úterý 29. července 2014

Turanj - severní Dalmácie

Menší vesničku Turanj, která je domovem přibližně 1200 obyvatel najdete při známé Jadranské magistrále, a to konkrétně mezi městem Zadar a letoviskem Biograd na Moru. Velmi výhodná poloha městečka Turanj, díky níž turisté mohou vyrazit do nedalekých národních parků Krka a Kornati, je jedním z největších pozitiv tohoto jinak méně známého letoviska.


Název osady vznikl postupem času od latinského slova Turis, což znamená v překladu pevnost. Pravděpodobně vám je jasné, že název města nevznikl podle jakékoliv pevnosti z okolí, ale právě podle zdejší pevnosti, která byla postavena ještě v roce 1444. Dnes však kompletně celou část této stavby bohužel nenajdete, nacházejí se zde jen zbytky věže a zdiva. Ostatně však toto místo obývali ještě v době bronzové, což potvrzují i ​​místní archeologické nálezy.
turanj

V současnosti je Turanj podobně, jako jiná přímořská letoviska zaměřen především na turismus a zemědělství. Navzdory své velikosti by vám v tomto místě nemělo chybět nic, co byste ostatně doma nenašli. Najdete zde lékárny, obchody, restaurace, zábavu a v neposlední řadě i dobře udržované pláže. Navíc letovisko se každým rokem neustále rozvíjí, o čemž svědčí i stále nově přibývající apartmány pro turisty ze zahraničí.


Pláže letoviska a jeho okolí


Turanj je letovisko, které ukrývá četné množství zátok a pláži, kde můžete během horkých letních dnů odpočívat. Většina zdejších pláži je písčitá, některé jsou však doplněny i o betonové desky, kde se můžete bez problémů opalovat.


Známou místní pláží, při které najdete i velký počet ubytovacích a stravovacích zařízení je pláž Anita. Tato rozsáhlá písečná pláž disponuje velmi dobrým pozvolným vstupem do moře, díky čemuž je velmi oblíbeným místem pro rodiny s dětmi. Výhodou pláže je, jak jsme zmiňovali výše, dobrá dostupnost restaurací či obchodů, kde se můžete prakticky kdykoliv během dne občerstvit.
pláž Turanj

Velmi pěknou, sice vzdálenější pláží je i například pláž Iza Banja. Tu najdete v sousedním letovisku sv. Filip i Jakov, které je od centra Turanje vzdálené asi jen 700 metrů. Tato pláž vyniká především pozvolným vstupem do moře a také svou čistotou. Okolí pláže lemuje dlouhý borový porost, který se nachází podél zdejších obchodů a restaurací, kde se můžete občerstvit. Pláž disponuje i sprchami a kabinkami. Před časem byla oceněna i modrou vlajkou kvality, která se uděluje těm nejlepším a nejčistším plážím.


Sport, kultura a zábava v Turanji


Přímo v letovisku si můžete zahrát většinu kolektivních míčových her, včetně plážového volejbalu. Vždyť zdejší pláže jsou pro tento sport téměř ideální, tak proč je nevyužít. Ostatně však můžete za bohatší sportovní nabídkou zajít i do blízkých letovisek, jako je například sv. Filip i Jakov nebo o něco vzdělanější Biograd na Moru.


Co se týče zábavních a kulturních událostí, budete muset zajít také do osady sv. Filip i Jakov. V této prakticky sousední části Turanje se každoročně koná například oslava svátku sv. Petra, dále také například turnaj v plážovém volejbalu, který se koná vždy začátkem července. Asi největší událostí, které se účastní pravidelně i lidé z Turanju je svátek sv. Rocha, který je patronem osady sv. Filip i Jakov. Tato slavnost se koná každoročně vždy 16. srpna.
turanj


Historické památky letoviska


Současná historie osady se začala psát v roce 1444. Právě v tom roce šlechtické rodiny Meštrović dala příkaz stavět pevnost na tomto místě, která byla, dá se říci základním kamenem celé novodobé historie letoviska Turanj. Pevnost, která byla postavena v blízkosti moře, se skládala z hradních stěn a tří věží. Bohužel v současnosti původní verzi stavby budete hledat marně, protože zachovány jsou již jen některé části.


V současnosti jednou z nejznámějších staveb, ne-li vůbec nejznámější stavbou letoviska je kostel zasvěcený Panny Marií Karmelské. Tato stavba zde stojí prakticky od samého začátku nové éry letoviska, protože oficiálně tento kostel svému účelu začal sloužit již v 15. století. Během letního období se zde pravidelně koná Turanjska slavnost, která patří mezi největší události letoviska.


Kam na celodenní výlet s rodinou či přáteli?


Vynikající poloha letoviska je ideální pro různé fakultativní výlety do blízkého okolí. Prvním místem, které zmíníme je blízký národní park Krka, který se nachází na řece Krka. Tento národní park je známý především díky množství vodopádů a kaskád, pod kterými se můžete dokonce vykoupat. Dostat se k tomuto místu doporučujeme lodí, která pravidelně vyplouvá z místních přístavů i několikrát denně (během letní sezóny). Pro mnohé nezapomenutelná plavba lodí, po níž následuje “objevování“ jednoho z nejkrásnějších koutů země je bezesporu jedna z nejlepších možností, jak využít volný čas na dovolené v Turanj a jeho blízkém okolí.


Dalším neméně zajímavým místem, kam můžete z Turanje vyrazit na celodenní výlet je souostroví Kornati. Tato skupina celkově 147 ostrovů a útesů zabírá celkovou plochu 300 km2. Dodnes však toto místo není nijak trvale osídleno až na několik menších obydlí, které využívají především místní pastýři ovcí. Od roku 1980 je na ostrovech zřízen i Národní park Kornati, který zabírá rozlohu přibližně 218 km2. Kornati jsou také ideálním místem pro odvážlivce, kteří chtějí strávit celotýždňový pobyt na pustém ostrově. Dokonce i některé zdejší obydlí jsou speciálně upraveny pro takové příležitosti.


Přibližně 5 km jižně od vesnice Turanj najdete známé letovisko Biograd na Moru. Toto oblíbené letovisko mnoha českých turistů je přibližně 4 až 5 krát větší než Turanj. Biograd je známý především pro své rozsáhlé písečné a oblázkové pláže, které většinou po celé délce lemují i dlouhé pásy borových lesů. Dvě místní pláže (Dražica a Bošana) byly před časem vyznamenány dokonce i modrou vlajkou kvality. Jako turisté zde však můžete navštívit například i místní farní kostel sv. Anastázie z 18. století nebo místní vlastivědné muzeum, ve kterém se nachází výstava nákladu potopené benátské lodi, která v místních vodách ztroskotala ještě v roce 1583.


ubytování Turanj
Levné apartmány Turanji








Turanj - severní Dalmácie

Lokva Rogoznica - jižní Dalmácie - Omišská riviéra

Letovisko Lokva Rogoznica patří do kategorie menších a najdete ho na známé Omišské riviéře, která se rozkládá v severní části jižní Dalmácie. Lokva Rogoznica se od centra této riviéry Omiše, nachází přibližně asi 9 kilometrů jižně, v blízkosti známé jadranské magistrály. Jinak poměrně klidné letovisko si vás jistě získá svými nádhernými oblázkovými a písčitými plážemi s velmi dobrým pozvolným vstupem do křišťálově čistého moře.


První písemná zmínka o osadě Lokva Rogoznica pochází z roku 1235, kdy údajně sedm šlechtických rodin díky poměrně štědré dotací od tehdejšího chorvatsko-uherského krále Bély IV v těchto místech začala zakládat nová obydlí. V té době osídlovali převážně místa pod svahy hor, rozložení osady se však změnilo v roce 1960, a to díky otevření nové magistrály. Prakticky ihned po otevření této pobřežní cesty se Lokva začala měnit na letovisko, které každým rokem začalo navštěvovat více a více rekreantů. A tak starou, již zanedbanější osadu nahradila nová část letoviska, kterou každoročně navštíví i četné množství českých turistů.
lokva rogoznica


Která pláž je ta pravá pro vás?


Samozřejmě, odpovědět na tuto otázku si musíte vy sami, my vám nabízíme krátký přehled pláži v samotném letovisku a v jeho blízkém okolí. Konkrétně v jižní části obce najdete několik oblázkových a pískových zátok, kde se můžete během horkých dnů bez starostí opalovat. Hlavní pláž obce bude vyhovovat především rodinám s malými dětmi. Velmi dobrý pozvolný vstup do moře však jistě ocení i neplavci. Naopak nevýhodou je absence sociálních zařízení, barů a restaurací a poměrně krátká délka pláže.


Zajít můžete i do nedalekého letoviska Čelina, kde najdete také několik klidných oblázkových zátok. Nedaleko centra obce se nachází přibližně 100 metrů dlouhá oblázková pláž. Její výhodou je poměrně dobrý pozvolný vstup, ostatně však tato pláž nepatří mezi top pláže této části Dalmácie, protože v její blízkosti až na blízké apartmány nenajdete prakticky nic.
pláž Lokva Rogoznica

Možná nejlepší pláží v okolí, kam se dá jít odpočívat je hlavní pláž ve vesnici Stanići. Ta je během letní sezóny sice turisty v hojném počtu navštěvovaná, avšak stále se zde dá najít dostatek místa. Její výhodou je vynikající pozvolný vstup do křišťálově čistého moře, blízké bary a stánky s občerstvením, kde se můžete občerstvit a také i možnost zapůjčit si lehátka a slunečníky. Kromě toho je velkým plusem této pláže i velmi dobrá poloha a velmi pěkné prostředí, které tvoří především borové stromy a občas i nějaké ty umělo vysazené palmy.


Sport a zábava v letovisku


Jelikož samotné letovisko patří spíše do kategorie klidných letovisek, během letní sezóny zde bohužel nenajdete tolik sportovních atrakcí, jako v jiných větších letoviscích Dalmácie. Samozřejmě i zde si můžete vyzkoušet klasický vodní sporty, jako potápění, surfing nebo windsurfing. Pokud chcete vyzkoušet potápění na profesionálnější úrovni, doporučujeme vám zajít do nedalekého Ruskamenu, kde se nachází potápěčský klub.
Lokva Rogoznica pláž

Podmínky letoviska ovšem přejí dvěma sportům, kterým se můžete v okolí obce aktivně věnovat. Pokud jste aktivním cyklistům, případně máte rádi turistiku, místní vyznačené trasy a stezky vás jistě potěší. Místní náročné horské trasy patří i do kategorie nejtěžších, takže si na své přijdou i zkušenější cyklisté a turisté. Velká část cyklostezek je i v okolí Omiše, který najdete jen 9 kilometrů severně od letoviska.


Sportovně vyžít můžete také v blízkosti mariny Frapa, kde najdete moderní sportovní centrum. V jeho areály si můžete zahrát tenis, fotbal, squash, případně zde můžete zajít do sauny.


Ze zábavních a kulturních událostí v letovisku Lokva Rogoznica stojí za pozornost určitě místní Rybářské Večery, které se konají během celého srpna. Kromě toho se zde vždy první srpnovou sobotu v roce koná místní lidová slavnost Rogoznički festival, jejíž součástí je bohatý zábavný program. Jednou z možností je však i zajít do nedaleké Omiše, kde najdete několik diskotékových klubů.


Památky v letovisku


Toto malebné letovisko není bohužel centrem velkého množství kulturních památek. Nachází se zde však jedna významnější památka, která se zachovala dodnes. Ve výšce přibližně 640 m.n.m. totiž najdete kostelík sv. Víta. Dostat se k němu můžete autem nebo pěšky po místní stezce. Okolí letoviska z tohoto místa vám určitě doporučujeme vidět.


Obdivovat zde můžete i menší pozůstatky napoleonské pevnosti z 19. století. Najdete ji však až na nejvyšším bodě obce. Dostat se na toto místo během horkých dnů dá ovšem zabrat i zkušenějším turistům.


Zajímavá místa, kde můžete zajít na celodenní výlet


Jedno z nejkrásnějších letovisek Chorvatska, kam můžete zajít z letoviska je bez debaty Omiš. Středisko oblasti, kde můžete najít opravdu velmi pěkné a udržované pláže, patří mezi nejoblíbenější letoviska Dalmácie. V tomto téměř 15 000 městě najdete velký počet kulturních, zábavních a sportovních atrakcí. Také promenáda plná obchodů, restaurací a historické, úzké uličky vytvářejí z Omiše opravdu půvabné místo pro trávení jednodenního výletu.


Jižním směrem od letoviska můžete najít také jedno zajímavé a lidnaté letovisko, které patří mezi nejrušnější místa Dalmácie. Makarská, kterou najdete od obce přibližně 25 km jižně, leží na široké zátoce. Makarská je oblíbenou destinací mnoha evropských rekreantů, kteří zde chodí odpočívat na jedny z nejkrásnějších pláží Chorvatska. Toto kdysi malé římské město, ukrývá i několik cenných historických památek, jako například barokní kostel sv. Filipa nebo historické náměstí s kostelem sv. Marka.


Blízkou destinací, kam můžete z letoviska je i ostrov Brač. Ten je od pevniny oddělen Bračským průlivem, přes který se k tomuto ostrovu můžete dostat. Ostrov je známý především pro velký počet slunečních hodin během roku a také pro známou pláž Zlatni Rat, která patří mezi nejkrásnější pláže Chorvatska. Tuto přírodní raritu najdete však v jižní části ostrova, která je od letoviska poměrně vzdálená. Navštívit můžete méně vzdálené letovisko Supetar.


Lokvu Rogoznicu založilo sedm šlechtických rodin se svými sluhy v roce 1230 a dnes jsou zase k vašim službám zde hotely, apartmány, kempy, taverny a kavárny, obchody a podél pobřeží krásné písečné a oblázkové pláže.


ubytování Lokva Rogoznica
Levné apartmány v Lokva Rogoznica











Lokva Rogoznica - jižní Dalmácie - Omišská riviéra

pondělí 28. července 2014

Sevid - jižní Dalmácie

Turistické místo Sevid, které dodnes patří pod obec Marina, najdete na pobřeží Jaderského moře a to konkrétně asi 40 km západně od města Split. Celé letovisko se rozprostírá především na poloostrově Oštrica, jehož pobřeží je poměrně členité s mnoha zátokami, které jsou z velké části chráněny borovými lesy a bohatou vegetací.


Letovisko Sevid podle starých listin založil starý rybář z nedaleké Rogoznice. Konkrétní název tomuto místu se však připisuje kostelu sv. Vid, jehož trosky můžete v oblasti ještě stále vidět. Ostatně však město zažilo i římskou éru, o čemž svědčí i místní pozůstatky starých římských domů nedaleko místní pláže.
Sevid

Pokud se sem rozhodnete jít odpočívat, určitě se můžete těšit především na místní klidnou atmosféru, která z tohoto místa dělá jedno z nejklidnějších oblastí Jadranu, dále také na přátelské místní obyvatele, kteří se ve většině věnují pěstování oliv, vinné révy a rybářství, ale také na velký počet slunečních hodin a to průměru přibližně 2580 za rok, což je pro zajímavost stejně, jako v případě sicilského města Palermo.


Na kterou pláž se vyplatí zajít?


Pláže v Sevidu se rozkládají po celé délce pobřeží letoviska. Najdete zde hned několik typů pláži, většina z nich je však složena z oblázků a jemného písku, který nejednou doplňují i ​​uměle vybudované betonové desky. Turistům doporučujeme si vzít především boty do vody. Vstup do vody bude poté podstatně bezpečnější a příjemnější, protože zde nejednou můžete narazit na kraby a mořské ježky.
pláž Sevid

Nedaleko centra letoviska najdete pláž Sevid, která je složena většinou z oblázků. Tato pláž je poměrně udržovaná, proto Vás jistě velmi mile překvapí svou čistotou a krásou. Okolní příroda a životní prostředí pláže je prakticky neporušené, takže si určitě do sytosti vychutnáte místní přírodu. Co se týče sociálních zařízení, je na tom pláž taktéž velmi dobře. V její blízkosti najdete několik stravovacích zařízení (restaurace, pekárna) a obchody, které jsou umístěny podél pláže. Právě z toho důvodu je právě hlavní pláž ideální i pro náročnější rekreanty, kteří si potrpí na určitý standard.
pláž Oštrica

Za pozornost však určitě stojí i písečná pláž Stari Trogir, která je svými podmínkami ideální pro rodiny s malými dětmi. Na své si přijdou i sportuchtiví rekreanti, kteří si zde mohou zahrát například plážový volejbal. Pro potápěče je okolí této pláže velmi vhodné, jelikož zde najdou poměrně rozmanitou a bohatou mořskou flóru.


Sportovní atrakce a zábava v Sevidu


Pokud se sem chystáte kromě oddechu i sportovně zabavit, určitě Vám doporučujeme ze sportovních atrakcí především potápění. Překrásné okolí letoviska nabízí nezkušeným, ale i zkušeným potápěčům možnost odhalit krásy místních vod. Jestliže s sebou nemáte profesionální potápěčskou výstroj, zajděte do některého místního potápěčského klubu, které ve většině případů kromě zapůjčení výstroje nabízejí i možnost absolvování kratších kurzů potápění. Ty se jistě hodí především nezkušeným potápěčům, kteří by si tento sport rádi vyzkoušeli.
pláž Stari Trogir

Nakolik je Sevid spíše klidnější destinace, za rušnější zábavou si budete muset zajít mimo letovisko. Několik kilometrů od Sevidu najdete například známý místní klub Admiral, který patří mezi jedny z nejexkluzivnějších diskoték Dalmácie. Zábava zde trvá prakticky do časných ranních hodin, těšit se zde můžete na množství kapel, tanečních skupin nebo Dj-ů. Za pozornost však stojí i trochu vzdálenější, ale stále velmi blízká diskotéka Aurora, kterou najdete v letovisku Primošten. Tento i na evropské poměry slavný diskotékový klub má kapacitu přibližně 3000 lidí, které nejednou baví i jedny z nejlepších světových Dj-ů světa. Těšit se můžete například i na koupání v pěně, či na hromadné skákání do místního bazénu.


Jaké historické památky zanechala historie v Sevidu?


Příliš mnoho jich rozhodně není, ale nějaké se určitě najdou. Pokud se například zajímáte o historii tohoto letoviska, určitě byste měli zajít k troskám kostela sv. Vid, podle kterého bylo právě toto místo pojmenované. Další významnou historickou památkou, nebo spíše lépe historickými památkami, jsou pozůstatky římských vil, v nichž za největší slávy římské říše obývali vojáci. V té době právě okolí Sevidu sloužilo, jako menší přístav pro lodě, které sem dodávali jídlo a vodu pro místní obyvatele.


Nachází se zde například i kostel sv. Antonína, který byl v minulosti postaven na počest všech námořníků, jejichž lodě měli v místních zrádných vodách nehodu. Najdete ho v pobřežní části Planka.


Kam se vyplatí zajít na výlet


Nejbližší zajímavou destinací, kterou se vyplatí navštívit během dovolené v Sevide je město Trogir. To je vzdálené od Sevidu asi jen 14 kilometrů. Toto přímořské lázeňské město, jehož historické centrum je situováno na malém ostrově mezi pevninskou částí Chorvatska a ostrovem Čiovo je jednou z nejcennějších kulturních destinací celého Jaderského pobřeží. Celé historické centrum, ve kterém najdete několik kulturních památek, jako například katedrálu svatého Vavřince je od roku 1997 zapsáno v seznamu památek UNESCO.


O něco vzdálenější, ale také velmi atraktivní destinací je národní park Krka, který najdete od Sevidu přibližně 80 km severovýchodně. Tento národní park, který je pojmenován podle řeky Krka, do níž se četné vodopády tohoto přírodního fenoménu vlévají, ročně navštíví několik desítek až statisíce turistů z celého světa. Dostat se zde můžete buď autem, případně příjemnou plavbou lodí po řece Krka.


Pěkný rodinný výlet si můžete udělat také do největšího města oblasti Splitu, které je celkově druhým největším městem země. V něm za pozornost stojí především Diokleciánův palác, který je od roku 1979 oficiálně zařazen také v seznamu světového dědictví UNESCO. V této mohutné stavbě najdete četné množství zajímavých míst, které se vyplatí vidět.


Sevid je pěkné malé městečko na riviéře Marina s rodinnými domy pro klidnou dovolenou, daleko od hluku velkých turistických center. A jak říkají obyvatelé Sevidu bylo zde vždy více oleje a vína než ​​deště.


ubytování Sevid
Levné apartmány v Sevidu








Sevid - jižní Dalmácie

úterý 22. července 2014

Jsou v Chorvatsku žraloci?

Chorvatsko je jedním nejnavštěvovanějších míst v Evropě. Ročně do Chorvatska na dovolenou vyrazí nespočet turistů, kteří sem jedou za skvělým jídlem, překrásnou přírodou, teplým mořem a bohatou kulturou. Nejčastější činností, kterou turisté v Chorvatsku podnikají kromě prozkoumávání památek a center metropolí je válení se u vody a užívání si teplého a čistého moře.



 


Chorvatské moře je velmi bohaté na podmořský život a běžně tak můžete narazit na potápěče s plnou výbavou nebo jen amatérské potápěče se šnorchlem a maskou. Častokrát se tak stane, že nezkušení turisté či aktivní jedinci, kteří se chystají do Chorvatska poprvé, položí otázku, zda jsou v Chorvatsku žraloci. Odpověď na tuto otázku je jednoduchá. V Jaderském moři se nacházejí žraloci a Chorvatský národní ústav pro ochranu přírody zaznamenal různé druhů žraloků.


Některé druhy se zde vyskytují trvale a jiné sem jen zabloudí. Nejčastěji se jedná o malé neškodné druhy a z těch skutečně velkých zde bylo k vidění jen pár a to jmenovitě žralok modrý, žralok tygrovitý či velký žralok bílý. Skutečně tedy jsou v Chorvatsku žraloci má to, však jeden drobný háček a netřeba tedy vyvolávat paniku. Výskyt žraloka u chorvatského pobřeží patří mezi jevy ojedinělé. Je možné, že spíše uvidíte delfíny poskakovat podél pobřeží, než jakýkoliv náznak žraloka.shark


Stejně jako po celém světě i u Jadranského pobřeží patří žralok ke chráněným druhům a historky o tom, jak došlo k napadení člověka žralokem a další hrůzostrašné příběhy jsou spíše novinářské plky během okurkové sezóny. Poslední útok, který se na člověka odehrál, pochází z roku 1974. Útoky jsou zde tedy velmi výjimečným případem a není se tedy čeho obávat. Přesto, pokud narazíte na tvora, který vám bude připomínat žraloka, je lepší se setkání vyhnout a zbytečně jej nedráždit či nepořizovat selfie.



Jsou v Chorvatsku žraloci?

neděle 20. července 2014

Jaké jsou zásuvky v Chorvatsku

Jako místo své dovolené volí nejčastěji Češi Chorvatsko. Díky stálé kvalitě, krásné přírodě a výbornému jídlu je to i též oblíbeným turistickým místem pro většinu Evropy. Chorvatsko patří mezi moderní země a tak má veškeré sociální a technologické vybavení na té nejvyšší úrovni. Nejčastější typ dovolené pro většinu turistů je pobyt v hotelích či apartmánech.



 


Nejedna rodina tak řeší, jaké jsou zásuvky v hotelu či apartmánu do kterého se chystají. Ti, kteří se chystají na dovolenou do Chorvatska po několikáté, mají vše již zjištěno. Pokud patříte mezi jedince, co se na svoje první Chorvatsko teprve chystají, můžete být trochu nervózní, zda si budete moci nabít svůj chytrý telefon či fotoaparát na hotelovém pokoji. Jestli máte správné zakončení kabelu od nabíječky. U nás doma v Česku se používá takzvané kolíkové zapojení. S podobným zakončením se můžete setkat i v jiných evropských zemích jako je Polsko, Francie, Portugalsko či Lucembursko. Zásuvky Chorvatsko, mají trochu jiný typ provedení, který ovšem nepřináší žádné velké komplikace k nabíjení přístrojů.Ext_Plug_outlet_lg


Typ zásuvek v Chorvatsku se jmenuje Schuko a má v sobě zabudované postraní ochranné kontakty. S takovým typem zásuvek se můžete také setkat v Německu, Rakousku či Španělsku. Moderní zařízení jsou stavěna jak pro český typ zásuvek tak pro chorvatský a většinou byste se zapojením nabíječky či jiného zařízení neměli mít problém. Zásuvky Chorvatsko tak nemusejí být noční můrou pro nikoho a můžete si být jistí, že své chytré telefony do nabíječky zapojíte v téměř každém apartmánu či hotelu, který během dovolené navštívíte. Pokud tomu tak nebude, na většině hotelových recepcích vám nabídnou potřebnou redukci, se kterou si nabijete svá zařízení. Zásuvky Chorvatsko vám tak nemusejí dělat vrásky na čele.



Jaké jsou zásuvky v Chorvatsku

pátek 18. července 2014

7 tipů pro šnorchlování v Chorvatsku

Jednou z nejvíce turisticky oblíbených destinací je Chorvatsko. Není to jen díky skvělé kultuře a báječnému jídlu, ale také kvůli krásné přírodě. Hlavním lákadlem je především moře, které je velmi čisté a teplé. Není se tedy čemu divit, že jedním z oblíbených sportů, který se provozuje po celém chorvatském pobřeží, je potápění na nádech. Šnorchlování Chorvatsko nabízí jedinečnou podívanou na podmořský život. Zde je několik tipů jak si užít šnorchlování Chorvatsko.



Vybavení ke šnorchlování


Na šnorchlování v Chorvatsku potřebujete správné vybavení. Základní vybavení k potápění na nádech je maska, šnorchl, ploutve a čisté moře. Chorvatské moře je velmi čisté, takže první bod máte splněný. Ostatní vybavení lze levně pořídit v kterémkoliv sportu nebo specializovaném obchodě na vodní sporty. Ceny se různí podle toho, jak moc kvalitní chcete vybavení.


Péče o vybavení


Slaná voda je pro potápěčské vybavení velmi agresivní. Je proto důležité o své nářadí dobře pečovat. Výbavu ke šnorchlování nevystavuje příliš přímému slunci a po každém výstupu z moře jej omyjeme ve sladké vodě.


Bezpečnost při šnorchlování


Šnorchlování Chorvatsko je poměrně bezpečné a přestože se jedná o jednoduchý sport, který se lze snadno a rychle naučit, je potřeba dodržovat bezpečnostní zásady. Nevydávejte se na dlouhé šnorchlování bez doprovodu. Používejte opalovací krém, i když jste pod vodou. Nepřetěžujte se a užívejte si tuto vodní zábavu podle své výdrže.


Krásná místa ke šnorchlování v Chorvatsku


Jak již bylo řečeno, Chorvatsko má krásnou přírodu a především moře. Pokud plánujete šnorchlování v Chorvatsku, máte jistotu nevšedního zážitku a skvělou podívanou. Nejhezčí místa najdete vždy daleko od městského ruchu a civilizace.images


Šnorchlování v Istrii


Šnorchlování Chorvatsko v oblastii Istrie nabízí jedno z nejlepších míst k tomuto vodnímu sportu. Kousek od města Pula se nachází poloostrov Kamenjak. Kolem ostrova v mělké vodě, může nalézt bohatý podmořský život.


Šnorchlování v Dalmácii


Kromě oblasti Istrie nabízí šnorchlování Chorvatsko i další zajímavou lokalitu. Tou je severní Dalmácie, kde se nachází národní park Kornati, které nabízí na 147 ostrovů, ostrůvků a útesů. Můžete zde nalézt až 700 druhů živočichů a rostlin.


Další zajímavé destinace pro šnorchlování Chorvatsko


Kromě dvou zmíněných lokalit, kde lze kvalitně šnorchlovat, se vyplatí i jiné Chorvatské destinace ideální ke šnorchlování. Ostrovy Brač, Hvar, Mljet či Korčula nabízí kvalitní podívanou a o překrásné rybičky není nouze. Poloostrov Pelješac se také nemusí stydět a patří k jedním z nejoblíbenějších lokalit k šnorchlování.



7 tipů pro šnorchlování v Chorvatsku

středa 16. července 2014

Jižní Dalmácie - Dubrovnická riviéra

PomÄ›rnÄ› úzký pás pobÅ™eží táhnoucího se od mÄ›sta Ploče na severu až po hranice s Černou Horou se nazývá jižní Dalmácie – Dubrovnická riviéra. Je to jihovýchodní cíp Chorvatska koupajícího se ve slunečním svitu, ovívaný stÅ™edomoÅ™skou brízou a ozdobený drahokamem celého jadranského pobÅ™eží, kterým je opevnÄ›né mÄ›sto Dubrovník. Od Bosny a Hercegoviny je oddÄ›len Dinárským masivem. V moÅ™i je pak velký ostrov Korčula a řada menších ostrovů včetnÄ› Mljetu, idylického Národního parku. Dohromady s hornatým poloostrovem PeljeÅ¡ac tvoří kraj Dubrovník-Neretva.



Jen málo měst na světě o sobě může tvrdit, že je ideálem. Staré město sevřené silnými hradbami, které ho chránily po sedm století před útoky agresorů, leží na úpatí vrchu Srdje na nevelkém poloostrově. Nové části města se pak rozrůstají po přilehlém pobřeží.DAAA


V r. 1979 bylo staré město zařazeno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Historie Dubrovníku se datuje od 7. století, kdy barbaři zničili římské město Epidaurum a jeho obyvatelé uprchli na malý ostrůvek Lause, kde vybudovali opevnění. Na pevnině za průlivem vznikla později slovanská osada Dubrava, která se ve 12. st. spojila s Lausou, průliv byl zasypán a Dubrovník se stal významným obchodním centrem na pevnině, zajišťujícím spojení Středomoří s Balkánem. Dnes je Dubrovník hodně závislý na turistickém ruchu a má co nabídnout. Ve starém městě lze obdivovat renesanční bránu Pile, nádhernou dlážděnou promenádu s fontánou Onofrio, kostel sv. Spasitele, františkánský klášter, Ronaldův sloup, katedrálu s pozoruhodnými oltáři a relikviáři a kousek od ní obrovské akvarium s mořskou faunou. Impozantní jsou především městské hradby zbudované ve 13. – 16. st., které jsou dodnes nejkrásnější na světě. Mají délku přes 2 km, výšku až 25 m, na straně k pevnině mají tloušťku až 6 m, na straně k moři 2-3 m. Z jejích ochozů jsou úžasné výhledy na město i na moře.




ubytování Dubrovnik
Levné apartmány v Dubrovníku








Jižní Dalmácie - Dubrovnická riviéra