úterý 17. prosince 2013

Primošten - střední Dalmácie

MÄ›sto vína „Babić“.

Malebné městečko Primošten se rozkládá na dvou poloostrovech a mezi městy Šibenik a Trogir.


Původně byl Primošten postaven na ostrově, na kterém byl chráněn hradbami a padacím mostem před nájezdy Turků. Dnes je toto městečko spojeno s pevninou násypem.


V centru původního Primoštenu najdete domy postavené ve středověku, malé uličky, nebo náměstí, které přímo zvou k procházkám. Na nejvyšším místě stojí kostel Sveti Juraj, který byl postaven v 15. století, v roce 1760 byl nákladně rekonstruován. V kostele je velmi vzácná ikona Panny Marie, ale i sarkofág biskupa Josipa Arnerica ze Šibeniku.


Sousední ostrůvek Raduča je určen výhradně k cestovnímu ruchu. Najdete na něm ubytovací kapacity, bazény, ale i sportovní zařízení.


MÄ›sto je také známé svým výborným červeným vínem Babić, které se pÄ›stuje na proslavených vinicích v PrimoÅ¡tenu. Jen tak pro zajímavost – v budovÄ› OSN v New Yorku jsou trvale umístÄ›ny velké zvÄ›tÅ¡eniny snímků ze zdejších vinic, které jsou symbolem tvrdé práce místních obyvatel pÅ™i zpracování vína.


Pláže a sportovní vyžití


Nejnavštěvovanější pláže jsou na Raduči. Jednu najdete na severu v zátoce Velika Raduča, druhou na jihu, v zátoce Mala Raduča. Obě pláže jsou oblázkové a mají pozvolný vstup do moře, takže jsou vhodné pro rodiny s malými dětmi. Břehy na Raduči jsou sice skalnaté, ale jsou na ně navezeny oblázky a vybudovány betonové plošiny, které umožňují snadný vstup do moře a příjemné slunění. V okolí je borový les, ve kterém se můžete ukrýt do stínu.


Na sedmi ostrovech, které jsou v okolí a jsou snadno dosažitelné lodí, kterou si můžete půjčit v přístavu, najdete mnoho odlehlých zátok s kÅ™išťálovÄ› čistou vodou. Tyto ostrůvky jsou vyhledávány často naturisty, kteří mají na jednom z nich – Smokvici, vybudovanou i oficiální nudistickou pláž.


Možnosti sportovního vyžití jsou velmi široké.


Letovisko Primošten má díky marinám Kremik a Lučica výborné podmínky pro všechny vodní sporty. Můžete v nich využít:
Primošten



  • Jachting, nebo Å¡kolu jachtingu.

  • Kurzy potápÄ›ní.

  • Windsurfing a lekce windsurfingu.


Ze suchozemských sportů je tady zázemí pro:



  • Plážový volejbal.

  • Tenis a stolní tenis.

  • Volejbal.

  • Bowling a kuželky.

  • Minigolf.




Zajímavosti v Primoštenu


Obvykle můžete najít městskou bránu s hradbami na okrajích měst, ale v Primoštenu tomu tak ale není. V minulosti tady nebylo potřeba velkého opevnění na obranu, protože v případě nebezpečí se prostě zvednul padací most. Protože Primošten ležel na velmi malém ostrůvku, který se až časem zvětšoval propojením s pevninou, je dnes městská brána téměř v centru města.


Do “starého“ Primoštenu je vjezd povolen pouze v určitých hodinách, takže s parkováním je tam dost velký problém, navíc je parkovacích míst ve městě velice málo. Pokud budete parkovat na placených parkovištích, počítejte s poměrně vysokými cenami. Možná, že se vám to bude zdát jako problém, ale uvidíte, jak nakonec oceníte klid, který díky tomu v Primoštenu panuje.


K večeru se na promenádě objevuje mnoho trhovců, kteří nabízí různé suvenýry. Určitě si nenechejte ujít procházku po promenádě zrovna v tuto dobu. Když si k tomu dáte na zahrádce některé z mnoha restaurací i víno Babić, zažijete neopakovatelnou dalmatskou atmosféru.


Pro milovníky nočního života je asi 2 km od PrimoÅ¡tenu otevÅ™en jeden z nejvÄ›tších klubů v Chorvatsku – Aurora. Tato diskotéka je rozdÄ›lena pod Å¡irým nebem na nÄ›kolik hudebních oblastí, takže na své si pÅ™ijdou téměř vÅ¡ichni. Je otevÅ™ena po celou sezónu od začátku června až do konce září.


Ne nadarmo se fotografie Primoštenu objevují na mnoha titulních stránkách různých brožur a průvodců po Chorvatsku. Je to opravdu krásné město plné historie, pláží a romantických vinic, takže dovolenou strávenou právě tady určitě neprohloupíte.


ubytování Primošten
Levné apartmány v Primoštenu












Primošten - střední Dalmácie