pondělí 22. června 2015

Sveti Ivan Zelina je mořem lesů

Město Sveti Ivan Zelina nepatří k častým turistickým cílům poutníků a rekreantů z České republiky. Jedno tomuto kraji totiž chybí, a to je moře, myšleno moře vody. K Jadranu to je přímou čarou 144 km.



Zde se ale najde moře lesů a přírodních zajímavostí, památek, lidových tradic a malebných vesniček. Určitě stojí zato se zde zastavit a vyrazit třeba jen na vycházku na Zelingrad, a možná se sem začnete vracet častěji.


Poloha a doprava


Město se skládá z 62 obcí, leží na severovýchodním okraji údolní nivy podél řeky Lonja, na jihovýchodních svazích pohoří Medvednica, 26 km severovýchodně od Záhřebu, 38 km jižně od Varaždina. Hlavní dopravní tepnou tu je dálnice A4 ze Záhřebu do Varaždina, sjezd do města je od exitu 1 a od exitu 8. Ze Záhřebu sem vede i silnice D3, která opět míří do Varaždina.


Historie


Historie města (Zelina) sahá velmi daleko, archeologické nálezy nad obcí Dolní Orešje se datují do doby bronzové, mladší jsou z římského období, , římská osada stávala nad osadou Komin. Obec byla centrem kraje Prigorje a poprvé se připomíná v 1185, titul svobodného města získala obec od Bana Mikace roku 1328. Již v roce 1200 se uvádí kostele sv. Ivana Křtitele. Sveti Ivan Zelina má bohatou kulturní tradici, již v 17. století zde byla škola, ze které vzešla řada významných osobností.


Vinařství


Oblast Sveti Ivan Zelina je známý svými vinice a víny. Každý rok se koná tradiční výstava vín severozápadního Chorvatska, kde vždy ukazuje bohatství a kvalitní produkce vína Zelinského regionu. Sportovně se víno oslavuje i Zelinským silničním během přes vinařské obce Zeliny. Je to také příležitost dostat se do vinného sklípku nebo vinic známých Zelinských vinařů, což je jindy obtížnější. Pokud chce návštěvník kdykoliv ochutnat místní vína, doporučujeme navštívit Ljubekov háj, který nabízí nejen vína, ale i místo pro odpočinek a relaxaci.


Příroda


img_name titleK Zelině se přidává hrdý titul krásné podhorské oblasti a podhorských rozhledů. Najdeme zde množství vrcholy a vychutnáme si malebné vesničkami se sady, vinicemi a poli, lesy a luka v údolí řeky Lonja.


Památky


Kostel sv. Ivana (Jana) Křtitele v centru města stál již roku 1200, ale byl vícekrát přestavován, takže prvky středověké architektury prakticky zmizely. Interiér je vybaven barokně, zvláště je cenná kazatelna z roku 1726 od sochaře Kautze, v knihovně kostela jsou uloženy staré a vzácných tisků, zejména jeden tisk prvotisky z roku 1486.


Zřícenina hradu Zelingrad se nachází na severovýchodních svazích Medvednica asi 5 km severně od Zeliny. Poprvé se uvádí v roce 1295, od roku 1635 je zmiňován již jako zřícenina.


Hrad Bisag směrem na Varaždín je také středověká pevnost, přestaven byl v 16. a 17.století,ale ve 20. století byl značně poškozen.


Od středu města směrem na Varaždin stojí krásný barokní Zjevení Páně z 2. pol.17.st. s významnou freskovou výzdobou a barokním dřevěným oltářem.


Kaple sv. Petra v Novém Městě je nejstarší dochovanou sakrální stavbou oblasti Zeliny, byl postavena na počátku 13. století templáři v románském slohu. Dochovala se zde gotická výmalba.


Muzeum, založené roku 1977, má ve svých sbírkách tisíce předmětů dokazující význam oblasti v minulosti, ovšem pořádají se zde pouze krátkodobé výstavy.


Cestovní ruch


Město žije bohatým kulturním životem, hlavní oslavy jsou na den města Svetoivanjski dny kolem 24. června. Místní folklorní a dramatický soubor vznikl již roku 1901, můžete zde vidět i Zelingradské válečníky, kteří studují a prezentují chorvatskou středověkou historii.


K aktivnímu pohybu a za poznáním můžete vyrazit ma Zelinkou vinařskou stezku, která prochází vinařskými obcemi, kde je možnost navštívit vinné sklípky nebo vinice, ale i ochutnat tradiční kulinářské speciality regionu Zelina. Oblast vinné stezky okouzluje panenskou přírodu, krásnou krajinou a bohatým kulturním dědictvím.


Jezero Mokrica nabízí možnost rybaření. Pro cyklisty zde byla vydaná speciální mapa.


Sveti Ivan Zelina je mořem lesů

sobota 20. června 2015

Bývalá farnost Sveta Nedelja

Sveta Nedelja je malé město ležící pod dálnicí A3 ze slovinské Ljubljaně na Brežici a do Záhřebu s odbočkou na exitu 2. Město je vzdálené jen 5 km východně od Samoboru a 15 km západně od města Záhřebu.



 


Celá oblast je turisticky velmi zajímavá, jsou zde pěkné pláně údolí Sávy a kopcovité oblasti, zejména Samoborské hory. Město zahrnuje celkem 13 okolních osad, z nich některé mají významné historické i přírodní památky.


Historie


Sveta Nedelja se poprvé připomíná v roce 1301 jako jedna z farností arcidiecéze v Záhřebu. Celá oblast patřila rodu Okićů, bývala tu také farnost. Historicky je zajímavá osada Kerestinec, kde byly v roce 1573 během chorvatského a slovinského selského povstání vládním vojskem vzbouřenci poraženi, v roce 1575 zde byl postaven čtvercový hrad, který byl později přestavován jako sídlo rodu Erdődy. Za 2. světové války v něm bylo nechvalně proslulé vězení, koncentrační tábor, kde například zahynul August Cesarec (1893 až 1941), chorvatský spisovatel a levicový politik. Věznice získala špatné jméno i za jugoslávské války po roce 1991. Pak zámek sloužil jako kasárna a dnes je tu archiv.


Sveta Nedelja je nejmladším městem v kraji, protože statut města obdržela až v roce 2006.


Památky


Farní kostel Nejsvětější Trojice je připomínán roku 1501, ale byl nově postaven v barokním slohu v letech 1760 až 1787, významná je štuková výzdoba stropu. Poblíž v centru města se nachází kaple sv. Rocha ze 17. století. Nad osadou Malá Gorica stojí kaple sv. Máří Magdalény z roku 1768, je od ní pěkný výhled na Záhřeb, pohoří Medvednicu a severovýchodně na Samoborské hory. V kapli je starý oltář ze svetonedeljeského kostela z roku 1600.


O hradu Kerestinec jsme se již zmínili, čtyř křídlá dvoupatrová budova má válcové nárožní věže a otevřené arkády na zadní straně, dodnes tu jsou některé pevnostní prvky včetně příkopu. Další kostely Narození Alojzije Stepinace stojí v Rakitje a Povýšení sv. Kříže v Kerestinci, z dalších panských sídel můžeme navštívit kurii rodiny Turok v Rakitje a zámek Brezje. Nejstarší památkou na katastru je archeologické naleziště Heresinec v osadě Jagnjić Dol.


Národopis


img_name titlePo etnologické stránce jde o velmi zajímavou oblast, zdejší kroje mají tradici minimálně v polovině 19. století, i když prošel mnohými změnami. Protože se zde pěstovalo ve větší míře len a konopí, jsou kroje z těchto materiálů. Hlavní části mužského kroje jsou kalhoty a vesta, zatímco šaty, vesta a zástěra byly hlavními znaky ženského kroje. Zachovala se tu i výroba specifického šperků regionu, zvaného Sveta Nedelja kraluž, který byl také nedílnou součástí místní kroje. Kulturní tradice, zvyky, písně a tance zde udržuje řada spolků


Cestovní ruch


Oblast Svete Nedelje je oblíbenou destinací pro ty, kteří rádi využijí zdejší sportovních a rekreačních možností, od procházek přes projížďky na kole, tak i rybaření na jezerech v Rakitje, Orešje, Kerestinci a Strmci. Lze zde hrát tenis, paintball, nebo návštěvu Adrenalinový park s lanovou drahou v Jagnjić Dole. Najdeme zde i četné restaurace s širokou nabídkou kulinářských krajových specialit. Z mnohých kulturních a společenských akcí je třeba se zmínit o Svetonedeljském karnevalu v únoru, Setkání Malogorička v květnu, Veteránský Chorvatský klasický maratón, gastro-etnický a hudební festival Orešje také v květnu, Den Svaté Nedelje na přelomu května a června, Dětský hudební festival Radost v písni a Dětský folklorní festival v červnu, Svetonedeljská Fišijada v září, Podzimní folklór Strmečka na přelomu srpna a září, Dny Kerestince v září a konečně Tamburašský festival v listopadu. Pro ubytování se tu nabízí Hotel Tina.


Foto: Flickr (Mick Baker)rooster


Bývalá farnost Sveta Nedelja

středa 17. června 2015

Úrodný Sutivan na Braču

Rekreační letovisko Sutivan leží na severozápadním břehu chorvatského ostrova Brač. Jde o poměrně malou obec s přístavem u stejnojmenné zátoce, kde mají obyvatelé jako hlavní hospodářskou činnost pěstování olivovníků, vinné révy, rybolov a také cestovní ruch.



 


Sutivan je klidné letovisko se středomořskou atmosférou, které obklopují olivové háje, vinohrady a pěkná palmová stromořadím v závěru zátoky.


Poloha a doprava


Obec se rozkládá 7 km západně od Supetaru, největšího města na ostrově Brač. Sutivan má spojení místní silnicí s ostatními obcemi na ostrově. Směrem na jih to je Milna s možností trajektového spojení do Splitu, na východ Sulivan s obdobnou možností spojení do Splitu a na východ do Sumartina, odkud se lze po moři doplavit do Makarské. Nesmíme ještě zapomenout na přístav Bol, odkud se můžeme přeplavit do Jelsi na protějším ostrově Hvar, případně i do Splitu.


Historie


Osídlení zde bylo již v římské době, v 6. století zde byla postavena raně křesťanská bazilika sv. Jana, od které je odvozeno jméno obce. O rozvoj obce se v 15. století zasloužili uprchlíci z pevniny, kteří zde našli úkryt před Turky. K významnému nárůstu obyvatel došlo v 19. století, kdy bylo hlavním zdrojem obživy zemědělství, zejména pěstování vinné révy a oliv. Na přelomu 19. a 20. století velká část obyvatel emigrovala do zahraničí, zejména do Chile, USA, Argentiny a Bolívie, neboť hospodářství celého ostrova utrpělo velké ztráty kvůli onemocnění vinné révy.


Památky


img_name titleHlavním kostelem je renesanční sv. Jana Křtitele (sv. Ivan) z roku 1579, který byl přestaven v 18. století, se zvonicí, která dominuje celému okolí. Ze 16. století je malý kostelík sv. Jana ve východní části obce vezděný do základů starokřesťanské baziliky. Z dalších památek stojí za pozornost letohrádek Jerolima Kavanjina (1690) a na pobřeží několik renesančních a barokních šlechtických letohrádků z 16. až 18. stol, zejména letohrádek básníka Jerolima Kavanjina z počátku 17. století, Kaštil Marijanovićů připomínající opevněnou věž ze 17. století nebo palác rodiny Ilić (1505), který byl velmi pěkně obnovený, včetně přístupného parku. V domě Definisů je umístěna sbírka starožitného nábytku a uměleckých předmětů. Za vidění stojí i větrný mlýn rodiny Ilićů.


Kostel Nanebevzetí P. Marie je také z roku 1579, zajímavé jsou i katakomby na novém hřbitově z roku 1634, kostel sv. Rocha z roku 1635


Cestovní ruch


Sutivan a okolí má oblázkové pláže, pouze pláž Livka je písečná. PÅ™i pobÅ™eží vede promenáda vedoucí i do okolních zátok, lemuje ji pás borových hájů. Mimo zátoky je pobÅ™eží skalnaté a obtížnÄ›jším vstupem do vody. Sportovní nabídka zahrnuje jachting, windsurfing, podmoÅ™ský rybolov u mysu Gomilica, cyklistiku, skalní lezení i pěší turistiku. V červenci se v Sutivanu se koná populární Festival extremních sportů „Vanka Regule“. Pro rekreační sportovní se doporučuje „Park přírody Sutivan“ vzdálený 3 km smÄ›rem na Milnu s nÄ›kolika hÅ™iÅ¡ti pro různé sporty.


V sezónÄ› se zde konají různé tradiční zábavní a kulturní akce,. napÅ™. pÅ™i festival „Vanka Regule“ v červenci doprovází i bohatý zábavní program do pozdních nočních hodin. Další zajímavé pořádané akce jsou Den obce na svátek sv. Jana s lidovou veselicí, vždy 24. června, Rybářská noc 24. července, Sutivanské léto od 1. do 20. srpna či Slavnost sv. Rocha 16. srpna.


Co do velikosti je Supetar třetím největším rekreačním střediskem na ostrově, najdeme zde kapacitu přibližně 2.000 lůžek v soukromí a apartmánech a v malém kempu.


Sutivar je určen pro ty, kteří mají rádi moře, památky, přírodu a k tomu i trochu klidu.


Foto: Flickr (Igor Polyakov)


img_name title
Levné apartmány v Sutivanu






Úrodný Sutivan na Braču

pondělí 15. června 2015

Sportovně rekreační Supetar na ostrově Brač

Chorvatské mÄ›sto Supetar má velmi pÄ›kný název v italÅ¡tinÄ› – San Pietro della Brazza. Toto pÄ›kné mÄ›sto leží na severozápadním pobÅ™eží dalmatského ostrova Brač, tedy v Splitsko-Dalmáckém kraji.



 


Jde o největší osada na ostrově Brač a také jeho hospodářské, kulturní a turistické centrum ostrova, žije v něm celá pětina obyvatel ostrova Brač.


Doprava


Město Supetar bylo založeno na ostrově, tudíž je jedinou možností se sem dostat, přeplavit se přes moře. Ale není to daleko, ze Splitu je to sem pouhých 16 kilometrů jihovýchodním směrem, trvá to asi 45 minut. Ostrov Hvar má vlastní silniční síť, takže se můžeme přes vodu vydat i z jiných míst, například z Milny do přístavu Gornje Selo na ostrově Šolta, z Bolu do Splitu a do Jelsi na ostrově Hvar a ze Selce do Makarské. Letiště Brač se nachází 30 km na jihovýchodně od Supetaru..


Historie


Původní město Starý Supetar leželo na malém poloostrově v místech současného hřbitova a vzniklo v raně křesťanské době. V pozdním středověku, v 16. století, vznikla nová osada kolem zálivu známého jako záliv sv. Petra, od kterého město odvozuje svůj název, st. Petar a pak Supetar. Obdobím největšího rozkvětu bylo až v průběhu 18. a 19. století, když město Supetar převzalo v roce 1827 od Nerežišća funkci správního centra ostrova Brač. V té době se vznikly pěkné uličky, k významnému rozšíření města došlo v roce 1887.


Památky


Farní kostel sv. Petra stojí na místě starokřesťanské baziliky, a byl postaven v roce 1773 v barokním stylu. Stará mozaika zde byla objevena v roce 1975. Vedle kostela stojí věž s hodinami a církevní muzeum se sochou sv. Victora u vchodu. Ve staré části kostela jsou některé náhrobky s chorvatskými nápisy.


Na hřbitově stojí kaple sv. Mikuláše Poutníka a dva staré křesťanské sarkofágy, několik náhrobků Ivana Rendiće Supetara (1849-1932) a mauzoleum rodiny Petrinovičových. Mnohé památky ze starých dob jsou soustředěny ve zdejším muzeu.


Cestovní ruch


img_name titlePo nábřeží vede pěkná promenáda s možností občerstvení, posezení a podobně. Místní přístav chrání pobřežní hráz s trajektovým přístavištěm. Vnitřní část přístavu ohraničuje přístavní molo s místy k nakládce a vykládce po obou stranách, s hloubkou moře 2 m. Přístav je částečně vystaven pouze severozápadním větrům. Návštěvníkům se zde nabízí vedle mnohých kulturních památek také rozmanitý sportovně-rekreační program a autentické druhy ostrovní zábavy, ze sportů to jsou zejména potápění, tenis a cyklistika.


Foto: Flickr (Sebastian Galiano)


img_name title
Levné apartmány v Supetaru






Sportovně rekreační Supetar na ostrově Brač

pátek 12. června 2015

Starověký Stari Grad na ostrově Hvar

Stari Grad (česky Staré město ) najdeme na severní straně ostrova Hvaru v Dalmácii. Je to jedno z nejstarších měst v Evropě, které bylo postaveno na konci dlouhého a chráněného zálivu, navíc kolem byla vždy úrodná zemědělská půda. Nejstarší částí města je zapsána do seznamu chráněného světového dědictví UNESCO.



Poloha a doprava


O lokalizaci města jsme se již zmínili, je to asi 38 km jižně do Splitu, 40 km západně od Makarské. Protože jde o sídlo na ostrově Hvaru, dostaneme se sem v prvé řadě po vodě, pravidelná doprava sem jezdí z přístavu Drvenik u pobřežní silnice D8 mezi Pločem a Makarskou. Ale to je zcela na východní straně ostrova, do města je nutno využít veřejnou či vlastní dopravu po silnici D116. Přímo do Starého Gradu se dostaneme nejsnáze ze Splitu, ale i z jiných vzdálenějších míst, jako je třeba Korčula.


Historie


Stari Grad byl původně jmenoval Faros podle řeckých osadníků z ostrova Paros, kteří sem přijeli v roce 384 před n.l. Za Římanů se po roce 168 př.n.l. město jmenovalo Faria. Od 8. století začínají převládat Slované a význam města poklesl, když po ovládnutí Chorvaty bylo roku 1147 centrum správy ostrova přeneseno do Hvaru a zde se začalo říkat Stari Grad. Během 16. století bylo město poničeno za válek s Turky a pomalu vstávalo z trosek, proto jeho ráz odpovídá 17. a 18. století, kdy vzrostla opět jeho prosperita. Během 19. století přišla katastrofa v podobě révokazné houby, která zničila vinnou révu na ostrově, navíc klesl význam přístavu, protože nevyhovoval moderním parníkům. Rozvoj pak nastal až s nástupem cestovního ruchu a dnes má co nabídnout návštěvníkům. Jde především o krásné místo s příjemným počasím, fascinující historii a jde i o skvělou základnu k prozkoumání okolí po souši i na moři.


Památky


img_name titleNa vrcholu Glavici se dochovaly zbytky illyrinaského hradiště. Starogradsko polje představuje jeden z nejlépe uchovaných příkladů starověkého řeckého zemědělství v celém Středomoří, dochovaly se základy řecké věže Maslinovik. Po Římanech zde zůstaly některé nápisy, mozaiky, náhrobky, kamenné reliéfy a nalézaná jemná keramika, šperky, mince. Nejstarší kostel byl v 5. století postaven na jihovýchodě města poblíž městských hradeb, další kostel na jeho místě byl postaven jako dvoulodní bazilika sv. Marie a sv. Jana, dnes zde stojí kostel sv. Ivana. Z dalších kostelů to jsou sv. Jeroným s hospicem (14.at.), sv. Roch (1569), sv, Peter s dominikánským klášterem (1482), sv. Lucie se zbytky ženského kláštera (1500), sv. Mikuláš (1485), farní kostel sv. Štěpán (1605 na místě starého z 9.století) aj. Z dalších památek zmíníme Tvrdalj, renesanční zámek z 16. st., náměstíčko Skor, palác Biankini, dům a mauzoleum z r. 1887 a větrný mlýn z 19. století.


Cestovní ruch


Ve městě se koná mnoho společenských akcí, ať jde o hudbu, divadlo či workshopy na starověké Farosu s historickými a současnými náměty. Dále to jsou třeba Festival květů, Letní staré události, Dny maďarské-chorvatské kultury, Večer kantonjo, Den chřestu či Oslava výročí založení Starého města. Na konci srpna se zde koná Maraton, mezinárodní chorvatské mistrovství v dálkovém plavání.


V roce 1920 zde byl otevřen první hotel v historickém centru města Mosorska villa.V zátoce Sv. Jeronýma se upravily veřejné pláže a v roce 1929 vyšel první průvodce. během 60. let minulého století se mnoho investovalo v oblasti cestovního ruchu, zejména vznikly nové hotely (Helios s bungalovy, Adriatic, Arcade 1976), a rozšířilo se ubytování soukromých domech, vznikl i kemp s bungalovy Jurjevac. Stari Grad je atraktivní destinaci, která je silným konkurentem pro všechny ostatní destinace ve Středomoří.


Foto: Flickr (Rosemary Dukelow)


img_name title
Levné apartmány na ostrově Hvar






Starověký Stari Grad na ostrově Hvar