čtvrtek 20. února 2014

Jak zhodnotit chorvatské ubytování

V Chorvatsku je ubytování rozděleno celkem na čtyři kategorie, ať už to jsou hotely, apartmány nebo ubytování v soukromí. Kategorie se rozlišují písmeny A-D případně 1-4, někdy je možné narazit na označení L což znamená Luxus. Pokud se chystáte ubytovat v kempu, narazíte na označení kempu hvězdičkami tak jako to známe u nás.



Ubytování je nejdražší během hlavní sezóny, která probíhá od půlky července do konce srpna. Mimo hlavní A sezónu se ceny snižují zhruba o jednu třetinu a mimo sezonu dokonce o dvě třetiny. Během prohlížení ubytování, můžete narazit na ceny v eurech, ale běžně vyúčtování probíhá v kunách. Pokud jste do Chorvatska vyrazili karavanem nebo obytným automobilem, jsou v ceně ubytování již zahrnuty ceny za elektřinu a vodu, vždy za den.


CCKompletní nabídku kempů si můžete prohlédnout v bezplatném katalogu, který vydává Chorvatský úřad pro cestovní ruch. V nejvíce turisticky oblíbených destinací je celkem registrováno přes 300 kempů a tak je nabídka vskutku široká. Většina kempů je bohatě vybavena a má moderní sociální a společenské zázemí. Najdou se však i kempy, které nabízejí minimalistické kempování. To znamená, že za cenu dostanete pouze místo ke stanování či obytný vůz bez širší nabídky. Stanování a obývání mimo kemp je zakázáno a v některých oblastech dalmatského pobřeží i velmi nebezpečné díky strmým skaliskům.


Pokud hledáte ubytování během sezóny, je nejlepší vše řešit dopředu a nečekat na poslední chvíli. Mohlo by se stát, že ubytování neseženete. Pokud však vyrazíte mimo sezónu, můžete si shánět ubytování až na místě. Hledejte cedule s nápisem apartman nebo sobe (pokoj). Také se můžete obrátit na turistické agentury, kde dostanete seznam pronajímatelů. Pokud využijete zdejší agenturu, máte záruku toho, že vše proběhne podle zákonů a nestanete se tak obětí podvodníků.



Jak zhodnotit chorvatské ubytování

úterý 18. února 2014

Sport a jiné aktivity

Pokud si chcete poslat pohled domů nebo své rodině, určitě využijte služby Chorvatské pošty HPT, která je efektivní a spolehlivá. Průměrná doba doručení zásilky jsou 4 dny a cena za pohlednici začíná na 3,5 HRK a za dopis 5,5 HRK. Známky lze zakoupit v trafikách, obchodech se suvenýry nebo přímo na poště.



Pokud chcete poslat balík, musíte dávat pozor na váhu. Maximální váha jednoho balíku je stanovena na limit 10 kg. Nesmíte zapomenout ani na vyplnění průvodky a celního prohlášení.


Sportování v Chorvatsku


11QDovolená na pláži a koupání v moři je odpočinek a zábava pro každého. V Chorvatsku najdete velké množství malých útulných pláží, ale i velké rozlehlé pláže. Většina pláži je tvořena hrubším pískem a převážně kamínky, které zde tvoří krásu čistého moře. Přestože kamínky nejsou zrovna příjemné, hlavně poté co se chcete jen opalovat, tak jen díky nim si můžete užívat překrásně čisté a průzračné moře. U většiny kempů a hotelů jsou k dispozici hřiště s různými sportovními disciplínami, jako je tenis, volejbal, basketbal atp.


Téměř všude je možnost zapůjčit si čluny, loďky nebo rybářské či potápěčské vybavení. Na výběr je i velké množství kurzů potápění a plachtění, které vás naučí základy či pokročilé techniky těchto sportů. Pokud se chystáte trávit dovolenou poblíž řek Dobra a Cetina, můžete vyzkoušet rafing, kanoi nebo kajak. Jízdy na divoké řece jsou dobře organizovány. Pokud patříte k odvážlivcům, můžete se zajít podívat na některé nudistické pláže, které se v Chorvatsku nacházejí nebo se rovnou ubytovat v nudistickém kempu s dlouhou tradicí. Chorvatsko totiž patří mezi jedny s nejstarších nudistických rájů v Evropě a pro nudisty je to oblíbená destinace. Kromě těchto zajímavostí a tak trochu zvláštností, můžete nalézt v Chorvatsku téměř všechny druhy sportů a nikdy se tak nebudete nudit.



Sport a jiné aktivity

pondělí 17. února 2014

Banky a bankomaty v Chorvatsku

Měna, která se používá v Chorvatsku je takzvaná Chorvatska kuna (HRK, 1HRK = 100 lipa). V zemi můžete narazit na mince v hodnotě 1, 2, 5, 10, 20 a 50 lipa a 1, 2 a 5 kun, dále bankovky v hodnotě 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 a 1000 HRK. Všechny bankovky lze vyměnit v bankách, směnárnách, na poště a dalších finančních institucích.



 


croatia-s-erste-bankSměnné služby nabízejí i hotely, kempy a cestovní kanceláře. Banka jsou pravidelně otevřené od 7-20 hodin a o víkendech jen v sobotu do 13 hodin. Ve velkých městech a turisticky vytížených destinací jsou banky otevřený i delší časovou dobu a někde dokonce i v neděli. Při výměně hotovosti se v bankách platí 1% a podmínky jsou tak výhodnější než ve směnárnách. Ve většině restaurací, hotelů, obchodech lze platit kreditními kartami.


V každém větším městě jsou k dispozici bankomaty a lze tak vybrat částku do výše 3000 HRK. Při výběru zaplatíte průměrný poplatek kolem 4 eur, což je více výhodné než při směně hotových peněz. Vybírejte proto z bankomatu nejvyšší částku, kterou potřebujete, více se vám to vyplatí. Vyměnit peníze již doma nemusí být vždy výhodné a vyplatí se počkat, neboť kurz v Chorvatsku je obvykle výhodnější. Využít k výměně peněz můžete již zmíněné instituce.


Chorvatsko je pro nás cenově dostupnou zemí, a přestože ceny v restauracích jsou vysoké, při koupi potravin na tržištích a obchodech můžete značně ušetřit, neboť potraviny jsou levné a přitom velmi kvalitní. Ubytování je též záležitostí, která je velmi individuální. Lze sehnat velmi levné ubytování, ale je zapotřebí zvýšené námahy při hledání a i trochu štěstí. Pokud se včas porozhlídnete na internetu, lze sehnat i cenu 150 eur za týdenní pobyt. Ceny pohonných hmot jsou srovnatelné jako v ostatních zemích střední Evropy. Průměrné náklady na týdenní pobyt pro čtyřčlennou rodinu vycházejí zhruba na 3000 eur včetně nákladů na cestu, jídlo a vstupné.



Banky a bankomaty v Chorvatsku

Noční život v Chorvatsku

Noční život je v Chorvatsku velmi rozmanitý a bohatý a téměř ve všech velkých letoviscích fungují noční kluby, bary či kavárny. Ve velkých městech pak narazíte v centru na nespočet diskoték a dalších podniků, které nabízejí bujarou zábavu.



NLBěhem turistické sezóny se pořádají zábavy a festivaly pod širým nebem a muzika pulzuje až do brzkých ranních hodin. Kromě moderní muziky, se můžete stát i svědkem tradiční hudební skupiny, která vystoupí v historickém centru města. Vidět takové vystoupení je opravdový zážitek, neboť na živo uvidíte místní obyčeje a zvyky. Velkým zážitkem jsou i průvody, kdy davy místních domorodců brázdí ulice v maskách a přitom zpívají a hrají lidové písně.


V opravdu velkých hotelových komplexech pak můžete narazit i na kasina. Kromě nabitých center měst, si můžete vychutnat poklidný večer na promenádě v místních kavárnách, kde hraje příjemná muzika, a vy si můžete v poklidu vychutnat výhled na širé moře. Atmosféra v takové kavárně je pak tím pravým uvolněním po náročném dni stráveném na pláži.


Otevírací doby


Otevírací doby jsou velmi podobné jako v České republice. Veřejné instituce, pošty a banky mají otevřeno od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin. Banky a jiné instituce ve velkých městech a letoviscích jsou otevřeny od 7 do 19 hodin. Během letní sezóny má i mnoho pošt prodlouženou otevírací dobu a to až do 21 hodin. Každý obchod v Chorvatsku má různou otevírací dobu, ale průměrně je otevřeno od 8 do 20 hodin. Turistické služby jako jsou restaurace a jiná zařízení svojí otevírací dobu přizpůsobují aktuální poptávce. Pokud jste v Chorvatsku s autem, pak čerpací stanice mají denně otevřeno od 7 do 20 hodin a v letních měsících až do 22 hodin. Na dálnicích a velkých městech fungují nonstop.



Noční život v Chorvatsku

Kdy vyrazit do Chorvatska?

Ideální čas pro dovolenou v Chorvatsku lze jen těžko určit. Záleží hodně na okolnostech, a co od dovolené očekáváte. Někdo dává přednost rušné dovolené ve frekventovaných letoviscích a jiný zase touží vidět přírodu v rozkvětu.



Oficiální turistická sezóna začíná v těchto období:


27.3.-22.5. E


22.5.-26.6. D


26.6.-10.7. C


10.7.-24.7. B


24.7.-21.8. A


21.8.-28.8. B


28.8.-4.9. C


4.9.-11.9. D


11.9.-30.1. E


Podle tohoto rozdělení turistické sezóny jsou navrženy ceny ubytování a otevírací doby muzeí a pamětihodností. Každé období má svá specifika, výhody a nevýhody. Období A a B je vrcholným obdobím a nával turistů je v plné síle. V tomto období probíhá i nejvíce festivalů a akcí spojené s létem, ale za to budete mít i největší problém se sehnáním místa v restauraci nebo s ubytováním. Dalším faktem, který během turistické sezony panuje je to, že na začátku sezóny jsou služby na vysoké úrovni a všichni mají plno energie. Ke konci sezóny je znát značná únava. Pokud plánujete dovolenou ke konci sezóny, zkuste se zaměřit spíše na Dalmácii, kde je delší počet slunečných dní.


Místní čas


Chorvatský čas je stejný jako u nás a řídí se zde podle středoevropského času (SEČ) a od posledního víkendu v březnu až do konce října platí letní čas (SEČ + 1 hod.).


Nákupy a suvenýry


SSPokud se rozhodnete stravovat v Chorvatsku sami, určitě využijte možnosti nákupu potravin na místních tržištích, kde dostanete zaručeně kvalitní a čerstvé potraviny od místních výrobců a farmářů. Čerstvé maso a ryby jsou samozřejmostí. Patříte li mezi sběratele suvenýru z cest, pak vhodnou památkou, může být krajková dečka nebo pletený vlněný svetr či vyřezávané drobnosti ze dřeva. Během procházky městem narazíte i na nespočet umělců, kteří prodávají svá díla i to je další možnost jak si odvézt hezký suvenýr domů.



Kdy vyrazit do Chorvatska?

Jaké jídlo zvolit?

Každá dovolená by měla mít základ ve výborném jídle a pití. Chorvatská kuchyně patří mezi jedny z nejlepších kuchyní, které můžete ochutnat, ať už jste na ostrově nebo pevnině. Tak jako jinde na světě má i chorvatská kuchyně své zvláštnosti a to především v různých částech země a regionech, kde můžete natrefit na různé místní delikatesy a speciality.



croatia-foodV přímořských oblastech se dočkáte především mořských jídel složené z ryb, krab, mušlí a dalších plodů moře. Mezi nejoblíbenější rybu patří mořská štika, platýz, pražma a jiné ryby, které chutnají skvěle. Kromě ryb mají místní restaurace v nabídce i saláty z krabího masa nebo sépií či jiné další výborné pochutiny. Ve středním Chorvatsku nesmíte vynechat ochutnávku domácích těstovin např. makaróny s masovou omáčkou, jsou místní legendou. Všechny regionální recepty putují v rodinách z generace na generaci a tak máte možnost ochutnat původní pokrmy z dávných dob a spoustu dalších dobrot a laskomin, které nesmíte zapomenout ochutnat.


Ceny jídla v restauracích jsou dražší, než jsme zvyklí v České republice. Ceny hlavních jídel nemají v sobě přičtenou cenu za přílohu, kterou je potřeba objednávat zvlášť. Speciální nabídkou jsou výhodné sety, kde za cenu 200 HRK dostanete pro dvě osoby speciální chody v podobě grilovaného masa či ryby. Zlatým pravidlem je pak fakt, že čím dále jste od pobřeží, tím více si vychutnáte původní chorvatskou kuchyni a nižší ceny. Zapomenout nesmíme však ani na nápoje. Zdejší druhy místního vína mají kvalitní základ. Například pleškavica či malvazija patří k nejlepším vínům, které můžete ochutnat. Ochutnejte i místní pálenku ze švestek či hrušek, která má správný říz a ovocná vůně je cítit na míle daleko. Zakoupit lze i minerální vody, které jsou bohaté na minerální látky a jsou tak prospěšné tělu.



Jaké jídlo zvolit?

Praktické tipy na cestu I.

Jedním z prvních tipů je elektřina, ze které zde nemusíte mít strach. Elektrický proud v Chorvatsku má stejnou zásuvku, jaká se nachází i v České republice. Napětí 220 V lze tedy použit bez adaptéru a nemusíte se tak bát, že skončíte bez energie.



111223


Informační centra


V Chorvatsku funguje nespočet informačních center pro turisty. Ve všech vám nabídnou kvalitní informace a v případě potřeby zdarma i brožury a mapy, na kterých dostanete přehledné informace se vším potřebným, jako je možnosti ubytování, dopravy, důležitá čísla atd. V regionech a menších městech fungují i lokální informační centra, která nabídnou podrobné informace o zdejších kulturních památkách a dalších zajímavostech. Další možností kromě turistických informačních center, je možnost využít takzvaných „Turist-Biro“. Důležité je ovšem říci, že se jedná o komerční agentury a služby, které umožňují zajištění ubytování, výletů, vydávání potápěčských licencí atd. V těchto agenturách není nic zadarmo a i za pouhý plánek města můžete zaplatit astronomické částky. Je dobré tedy využít skutečná informační centra, kde dostanete spoustu informací a map zadarmo, ale i za některé zde zaplatíte nemalé částky.


Jazyk


Chorvatský jazyk stejně jako slovinština a srbština má své kořeny v jihoslovanském jazyku. Je velmi pestrý a rozmanitý. Na rozdíl od bulharštiny či srbština však používá latinku, což je dobrá zpráva pro návštěvníky Chorvatska a umožňuje to tak snadnější orientaci, zejména v obchodech atd. Jednou zvláštností v chorvatské zemi je dalmátština, románský jazyk, který vznikl složením latiny a slovanských jazyků. Ta byla rozšířena především v oblasti dnešní Dalmácie. V některých regionech, lze stále slyšet dalmatské nářečí, především na ostrově Krk, ale jedná se o již mrtvý jazyk, který zanikl v 19. století. 



Praktické tipy na cestu I.

Doprava v Chorvatsku

Vlaky jsou jednou z možností jak se pohybovat po Chorvatsku. Nicméně v porovnání s autobusovou dopravou, jsou vlaky spíše pro fanoušky železnic. Vlakové spojení je zejména na jihu, kde díky hornaté a těžko přístupné krajině je velmi omezené.



Nejčastější trasy vlaků jsou mezi Slovinskem a Pulou či přes Karlovac do Rijeky. Jízdní řády a trasy spojů najdete v konkrétních lokalitách. Průměrná cena za jízdenku se pohybuje kolem 1,5 HRK za kilometr jízdy ve vlaku druhé třídy.


1112Pokud plánujete časté přesuny mezi městy a kraji chorvatské republiky a nepřijeli jste vlastním autem, pak určitě popřemýšlejte nad autobusovou dopravou. Ta je ideálním řešením na přesuny mezi různými lokalitami. Autobusová doprava v Chorvatsku je velmi hustá síť autobusů, které jsou mimořádně levné a jezdí včas. Průměrná cena lístku za jeden kilometr se zastaví na ceně 1 HRK a to i na mezinárodních linkách, pokud vyjíždějí z Chorvatska.


Městská doprava – autobusy/tramvaje je především ve větších městech. Dopravní řády se mění podle ročního období a tak je nejlepší si vše zjistit až na místě.


Trajekty jsou skvělou možností dopravy k větším ostrovům a ostrůvkům, kde jsou zavedená turistická centra a letoviska. Po celý rok si můžete vybrat z několika možností trajektů. V Chorvatsku jezdí i velké autotrajekty, které vás dopraví na velké ostrovy, ale je zde i možnost využít menších osobních trajektů či přívozů soukromníků, kde domluva přepravy a ceny probíhá přímo na molu. Na trajektové zastávce, lze zakoupit jízdenky. Celkem dostanete dva kupóny, jeden slouží pro vstup na trajekt a druhý jako doklad. Personál trajektu je velmi milý a ochotný, nebojte se v případě potřeby na cokoliv zeptat.


Taxi je v Chorvatsku poměrně drahé, ale kvalita služeb je vysoká. Podrobné ceny najdete v jednotlivých lokalitách vašeho pobytu.


Autostop je v Chorvatsku menší společenské tabu a není zde příliš oblíbené. V letním období vám moc lidí nezastaví a to i přesto, že většina z nich budou turisté. To ovšem neznamená, že v případě nouze a potřeby se na vás místní vykašlou a nepomohou vám.



Doprava v Chorvatsku

Cyklistika a diplomacie

Dobrodružství, kouzlo, ochrana životního prostředí a spoustu dalších kladů má cestování po Chorvatsku na kole. Bezprostřední kontakt s okolím zdvojnásobí zážitek ze zdejší krásné přírody a zážitek se tak uchová na celý život. Kromě romantického pohledu na cestování na kole po chorvatské zemi, lze přičíst i pár nevýhod, které by vás ovšem od tohoto dobrodružství neměli odstrašit.



 


BBChorvatsko má jen málo značených cyklostezek, zdejší terén je hornatý a kopcovitý, takže je to pořádná fuška dostat se z jednoho bodu do druhého. Dalším faktorem, který neulehčuje cestu, je ten, že zdejší silnice nepatří mezi nejlepší na světě a tak často narazíte i na obrovské krátery a výmoly uprostřed silnice. Cestování pouze na kole, není úplně nejlepším doporučením, pokud nejste vyloženě dobrodružné povahy.


Ovšem jako doplněk k dovolené, je velmi užitečné. Pokud budete hledat místo, kde je velký počet cyklostezek, určitě musíte zamířit na západní pobřeží Istrie, kde se nachází dvě dlouhé cyklostezky, Poreč North/South a „Bike Eco Ride Vrsar. K dostání je i zdarma brožura Istria by bike. Další možností je Dalmácie, kde najdete šest oblastí cyklostezek. Pro všechny cyklostezky jsou zpracovány podrobné mapy a brožury, které vám zajistí pohodlnou cestu. V turistických oblastech jsou i kvalitní půjčovny kol, takže se nemusíte bát, že si nezajezdíte na kole.


Diplomatické zastoupení


Chorvatská republika je otevřenou zemí a udržuje diplomatické styky s velkým množstvím zemí. Více jak polovina zemí má v Chorvatsku své zastoupení a mezi ně patří i Česká republika. Sídlo českého velvyslanectví je v Zagrebu, Rijece a Splitu. V případě jakýkoliv potíží, se můžete kdykoliv obrátit na kterékoliv zastoupení a zdejší zaměstnanci vám pomůžou s vaším problémem.



Cyklistika a diplomacie

Bezpečnost a cestování

Chorvatsko je velmi bezpečnou zemí a během desítek let, kdy je oblíbeným cílem turistů, není známo enormního počtu kapesních krádeží, okrádání turistů atd. Cestovat po chorvatské zemi, lze naprosto bezpečně a není se čeho bát. Bezpečný je i pohyb v nočních hodinách a obava z krádeže či rozřezání zavazadel je zbytečná.



croatiaNicméně je dobré si dát pozor především v oblasti západního pobřeží Istrie, neboť zde často tráví pracovní cestu italští kapsáři. Koneckonců obezřetnosti není nikdy dost. Dalším klasickým stereotypem je ten, že Chorvatsko je stále krizovou oblastí. Tento mýtus je potřeba popřít, jelikož Chorvatsko už dávno nepatří k zemím, kde bychom se měli bát o svou bezpečnost.


Cestování s dětmi


Oblast Chorvatska je pro děti jako stvořená a nabídka různých aktivit je zde obrovská. Rozmanité a překrásné hrady, kde si lze hrát na malé rytíře či ostrovy pokladů, které lákají k hledání pokladů, si děti doslova zamilují. Samozřejmostí jsou i moderní parky a dětská centra, která nabídnou novinky ze světa zábavy pro děti. Pokud však chcete mít rodinnou dovolenou bez zbytečných komplikací a užít si vše v klidu, nesmíte zapomenout na pár maličkostí. Pozor si musíte dávat především na teplé slunečné podnebí a tak je nezbytná dobrá ochrana před sluncem. Další důležitou věcí, na kterou je třeba myslet, je dostatek tekutin během dne. Výbornou možností je ochutnávka zdejších minerálních vod, které jsou cenově velmi dostupné. Pokud chystáte trávit většinu dovolené na pláži, je zapotřebí vybrat si správnou plážovou obuv. Většina chorvatských pláží je tvořena hrubším pískem a ostrými kamínky. Všechny potřebné věci, bez kterých se neobejdete a zapomněli jste je doma, bez problémů nakoupíte v místních obchodech za rozumné ceny.



Bezpečnost a cestování