorvatsko autem

pondělí 22. února 2016

Chorvatsko - země pro gurmány, sportovce a cestovatele

Chorvatsko je každoročně cílovou destinací několika desítek tisíc českých turistů, kteří si sem jedou především odpočinout a vychutnávat si krásu zdejší přírody. Mnoho lidí svou dovolenou zde pojímá pouze jako místo, kde může lenošit, ležet na pláži, slunit se a občas se vykoupat v moři.



Chorvatsko však nabízí mnohem víc než to. Skvělé jídlo, lahodná vína, nádherné cyklistické trasy, úžasné historické památky a dokonalé přírodní scenérie, to všechno na vás v Chorvatsku čeká. Byla by škoda toto všechno nezažít.


Úžasné jídlo


shrimp-400572_960_720Ať už si to chceme přiznat či nikoliv, Češi jsou národem šetřílků, jejichž běžnou součástí krom opalovacího krému a ploutví, jsou také tašky plné jídla nakoupené doma. Ovšem dovolená by měla být především o poznávání místní kultury, ke které nezbytně patří také kuchyně. Jeden večer si zajít do místní taverny na místní specialitu nestačí. Je zapotřebí ochutnat co možná nejvíce jídel a třeba se i inspirovat pro svou vlastní kuchyni.


I v Chorvatsku můžete prožívat skvělé kulinářské zážitky. Stačí jen vědět, na jakých místech hledat. Pokud si chcete dovolenou řádně užít, můžete rovnou navštívit ty nejlepší restaurace, které v Chorvatsku jsou. Restaurace, které opravdu stojí za to navštívit, se vyznačují tím, že mají vždy čerstvé suroviny, jejich kuchaři jsou kreativní a snaží se zachovávat typické Chorvatské chutě. Mezi top pět nejlepších patří bezesporu Gils v Dubrovníku, Le mandrač v Opati, Valsabbion v Pule, Monte v Rovinji a jako poslední Takenoko v Záhřebu.


Lahodná vína


Ačkoliv se to nemusí zdát, Chorvaté si potrpí na skvělá vína a jsou také jejich zdatnými producenty. Víno k moři teplu, a mořské kuchyni neodmyslitelně patří a proto byste se mu neměli vyhýbat ani vy. Po celém Chorvatsku je roztroušeno hned několik oblastí s naprosto výborným vínem. Za zmínku zde stojí především ostrov Pelješac a jeho světoznámé víno Dingač, které patří mezi deset nejlepších odrůdových vín na světě. Toto víno je vyráběno ze zdejší odrůdy plavac mali, která je takovým malým unikátem.

Kromě Pelješacu se za vínem vyplatí jet také do Dalmácie. Zde stojí za zmínku vesnice Mimice a Pisak, které patří také k světově známým producentům. Co se ostrovů týče, tak na své si přijdete na Hvaru a to v oblastech Stareho Gradu a Jelsy. Zde si vychutnáte především bílá vína z odrůd bogdanica, cetinka a mekuja. Za návštěvu však stojí také Korčula či Lastovo.


Nádherná příroda a úžasné památky


Banje_beach,_Dubrovnik,_CroatiaPokud vás příliš neláká nekonečné povalovaní na pláži, určitě můžete po Chorvatsku i výletovat. Na každém kroku vás překvapí naprosto úžasná příroda a přírodní scenérie, a to ať už jste na ostrovech, ve vnitrozemí, či na pobřeží. Za návštěvu určitě stojí Plitvická jezera, ostrov Hvar, poloostrov Pelješac či úžasné zátoka s městem Dubrovnik.

V samotném Dubrovniku budete moci obdivovat krásné historické centrum s mohutnými hradbami a úchvatnými paláci. Samozřejmostí by měla být i návštěva světoznámého Diokleciánova paláce ve Splitu a historického městečka Trogiru z 13. století. Pokud jste alespoň trochu duchovně založeni, určitě vás osloví i nádherná Eufrazirova bazilika v Poreči, která byla vybudována již v 6. století.


Na kole


No, a pokud nejste příznivcem šlapání pěšky, můžete podniknout výlety na kole. Chorvatsko je pro cykloturistiku zemí zaslíbenou a Chorvaté to moc dobře vědí. Proto zde najdeme velké množství skvělých cyklotras, které vám provedou nádhernou přírodou. Je třeba však počítat s velkým množstvím kopců a celkem bezohlednými řidiči.

Za zmínku určitě stojí oblast Istrie, kde si milovníci kol opravdu přijdou na své. Celkově se dá říci, že především ostrovy jsou skvělou volbou a to díky minimálnímu provozu. Hvar, Krk, Korčula, Brač, to všechno jsou destinace, jejichž výběrem vůbec nic nepokazíte.



Chorvatsko - země pro gurmány, sportovce a cestovatele

úterý 16. února 2016

Mobilhome Chorvatsko versus apartmán?

Mobilhome patří mezi nové možnosti komfortního bydlení po celý rok. Proti klasickému domu či vilce má výhody a samozřejmě nevýhody. Největšími výhodami jsou nízká pořizovací cena, jednoduchost s přípravou, a to využívají podnikatelé i v Chorvatsku. Mobilhome proto najdeme na mnoha místech a můžeme se také přesvědčit, že jde v případě těch novějších i o vkusné stavby, které neruší ráz krajiny a nabízejí tak pěkné bydlení. Většinou jsou umístěny v příjemném prostředí se stromy, které vrhají stín, ale kde je možnost děti pusti ven bez strachu, že je přejede někde automobil.



Mobilní domky mohou mít i dobré vybavení, zejména elektrickou přípojkou, většinou jsou také klimatizované, jsou zde podle počtu plánovaných osob ložnice, denní místnost s kuchyňským koutem a s patřičným vybavením. Bývá zde i myčka na nádobí, rychlovarná konvice, mikrovlnná trouba apod. V domku je televize a samozřejmě sociální zařízení. Obvykle také mobilní domky mají zastřešenou terasu se zahradním nábytkem, a proto s pěkným posezením. Je si ale potřeba předem zjisti vybavení, protože zařízené se může různit, někdy například si je nutno dovézt ložní prádlo, jindy je již ve výbavě domku. Nedostatkem bývají stísněnější prostory, které ale vyrovná prostor mimo domek.


mobilehome chorvatskoMobilhomy jsou předem určeny pro určitý počet osob, od dvou do šesti míst. Případný větší počet je opak pro zmenšené prostory na závadu kvality pobytu, je pak lepší si objednat dva nebo více mobilhomů.


Apartmány jsou zařízené byty, kde člověk může prožít dovolenou v podmínkách, které se blíží jeho normálnímu bydlení, někdy je mohou ale i převyšovat. Hlavním rozdílem apartmánu proti mobilhome je jeho velikost, tedy větší rozměry jednotlivých místností a mnoha případech i pohodlí apartmánu. Dalším rozdílem je, že apartmány jsou někdy sdruženy v tzv. apartmánový dům.


Výhodou dovolené v apartmánech u moře v Chorvatsku je to, že jsou většinou blíž k moři než mobilhomy, které zkrátka doplatily na to, že bližší a lepší místa byla již obsazena. Neplatí to ale stoprocentně. Některé apartmány jsou v soukromých domcích, kde vedle bydlí i domácí rodina, dochází zde ke sblížení a někdy i k dlouholetému přátelství. Mnozí návštěvníci do Chorvatska tak po léta jezdí na jednu stálou lokalitu. A právě kontakt s majiteli a případná přání či požadavky mohou zvyšovat úroveň ubytování neustále.


U apartmánů platí obdobné pravidlo, že bychom si měli vybírat podle skutečného stavu ubytovávaných osob, ale na druhé straně zde najdeme apartmány až pro osm osob.


cavtat-696643_960_720Ceny u apartmánů i mobilhome Chorvatsko jsou ve velkém rozpÄ›tí, od laciných po drahé, ale vÅ¡eobecnÄ› jde říct, že mobilehome vychází trochu dráž. PÅ™eci jen se zde projeví náročnost stavby, vÄ›tší prostory a trochu lepší podmínky. PrůmÄ›rná cena v mobilhomu vychází na osobu a noc od 300 do 1.000 Kč a v apartmánech od 250 do 800 Kč s tím, že se započítávají různé druhy stravování – bez stravy, snídanÄ› či polopenze. Oba druhy, jak mobilhomy, tak i apartmány, ale dávají možnost se stravovat soukromÄ›, tedy vaÅ™it si v kuchyni, případnÄ› v kuchyňském koutu.


Výběr apartmánů i mobilhomů na pobřeží Chorvatsku je velmi bohatý a rozmanitý. Najdeme zde například místa plná společenského i sportovního života, na druhé straně polohy vhodné doslova pro Robinsony. V posledních letech narůstá také počet generačních dovolených, kdy sem jezdí babičky a dědečkové s vnoučaty. Pro ty jsou právě nevhodnější podmínky v mobilhomech, protože starší se dokáží uskromnit a dětem zatím slovo přepych moc neříká. Navíc zde obvykle panuje klidnější prostředí. Obdobně někdy přijíždějí skupinky mladých lidí, kteří chtějí spíše zábavu a sportovní vyžití, než veliké pohodlí.




mobilehome chorvatsko apartmán

Levné apartmány v Chorvatsku bez cestovky






Mobilhome Chorvatsko versus apartmán?

pondělí 15. února 2016

Rodinná dovolená s dětmi v Chorvatsku

Rodinná dovolená, ať je kdekoliv, musí splňovat určité parametry. Ty se samozřejmě liší s věkem dětí, ale přibližně od 14 let jsou jejich nároky podobné dospělým, jak v ubytování i stravování. Pokud jde o program, bude se jiný podle zájmu a náročnosti dětí.



Pokud máme děti menší, ale přeci je větší než batolata, dejme si velký pozor na reklamy. Cestovní kanceláře i samotná střediska a jednotlivá zařízení prezentují většinou tak, že jsou i pro rodiny s dětmi, ovšem nemusí to být zcela. Můžeme připustit, že samotné ubytovací zařízení vhodné pro děti bude, ale podmínky pro rekreaci samotnou nemusí vyhovovat.


Zvláště v Chorvatsku je mnoho pláží přímo nevhodných pro malé děti, jsou to skály či betonové desky. Na takovou pláž s malými dětmi vlastně nelze jít, protože se ještě nevyrovnají s problematickým vstupem do moře. Pro děti je potřeba pláž písková nebo jemná oblázková s pozvolným vstupem do moře. Tady si mohou hrát, cákat se, a to zcela bezpečně. Takové pláže v Chorvatsku lze najít, a to i hledáním na internetu.


children-909272_960_720Dalším bodem, který bychom měli mít jasný předem, je program. Počasí nemusí být vždy slunečné, dospělí mohou navštěvovat památky a muzea, ale děti to nezajímá, je proto třeba se připravit a brát si sebou třeba různé stolní hry. Je si také třeba ověřit, zda jde o rodinné pokoje (family rooms), které poskytují podmínky pro pobyt rodin s dětmi, nebo jsou místo plánovaného pobytu takzvaně family-friendly nebo kid-friendly, což znamená, že je přívětivé či přátelské k dětem. Měla by zde být hřiště, ale i takové věci jako přebalovací pulty. V restauracích se většinou již setkáte se vstřícným přístupem k dětem.


Ovšem jsme v jiné krajině, což se může odrazit v tom, že v restauracích nebudou vysoké dětské židličky a většinou se nesetkáme s tím, že by nám obsluha donesla poloviční porci, zvláště v menších střediscích. Na druhou stranu obchodní síť je zásobena podobně jako u nás, koupíme tu proto běžně v menších obchodech i v supermarketech plenky a další drobnosti, které budeme potřebovat k péči o nejmenší děti. V Chorvatsku je již také zvykem, že dětská hřiště jsou u kaváren, takže my můžeme relaxovat a děti máme pod dohledem. Ovšem většinou vybavení těchto hřišť je skromnější, než jsme zvyklí od nás.


Značná část Čechů má problémy s dorozuměním, protože neznáme cizí jazyky. Děti jsou na tom již lépe, protože jak u nás, tak i v Chorvatsku, se angličtina ve školách vyučuje, takže děti se mezi sebou snadněji domluví.


Další důležitou věci je na dovolené si předem zjistit, jaká je možnost zdravotnického ošetření. Malými oděrkami se zabývat nebudeme, ale může se stát i něco horšího, třeba zlomenina. Pak je třeba vyhledat ambulanci či nemocnici. Ve velkých městech či střediscích to asi nebude problém, ale někde na menších ostrovech se může stát, že převoz bude trvat i několik hodin. Zde se pak většinou domluvíme anglicky.


PÅ™edem bychom si mÄ›li rozmyslet, jak se do Chorvatska pÅ™epravíme. Nejkratší trasa k moÅ™i měří 500 km (vyšší Brod – Rijeka), ale z jiných míst a na vzdálenÄ›jší lokality to může být i pÅ™es 1.300 km (Liberec – Dubrovník). Proto s dÄ›tmi je lepší se dopravovat letecky. LetiÅ¡tÄ› pak jsou u vÄ›tších mÄ›st, kde si můžeme půjčit auto i dÄ›tskou sedačkou, ovÅ¡em je doporučujeme si vÅ¡e objednat pÅ™edem.


bury-1153042_960_720Chorvatsko je dnes poměrně bezpečná země, přibližně jako u nás v ČR. Zatím se nemusíme obávat většímu přílivu migrantů z Asie a Afriky, na bezpečí se tu dává velká pozornost, protože je na cestovním ruchu je Chorvatsko velmi ekonomicky závislé. Jako u nás, je potřeba si dávat asi největší pozor na malé zlodějíčky a kapsáře. Jinak voda tady je většinou čistá, jen ve větších městech a přístavech je si třeba dát pozor. Voda k pití, jako u nás, je k dostání v obchodech, pokud ve veřejné síti není voda třeba zcela odsolená, je to dostatečně zveřejněno.


Celkově se o Chorvatsku dá říci, že je to země, kde má rodinná dovolená zelenou. Podmínky se neustále zlepšují, nebojme se proto některé případné připomínky domácím sdělit, určitě se je budou snažit napravit hned nebo do příští sezóny.



Rodinná dovolená s dětmi v Chorvatsku

středa 3. února 2016

Chorvatsko bezpečné pro dovolenou

Každý má o své dovolené jiné představy. Někdo miluje hory a aktivní prožití dovolené, jiný dává přednost lenošení u moře. Obě varianty lze také kombinovat a po pěší tůře či poznávacím výletu se slunit na pláži a koupat se v teplém moři. Pro takovýto druh dovolené je ideální destinací Chorvatské pobřeží.



Hory sahají až k moři a bonusem navíc je malá vzdálenost Chorvatska z území České republiky, ale i další kritéria. Patří k nim například nevelké rozdíly v jazycích i kulturních zvycích obou národů. Jedním z hlavních kladů, který se v současné době dostává výrazně do popředí, jsou obavy z migrantů a především z teroristických útoků na turisty v některých zemích.


Bezpečnostní hledisko


V uplynulých měsících jsme byli svědky enormnímu přílivu obyvatel, migrujících z válkou postižených území. Především se to týká Syřanů, Afgánců a Iráčanů. Ovšem nejen válka vyhání lidi ze jejich zemí. Do Evropy je žene i zhoršující se ekonomická situace v jejich zemích, sucho a bezvýchodná perspektiva. To se týká nejen národů na Arabském poloostrově, ale také řady afrických zemí. Spolu s migrační vlnou narůstá také nebezpečí teroristických útoků.


croatia-505625_960_720


Proto se rapidně snižuje zájem turistů zejména o Tunisko, Egypt, Turecko i další destinace, kde ještě nedávno trávilo dovolenou spousta Čechů. S ohledem na migrační trasy, které většinou končí v Řecku a v Itálii, klesá zájem i o tyto země. Strach z migrantů a teroristických útoků nutí turisty přemýšlet o klidnějších zemích. I proto lze zaznamenat velký zájem o Chorvatsko, které bylo vždy tradičním cílem pro české turisty. Kromě uvedených nebezpečí, odrazuje mnohé také několikahodinová únavná a nebezpečná cesta autem. Proto se stává Chorvatsko letecky stále oblíbenější formou dovolené. Je to dáno i časem, který je s leteckým přesunem do jiných přímořských letovisek neporovnatelně kratší.


Chorvatsko letecky


Do Chorvatska se můžete vydat letadlem z Prahy, Brna nebo Ostravy-Mošnova do Splitu nebo do Dubrovníku. Velice výhodné jsou však i letecké spoje z Drážďan nebo Vídně, zvláště pro obyvatele v příhraničních částech České republiky.


Ze Severních Čech je to do Drážďan po dálnici kousek a rovněž tak z jihu Čech a Moravy do Vídně. Řada cestovních kanceláří na tento zájem turistů reaguje a nabízí letecké zájezdy a dovolené letecky do Chorvatska za výhodných podmínek.


Nabídky dovolené letecky


K nejprodávanějším patří například hotel Pineta ve Vrsaru, ležícím mezi městy Rovinj a Poreč na Istrijském poloostrově. Dostanete se sem letecky z Prahy, Brna, Ostravy, Drážďan i Vídně s přistáním v Pule.


old-town-696834_960_720


Jednou z možností jsou také víkendové pobyty v Chorvatsku, u kterých si příjemný čas u moře můžete prodlouži leteckou přepravou. K vyhledávaným patří například letecký spoj do Splitu, rovněž ze všech českých ale i příhraničních letišť. Například s „Nejlevnější letenkou“ do Splitu můžete obdivovat druhé největší chorvatské město s jeho nádhernými památkami, jako je především Diokleciánův palác. Vychutnáte si atmosféru jadranského pobřeží, klid a bezpečí. Na promenádě Riva se můžete při procházce nebo u kávy kochat západem slunce bez obav z teroristů či jiného nebezpečí.


Výhodné jsou letecké zájezdy s německými cestovkami. Lze ušetřit za letenku a pobyt je skutečně na úrovni. Letecky se z Drážďan můžete podívat na Istrii, Kvarner, Dalmácii Sever, Střed i Jih.


Chorvatsko letecky si lze zajistit také prostřednictvím agentury Student Agency, která spolupracuje s nejlepšími německými cestovkami. Odlety jsou jak z Prahy, tak z německých a rakouských letišť, na která se můžete přepravit pohodlnými žlutými autobusy agentury.



Chorvatsko bezpečné pro dovolenou

Vyplatí se vozit si do Chorvatska vlastní potraviny?

Jedete-li na dovolenou do Chorvatska, určitě také přemýšlíte nad tím, kolik si sebou vzít peněz. Zvláště pokud se ubytováváte v soukromých apartmánech a rozhodli jste se po dobu dovolené stravovat se sami, převážně tedy vařit si jednoduchá jídla.



Mnohé rodiny pak podnikají „nájezdy“ na supermarkety a vykoupí všechny konzervy, polévky v pytlíku a trvanlivé potraviny. Přiváží si mnohdy i potraviny, které se dají bez problémů koupit i v Chorvatsku. Vždyť u nás je to přece levnější. Mají pravdu? Ušetříte opravdu hodně, když si vše povezete sebou?boat-705557_960_720


Vozit se už moc nevyplácí


I když stále existují lidé, kteří si do Chorvatska vozí naprosto všechno, brambory, mléko, rýži, protože mají pocit, že u nás je to o dost levnější, po zběžném prozkoumání cen zjistíte, že se to mnohdy ani nevyplatí.


Jednak si vy zbytečně budete přidělávat práci, když budete nakupovat a balit kvanta jídla a jednak je to pohodlnější. Rozdíl mezi cenami není buďto vůbec žádný a, nebo opravdu zanedbatelný. Samozřejmě, existují potraviny, které jsou v Chorvatsku o něco dražší, než je tomu u nás, to bez pochyby.


egg-carton-788022_960_720Ovšem nikdy dopředu nevíte, kolik toho sníte a na co přesně budete mít chuť. A vždycky je lepší koupit si potraviny až na místě, kdy jsou čerstvé, po cestě se s nimi nic nestalo.


Co nevozit?


Existují potraviny, které se nedoporučují sebou vozit a to i ve chvíli, kdy v Chorvatsku vyjdou o hodně dráž. Jde například o vajíčka, mléko, jakýkoliv druh masa a podobně. Tyto potraviny se musí skladovat v dobře vychlazeném prostředí a to často kufr auta nedokáže poskytnout.


I když například vozíte v zásobě přenosnou lednici, ne vždycky vám lednice chladí tak, jako ta doma. Potraviny se během cesty mohou zkazit a vy stejně budete muset jít na nákup do místního supermarketu, nebo se může stát, že potraviny použijete a mohou se dostavit nepříjemné střevní potíže, které ovlivní a překazí každou dovolenou.



Vyplatí se vozit si do Chorvatska vlastní potraviny?