úterý 30. září 2014

Petrčane u Zadaru

Přibližně 12 kilometrů severně od města Zadar leží v stejnojmenné zátoce letovisko Petrčane. Tato poměrně malá obec je v současnosti domovem přibližně 500 obyvatel. Zátoka Petrčane je známá především svou čistotou, dokonce nejednou se označuje jako nejčistší v celém Chorvatsku. Navíc celým pobřežím Petrčane se táhne množství pláži, včetně písčitých.


Téměř 900 let stará vesnice je domovem i nÄ›kolik zajímavých historických míst, jako například stÅ™edovÄ›ký kostel sv. BartolomÄ›je z 12. – 13. století, který zde dnes stojí již v pozmÄ›nÄ›né formÄ›. Vynikající poloha letoviska vÅ¡ak umožnuje návÅ¡tÄ›vníkům Petrčane i zajet do nedalekých historických mÄ›st Zadar a Nin.
Petrčane


Krásné pláže s křišťálově čistým Jadranem


Bezpochyby nejoblíbenější pláží letoviska Petrčane je pláž Punta Radman, kterou najdete na místním přírodním poloostrově, v blízkosti rozsáhlého a hustého borovicového lesa. Tato písčito-oblázková pláž je velmi vhodnou destinací v podstatě pro všechny návštěvníky Petrčane. Velmi dobrý pozvolný vstup do moře, blízký hotel a hustý porost borovic je zárukou nejvyšší kvality pláže.


O něco méně známá je pláž v blízkosti místního klubu “Nela Beach Club“. Tato oblázková pláž je vhodnou destinací pro lidi, kteří hledají i aktivní odpočinek u moře. Najdete zde hřiště pro plážový volejbal, bar, fitness na pláži, pirátský tábor a mnoho jiných atrakcí, které vás určitě zabaví. Vstupné je samozřejmě zdarma.
Petrčane pláž


Sportovní atrakce a noční život v Petrčane


V případě, že máte rádi aktivní dovolenou, Petrčane svým návštěvníkům nabízí několik zajímavých sportovních atrakcí. Velmi dobré podmínky zde přejí především vodním sportům, jako potápění a windsurfing. Během pobytu v Petrčane se však můžete těšit i na jiné sportovně-rekreační aktivity, jako cyklistika, jízda na koni, biliard, fitness, welness a golf. Mimo toho si však můžete pronajmout i automobil, vodní skútr, loď nebo i silniční skútr.


Co se týče kultury, zábavy je během hlavní sezóny v Petrčane prakticky stále plno. Petrčane hostí mnoho hudebních festivalů a nejznámější je Garden Festival. Pokud chcete vyzkoušet místní gastronomii, určitě zajděte do některé z místních restaurací. Najdete zde ovšem i diskokluby, noční klub a koktejl bar. Konkrétně je velmi oblíbeným místem turistů v Petrčane místní “Caffe Bar Vagabundo“, který najdete pár kroku od hlavního náměstí obce.
Petrčane pláž Pinija


Kam pro čerstvé potraviny?


V centru Petrčane existuje nÄ›kolik malých menších obchodů, kde každý den najdete čerstvé maso a pečivo. Pokud vÅ¡ak budete chtít zajít na vÄ›tší nákup, určitÄ› si to namiÅ™te do nedalekého Zadaru, kde je nabídka zboží podstatnÄ› Å¡irší. V Petrčane vÅ¡ak konkrétnÄ› můžete navÅ¡tívit i místni „Konzum“, který je otevÅ™en od pondÄ›lí do soboty (07:00 do 21:00) a v nedÄ›li od 07:00 do 20:00. V nÄ›m zakoupíte i čerstvé ryby, které vÅ¡ak můžete dostat koupit i brzy ráno přímo u rybářů.


Zajímavá místa, která musíte navštívit


Jihovýchodně od Petrčane můžete najít jednu z nejstarších staveb v okolí, která však v minulosti prošla mírnými úpravami. Kostel sv. Bartoloměje, který byl postaven ještě v průběhu 12. -13. století.
Petrčane promenáda

Nedaleké královské město Nin, které je vzdáleno od Petrčane přibližně 7 km, je známé pro své překrásné historické centrum, které je umístěno na malém poloostrově, jenž je spojen s okolní částí Ninu na třech místech. Mezi nejvýznamnější historické památky na tomto poloostrově patří jednoznačně kostel sv. Kříže, který je považován za nejmenší katedrálu na světě. Dále zde však můžete navštívit i Biskupský palác nebo most s Dolní městkou bránou. Za městem si můžete prohlédnout i v celku zajímavé rozsáhlé zříceniny Dianina chrámu a amfiteátru, které pocházejí ještě z dob Římské říše.


Směrem na jih se zase můžete vybrat do kulturního a ekonomického centra Severní Dalmácie, města Zadar, ve kterém můžete navštívit známé městské tržiště, kde najdete široký výběr čerstvých potravin, nebo několik známých historických památek, jako například římské fórum, chrám sv. Donáta z 9. Století, baziliku sv. Anastázie, nebo Mořský orgán, který patří mezi novější stavby.


ubytování Srima
Levné apartmány v Petrčane








Petrčane u Zadaru

pondělí 29. září 2014

Srima u Vodic

Malebná turistická osada Srima s několika krásnými plážemi je položená v sousedství známého letoviska Vodice. I tak by se v krátkosti dalo charakterizovat letovisko Srima, které zažívá v posledních letech stále větší zájem rekreantů z nejedné evropské země.

Na atraktivitě tohoto letoviska přidává do jisté míry především jeho výborná poloha, která na jedné straně zajišťuje návštěvníkům dostatečný klid od hluku a ruchu rušných letovisek, na druhé straně však právě nedaleké rušnější letovisko Vodice v pěší vzdálenosti je i jistou zárukou kvalitní zábavy a kulturního vyžití.


Historie této obce sahá až k začátkům raného středověku, což potvrzuje několik archeologických nálezů z 6. století. Moderní dějiny, nebo lépe řečeno první zmínky o obci jménem Srima, se v dokumentech vzpomínají již začátkem 16. století. V současnosti není Srima nijak velkou obcí, s přibližně 700 obyvateli je dá se říci příměstskou částí Vodic.
srima vodice


Pláž Srima s modrou vlajkou kvality


Místní pobřeží je známé nadstandartní kvalitou pláži. V samotné části obce Srima se nachází stejnojmenná pláž, která v minulosti získala i ocenění v podobě modré vlaky kvality. Tato rozsáhlá oblázková pláž je všeobecná oblíbená i mezi turisty, kteří odpočívají v sousedních Vodicích.

Obrovskou výhodou pláže Srima je bezpochyby i to, že díky úpravám v minulosti je dnes přístupná i pro osoby se zdravotním postižením. V její blízkosti nechybí toalety, sprchy, šatny, dostatek odpadkových košů a plavčíci, kteří dohlížejí na samotné návštěvníky pláže.
srima pláž

Další neméně zajímavou pláží, kterou však najdete již v sousedních Vodicích je pláž Plava. Tato asi 4 km dlouhá pláž se táhne od hotelu Punta až k nedalekému letovisku Tribunj. Na pláži Plava máte k dispozici množství zábavných, ale i sportovních atrakcí, jako například volejbal, parasailing, plachtění, či tenis. V její blízkosti nechybí ani několik restaurací a kaváren, které bývají hlavně během hlavní sezóny nejednou plné. Pláž Punta je ostatně mnohými návštěvníky považována za jednu za nejkrásnějších v celé oblasti, v minulosti získala i modrou vlajku kvality pláže.
pláž Srima


Sport a zábava


Blízké Vodice nabízejí návÅ¡tÄ›vníkům letoviska Srima obrovské možnosti v oblasti sportu, ale i zábavy. Přímo ve mÄ›stÄ› Vodice se dokonce nachází i nÄ›kolik sportovních klubů, které pořádají i kurzy pro začátečníky. NavÅ¡tívit můžete například Å¡kolu windsurfingu „Kite“, Å¡kolu potápÄ›ní „Greben“, horolezecký klub „Klen“, nebo také například místní tenisový klub, který bÄ›hem léta svým návÅ¡tÄ›vníkům nabízí možnost si pronajmout zdejší antukové kurty. OstatnÄ› si můžete zahrát nÄ›které míčové hry i bezplatnÄ› přímo na místních hÅ™iÅ¡tích, případnÄ› můžete zkusit nÄ›kterou adrenalinovou zábavu, jako je například jízda na banánu, vodní lyže nebo let padákem za člunem.


Pokud budete chtít navštívit někteří z podniků v ​​Srimě, určitě zajděte do místních restaurací Arus a Dalmacija, které mají ve svém menu množství místních specialit. Naleznete zde však i jednu mexickou restauraci, která nese název Santa Marija. Ostatně můžete večer zajít do zmíněných Vodic, kde se každoročně koná množství kulturních, ale i zábavných akcí, jako například Vodicka slavnost, Vodické hry (Vodičke igre), ale také kulturní slavnost během svátku Panny Marie Karmelské, který je na programu vždy 16. července. Ve Vodicích je mimo toho oblíbeným společenských místem i místní diskotékový klub Hacienda.
srima


Co byste si neměli nechat ujít


NejzajímavÄ›jší kulturní památkou, kterou můžete dodnes vidÄ›t v této obci je „Srimska lokva„. Toto archeologické naleziÅ¡tÄ›, které najdete nedaleko Jadranské magistrály, ukrývá cenné kamenné pozůstatky dvou jednolodních ranÄ› kÅ™esÅ¥anských bazilik, které tu stály již od 6. století.


Další vaší zastávkou může být klidnÄ› i sousední mÄ›sto Vodice. To v minulosti poskytovalo svému obyvatelstvu pomÄ›rnÄ› dobré opevnÄ›ní, které ho chránilo pÅ™edevším pÅ™ed Turky. Známou místní památkou je například ÄŒarićova věž, která zde stojí již od 16. století. Najdete ji přímo v centru mÄ›sta, v blízkosti jiné zajímavé historické budovy – farního kostela Nelezení sv. Kříže.


Milovníci přírody si mohou udělat výlet do nedalekého Národního parku Krka, jehož největší atrakcí jsou bez pochyby místní Skradinské vodopády, které jsou dlouhé celkem 400 metrů a vysoké přibližně 45 metrů. Návštěvníky tohoto parku jistě potěší fakt, že pod samotnými vodopády je povoleno se i koupat. Kromě vodopádů je však NP Krka charakteristický pro svou bohatou flóru a faunu. Dodnes bylo v těchto místech zdokumentovaných až celkově 860 druhů a poddruhů rostlin.


ubytování Srima
Levné apartmány Srima







Srima u Vodic

Rtina u Zadaru

Malé letovisko Rtina vzdálené přibližně 25 km severovýchodně od Zadaru, najdete konkrétně v blízkosti Ljubačského zálivu a Pažského mostu, který spojuje pevninu s ostrovem Pag.

Toto na první pohled nenápadné letovisko má v současnosti přibližně 500 stálých obyvatel, jejichž počet se však během hlavní letní sezóny zvýší přibližně čtyřikrát.


První písemná zmínka o obci Rtina pochází ještě z doby slavného básníka Juraja Barakoviće, který zde žil v 16. století. Ten se ve svém díle zmínil, že jeho dědeček bojoval právě v těchto místech ještě za dob uherského krále Bela IV proti tehdejší Mongolské říši. V Rtině historie zanechala i několik zajímavých, především křesťanských památek, jako například kostel sv. Simeona, který byl postaven ještě v 19. století. V současnosti se obec spoléhá především na zisky z turismu, kterému se zde naštěstí poměrně daří, a to především díky téměř osmi kilometrem překrásných pláži, které lemují místní pobřeží.
Rtina pláž


Pláže v letovisku Rtina a okolí


Místní pobřeží je složeno převážně z pláží, které jsou tvořeny drobnými kamínky. Dvě rozsáhlejší pláže se rozkládají v okolí místního přístavu, který se nachází v blízkosti centra obce. Obě tyto pláže bývají během hlavní sezóny převážně poloprázdné, takže byste zde určitě měli najit místo pro oddych i vy. Nevýhodou zdejších pláži je především špatná dostupnost sociálního zařízení, restaurace či kavárny. Z toho důvodu vám doporučujeme si s sebou vzít i občerstvení. Na pláži Miočići však najdete volejbalový kurt a menší bar.


Sportovní atrakce a zábava


Pokud patříte mezi dobrodružné typy, určitě nebudete u nabídky sportovních atrakcí v Rtině zklamaný. Velmi dobré podmínky jsou zde například pro sporty, jako windsurfing nebo kitesurfing. Najdete tu i několik cyklostezek, které vedou buď do vnitrozemí oblasti, nebo k nedalekým ostrovům Pag a Vir, které jsou spojeny s pevninskou částí Chorvatska mostem. V obci se navíc každoročně začátkem července koná velký plavecký maratón, kterého se koneckonců můžete zúčastnit i vy.
rtina
Rtina nenabízí v oblasti kultury a zábavy tolik atrakcí, jako jiná známÄ›jší letoviska. Snad nejvýznamnÄ›jší události bÄ›hem letní sezóny je jen „Rybářský večer“, který se pravidelnÄ› koná koncem srpna. OstatnÄ› můžete letovisko a zdejší kulturu poznat i díky místní kuchyni, která je složena pÅ™edevším z čerstvých ryb, sýra, dalmatské uzené Å¡unky a jehněčího.


Zajímavá místa v okolí, které musíte navštívit


V blízkosti mostu, který vede na ostrov Pag, můžete sledovat ruiny menší pevnosti, která je umístněná na samém cípu ostrova Pag. V minulosti tato stavba sloužila jako templářská středověká pevnost, též nazývána Fortica.

V samotné Rtině můžete navštívit například kostel sv. Simeona, který byl postaven ještě v 19. století, ovšem po zničení v 60. letech minulého století znovu postaven až v roce 1990.


Častým cílem rekreantů, kteří si jako dovolenkovou destinaci zvolí právě letovisko Rtina je například Národní park Paklenica. Ten se nachází v jihovýchodní části pohoří Velebit, které tvoří nad Velebitským kanálem mohutnou skalní hradbu zvedající se do výšky až 1800 metrů nad mořem. Celý NP Paklenica se rozkládá na ploše přibližně 3650 hektarů. Samotná oblast, kterou zabírá území parku, je výjimečná svou rozmanitostí, krásou, množstvím kaňonů a jeskyň. V jistých částech Velkého kaňonu se dokonce natáčely i scény ze slavné série o Vinnetouovi. Blízko Rtiny jsou však i další tři národní parky Chorvatska a to Plitvická jezera, Krka a Kornati.
Rtina pláže

Centrem kultury a zábavy celé Severní Dalmácie je město Zadar, které patří mezi největší města celé země. Z Rtiny do Zadaru navíc není vůbec daleko, jelikož trasa do tohoto města vám zabere přibližně 30 minut času. Samotný Zadar si dodnes uchoval původní římské urbanistické řešení a také několik zřícenin z tohoto období. Z tohoto směru je asi nejvýznamnější památkou akvadukt, jehož části můžete najít mimo města. Mezi nejcennější zachovalé památky Zadaru patří i kostel sv. Donáta, který zde stojí již od 9. století, románský kostel sv. Chrysogona z 12. století a krásná renesanční Pevninská brána, kterou vytvořil známý italský stavitel M. Sammichele ještě v 16. století. Navštívit byste však měli i jednu z nejlepších tržnic ovoce a zeleniny celé Dalmácie, kterou naleznete na adrese na “Ulica pod bedemom“.


Rtina je krásné místo kde se vrcholky hor Velebit dotýkají nebe a jeho svahy se noří v Jaderském moři.


ubytování Rtina
Levné apartmány Rtina







Rtina u Zadaru

sobota 27. září 2014

Mandre na ostrově Pag

Na západním pobřeží ostrova Pag se nachází poměrně malé, ale o to krásnější letovisko Mandre. Skromná rybářská osada je velmi vhodnou destinací především pro rodiny s dětmi, které zde najdou pravou pohodu a klid. O krásné vzpomínky z návštěvy Mandre se stará především krásná panenská příroda, které zanechá asi v každém návštěvníkovy Mandre jen pozitivní dojem.


Do dneÅ¡ní podoby se toto dlouho nenápadné místo začalo formovat až v průbÄ›hu 70. – 80. let minulého století, kdy tehdejší nenápadná osada začala zažívat pravý turistický boom. Postupem času tu tak vzniklo nÄ›kolik moderních apartmánů, které jsou bÄ›hem hlavní sezóny prakticky stále plné. Zajímavostí Mandre je i to, že dodnes je trvale obydlených asi jen 60 domů, jelikož ostatní domy slouží, jako apartmány pro turisty.
mandre


Pláže v Mandre a jeho okolí


Nejbližší místní pláží je pláž Mala Mandra, kterou najdete v malé zátoce v centru letoviska. Na první pohled se může zdát Mala Mandra jako poměrně ničím vyjímečná pláž, ve skutečnosti je tato oblázková pláž s velmi dobrým pozvolným vstupem ideálním místem pro trávení klidného a ničím nerušeného odpoledne u moře. Samotná pláž je svými podmínkami na tom také velmi dobře, v její blízkosti najdete prakticky všechny sociální zařízení (WC, sprchy, restaurace, kavárny…), které by neměly chybět na kterékoliv lepší pláži. Pláž Mala Mandra je vhodná prakticky pro všechny návštěvníků, včetně osob se zdravotním postižením, kteří zde mají zajištěn bezbariérový vstup.


O nÄ›co vzdálenÄ›jší, ale o to zajímavÄ›jší pláží je pláž ÄŒista plaža, která je vzdálená od Mandre asi 7 km severovýchodnÄ›. Už v podstatÄ› její název vystihuje vÅ¡echny její charakteristické vlastnosti. OvÅ¡em samotný název této pláže vznikl kvůli rychlému proudÄ›ní vÄ›trů – Bura, které bÄ›hem zimních mÄ›síců nejednou vyčistí pláž i od toho, co by nemÄ›li. Co se týče podmínek a kvality pláže je ÄŒista plaža podle mnohých návÅ¡tÄ›vníků považována za jednu z nejkrásnÄ›jších písčitých pláži Chorvatska. Díky svému pozvolnému vstupu je navíc ideálním místem i pro rodiny s malými dÄ›tmi a neplavce.
mandre pláž


Sport a zábava


Ze sportovního hlediska by mÄ›lo letovisko Mandre svými možnostmi pro aktivní odpočinek vyjít vstříc i náročnÄ›jšímu návÅ¡tÄ›vníkovi. NejvÄ›tší skupina aktivních rekreantů se zdržuje vÄ›tÅ¡inou v místním sportovním komplexu „Mandre„, který leží v bezprostÅ™ední blízkosti pobÅ™eží. Tento turistický komplex je složen z nÄ›kolika menších, ale i vÄ›tších hÅ™iÅ¡Å¥, které je možné využít pro fotbal, volejbal nebo basketbal. Součástí tohoto komplexu je i potápěčská základna, která zamÄ›stnává nÄ›kolik zkuÅ¡ených potápěčů a instruktorů, kteří vás do potápÄ›ní s určitostí v případÄ› zájmu zasvÄ›tí. OstatnÄ› vÅ¡ak letovisko a jeho okolí nabízí i nÄ›kolik cyklotras. Jedna z nich, která zabere průmÄ›rnému cyklistovi asi 5 hodin času, začíná právÄ› v letovisku Mandre.

Velmi oblíbenou zábavou turistů v Mandre je i jízda na koloběžce. Tento pro místní, ale i návštěvníky oblíbený sport si můžete vyzkoušet už ráno, a to okruhem, který vede celým letoviskem. Jsou tu i koloběžky které jsou k dispozici za poplatek přibližně 30 HRK / osobu.


Jelikož je zdejší turismus orientován pÅ™evážnÄ› na rodinné dovolené, v letovisku Mandre z toho důvodu nenajdete příliÅ¡ ruÅ¡ný život. Velmi oblíbenou kulturní událostí jsou tzv. rybářské večery, které pÅ™edstavují ideální formu zábavy pro rodiny s dÄ›tmi. V průbÄ›hu této slavnosti si můžete pochutnat na čerstvých rybách a specialitách místních kuchařů. Známé jsou i tzv. „Slovinské slavnosti“, bÄ›hem nichž se organizuje v Mandre nÄ›kolik menších akcí.
mandre pláže


Známé speciality a jiné zajímavosti letoviska a celého ostrova Pag


V případě, že si chcete pochutnat na místních specialitách, určitě zajděte do některé z místních restaurací. Většina zdejších restaurací má pro své návštěvníky v nabídce přichystané vyhlášené místní speciality. Jednou z nich je světoznámý Pažský sýr, který má v oblasti chorvatské gastronomie obrovský význam. Tento sýr vyrobený z mléka ovcí, které se pasou na místních kopcovitých pastvinách, je typický především svou chutí a vůní. Jeho delikátní chuť zaujala natolik některé odborníky z gastronomie, že tento sýr označili jako jeden z nejlepších na světě. Pažský sýr však není jedinou pochoutkou, kterou byste si měli v místních restauracích vychutnat.

Mezi gurmány, kteří navštíví tento ostrov, je velmi oblíbené i jehněčí maso připravované několika způsoby. Za kvalitu místního jehněčího stojí především volný život místních jehňat, která nikdy nežijí v uzavřeném prostoru.


Nedaleká obec Kolan, která má dodnes společný obecní úřad právě s letoviskem Mandre, svým návštěvníkům nabízí několik zajímavých historických památek. Jednou z nich je etnografická sbírka, kterou najdete v centru obce, konkrétně v prostorách staré školy, jejíž základy pocházejí ještě z roku 1903. Tato cenná sbírka dodnes uchovává staré předměty a nářadí, které byly v minulosti každodenní součástí obyvatel obce Kolan.
mandre promenáda

Kromě tohoto muzea můžete v Kolanu navštívit i dvě významné křesťanské památky. První z nich je kostel sv. Jeronýma, jehož základní kámen pochází z roku 1895. Tento jednolodní kostel je dlouhý téměř 12 metrů a široký přibližně 7 metrů. Jinak poměrně skromná stavba ve svém nitru uchovává menší oltář a sochu strážného anděla. O něco významnější stavbou tohoto druhu je zdejší farní kostel sv. Lukáše, který byl údajně ve své historie až dvakrát vypálen a znovu postaven. V jeho interiéry v současnosti najdete celkem až tři oltáře. Farní kostel sv. Lukáše najdete v sousedství místního úřadu.


ubytování Mandre
Levné apartmány v Mandre







Mandre na ostrovÄ› Pag