čtvrtek 20. února 2014

Jak zhodnotit chorvatské ubytování

V Chorvatsku je ubytování rozděleno celkem na čtyři kategorie, ať už to jsou hotely, apartmány nebo ubytování v soukromí. Kategorie se rozlišují písmeny A-D případně 1-4, někdy je možné narazit na označení L což znamená Luxus. Pokud se chystáte ubytovat v kempu, narazíte na označení kempu hvězdičkami tak jako to známe u nás.



Ubytování je nejdražší během hlavní sezóny, která probíhá od půlky července do konce srpna. Mimo hlavní A sezónu se ceny snižují zhruba o jednu třetinu a mimo sezonu dokonce o dvě třetiny. Během prohlížení ubytování, můžete narazit na ceny v eurech, ale běžně vyúčtování probíhá v kunách. Pokud jste do Chorvatska vyrazili karavanem nebo obytným automobilem, jsou v ceně ubytování již zahrnuty ceny za elektřinu a vodu, vždy za den.


CCKompletní nabídku kempů si můžete prohlédnout v bezplatném katalogu, který vydává Chorvatský úřad pro cestovní ruch. V nejvíce turisticky oblíbených destinací je celkem registrováno přes 300 kempů a tak je nabídka vskutku široká. Většina kempů je bohatě vybavena a má moderní sociální a společenské zázemí. Najdou se však i kempy, které nabízejí minimalistické kempování. To znamená, že za cenu dostanete pouze místo ke stanování či obytný vůz bez širší nabídky. Stanování a obývání mimo kemp je zakázáno a v některých oblastech dalmatského pobřeží i velmi nebezpečné díky strmým skaliskům.


Pokud hledáte ubytování během sezóny, je nejlepší vše řešit dopředu a nečekat na poslední chvíli. Mohlo by se stát, že ubytování neseženete. Pokud však vyrazíte mimo sezónu, můžete si shánět ubytování až na místě. Hledejte cedule s nápisem apartman nebo sobe (pokoj). Také se můžete obrátit na turistické agentury, kde dostanete seznam pronajímatelů. Pokud využijete zdejší agenturu, máte záruku toho, že vše proběhne podle zákonů a nestanete se tak obětí podvodníků.



Jak zhodnotit chorvatské ubytování