středa 27. listopadu 2013

Duće - jižní Dalmácie

Duće – oáza pro rodiny s dětmi


Duće se nachází v části dalmatského regionu Split mezi Jaderským mořem a horami Mosor. Osada je jednou z mnoha, které jsou v blízkosti Omiše. Krásné pláže obklopené borovicemi, čisté moře, ale hlavně klid rok co rok lákají více a více turistů z celého světa.


Do Duće se dostanete trasou Zagreb – Karlovac – Bosiljevo – Senj – Zadar – Split – Duće. VÄ›tÅ¡inu cesty pojedete po dálnici, ale v posledním úseku se dostanete na pobÅ™ežní silnice, které vyžadují koncentraci, takže je nepodceňujte.
Duče

V obci je několik dobrých restaurací, bister a taverna. Duće nenabízí moc sportovních a rekreačních zařízení, nicméně pokud máte rádi vodní sporty, můžete si i tady zajezdit na banánu nebo pronajmout šlapadla. Za různými atrakcemi, nebo sportem si můžete zajet do Omiše, který je vzdálen jen zhruba 2 km.


V Duće nejsou žádné hotely, takže ubytování je možné jen v soukromí. Nemusíte se ale ničeho obávat, protože díky dlouholeté tradici je tady standard opravdu na hodně vysoké úrovni.


Z Duće si můžete zajet na výlety do okolních vesniček Staro Duce, Zeljovice, Kurg nebo Stare Jesenice, které leží na úpatí hory Mosnjica. Najdete tam dobře zachovalou vesnickou architekturu, staré domy, staré kamenné uličky, kostely, nebo olivové háje. Vesnice se nachází daleko od hluku s nádherným výhledem na sousední ostrovy Brač, Hvar a Šolta.


Pláže se tady táhnou v délce 6 km od obce Dugi Rat až do Omiše, takže budete mít spoustu místa ke koupání a odpočinku na slunci. Mezi nejznámější pláže patří písečná pláž Duće. Tato pláž je ideální pro rodiny s dětmi, protože moře je u ní velmi mělké, navíc je podél ní řada borovic, pod kterým se dá skrýt před sluncem.


Duće mají také svůj vlastní kostel s názvem Panny Marie Sněžné. Obyvatelé byli totiž naprosto ohromení, když začalo sněžit v polovině léta, takže podle této události pojmenovali kostel. K němu se vztahují i místní oslavy, které se konají 5. srpna. Pokud budete v Duće na dovolené kolem tohoto data, nenechejte si oslavy ujít, protože se dozvíte hodně o místních zvycích.


Duće nabízí vše pro ideální rodinnou dovolenou. Nejsou zde žádné noční kluby, takže většina lidí, kteří hledají zábavu, jdou do Omiše. Absolutní klid vám v noci bude “narušovat“ jen šplouchání vln v moři a cikády.


ubytování DućeLevné apartmány v Duće













Duće - jižní Dalmácie

úterý 26. listopadu 2013

Potápění v Chorvatsku

murterduben_26Potápění je jedním z mnoha sportů, které jsou určené pro aktivní strávení Vaší dovolené. Nejoblíbenější přímořskou destinací, která je pro nás Čechy tradičně velmi atraktivní, je Chorvatsko. Pestré chorvatské pobřeží s tisícovkou ostrovů nabízí širokou škálu potápěčských lokalit, které jsou zajímavé, ať už pro výskyt vraků lodí (a to od pozůstatků z antické doby až do II. světové války), nebo krásných kolmých podmořských stěn, porostlých korály a Gorgoniemi, tak pro nádherné jeskyně, podmořské útesy a kaňony, v kterých se skrývá hojný život.


Potápění se můžete věnovat o dovolené již jako úplní začátečníci formou ponoru na zkoušku, kdy se za přímé účasti potápěčského profesionála ponoříte do světa ticha a vyzkoušíte si Vaše první pocity svobody při dýchaní pod vodou a zažijete nezapomenutelný stav beztíže a 3D pohybu.


murter2008_18Stejně tak pokud můžete alespoň týden své dovolené věnovat potápění, nabízí se Vám možnost absolvování kurzu rekreačního potápěče tzv. Open Water Diver (OWD), během něhož se naučíte používat kompletní potápěčskou výstroj, ovládat techniku dýchání a taktéž si nacvičíte veškeré postupy nutné k bezpečnému potápění, protože bezpečnost je při potápění samozřejmě na prvním místě. Po absolvování kurzu OWD získáte mezinárodní potápěčskou licenci s omezením maximální hloubky 18 metrů.


Pokud byste se rádi potápÄ›ní vÄ›novali, můžete si vybrat z mnoha potápěčských Å¡kol – nejznámÄ›jší jsou PADI, IANDT a CMAS, ale i jsou zde pochopitelnÄ› i další Å¡koly, které jsou ve svÄ›tÄ› potápÄ›ní také velmi uznávané.


V Chorvatsku naleznete pěkné lokality na potápění od Istrie po Pelješac. Nejkrásnější místa jsou nicméně v okolí mořského Národního parku Kornati, respektive v blízkosti ostrova Murter.


Za zmínku stojí také například tato místa vhodná pro potápění:



  • MÄ›sto Makarska v jižní Dalmácii

  • Potápěčské stÅ™edisko Zlatna Luka v severní Dalmácii

  • Okolí ostrova Pag v severní Dalmácii

  • Potápěčské centrum na ostrovÄ› Vir v severní Dalmácii

  • Okolí ostrova Rab v zálivu Kvarner


  • Crikvenica v zálivu Kvarner

  • Rybářské mÄ›sto Medulin na Istrijském poloostrovÄ›

  • Potápěčské centrum v Pule na Istrijském poloostrovÄ›



Jakmile vyzkoušíte přístrojové potápění, zjistíte, že můžete relaxovat jen na jediném místě na zemi mimo dosah mobilních telefonů a radiokomunikace – v místě, ve kterém se k sobě většina živočichů chová přátelsky a z kterého se vy budete na hladinu vracet se spoustou zážitků a pozitivní energie.


Jednoduše se dá říct, že „Vaše sny čekají pod vodní hladinou.“


Pavel Machula


Instruktor PADI 616239


Instruktor IANTD 5181


Instruktor CMAS P*


www.murter.cz


murter2008_5murterduben_11


 


 


 


 


 



Potápění v Chorvatsku

Blace - Dubrovnická riviéra

Blace – letovisko bez hotelů


Letovisko Blace se nachází při ústí řeky Neretvy, jihovýchodně od známého přístavního města Ploče v jižní Dalmácii. Patří do Riviéry Klek, která má centrum ve stejnojmenném městečku. V Blace žije jen 200 stálých obyvatel.


Díky tomu, že se vesnička Blace nachází blízko moře, přitom na břehu řeky Neretvy, je vyhledávaná turisty, kteří milují moře a opalování, rybáři, kteří loví na řece Neretvě, ale taky ornitology, kteří sem jezdí kvůli bohaté populaci vodního ptactva. Zaznamenán je zde opravdu velký výskyt bahňáků.
Blace

V okolí jsou velice úrodná pole a vinohrady. Běžně se zde pěstují citrusové plody, z nichž převládají hlavně mandarinky, melouny, ale daří se tady všem druhům ovoce i zeleniny, které znáte od nás.


Ve vesničce panuje téměř rodinná atmosféra. Najdete zde jen jednu restauraci a jeden obchůdek, který je ale velmi dobře zásobený. Nikde tady není jediný hotelový komplex, takže ubytování je možné jen v soukromí. Z tohoto důvodu je toto letovisko často vyhledáváno a oblíbeno rodinami s dětmi.


Za koupáním se můžete kromě pláží v Blace vydat i do blízkých osad Duboka, Komarna, nebo Klek. Pláže jsou většinou oblázkové, s velmi pozvolným vstupem do moře. Asi 3 km severně od vesničky je zajímavá pláž, na které se mísí slaná, mořská voda se sladkou vodou z Neretvy. Na žádné z pláží nečekejte nějaké velké vodní atrakce. Za těmi se musíte vydat do Ploče, které je asi 13 km daleko.


Pokud si budete chtít udělat celodenní výlet za historickými památkami, navštivte kouzelné město Dubrovnik. Rozhodně nebudete litovat, protože Dubrovnik je opravdový historický skvost. Další variantou je navštívit Mostar. Toto město je jak vystřižené z pohádek tisíce a jedné noci, leží v Bosně a Hercegovině a z Blace jste tam pohodlnou jízdou za hodinu.


Hledáte-li zajímavou dovolenou v klidném středisku, tak s Blace chybu určitě neuděláte, protože tam se opravdu vyhnete tradičním, turisty přeplněným destinacím. Blace jsou vhodné pro všechny věkové kategorie a na své si zde přijdou nejen rodiny s dětmi, ale taky rybáři, nebo milovníci přírody a historie.


ubytování BlaceLevné apartmány v Blace













Blace - Dubrovnická riviéra

pondělí 25. listopadu 2013

Dubrovník

Ne nadarmo je mÄ›sto Dubrovnik, které leží v nejjižnÄ›jší části Dalmácie, také nazýváno „Perlou Jadranu„. Malebné staré mÄ›sto s mnoha kulturními památkami a nádhernými budovami je jednou z nejpopulárnÄ›jších svÄ›tových turistických destinací.


Celé staré město je zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Bohužel, ani to nezabránilo tomu, že byl Dubrovnik ve válce v letech 1991 – 1995 bombardován a hodně poškozen. Místa, která byla vybombardována, poznáte podle informačních tabulí. Dnes jsou pozůstatky války naštěstí dávno odstraněny, takže město historických a kulturních památek svítí opět v celé své kráse.
Dubrovník

Z Mikulova do Dubrovniku byste mohli dojet v optimálním případě asi za 16 hodin. Mnoho turistů sem ale létá, protože letiště je pouhých 22 km od centra, a z letiště je zajištěna perfektní doprava do města. Můžete buď využít půjčovny aut, nebo MHD, ve které lístek stojí kolem 35 HRK. Když už jsme u té dopravy, tak je třeba dodat, že v Dubrovniku jsou dva přístavy. Nový je s mezinárodními linkami, takže se z něho můžete vydat třeba do Řecka, starý přístav je za branou Ploče. Odsud vyplouvají trajekty na okolní ostrůvky.


Pro návštěvu tohoto skutečně jedinečného města si rozhodně rezervujte několik dní, které vám zaručeně přinesou zážitek na celý život.


Pláže


Hlavní charakteristikou pláží v Dubrovníku a jeho okolí je jejich rozmanitost a velmi teplé, čisté moře. Jsou zde mělké a písčité pláže pro rodiny s malými dětmi, oblázkové pláže vybavené pro sport a zábavu, ale i tiché zátoky ideální pro potápění.


Okolo přístavu je řada hotelových pláží, které získaly díky péči o turisty a čistotu Modrou vlajku, což je ocenění pro nejkrásnější pláže světa.


Ideální pláž pro rodiny s malými dětmi je Copacabana. Nachází se na poloostrově Lapad, v letovisku Banin Kuk. Tato pláž má jako jedna z mála v okolí také plošinu pro invalidy.


Nejvíce populární je písečná, asi 1km dlouhá pláž na ostrově Lopud, která se jmenuje Šunj. Na celém ostrově je absolutní zákaz jakékoliv automobilové dopravy, takže se na něho dostanete jen trajektem, který vyplouvá z Dubrovniku v sezóně čtyřikrát za den. Cena jízdenky je 18HRK.


Na ostrově Lokrum, kterému se říká i Ostrov lásky je nudistická pláž. Na tento ostrov se ale nevydávají jen naturisté. Sem se vyplouvá za klidem, a hledáním si svého vlastního místečka v tiché zátoce, která bude jen vaše. Lodě na Lokrum vyplouvají v hlavní turistické sezóně ze starého přístavu v 15-ti minutových intervalech. Obousměrná jízdenka stojí 40HRK, pro organizované skupiny 30HRK.


Sportovní vyžití


Dubrovnik je rájem pro všechny sportovce. Na větších plážích najdete veškerá myslitelná vybavení pro vodní sporty, ale kromě nich si můžete vybrat i jiné aktivity.



  • Po celém Dubrovniku je novÄ› vybudováno mnoho krásných cyklistických stezek, podél kterých jsou stojany na kola, lavičky, nebo stánky s občerstvením. Pokud se budete chtít projet mimo mÄ›sto, tak v každé turistické agentuÅ™e dostanete mapy se stezkami. Kola se dají pronajmout zhruba za 70 HRK na den.

  • U hotelu Dubrovnik Palace na ulici Masarykov put 20 pořádají vyjížďky na Segway. Pokud nevíte, co to je, tak jsou to ta vozítka na dvou kolech, která se řídí naklánÄ›ním tÄ›la. SamozÅ™ejmÄ› dostanete nejprve lekci, jak se na Segway pohybovat. Potom si budete moci vybrat trasu po Dubrovniku, kterou si vámi projede i průvodce. Tyto výlety se pořádají i v noci. Ceny se pohybují od 250 do 400 HRK.

  • Tenisové kurty najdete na adrese Å etaliÅ¡te kralja Tomislava.

  • Jezdecké centrum, ve kterém si budete moci za 650 HRK projet na koni asi 11 km dlouhou trasu po okolí. Centrum se nachází v Popovići, Kokoti 3, Gruda.

  • Safari na čtyÅ™kolce je na stejném místÄ› jako jezdecké centrum. Jednomístná čtyÅ™kolka stojí 650 HRK, dvoumístná 550 HRK na osobu. Trasa je asi 25 km dlouhá.

  • Potápěčská Å¡kola je u hotelu Palace na adrese Masarykov put 20. Kurzy stojí od 345 HRK, pro úplné začátečníky od 495 HRK.

  • Putování na kajaku po ostrovech okolo Dubrovniku jsou pořádané od hotelu Adriatic, který najdete v zátoce Lapad. Ceny začínají od 40EUR, v nÄ›kterých výletech je zahrnuta i strava.




Starý Dubrovnik


Dubrovnik je město s tolika památkami, že by na jejich popis nestačila kniha. Pokud nepojedete vyloženě k moři, ale za památkami, tak do Dubrovniku jeďte mimo sezónu. Budete mít daleko víc času je alespoň z části navštívit.


Středem zájmu všech turistů je hradbami chráněné staré město. Dostanete se do něho buď na západní straně branou Pile, nebo branou Ploče, kterou najdete na jihovýchodní straně. Obě tyto brány jsou dvojité a mají padací mosty. Za branou Ploče leží starý přístav.


Hodinové procházky s průvodcem po starém městě jsou pořádané každý den od klubu Fuego, který se nachází na adrese Brsalje ulica 8, Dubrovnik. Vychází se v 10:00 a v 18:00. Cena je 90 HRK. Pokud byste chtěli delší výklad, dostat se navíc i do pevnosti a na zeď, tak buďte na stejném místě v 9:30 a 15:30 hodin. Tato vycházka stojí včetně vstupenek 160 HRK.


V Dubrovniku se často konají tradiční rybářské večery, festivaly, nebo slavnosti různých světců a patronů města. Určitě si takové slavnosti nenechejte ujít. Zažijete na nich živou folklorní hudbu, zpěv, tanec, ale i výborné jídlo a pití.


A na závěr ještě jedna rada. Nejlepší ceny ryb a zeleniny jsou na tržištích. Ve staré části Dubrovniku byste ale tržiště hledali marně, protože nejvíc tržnic je soustředěno okolo nového přístavu.


ubytování DubrovnikLevné apartmány v Dubrovníku













Dubrovník

pátek 22. listopadu 2013

Ostrov Čiovo

Tento ostrov se nachází v jižní Dalmácii mezi mÄ›sty Split a Trogir, ze kterého na ÄŒiovo vede i most. Ostrov je dlouhý nÄ›co málo pÅ™es 15 km, Å¡iroký 3,5 km, a trvale na nÄ›m žije asi 6 000 obyvatel. Na místo se dostanete Jadranskou magistrálou po trase Rijeka – Senj – Karlobag – Zadar – Å ibenik – PrimoÅ¡ten – Trogir.


Čiovo je velmi zelený ostrov plný borových lesů, olivových hájů, fíkovníků, citrusovníků, mandlovníků a vinic. Dokonce i nejvyšší hora ostrova Rudine, která leží ve výšce 220 m. n. m. je zarostlá zelení.
Čiovo

Na jižní straně Čiova byl mezi strmými útesy nad mořem vystaven kostel Prizidnica ve Slatině. Dnes je to významné poutní místo, na které se několikrát ročně sjíždějí křesťané.


Sportovní aktivity


Nejznámější pláže na Čiovu jsou kolem městečka Okrug Gornji. Nejvíce vybavená je 2 km dlouhá oblázková pláž Okrug. V její těsné blízkosti se nachází sportovní centrum Max, ve kterém najdete vybavení pro rozličné sporty.


Na jižní straně ostrova je další oblázková pláž Mavarštica. Na ní nenajdete vůbec žádné služby, takže je potřeba se vybavit minimálně pitím. Tato pláž je hodně vyhledávaná naturisty. Další z těch klidnějších pláží se jmenuje Kava, a najdete ji u obce Slatina.


Celé pobřeží ostrova je lemováno mnoha ukrytými zátokami, takže není problém si najít místo jen pro sebe. Spíš si dávejte pozor, ať nezabloudíte. Čiovo je sice malé, ale tím, jak je porostlé byste se mohli snadno ztratit. A věřte, že byste nebyli první.


Motorové čluny, kola, nebo skútry si můžete půjčit blízko pláže Okrug Gornji.



  • Motorové čluny stojí od 40 EUR pro 4 osoby až po 180 EUR pro 7 osob na 1 den

  • Kola stojí v sezónÄ› od 11 EUR na den až po 60 EUR na týden. Zámky a helmy jsou na stejném místÄ› k dispozici na vyžádání.

  • Skútry stojí od 11 EUR na hodinu, 27 EUR na den a 159 EUR na týden.


V půjčovně jsou každý den od 8:00 do 20:00. Velikou výhodou je tady to, že můžete využít platebních karet, takže máte jistotu, že budete platit devizovým středem bez dalších poplatků za výměnu.


Nenechejte ujít návštěvu Trogiru a to i tehdy, že se nechcete ani hnout od moře. Organizací UNESCO bylo toto město prohlášeno právem jako světové dědictví. Uvidíte stavby od románského až po gotické období, a určitě nebudete litovat času, který jste v Trogiru strávili.


Na závěr jedna rada. Pokud nemusíte, tak se do Trogiru nevydávejte autem, protože cesta je z Čiova velmi frekventovaná. Využijte raději za 15 HRK trajektu, který vyplouvá jak ze Slatiny, tak z Okrugu. Nejen že si ušetříte nervy, ale navíc si užijete krásnou vyjížďku.



Ostrov ÄŒiovo

sobota 16. listopadu 2013

Srovnání životních nákladů Chorvatsko - Česko



Přinášíme vám srovnání životních nákladů v Chorvatsku ve srovnání s Českou republikou. Srovnáme nejdříve hlavní města obou státu tj. Záhřeb a Prahu a poté Split s Brnem.


Praha vs. Záhřeb


Abyste si zachovali stejný standard života který máte v Praze s 54,663.44 Kč měsíčně budete potřebovat 58,000.00 Kč v Záhřebu. Záhřeb je tedy o něco dražší než Praha.


























Indexy cenInfo
Spotřebitelské ceny v Praze jsou o 16,95% nižší než v Záhřebu
Spotřebitelské ceny včetně nájmů jsou v Praze o 5,75% nižší než v Záhřebu
Nájemné v Praze je o 46.52% vyšší než v Záhřebu
Ceny v restauracích v Praze jsou o 19,90% nižší než v Záhřebu
Ceny potravin v Praze jsou o 16,58% nižší než v Záhřebu
Místní kupní síla v Praze je o 24.16% vyšší než v Záhřebu


































































































































































































































































































































































  Záhřeb
  Praha
      Rozdíl
Restaurace


Jídlo, Levná Restaurace142.43 Kč    100.00 Kč     -29.79 %
Jídlo pro dva, Průměrná restaurace, tříchodové menu712.16 Kč    600.00 Kč     -15.75 %
Menu v McDonalds nebo podobném fastfoodu124.63 Kč    120.00 Kč     -3.71 %
Domácí pivo (0.5 l)49.85 Kč    30.00 Kč     -39.82 %
Zahranniční pivo (0.33 l)56.97 Kč    40.00 Kč     -29.79 %
Cappuccino35.61 Kč    40.00 Kč     +12.33 %
Coke/Pepsi (0.33l láhev)46.29 Kč    30.00 Kč     -35.19 %
Voda (0.33 l láhev)35.61 Kč    20.00 Kč     -43.83 %

Obchody


Mléko, 1 l21.36 Kč    18.00 Kč     -15.75 %
Bochník čerstvého chleba (500g)21.36 Kč    20.00 Kč     -6.39 %
Rýže (1kg)42.73 Kč    30.00 Kč     -29.79 %
Vejce (12)55.55 Kč    40.00 Kč     -27.99 %
Domácí sýr (1kg)178.04 Kč    184.50 Kč     +3.63 %
Kuřecí prsa (bez kostí, bez kůže), (1kg)195.85 Kč    150.00 Kč     -23.41 %
Jablka (1kg)35.61 Kč    28.00 Kč     -21.37 %
Pomeranče (1kg)35.61 Kč    30.00 Kč     -15.75 %
Rajčata (1kg)35.61 Kč    35.00 Kč     -1.71 %
Brambory (1kg)17.80 Kč    13.50 Kč     -24.17 %
Salát (1 hlávka)17.80 Kč    20.00 Kč     +12.33 %
Voda (1.5 l)21.36 Kč    15.00 Kč     -29.79 %
Láhev vína (střední kategorie)142.43 Kč    100.00 Kč     -29.79 %
Domácí pivo (0.5 l)23.15 Kč    15.00 Kč     -35.19 %
Zahraniční pivo (0.33 l)32.05 Kč    25.00 Kč     -21.99 %
Cigarety (Marlboro)81.90 Kč    82.00 Kč     +0.12 %

Doprava


Jednosměrný lístek (místní transport)42.73 Kč    32.00 Kč     -25.11 %
Měsíční jízdné1,281.90 Kč    550.00 Kč     -57.09 %
Taxi nástup42.73 Kč    40.00 Kč     -6.39 %
Taxi 1km17.80 Kč    25.00 Kč     +40.42 %
Taxi 1h čekání142.43 Kč    300.00 Kč     +110.63 %
Benzín (1 l)39.17 Kč    36.00 Kč     -8.09 %
Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (nebo podobné nové auto)498,514.78 Kč    350,000.00 Kč     -29.79 %

Veřejné služby (měsíc)


Základní (elektřina, topení, voda, odpad) pro 85 m2 byt5,341.23 Kč    3,500.00 Kč     -34.47 %
1 min. z předplacený mobilní tarif místní (žádné slevy)3.56 Kč    5.00 Kč     +40.42 %
Internet (6 Mbps, Neomezená Data, Cable/ADSL)534.12 Kč    450.00 Kč     -15.75 %

Sport a odpočinek


Fitness Club, Měsíční paušál pro 1 dospělou osobu925.81 Kč    1,000.00 Kč     +8.01 %
Tenisový kurt pronájem (1 hodina o víkendu)249.26 Kč    250.00 Kč     +0.30 %
Kino, mezinárodní film, 1 místo124.63 Kč    160.00 Kč     +28.38 %

Oblečení a obuv


1 džíny (Levis 501 nebo podobný)1,780.41 Kč    1,900.00 Kč     +6.72 %
1 Letní Å¡aty v Å™etÄ›zci Zara, H & M, …1,068.25 Kč    1,000.00 Kč     -6.39 %
1 pár bot Nike1,962.97 Kč    2,000.00 Kč     +1.89 %
1 pár kožených pánských bot2,314.53 Kč    1,700.00 Kč     -26.55 %

Nájem na měsíc


Byt (1 ložnice) v centru města8,902.05 Kč    12,000.00 Kč     +34.80 %
Byt (1 ložnice) mimo centrum6,409.48 Kč    8,000.00 Kč     +24.82 %
Byt (3 ložnice) v centru města14,955.44 Kč    25,000.00 Kč     +67.16 %
Byt (3 ložnice) mimo centrum10,682.46 Kč    15,000.00 Kč     +40.42 %

Prodejní cena bytu


Cena za metr čtvereční při prodeji bytu v centru města65,875.17 Kč    70,000.00 Kč     +6.26 %
Cena za metr čtvereční při prodeji bytu mimo centrum města40,734.40 Kč    40,000.00 Kč     -1.80 %

Platy a financování


Průměrná měsíční mzda (po zdanění)19,228.43 Kč    22,500.00 Kč     +17.01 %
Hypoteční úroková sazba v procentech (%) Roční6.50    4.00     -38.46 %












Brno vs. Split


Abyste si zachovali stejný standard života který máte v Brně s 50,936.84 Kč měsíčně budete potřebovat 57,000.00 Kč v Splitu. Split je tedy o něco dražší než Brno.

























Indexy cenInfo
Spotřebitelské ceny v Brně jsou o 18.90% nižší než ve Splitu
Spotřebitelské ceny včetně nájmů jsou v Brně 10.64% nižší než ve Splitu
Nájemné v Brně je o 33.55% vyšší než ve Splitu
Ceny v restauracích v Brně jsou o 39.83% nižší než ve Splitu
Ceny potravin v Brně jsou o 20.61% nižší než ve Splitu
Místní kupní síla v Brně je o 57.13% vyšší než ve Splitu

 



































































































































































































































































































































































  Split
  Brno
      Rozdíl
Restaurace


Jídlo, Levná Restaurace215.25 Kč    100.00 Kč     -53.54 %
Jídlo pro dva, Průměrná restaurace, tříchodové menu872.40 Kč    500.00 Kč     -42.69 %
Menu v McDonalds nebo podobném fastfoodu106.82 Kč    120.00 Kč     +12.33 %
Domácí pivo (0.5 l)53.41 Kč    28.00 Kč     -47.58 %
Zahraniční pivo (0.33 l)53.41 Kč    34.50 Kč     -35.41 %
Cappuccino35.61 Kč    35.00 Kč     -1.71 %
Coke/Pepsi (0.33l láhev)42.73 Kč    30.00 Kč     -29.79 %
Voda (0.33 l láhev)32.05 Kč    20.00 Kč     -37.59 %

Obchody


Mléko, 1 l22.26 Kč    18.00 Kč     -19.12 %
Bochník čerstvého chleba (500g)17.80 Kč    22.50 Kč     +26.38 %
Rýže (1kg)37.39 Kč    30.00 Kč     -19.76 %
Vejce (12)53.86 Kč    40.68 Kč     -24.47 %
Domácí sýr (1kg)213.65 Kč    150.00 Kč     -29.79 %
Kuřecí prsa (bez kostí, bez kůže), (1kg)192.28 Kč    150.00 Kč     -21.99 %
Jablka (1kg)35.61 Kč    29.50 Kč     -17.15 %
Pomeranče (1kg)42.73 Kč    30.00 Kč     -29.79 %
Rajčata (1kg)39.17 Kč    36.00 Kč     -8.09 %
Brambory (1kg)21.36 Kč    15.00 Kč     -29.79 %
Salát (1 hlávka)17.80 Kč    16.92 Kč     -4.97 %
Voda (1.5 l)22.26 Kč    12.00 Kč     -46.08 %
Láhev vína (střední kategorie)124.63 Kč    100.00 Kč     -19.76 %
Domácí pivo (0.5 l)24.93 Kč    13.00 Kč     -47.85 %
Zahraniční pivo (0.33 l)26.04 Kč    25.00 Kč     -3.99 %
Cigarety (Marlboro)81.90 Kč    84.50 Kč     +3.18 %

Doprava


Jednosměrný lístek (místní transport)39.17 Kč    25.00 Kč     -36.17 %
Měsíční jízdné1,068.25 Kč    550.00 Kč     -48.51 %
Taxi nástupní sazba71.22 Kč    40.00 Kč     -43.83 %
Taxi 1km35.61 Kč    28.00 Kč     -21.37 %
Taxi 1h čekání178.04 Kč    300.00 Kč     +68.50 %
Benzín (1 l)37.20 Kč    37.00 Kč     -0.53 %
Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (nebo podobné nové auto)498,514.78 Kč    400,000.00 Kč     -19.76 %

Veřejné služby (měsíčně)


Základní (elektřina, topení, voda, odpad) pro 85 m2 byt4,540.05 Kč    3,500.00 Kč     -22.91 %
1 min. volání předplacený mobilní tarif místní (žádné slevy)3.56 Kč    5.00 Kč     +40.42 %
Internet (6 Mbps, Neomezená Data, Cable/ADSL)516.32 Kč    400.00 Kč     -22.53 %

Sport a odpočinek


Fitness Club, Měsíční paušál pro 1 dospělou osobu712.16 Kč    1,000.00 Kč     +40.42 %
Tenisový kurt pronájem (1 hodina o víkendu)184.05 Kč    230.00 Kč     +24.97 %
Kino, mezinárodní film, 1 místo124.63 Kč    160.00 Kč     +28.38 %

Oblečení a obuv


1 džíny (Levis 501 nebo podobný)1,780.41 Kč    2,000.00 Kč     +12.33 %
1 Letní šaty v řetězci Zara, H & M, …993.47 Kč    700.00 Kč     -29.54 %
1 pár bot Nike1,780.41 Kč    2,000.00 Kč     +12.33 %
1 pár kožených pánských bot1,691.39 Kč    1,600.00 Kč     -5.40 %

Nájem na měsíc


Byt (1 ložnice) v centru města8,523.56 Kč    10,000.00 Kč     +17.32 %
Byt (1 ložnice) mimo centrum6,053.39 Kč    7,000.00 Kč     +15.64 %
Byt (3 ložnice) v centru města12,462.87 Kč    18,000.00 Kč     +44.43 %
Byt (3 ložnice) mimo centrum8,902.05 Kč    13,000.00 Kč     +46.03 %

Prodejní cena bytu


Cena za metr čtvereční při prodeji bytu v centru města64,094.76 Kč    49,000.00 Kč     -23.55 %
Cena za metr čtvereční při prodeji bytu mimo centrum města46,290.66 Kč    37,500.00 Kč     -18.99 %

Platy a financování


Průměrná měsíční mzda (po zdanění)14,243.28 Kč    20,000.00 Kč     +40.42 %
Hypoteční úroková sazba v procentech (%) Roční7.40    3.87     -47.70 %

 









srovnání nákladů Chorvatsko


zdroj: data z webu Numbeo



Srovnání životních nákladů Chorvatsko - Česko

čtvrtek 14. listopadu 2013

Ocenění nejlepšího v Chorvatsku

Na národním kongresu Dny chorvatského turismu se vyhlašovali ocenění kvality:




  • Nejlepší malá destinace na Jadranu:
    Cavtat.



  • Nejlepší stÅ™ední destinace na Jadranu:
    Split.



  • Nejlepší stÅ™ední destinace na Jadranu:
    Dubrovník.



  • Hotel roku 2013:

    Hotel Excelsior Dubrovnik, Dubrovník.




  • Kemp roku 2013:

    Kemp Bi-Village, Fažana.



  • Nejlepší pláž roku 2013:

    Pláž Solaris Beach Resort, Solaris u Šibeniku.



  • Nejlepší malé hotely na chorvatském Jadranu:

    1) Hotel The Pucić Palace, Dubrovník,

    2) Hotel Vestibul Palace, Split,

    3) Hotel More, Dubrovník.



  • Nejlepší malé kempy:

    1) Slamni, Klimno na ostrově Krku,

    2) Slapić, Mrežnički Brig,

    3) Adriatic, Mokalo u Orebiće.



  • Nejlepší pláže na chorvatském Jadranu:

    resort pláž: Solaris Hotels Resorts, Solaris u Šibeniku,

    urbánní/místní pláž: Městská pláž (Gradska plaža) Vrsar, Vrsar,

    rurální/vzdálená pláž: Šunj, na ostrově Lopud.



  • OcenÄ›ní v oblasti kulturního cestovního ruchu „Zažij Chorvatsko“:

    Destinace kultury: Split.

    Kulturní zařízení: Ekomuzeum (Ekomuzej) Batana, Rovinj.

  • NejpozoruhodnÄ›jší bar

    pÄ›tihvÄ›zdičkový boutique hotel „More“ v Dubrovníku pÅ™edstavil jeskynní bar (Å pilja bar, Cave Bar) vybudován na tÅ™ech podlažích v opravdové jeskyni

    (O tom, že se jedná o skutečně světovou raritu, svědčí jeho zařazení mezi nejpodivuhodnějších bary na světě)


Å pilja bar Dubrovnik



Ocenění nejlepšího v Chorvatsku

pondělí 11. listopadu 2013

Orebič - Dubrovnická riviéra

Orebić se nachází na jižní straně poloostrova Pelješac. Městečko je chráněno 961 metrů vysokou horou Sveti Ilij a leží přímo naproti ostrova Korčula, na který, pokud ho budete chtít navštívit, vyplouvají pravidelně trajekty.


V minulosti byl Orebič známý jako velké námořní středisko, o čemž se můžete přesvědčit třeba v Námořním muzeu, nebo v některém z domů bohatých lodních kapitánů. Ostatně, když se řekne Marco Polo, který se narodil právě na ostrově Korčula, tak snad není třeba už nic dodávat.
Orebić

I když je Orebič centrem celé této části poloostrova, nečekejte v něm rušný noční život. Je to spíše poklidné letovisko, kde najdete tradiční dalmatské skupiny a slavnosti. Na diskotéky a do nočních klubů se i místní vydávají na ostrov Korčula.


Trajekty Na Korčulu vyplouvají v sezóně linkami 633 a 634 od 4:00 do 0:30, z Korčuly zpět od 3:30 do 0:01. Jedná se o 40 spojů v ceně od 12 HRK, takže se nemusíte obávat, že byste se nedostali zpět.


Cesta


Pojedete trasou ZáhÅ™eb – Karlovac – Plitvice – Gračac – Knin – Sinj – Split – Makarska – Ploče. Zde se můžete rozhodnout, jestli chcete dál pokračovat autem, nebo trajektem. Autem vyrazíte smÄ›rem na Neum v BosnÄ› a HercegovinÄ› a Ston, odkud už se dostanete do Orebiče. Trajektem z Ploče uÅ¡etříte asi 140 km. Cesta stojí 27HRK, dÄ›ti platí polovinu. Za osobní auto do výšky 2 m dáte 115HRK, nad 2 m 188 HRK.


Sportovní aktivity


Překrásná písečná pláž se nachází v zátoce Trstenica, která se jen pro zajímavost jmenuje tak, jako kdysi Orebič. Na této velké pláži najdete vybavení pro vodní sporty, ale i plážový bar. Pokud budete chtít na klidnější místo, vydejte se na Pernu, Kučište, nebo Viganj. Tato místa se nachází západně od Orebiče.


V Orebiči najdete dva potápěčské kluby, ale jsou zde výborné podmínky i pro windsurfing a jachting. Připraveno je i fotbalové a volejbalové hřiště, tenisové kurty, nebo kuželky a stolní tenis.


Pěšky i na kole


Okolo Orebiče je kolem 40km turistických stezek. Všechny jsou vyznačeny na mapách, které dostanete zdarma ve všech turistických kancelářích. Cesty vedou jak kolem moře, tak v olivových hájích, nebo přes malé vesničky v okolí. Na cyklistické výlety je kvůli teplu lepší jezdit brzy ráno. Pro méně zdané cyklisty jsou určené zpevněné stezky, kolem kterých si můžete prohlédnout například františkánský klášter, ale i vinařství. Milovníci horských kol si přijdou na své na nezpevněných trasách v okolí.


Kola si můžete půjčit na adrese Perna 4 Kučiště v Orebiči za cenu od 25 HRK na hodinu až po 200 HRK na 48 hodin.


Pokud se budete chtít vydat na horu Sveti Ilij, tak opravdu dobře zvažte svoji fyzickou kondici! Trasu vždycky plánujte od brzkých ranních hodin, protože cesta na vrchol trvá i těm nejzdatnějším 4 hodiny. Nezapomeňte si vzít mapu oblasti a telefonní čísla na záchranné sbory v Orebiči. Pokud chcete mít jistotu, že nic nezanedbáte, informujte o vašem výstupu horolezecké sdružení Sveti Ilja. Více informací se dozvíte na e-mailu pdsvetiilijaorebic@gmail.com. Pozor! Celá oblast je přísně chráněná!


Památky


Krásná sbírka uměleckých předmětů je ve františkánském klášteře Gospa od Andjela, který byl vystaven v 15. století. Klášter najdete nad Orebičem ve výšce 150m, takže se k němu dostanou i méně zdatní jedinci. Kromě uměleckých sbírek se vám naskytne i kouzelný pohled na celé okolí.

Nad klášterem se můžete zajít podívat do mariánského kostela Gospa od Karmena. Kromě kostela budete moci obdivovat i antické sarkofágy, pozůstatky sídla dubrovnického místodržícího, nebo obrovské cypřiše, které ale brání výhledu do krajiny.


A ještě pár slov na závěr. Navštívit Orebič, a neochutnat tamní víno, to je stejné, jako podívat se do Prahy, a nevidět Karlův most. Určitě ochutnejte některé ze světově proslulých dalmatských vín, které se v okolí Orebiče pěstují. A je celkem jedno, jestli si vyberete Dingač, Postup, nebo Plavac.


ubytování OrebićLevné apartmány v Orebiči













Orebič - Dubrovnická riviéra