sobota 26. prosince 2015

Vánoční pohádka v Chorvatsku z milionů žárovek

Světelná pohádka uprostřed Chorvatské venkovské temnoty v obci Čazma 60km východně od Záhřebu. Právě zdě rodina Salaj vytvořila Vánoční vesničku ze dvou milionů vánočních světýlek. Kilometry kabelů obtáčí tisíce kerů a stromů a tak na sedmihektarovém pozemku uprostřed Chorvatska každý prosincový večer září skoro dva miliony vánočních žároviček. Několik kilometrů cestiček tu vede přes nasvícené můstky, kolem osvětleného mlýna či prostředkem šmoulí vesnice. Ochutnejte zdejšího typického uzeného kapra nebo mleté maso podle tajného rodinného receptu. Příprava Vánoční pohádky zabere tři měsíce, pak asi měsíc svítí a další dva měsíce se zase rozebírá. I když rodina Salajových pro velkou většinu dekorací používá úsporné LED žárovky, přesahují za ten jediný měsíc náklady v přepočtu čtvrt milionu českých korun. Rodina je hradí částečně ze vstupného (30 kun, tedy asi 110 korun za dospělého) a částečně ze sponzorských příspěvků.



vánoce v Chorvatsku


chorvatské vánoce


vánoční pohádka


vánoce Chorvatsko


chorvatsko vánoce


vánoční osvětlení


vánoční světla chorvatsko


vánoce chorvatsko


salaj chorvatsko


vánoce Chorvatsko Čazma



Vánoční pohádka v Chorvatsku z milionů žárovek

úterý 15. prosince 2015

Výlet po venkovských sídlech

Na jižní a západní straně Zábřehu se nachází hned několik měst a vesniček, které stojí za pozornost. Všechny místa spojuje dálnice A1 a kromě snadné dostupnosti, zde najdete i značný počet architektonických a historických památek.



Značnou část z nich, můžete spatřit již podél silnice, která vede ze Zaprešiće u Záhřebu k vrchovině Zagorje. Šlechta je zde nechala postavit poté, co pominula hrozba tureckého vpádu. Po skončení 2. světové války, byla většina domů znárodněna, opravena a sloužila k různým příležitostem.


Rezidence Brezovica


Slavná rezidence Brezovica byla vystavěna v 16. století za příspěvku rodiny Draškovićů. O téměř dvě století později, byla přestavěna na barokní zámek a sloužila, jako luxusní hotel. Rezidence má tvar písmena U a v přední části se nachází dvě nárožní věže, které podtrhují celé kouzlo rezidence Brezovica.


Brezovica


Vila Kerestinec


Jihozápadně od Záhřebu se nachází krásná vila se čtvercovým půdorysem. Vila Kerestince byla postavena v roce 1575 na základech starších stavení, které patřili rodu Erdödyů. Během 2. světové války sloužila jako vězení pro mnohé vzbouřence s režimem. Vila se nachází v samotném srdci krásného parku a v současné době slouží jako kasárny.


Novi Dvori


Novi Dvori je neorománská stavba stojící nedaleko Zaprešiče. V období 1801-1859 byla sídlem bána Josipa Jelačiće. Dům je obklopen parkem a v roce 1991 prošel menší obnovou. V přední části se honosí portikus s terasou, který zdobí vysoký stupňovitý štít. Součástí pozemku, je i rodinná hrobka.


Zaprešič


Januševec


Sídlo Januševec bylo postaveno v roce 1830 a má charakteristický obdélníkový půdorys. Je vzdálené 6 kilometrů od Zaprešiće. Budova patří mezi nejkrásnější neoklasicistní architekturu v Chorvatsku. Uprostřed palladiánské fasády, se nachází portikus se třemi oblouky a čtyřmi sloupy. Celou stavbu pak uzavírá velký štít.


ubytování Záhřeb
Levné apartmány u Záhřebu






Výlet po venkovských sídlech

sobota 12. prosince 2015

Trhy v Chorvatsku

Chorvatsko je velmi kulturní zemí, která má v nabídce širokou paletu tradičních výrobků, které se snaží prodat na trzích. Turistický trh je totiž hlavním zdrojem příjmů většiny obyvatel v Chorvatsku. Na trzích si tedy můžete vybírat od tradičních a typických řemeslných výrobků až po výborné jídlo v podobě klobás, sýrů či vín.



Ceny jsou přijatelné a tak si za pár kun pořídíte ručně vyšívané krajky, malovanou keramiku nebo luxusnější zboží v podobě šperků.


Řemesla s dlouholetou tradicí


Chorvatsko si své tradice pečlivě střeží. Ostrov Pag je znám svojí výrobou jedinečných krajek. Podobně je tomu i oblast Osijeku, která láká na nádherné výšivky. Zajímavostí je, že kravata a plnící pero bylo vynalezeno v Chorvatsku. Tyto výrobky tady mají tedy dlouhou tradici a můžete si je pořídit v nefalšovaném stylu chorvatského rázu.


Kromě tradičních řemesel, narazíte na trhu i na umělce, kteří vám budou nabízet své malby a jiné umělecké výtvory. Celou trasu po chorvatském trhu si můžete zpříjemnit ochutnáváním lahodných pokrmů a pochutin od medu až po slivovici.


trhy v Chorvatsku


Otevírací doba obchodů


Velké prodejny a obchodní domy mají otevírací dobu od 8 do 20 hodin. Na rušných turistických trasách je tato otevírací doba prodloužena i o několik hodin. Během víkendů je doba prodeje zkrácena do 15 hodin. Menší krámky v městečkách dodržují polední pauzu. Pouliční trhy však pulzují životem po celý den až do pozdních večerních hodin.



Zábava po celý den


Kromě trhů s tradičními chorvatskými výrobky, je k vidění během celého dne i řada uměleckých vystoupení. Chorvatská kultura je skutečně bohatá. Během procházení trhy, si můžete zpestřit zážitek zastavením v kulturním centru trhu a podívat se na divadelní vystoupení, taneční kreace nebo koncerty místních zpěváků a kapel. Na chorvatských trzích se rozhodně nudit nebudete.


ubytování Makarska
Levné apartmány v Makarské






Trhy v Chorvatsku

pátek 11. prosince 2015

Dubrovník je perlou nejen Jižní Dalmácie

Dalmácie se nachází v jižní části Chorvatska, kde pomalu přestupuje až k Černé hoře. Oblast Dalmácie, která začíná od poloostrova zvaném Prevlaka až po v současné době neobydlený ostrov Sveti Grgur, pak obklopuje východní pobřeží Jaderského moře.


My se zastavíme u města Dubrovník, které je považováno za centrum této nejjižnější části Chorvatska a shodou okolností i dalmatské oblasti. Dubrovník je totiž město pro získání nezapomenutelného zážitku, pro odpočinek a rozvíjení kreativity. Není divu, že sem každoročně přijíždějí umělci z celého světa.


Krása Dubrovníku je chráněna historickými hradbami
Dubrovnik
Dubrovník se ocitá na nejvyšších příčkách v žebříčku nejkrásnějších měst světa, takže cesta sem pro vás určitě nebude zbytečná. Město chrání netknuté hradby, které dosahují délky 1940 metrů. V současné době jsou i městské hradby pod ochranou organizace UNESCO.


Kromě tohoto skvostu se můžete těšit na teplé středozemní podnebí, které zajistí, že po návratu domů budete krásně opálení, odpočinutí a samozřejmě se vám pročistí i dýchací ústrojí. Právě zde totiž rostou citróny, pomeranče, mandarinky, ale i palmy a pouští rostlina agáve, což potvrzuje tropické až subtropické podnebí.


Dubrovník nabízí široké možnosti pro ubytování


K ubytování vám poslouží nejen hotely, které mohou být v malé či rodinné podobě, ale také výhodnější možnost domáckého ubytování v soukromých apartmánech v Dubrovníku a především pak v jeho levnějším okolí.


Dubrovník láká svou bohatou historií


Dubrovník pak po celý pobyt nabízí zajímavá místa, počínaje palácem Sponza, který pochází až ze 16.století s goticko-renesančním nádechem historie. Z renesančního období zde najdete Františkánský klášter, ve kterém je obsažena i knihovna se 30 tisíci svazky, 216 prvotisky a 1500 cenných ručně psaných dokumentů. Nechybí ani exponáty z 15., respektive 18.století. Mezi nimi se objevuje krucifix z Jeruzaléma.
katedrála Dubrovník

V 18.století byl také postaven kostel St.Blaise na počest patrona Dubrovníku. Společně s ním pak i katedrála v barokní podobě, v ní se nachází pokladna spolu s ostatky svatého Blažeje. Neopomeňte ani návštěvu Rolandova sloupu.


Od historie ke sportovnímu vyžití


Kromě historie je Dubrovník bohatý na sport, kde si turisti a místní obyvatelé holdují na vodních sportech. Nejžádanější je vodní pólo společně s plaváním. K dispozici máte sportovní halu, městský bazén, potápěčské kluby a pro výletníky byl postaven i jachtařský přístav.


Pro vyžití v ostatních sportech můžete navštívit fotbalové hřiště, tenisové kluby, hřiště na plážový volejbal, házenou, košíkovou, školy potápění, posilovny a nechybí zde ani půjčovny sportovních potřeb jako jsou kola, vybavení na sport zvaný windsurfing, kajaky, čluny a vodní atrakce.


Po získání kulturní vzdělanosti na sklenici vína
dubrovník chorvatsko

Z kultury pak nabízí stálé divadlo, symfonický orchestr nebo letní dubrovnické hry. Účastní se jich ty nejlepší divadelní soubory společně s koncertními tělesy z celého Chorvatska a zahraničí.


K dispozici je hned několik muzeí, jako je muzeum dominikánského kláštera, námořní muzeum, kulturně-historické muzeum na Knížecím paláci, muzeum kláštera Sigurata a etnografické muzeum Rupe. Děti pak jistě ocení místní akvárium, či muzeum moderního umění.


Pro noční aktivní odpočinek si nejen mladí lidé zvolí noční hudební kluby, například Lazareti, Latino Club Fuego, či Orlando. V létě se ovšem pořádají hudební akce na pláži Copacabana, na Porporele, Uvala na Lapadu a na pláži Banje. Ve městě pro klidné posezení naleznete různé kavárny, vinárny a restaurace.


Místní speciality nabídnou ústřice, žáby a úhoře


Místní specialitou tu jsou stonské slávy a ústřice, což jsou nejchutnější a nejlepší mušle z Jadranu. Pokud jste milovníci masa, pak vyzkoušejte jehněčí, telecí, plody moře a hlavně specialitu v podobě brodetu z úhořů a žab, které jsou vyloveny z údolí řeky Neretvy. K masu se pak hodí nejlépe víno přímo z Jižní Dalmácie – Dingač. Jako zákusek si nezapomeňte dát koláče zvané Mantalata a Arancina, či dubrovnické sladkosti, které jsou známy pod názvy Rožata a Kotonjata.
Dubrovník

Dubrovník je opravdu bohaté město na jakékoliv kulturní nebo historické poznávání. V něm se nikdo neztratí, nebude se ani nudit a návštěvu si bude velice chválit. V případě, že se rozhodnete pro dovolenou v Dubrovníku, tak…
Nezapomeňte navštívit tyto místa:


  • Palác Sponza

  • FrantiÅ¡kánský klášter

  • Muzeum kláštera Sigurata

  • KulturnÄ›-historické muzeum na Knížecím paláci

A ochutnat místní speciality:


  • Brodet z úhoÅ™e a žab

  • Stonské slávy a ústÅ™ice

  • Koláče Mantalata a Arancina

  • Dubrovnické sladkosti Rožata a Kotonjata

  • Víno Dingač




ubytování Dubrovník
Levné apartmány v Dubrovníku






Dubrovník je perlou nejen Jižní Dalmácie

čtvrtek 10. prosince 2015

Krásný ostrov Olib

Šumění moře, zpěv racků a vůně jehličí a vonných bylin, přesně taková by měla být dovolená třeba v Chorvatsku. Pokud tuto destinaci milujete a rádi každým rokem objevujete nová místa, které ještě neznáte, doporučujeme vám podívat se na ostrov Olib, který nabízí poklidnou dovolenou, krásné moře a fenomenální přírodní scenérie.



Turistický ruch zde příliš nehledejte, tento ostrov, který patří k těm zadarským a poskytuje místo k životu pro asi 700 obyvatel, je turisty ještě ne příliš objeven. A to i přesto, že se na něm první lidé objevili již v době vlády Římského Impéria, což také dokládají hojné nálezy artefaktů z této doby. První Chorvaté se zde objevili v 15. století při úprku před Osmany. Ostrov byl v minulosti dlouho pod nadvládou Benátek.


Olib Chorvatsko


Obyvatelé tohoto malebného ostrovu s rozlohou asi 25 metrů čtverečních se i v dnešní době živý převážně rybolovem a zemědělstvím. Velkou roli zde hraje pěstování vinné révy, oliv, chov ovcí a výroba tradičních sýrů. Na ostrově nenalezneme žádné vodní toky ani prameny sladké vody. I proto jsou zdejší podmínky pro pěstování plodin dosti nepříznivé. Kupodivu se jim zde však daří. Většina domácností bere svou pitnou vodu ze zásobáren na dešťovku.


Vegetace se nachází především na západní straně ostrova, kde také najedeme jedinou obec nacházející se na tomto ostrově. Nese stejný název jako celý ostrov a je v bezprostřední blízkosti moře v zátoce Luka Olib. Ta je vhodná i pro kotvení větších lodí a její přístav se může pyšnit obranou věží z 18. století tzv. Kaštelem. Díky nepřítomnosti turismu se vesnice může pochlubit typickým chorvatským rázem, který nabízí jedinečnou atmosféru, domy z 16. století a kostelem sv. Anastázie, který je stejně starý.


ostrov Olib


Ubytování zde nabízejí pouze samotní obyvatelé. Hotely ani penziony zde nečekejte. Díky tomu je míra turistického ruchu opravdu velice nízká, skoro až nulová, jako stvořená pro tu nejpoklidnější dovolenou ve vašem životě.


ubytování Olib
Levné apartmány na ostrově Olib




Krásný ostrov Olib

pondělí 7. prosince 2015

Návštěva Odysseovi jeskyně

Znáte řeckou báji o Odysseovi, který po vyhrané trójské válce putoval devět dlouhých let domů, jelikož mu osud a bohové návrat nepřáli? Pokud ano, tak si zcela jistě budete také pamatovat na ostrov s jeskyní, kde se jej ujala zdejší vládkyně Kalypsó.


Pokud navštívíte ostrov Mljet, budete mít tu čest, alespoň podle chorvatské tradice, spočinout právě na onom ostrově, který Odysseus popsal jako nejkrásnější ostrov v celém Středomoří. To že Homér při své tvorbě vycházel ze skutečných základů, již není pochyb, a proto se lze domnívat, že i vyprávění Odysseově strastiplné cestě může být pravdou.


Dlouhou dobu se mělo za to, že oním Medovým ostrovem, jak jej Homér nazval je Malta. Ta se ve své době nazývala stejně jako Mljet, tedy od slova mell, mellis, což znamená med. S tvrzením že Medovým ostrovem je Mljet, přišli Chorvatští geografové v 70. letech a to na základě detailního studia Homérových popisů pramenů, fauny, flory a celkové podoby ostrova. Velké množství jiných historických pramenů navíc tuto teorii také podporuje, takže někteří nemají pochyb.


Pokud byste se samo chtěli přesvědčit, zda by tento ostrov mohl být oním bájným několikaletým Odysseovým sídlem, určitě se vydejte prozkoumat Odysseovu jeskyni. Ta se nachází v jižní části ostrova. Přístup k ní je hned po několika cestičkách, ovšem není možný automobilem a budete muset ujít zhruba dva kilometry po svých. Za to však budete odměnění opravdu monumentální skalní jeskyní, Do které vede velice příkrý sestup. Je tedy vhodné zvolit druhou stranu, kdy se dostane ke vchodu do jeskyně od moře.


612px-Odisejeva


Koupání se zde doporučuje, pouze pokud je moře klidně. V opačném případě si s vámi mohou vlny pohazovat tak, jak sami uznají za vhodné, což není u vysokých skalních bloků příliš bezpečné. I tak vám ovšem návštěvu tohoto tajemného místa doporučujeme, protože se jedná, minimálně jen z přírodního hlediska, o velice zajímavé místo.



Návštěva Odysseovi jeskyně

sobota 5. prosince 2015

Chorvatsko na lodi

Pokud toužíte prožít dovolenou tak trochu jinak, ovšem vzdát se sluníčka a moře nepřipadá v úvahu, pak vám doporučujeme strávit vaší dovolenou na palubě plachetnice.



Možná si nyní říkáte, kde na to má vzít člověk peníze, ovšem dovolená na plachetnici již dnes není žádným problémem ani pro rodinu se standardním rodinným rozpočtem.


Jako jednu z nejkrásnějších destinací, kde takovouto dovolenou můžete strávit, označujeme jednoznačně Chorvatsko. Velké množství ostrovů, krásné přístavy, čisté a hlavně na život bohaté moře, nádherná fauna a flora, to je přesně to, co pro svou dovolenou potřebujete.


croatia-333404_640 (1)


Stačí si jen chartrově vybrat některou loď, kterou nabízejí mnohé půjčovny lodí přesně v té oblasti, kterou si vyberete. K dispozici vám jsou sportovní lodě, klasické plachetnice, nebo lodě greenline. Pronájem je nabízen nejčastěji skupinám v počtu šest až osm osob, ovšem i větší množství lidí připadá v úvahu. Ceny za pronájem jsou tvořeny počtem osob, velikostí lodě a jejím pohonem. Standardně jsou nabízeny slevy pro stále klienty, popřípadě pro skupiny s včasnou rezervací.


croatia-229016_640


Největší výhodou je, pokud s vámi ve skupině bude osoba, která je držitelem kapitánského průkazu a má oprávnění pro řízení takovéto lodě. Ovšem i v případě, kdy takovouto osobu neseženete, jsou vám k dispozici profesionální kapitánové, kteří vám nabídnou nejen své služby, ale velice často i přímo svou loď. S nimi se poté stačí jen domluvit na trase a ceně za celý výlet a můžete vyrazit. Během plavby samozřejmě můžete své plány neustále měnit a kotvit zrovna tam, kde se vám bude nejvíce líbit. Právě tato svoboda možnost plavit se tam, kam uznáte za vhodné, patří k tomu nejkrásnějšímu, co dělá plavbu lodí této oblasti naprosto jedinečným zážitkem, který by si neměl nikdo nechat ujít. Ať už s rodinou, nebo partou přátel, vždy bude vaše dovolená jedinečná.



Chorvatsko na lodi

středa 2. prosince 2015

Za antikou do Chorvatska

Milujete antiku a její architekturu? Na cestování po Itálii nebo Řecku však nemáte finance? Pak vyzkoušejte třeba Chorvatskou, protože i to vám dokáže nabídnout nádherné antické památky, díky kterým si budete připadat jak v Římě, nebo Athénách.


Vyzkoušejte například Split. I když se vám to může zdát dost nepravděpodobné, i zde se dají krásné antické památky nalézt, stačí jen hledat. Za časů římského císaře Diokleciána byl největším klenotem chrámového okrsku palácový chrám zasvěcený bohu Jupiteru, za jehož syna se Dioklecián považoval a kterého měl v opravdu velké úctě.


Ve své době se jednalo o chrám s pravoúhlým půdorysem, který stál na vysokém podstavci. Součástí chrámu byla předsíň se šesti sloupy, která se však nedochovala. Co se ovšem dochovalo je vysoký portál, který je velice bohatě zdobený a také nádherná kazetová výzdoba stropu, která je dnes podtržena efektním nasvícením.


V raném středověku byl chrám přeměněn na kapli sv. Jana křtitele a podzemní krypta, do které se právě tímto chrámem vstupovalo, byla zasvěcena sv. Tomášovi. Během středověku se podoba celého chrámu několikrát proměnila a změnila se v baptisterium. Poslední odpočinek zde nalezla celá řada splitských duchovních.


The temple of Jupiter, portal, in Diocletian's palace at Split/Spalato. RBU photo 2011.

The temple of Jupiter, portal, in Diocletian’s palace at Split/Spalato.
RBU photo 2011.


 


Celá kaple je jakousi směsicí nejrůznějších stylů a vlivů, které na území nejen Splitu, ale celého Chorvatska přinesly nejrůznější uchvatitelé. V kapli se tak nachází kamenný kříž na podstavci, ale před chrámem stojí na stráži hned cela řada kamenných sfing. Ty nechal přivést Dioklecianus a to v počtu dvanácti kusů. Původně byly tyto sfingy umístěny v paláci faraona Thutmose III. a představují vůbec nejstarší památku ve splitu, jejíž stáží přesahuje 3 500 let.


V momentě, kdy se tohoto chrámu nabažíte až dost, můžete si prohlédnout ještě další dva chrámy v chrámovém okrsku. Tyto chrámy byly zasvěceny Venuši a Kybelinovi a jsou také velice zachovalé.



Za antikou do Chorvatska