středa 2. července 2014

Autem po Istrii

Půvabnou krajinu Istrie můžete poznat během výletního okruhu z východního pobřeží, konkrétněji z Kvarnerského zálivu, přes pohoří Učka do nejmenšího města světa. Trasa vede z Opatije přes Učku, Hum, Pazin, Lovran zpět do Opatije, měří zhruba 140 km a dá se absolvovat za jeden den.



Dvě krasová pásma z bílého vápence, Čičarja a Učka, oddělují jako ochranný val Istrijský poloostrov na severu od chorvatského a slovinského vnitrozemí, na východě od jaderských vod Kvarnerského zálivu.ISTRIA


Město Opatije je proslulé svým příznivým klimatem, díky kterému zde vznikly přímořské lázně. Vzhled města dodnes utvářejí honosné vily a hotelové paláce, stejně tak nádherné zahrady a parky. Na okolních horských vrcholech se můžete nadýchat svěžího vzduchu ve volné přírodě a těšit se úžasnými výhledy na celý Kvarnerský záliv s přístavním městem Rijekou a ostrovy Cres a Krk. Asi 3 km od centra Opatije, v obci Matulji, odbočují dvě silnice vedoucí přes pohoří Učka do vnitrozemí.


Půvabnější krajinou vede stará silnice přes vesnici Veprinac nahoru k průsmyku Poklon ve výšce 922 metrů. Z tamního hotelu můžete pěšky vystoupat na 1401 m vysoký Vojak, nejvyšší vrchol pohoří Učka a pokochat se úchvatným výhledem na moře. Za průsmykem klesá silnice dolů a na pravé straně se zvedá mohutný masiv Čičarija. Asi po 18 km odbočuje silnice do Humu, nejmenšího města světa. Kdysi to bylo hustě zalidněné posádkové město s opevněním, dnes tu zbylo pouhých deset domů. Po dalších 10 km přijedete do města Buzet. Jeho staré jádro obehnané hradbami se rozkládá na návrší pod pohořím a z hradeb se vám naskytne krásný výhled na údolí řeky Mirny, podél níž se vine silnice do Buje. Dalších asi 24 km jízdy přes Sovinjsko Polje, Prodani a Draguč budete moci obdivovat nekrásnější panoramatické rozhledy, ale také zažít původní Istrii a lidi, kteří jsou svým svérázným způsobem života spjati se zdejší přírodou.


Do Kvarnerského zálivu se budete vracet přes pozoruhodnou opevněnou obec Gračišče a Plomin. Pro posledních 35 km do Opatije zvolte pobřežní silnici, která se vine po úzkém pásu pobřeží podél strmých skal pohoří Učka.


 



Autem po Istrii