úterý 26. listopadu 2013

Potápění v Chorvatsku

murterduben_26Potápění je jedním z mnoha sportů, které jsou určené pro aktivní strávení Vaší dovolené. Nejoblíbenější přímořskou destinací, která je pro nás Čechy tradičně velmi atraktivní, je Chorvatsko. Pestré chorvatské pobřeží s tisícovkou ostrovů nabízí širokou škálu potápěčských lokalit, které jsou zajímavé, ať už pro výskyt vraků lodí (a to od pozůstatků z antické doby až do II. světové války), nebo krásných kolmých podmořských stěn, porostlých korály a Gorgoniemi, tak pro nádherné jeskyně, podmořské útesy a kaňony, v kterých se skrývá hojný život.


Potápění se můžete věnovat o dovolené již jako úplní začátečníci formou ponoru na zkoušku, kdy se za přímé účasti potápěčského profesionála ponoříte do světa ticha a vyzkoušíte si Vaše první pocity svobody při dýchaní pod vodou a zažijete nezapomenutelný stav beztíže a 3D pohybu.


murter2008_18Stejně tak pokud můžete alespoň týden své dovolené věnovat potápění, nabízí se Vám možnost absolvování kurzu rekreačního potápěče tzv. Open Water Diver (OWD), během něhož se naučíte používat kompletní potápěčskou výstroj, ovládat techniku dýchání a taktéž si nacvičíte veškeré postupy nutné k bezpečnému potápění, protože bezpečnost je při potápění samozřejmě na prvním místě. Po absolvování kurzu OWD získáte mezinárodní potápěčskou licenci s omezením maximální hloubky 18 metrů.


Pokud byste se rádi potápÄ›ní vÄ›novali, můžete si vybrat z mnoha potápěčských Å¡kol – nejznámÄ›jší jsou PADI, IANDT a CMAS, ale i jsou zde pochopitelnÄ› i další Å¡koly, které jsou ve svÄ›tÄ› potápÄ›ní také velmi uznávané.


V Chorvatsku naleznete pěkné lokality na potápění od Istrie po Pelješac. Nejkrásnější místa jsou nicméně v okolí mořského Národního parku Kornati, respektive v blízkosti ostrova Murter.


Za zmínku stojí také například tato místa vhodná pro potápění:



  • MÄ›sto Makarska v jižní Dalmácii

  • Potápěčské stÅ™edisko Zlatna Luka v severní Dalmácii

  • Okolí ostrova Pag v severní Dalmácii

  • Potápěčské centrum na ostrovÄ› Vir v severní Dalmácii

  • Okolí ostrova Rab v zálivu Kvarner


  • Crikvenica v zálivu Kvarner

  • Rybářské mÄ›sto Medulin na Istrijském poloostrovÄ›

  • Potápěčské centrum v Pule na Istrijském poloostrovÄ›



Jakmile vyzkoušíte přístrojové potápění, zjistíte, že můžete relaxovat jen na jediném místě na zemi mimo dosah mobilních telefonů a radiokomunikace – v místě, ve kterém se k sobě většina živočichů chová přátelsky a z kterého se vy budete na hladinu vracet se spoustou zážitků a pozitivní energie.


Jednoduše se dá říct, že „Vaše sny čekají pod vodní hladinou.“


Pavel Machula


Instruktor PADI 616239


Instruktor IANTD 5181


Instruktor CMAS P*


www.murter.cz


murter2008_5murterduben_11


 


 


 


 


 



Potápění v Chorvatsku