středa 16. října 2013

Omiš

Omiš je malé městečko a přístav, které se nachází 25 km jižně od Splitu, a 35 km severně od Makarske, v ústí řeky Cetiny.


V minulosti tady bylo středisko pirátů, kteří patřili k nejnebezpečnějším v celém Jadranu. Důkazy bouřlivé historie jsou vidět na každém kroku Omišské riviéry, takže na poměrně malém prostoru se tady můžete setkat s mnoha historickými a kulturními památkami.


Dnes je Omiš jednou z nejkrásnějších turistických destinací, která díky své poloze v samém srdci Dalmácie láká nejen turisty, kteří toto městečko berou jako výchozí bod pro výlety po celé Dalmácii, ale kvůli řece Cetině je velmi oblíbený i u příznivců raftingu a kajakingu.


Do Omiše se dostanete autem po dálnici Záhřeb-Split. Další možnost je letadlem do Splitu, odkud se dostanete autobusem. Linky jezdí vždy z 2. nástupiště zhruba v 15 -ti minutových intervalech.


Pláže


Vzhledem k řece Cetina, která přímo protéká městem, zde najdete oblázkové, skalnaté, ale i písčité pláže. Nejznámější, 800 m dlouhá Velika plaža, je písečná. Je velice oblíbená rodinami s dětmi, protože je opravdu mělká. Na své si na ní ale přijdou i milovníci sportu, protože jsou zde soustředěny snad všechny aktivity, které jsou s mořem spojovány.
Omiš

Pokud chcete více soukromí, vydejte se asi 5 km jižně směrem na Makarskou. Ve vesničce Stanići jsou svahy, které kromě krásného výhledu nabízejí i klidné a čisté zátoky, kde si určitě najdete svoji vlastní pláž, na které budete úplně sami.







Sportovní vyžití


Díky úžasné poloze mezi řekou Cetinou a horami Mosor a Biokovo, které jsou v těsné blízkosti, je okolí přímo ideální pro pěší a horolezecké túry. Podle fyzické kondice si lze vybrat od krátkých, dvouhodinových procházek, až po náročné kombinace extrémní turistiky s horolezectvím. Na tyto túry se vybavte vhodnou obuví a oblečením, protože vedou po skalách. Agenturu Active Holidays, která má profesionální průvodce, najdete adrese Kneza Kačića, Omiš. Výlety, ve kterých je zahrnutý i piknik, se pořádají minimálně pro čtyři osoby, a cena je od 200 HRK na osobu.


Agentura Dalmatino Tours pořádá na řece Cetině výpravy buď na kanoích, nebo raftu. Jízda je dlouhá kolem 10 km, prochází hlubokými lesy s nedotčenou přírodou, kaňonem s četnými peřejemi, ale i malými vodopády. V ceně výletu je transport na začátek sjezdu, ale i veškeré vodácké vybavení včetně vest a helem. Rezervace je nutná minimálně dva dny předem, výprava je vhodná i pro začátečníky ve věku od 7 let, a stojí od 27 EUR. Dalmatino Tours sídlí na ulici Put Ribnjaka v Omiši.


Stejná agentura nabízí i školu horolezectví, která je spojena s plaváním. Škola se nachází na břehu řeky Cetiny. Instruktoři vás zde naučí bezpečně stoupat, ale i slaňovat po útesech. Pokud si po túře budete chtít zaplavat, tak si můžete vybrat mezi mořem, nebo řekou, která je vzdálena pouze 50m. Všichni průvodci jsou registrováni u chorvatské horské záchranné služby, mluví chorvatsky a anglicky, a veškeré vybavení školy je certifikováno podle norem EU a UIAA. Po celou dobu lezení je vyžadovaná helma, kterou si můžete zapůjčit, minimální věk pro průpravu je 8 let, a cena kurzu je 35 EUR.


Na své si v okolí přijdou i cyklisté. Nejčastěji si vybírají 6 km dlouhou trasu podél kaňonu Cetiny do Radmanove Mlinice. Pro ty nejnáročnější je ale třeba připravená stezka z Omiše do Radmanove Mlinice, Kučiće, Zadvarje, Šestanovaca, Blata, Gaty a zpět, která měří 60 km. Kola se dají vypůjčit na adrese Matije Gupca 3 v Omiši za cenu kolem 100 HRK na den.


Nejen pro děti je v těsné blízkosti města postavený Dinopark. Najdete zde dinosaury v jejich životní velikosti, kteří pomocí nejnovějších technologií vypadají zcela reálně. Kromě toho je zde kino, trampolíny, pirátská loď, dětský vláček, nebo pískoviště, na kterém si děti mohou vykopat svoje “ zkameněliny“. Vstupné je pro děti i dospělé 80 HRK.


Nezapomeňte se s Omišem rozloučit návštěvou alespoň několika památek. Za zmínku stojí určitě pirátské pevnosti Mirabela ze 13. století, o něco mladší Fortika, která je ve výšce 311 metrů, nebo malý, raně románský kostelík Petrova crkva.


ubytování Omiš

Levné apartmány v Omiši













Omiš