čtvrtek 10. prosince 2015

Krásný ostrov Olib

Šumění moře, zpěv racků a vůně jehličí a vonných bylin, přesně taková by měla být dovolená třeba v Chorvatsku. Pokud tuto destinaci milujete a rádi každým rokem objevujete nová místa, které ještě neznáte, doporučujeme vám podívat se na ostrov Olib, který nabízí poklidnou dovolenou, krásné moře a fenomenální přírodní scenérie.



Turistický ruch zde příliš nehledejte, tento ostrov, který patří k těm zadarským a poskytuje místo k životu pro asi 700 obyvatel, je turisty ještě ne příliš objeven. A to i přesto, že se na něm první lidé objevili již v době vlády Římského Impéria, což také dokládají hojné nálezy artefaktů z této doby. První Chorvaté se zde objevili v 15. století při úprku před Osmany. Ostrov byl v minulosti dlouho pod nadvládou Benátek.


Olib Chorvatsko


Obyvatelé tohoto malebného ostrovu s rozlohou asi 25 metrů čtverečních se i v dnešní době živý převážně rybolovem a zemědělstvím. Velkou roli zde hraje pěstování vinné révy, oliv, chov ovcí a výroba tradičních sýrů. Na ostrově nenalezneme žádné vodní toky ani prameny sladké vody. I proto jsou zdejší podmínky pro pěstování plodin dosti nepříznivé. Kupodivu se jim zde však daří. Většina domácností bere svou pitnou vodu ze zásobáren na dešťovku.


Vegetace se nachází především na západní straně ostrova, kde také najedeme jedinou obec nacházející se na tomto ostrově. Nese stejný název jako celý ostrov a je v bezprostřední blízkosti moře v zátoce Luka Olib. Ta je vhodná i pro kotvení větších lodí a její přístav se může pyšnit obranou věží z 18. století tzv. Kaštelem. Díky nepřítomnosti turismu se vesnice může pochlubit typickým chorvatským rázem, který nabízí jedinečnou atmosféru, domy z 16. století a kostelem sv. Anastázie, který je stejně starý.


ostrov Olib


Ubytování zde nabízejí pouze samotní obyvatelé. Hotely ani penziony zde nečekejte. Díky tomu je míra turistického ruchu opravdu velice nízká, skoro až nulová, jako stvořená pro tu nejpoklidnější dovolenou ve vašem životě.


ubytování Olib
Levné apartmány na ostrově Olib




Krásný ostrov Olib