pátek 18. října 2013

Rogoznica

Rogoznica je malá rybářská vesnice, která se pyšní nejen nejkrásnějším a nejbezpečnějším přístavem Marina Frapa, ale i unikátním slaným jezerem Zmajevo oko. Toto letovisko se nachází na poloostrově, který byl dříve ostrovem Kopara, ale v 19. století byl s pevninou spojen umělým valem.


Na většině poloostrova rostou borovice, takže je ideální pro turistické výpravy. Krásu procházek umocní ještě to, že zde zůstaly zachovány staré kamenné domy, které dodávají okolí tu pravou, středomořskou atmosféru.


Autem se do Rogoznice dostanete po dálnici A1 Záhřeb-Split, ze které sjedete exitem na Šibenik. Pak se vydáte po silnici, která vede podél moře na Primošten. Po zhruba 35 km budete v cíli. Pokud budete cestovat autobusem, tak ze Šibeniku i ze Splitu jezdí zhruba ve 45- ti minutových intervalech spoje. Nejbližší letiště jsou ve Splitu a Zadaru. Na cestu taxíkem si ze Splitu připravte 400 až 500 HRK.Rogoznica


Na členitém pobřeží okolo Rogoznice jsou především oblázkové a kamenité pláže s pozvolným vstupem do moře. I na těch největších plážích jako jsou Šepurine, nebo Miline vládne poklidná atmosféra, ale pokud budete chtít, tak si celkem snadno najdete malou, osamocenou zátoku obklopenou borovicemi, na které budete úplně sami.


V areálu přístavu jsou během dne organizovány zábavné programy nejen pro děti, ale i pro dospělé. Kromě vodních radovánek si v přístavu můžete zahrát i tenis, bowling, nebo squash. Ve večerních hodinách jsou zde zdarma pořádány taneční večery s živou hudbou.


Určitě si nesmíte nechat ujít návštěvu jezera Zmajevo oko. Toto jezero o rozloze 5 300 m 2 je opravdovou raritou, protože je v něm slaná voda, takže zde můžete narazit na ústřice, langusty, nebo humry. Nejzvláštnější na něm ale je to, že hladina vody v něm je závislá na přílivu a odlivu.


Každé ráno je od 6 hodin na náměstí otevřený trh, na kterém nakoupíte kromě ovoce a zeleniny i čerstvé ryby. Při jejich přípravě se můžete nechat inspirovat rogoznickým brodetem, což je jídlo na způsob rybího guláše. Zapíjet ho zkuste výborným místním červeným vínem Babić, o kterém se říká, že má cenu zlata.


Rogoznica je se svou poklidnou atmosférou vhodná hlavně pro ty, kteří chtějí utéct od shonu, nebo pro rodiny s malými dětmi.


A na závěr ještě jedna rada pro to, ať si nezkazíte zážitky z krásného městečka. Na vyznačených parkovištích si určitě nezapomeňte zakoupit parkovací lístky. Kontroly se totiž provádějí mnohokrát denně, a při chybějícím lístku, nebo nedodržení času je pokuta minimálně 100 HRK.


ubytování Rogoznica

Levné apartmány v Rogoznici













Rogoznica

středa 16. října 2013

Omiš

Omiš je malé městečko a přístav, které se nachází 25 km jižně od Splitu, a 35 km severně od Makarske, v ústí řeky Cetiny.


V minulosti tady bylo středisko pirátů, kteří patřili k nejnebezpečnějším v celém Jadranu. Důkazy bouřlivé historie jsou vidět na každém kroku Omišské riviéry, takže na poměrně malém prostoru se tady můžete setkat s mnoha historickými a kulturními památkami.


Dnes je Omiš jednou z nejkrásnějších turistických destinací, která díky své poloze v samém srdci Dalmácie láká nejen turisty, kteří toto městečko berou jako výchozí bod pro výlety po celé Dalmácii, ale kvůli řece Cetině je velmi oblíbený i u příznivců raftingu a kajakingu.


Do Omiše se dostanete autem po dálnici Záhřeb-Split. Další možnost je letadlem do Splitu, odkud se dostanete autobusem. Linky jezdí vždy z 2. nástupiště zhruba v 15 -ti minutových intervalech.


Pláže


Vzhledem k řece Cetina, která přímo protéká městem, zde najdete oblázkové, skalnaté, ale i písčité pláže. Nejznámější, 800 m dlouhá Velika plaža, je písečná. Je velice oblíbená rodinami s dětmi, protože je opravdu mělká. Na své si na ní ale přijdou i milovníci sportu, protože jsou zde soustředěny snad všechny aktivity, které jsou s mořem spojovány.
Omiš

Pokud chcete více soukromí, vydejte se asi 5 km jižně směrem na Makarskou. Ve vesničce Stanići jsou svahy, které kromě krásného výhledu nabízejí i klidné a čisté zátoky, kde si určitě najdete svoji vlastní pláž, na které budete úplně sami.







Sportovní vyžití


Díky úžasné poloze mezi řekou Cetinou a horami Mosor a Biokovo, které jsou v těsné blízkosti, je okolí přímo ideální pro pěší a horolezecké túry. Podle fyzické kondice si lze vybrat od krátkých, dvouhodinových procházek, až po náročné kombinace extrémní turistiky s horolezectvím. Na tyto túry se vybavte vhodnou obuví a oblečením, protože vedou po skalách. Agenturu Active Holidays, která má profesionální průvodce, najdete adrese Kneza Kačića, Omiš. Výlety, ve kterých je zahrnutý i piknik, se pořádají minimálně pro čtyři osoby, a cena je od 200 HRK na osobu.


Agentura Dalmatino Tours pořádá na řece Cetině výpravy buď na kanoích, nebo raftu. Jízda je dlouhá kolem 10 km, prochází hlubokými lesy s nedotčenou přírodou, kaňonem s četnými peřejemi, ale i malými vodopády. V ceně výletu je transport na začátek sjezdu, ale i veškeré vodácké vybavení včetně vest a helem. Rezervace je nutná minimálně dva dny předem, výprava je vhodná i pro začátečníky ve věku od 7 let, a stojí od 27 EUR. Dalmatino Tours sídlí na ulici Put Ribnjaka v Omiši.


Stejná agentura nabízí i školu horolezectví, která je spojena s plaváním. Škola se nachází na břehu řeky Cetiny. Instruktoři vás zde naučí bezpečně stoupat, ale i slaňovat po útesech. Pokud si po túře budete chtít zaplavat, tak si můžete vybrat mezi mořem, nebo řekou, která je vzdálena pouze 50m. Všichni průvodci jsou registrováni u chorvatské horské záchranné služby, mluví chorvatsky a anglicky, a veškeré vybavení školy je certifikováno podle norem EU a UIAA. Po celou dobu lezení je vyžadovaná helma, kterou si můžete zapůjčit, minimální věk pro průpravu je 8 let, a cena kurzu je 35 EUR.


Na své si v okolí přijdou i cyklisté. Nejčastěji si vybírají 6 km dlouhou trasu podél kaňonu Cetiny do Radmanove Mlinice. Pro ty nejnáročnější je ale třeba připravená stezka z Omiše do Radmanove Mlinice, Kučiće, Zadvarje, Šestanovaca, Blata, Gaty a zpět, která měří 60 km. Kola se dají vypůjčit na adrese Matije Gupca 3 v Omiši za cenu kolem 100 HRK na den.


Nejen pro děti je v těsné blízkosti města postavený Dinopark. Najdete zde dinosaury v jejich životní velikosti, kteří pomocí nejnovějších technologií vypadají zcela reálně. Kromě toho je zde kino, trampolíny, pirátská loď, dětský vláček, nebo pískoviště, na kterém si děti mohou vykopat svoje “ zkameněliny“. Vstupné je pro děti i dospělé 80 HRK.


Nezapomeňte se s Omišem rozloučit návštěvou alespoň několika památek. Za zmínku stojí určitě pirátské pevnosti Mirabela ze 13. století, o něco mladší Fortika, která je ve výšce 311 metrů, nebo malý, raně románský kostelík Petrova crkva.


ubytování Omiš

Levné apartmány v Omiši













Omiš

čtvrtek 10. října 2013

Chorvatská kuchyně

Chorvaté se mohou pochlubit velmi pestrou a také zdravou kuchyní, v níž se snoubí jižanský životní styl s prvky východní gastronomie. Řada turistů, kteří navštíví Chorvatsko, většinou ochutná jen ty nejznámější speciality, které se připravují na pobřeží. V Chorvatsku však stojí za to, ochutnat i dobroty typické pro vnitrozemí.


Tradiční chorvatská kuchyně vychází ze slovanských jídel, ale je silně ovlivňovaná okolními zeměmi, zejména kuchyní maďarskou, italskou, rakouskou a částečně i tureckou. Je však možné se setkat i s jídly, v nichž jsou patrné dokonce i vlivy kuchyně z dob Rakouska – Uherska. Je to dáno tím, že v minulosti právě tyto země pomáhaly utvářet chorvatské dějiny. Chorvatská kuchyně je tak dnes stejně bohatá jako dějiny této nádherné země.


Chorvatskou kuchyni tak není možné popsat jako celek  – zemÄ› totiž není po gastronomické stránce jednotná a v každém kraji najdete určité speciality. V Chorvatsku si tak pochutnáte jak na kaloricky vydatných jídlech, tak i na zdravých pokrmech tolik typických pro oblast StÅ™edomoří. ObecnÄ› je možné chorvatskou kuchyni rozdÄ›lit do dvou hlavních kategorií – na kuchyni pobÅ™ežní a vnitrozemskou. Jídelníček v obou částech zemÄ› se tak do značné míry odliÅ¡uje.


Pobřežní kuchyně Chorvatska


V přímořských regionech Chorvatska v kuchyni převládají prvky italské, zejména pak benátské kuchyně. Pobřežní oblasti Jaderského moře jsou bohaté na ryby a dary moře, které patří mezi zdejší hlavní lahůdky. Čerstvě ulovené ryby se nejčastěji grilují (riba na žaru). Mezi nejoblíbenější ryby patří pražman zlatý, parmice pruhová, pilobřich ostnitý či mořský jazyk. Z darů moře se nejčastěji na talířích objevují slávky, humři, olihně a ústřice, ale objednat si můžete i chobotnicový salát. Například ústřice se konzumují syrové, pouze pokapané trochou citronové šťávy a doplněné pokrájenou šalotkou. Hojně se v přímořských pokrmech objevuje také zelenina a typické je rovněž používání olivového oleje.


Vnitrozemská kuchyně Chorvatska


Jelikož je pro vnitrozemí Chorvatska charakteristické chladnější klima, jsou jídla v těchto regionech vydatnější, zejména pak v zimním období. Základ vnitrozemských pokrmů představují zemědělské pokrmy, jako jsou obilniny, maso či luštěniny. Masité pokrmy se často připravují s výtečnými omáčkami, které jsou dosti kaloricky vydatné. Vaří se na pánvi, nebo pod kovovým zvonem nazývaným „peka“. Z masa se využívá hlavně skopové, jehněčí a oblíbené je i vepřové maso. Drůbeží maso je zde zastoupeno minimálně. Pokrmy chorvatského vnitrozemí bývají často dochucovány mletou červenou paprikou, která je typická spíše pro maďarskou kuchyni. Nejen paprika je však tím, co Chorvatsko na svůj jídelníček od Maďarska převzalo – oblíbeným jídlem ve vnitrozemí jsou i guláše.


Sváteční speciality


Specifickým rysem chorvatské gastronomie jsou pak také speciality, které se připravují při příležitosti oslav, svátků a různých zvláštních událostí. V Chorvatsku se připravují unikátní pochutiny například pro svatby, křty, během vinobraní či v době sklizně. Velký důraz je kladen také na církevní svátky, jako jsou Vánoce, Velikonoce a svátky svatých, jako je např. Den sv. Martina.


Tradiční chorvatské pokrmy


800px-ProsciuttoDalmatski pršut – kořeněnou uzenou dalmatskou šunku mnozí Chorvaté považují za národní pokrm. Šunka je sušená na vzduchu, obalovaná v popelu a následně uzená ohněm z borových šišek po dobu dvou dnů až jednoho týdne. Po vyuzení se nechá několik měsíců dosušovat na dobře větraném místě. Každý však pršut dělá trochu jinak a každý má na něj svůj tajný recept. Někdo šunkovou kýtu zatěžuje velkými kameny, aby z ní vytekly zbytky krve, jiný ji zase nakládá do speciálního koření.  Pokaždé však pršut vyniká velmi osobitou chutí a najdete jej v každé chorvatské restauraci.


Paški sir – společně s dalmatskim pršutem se často podává také paški syr, což je slaný ovčí sýr původem z ostrova Pag. Má vynikající chuť a je doslova perlou mezi chorvatskými sýry. Svou unikátní chuť sýr získává díky aromatickým bylinám, které spásají pažské ovce, z jejichž mléka se následně sýr připravuje. Pro výrobu pravého paški sira je třeba dodržovat tradiční recepturu a postupy.


Mješano meso na žaru – jde o pokrm obsahující různá masa připravená na grilu, která jsou podávána nejčastěji se zeleninou (čerstvý salát z rajčat, hlávkový salát, paprika, cibule) a často nechybí oblíbené hranolky – zejména tedy v turistických oblastech. Na jednom talíři dostanete například grilované hovězí, telecí a vepřové maso, které je připravováno výhradně na dřevěném uhlí. Tento pokrm potěší každého masožrouta.


Buzara – mořští ráčci jsou považováni za typickou dalmatskou delikatesu. Jsou vaření na mírném ohni v omáčce z rajčat, cibule a bylinek. Tato omáčka se skvěle hodí také k těstovinám.


Rižot – již samotný název pokrmu dává tušit, že se jedná o jídlo z rýže. Podobá se rizotu, ale v Chorvatsku se připravuje hlavně z darů moře. Nejčastější ingrediencí jsou slávky. Kořeny tohoto pokrmu je možné najít v italských Benátkách.


Sarma – původem z Turecka je tento pokrm, který však můžete ochutnat také v Rumunsku, Bulharsku a Chorvatsku. Jde o zelné listy plněné mletým masem, bylinkami a kořením. Vzniknou tak jakési zelné závitky připomínající český plněný paprikový lusk.


Manistra (maneštra) – tato polévka se připravuje ze silného zeleninového vývaru a mezi hlavní ingredience patří především luštěniny (fazole, kukuřice), brambory a někdy se přidává i hlávkové zelí. Nejen svou konzistencí a barvou, ale i názvem se polévka velmi podobá italské polévce minestrone.


Pašticada – pokrm připravený z pomalu dušeného hovězího masa. Nejčastěji je maso podáváno s bramborovými noky na italský způsob. V tomto jídle se tak střetávají italské a maďarské vlivy, což je pro chorvatskou kuchyni obvyklé.


Fiš paprikaš – také tento pokrm má jistě kořeny v Maďarsku. Dušená sladkovodní ryba, nejčastěji kapr, je ochucená mletou paprikou. Celkově pokrm připomíná guláš, akorát je z ryby.


Štrukli – oblíbeným pokrmem jsou také štrukli, což jsou velké domácí ravioli, tedy těstoviny plněné nejčastěji sýrem. Připravují se z různých druhů pšenice a dávají se zapéct do trouby. Kromě slaných štruklí je možné se setkat i s jejich sladkou verzí.


ÄŒevapčici – typickým pokrmem z mletého masa je čevapčiči. Mleté koÅ™enÄ›né maso se smíchá s nadrobno nakrájenou cibulí a tvaruje se do menších válečků. Usmažené válečky se podávají s hořčicí, případnÄ› s nÄ›jakou pikantní omáčkou. Kdo by se setkal s čevapčičim vytvarovaným do placek, pravdÄ›podobnÄ› jde o pokrm zvaný pljeskavica.


Kulen – ostrý kořeněný salám původem z oblasti Slavonie, jehož nezbytnou ingrediencí je čili. Tento salám se podává s měkkým sýrem, paprikou, rajčaty a nakládanou zeleninou. Při jeho výrobě a během uzení je třeba dodržovat tradiční metody.


Brodet – kdo by chtěl ochutnat guláš či hustou polévku z mořských plodů, musí si v restauraci objednat brodet. Připravuje se z různých druhů ryb, olivového oleje, vína a česneku. Podává se nejčastěji s kukuřičnou kaší a populární je hlavně v jižním Chorvatsku.


Populární chorvatské dezerty


Chorvati si potrpí na dosti sladké a vydatné dezerty, které jsou připravovány z rozličných druhů těsta.


Rožata – oblíbený dalmatský dezert, který se připravuje z vajec, mléka, hořkého likéru a karamelu. Podává se chlazený.


Palačinke – palačinka patří mezi nejznámější chorvatské moučníky. Příprava palačinek je stejná jako u nás a plní se džemem, tekutou čokoládou, případně i mletými vlašskými ořechy.


Zagorje štrudel – nám běžně známý štrúdl, který se peče z listového těsta a je plněný čerstvým měkkým sýrem, medem a oříšky. Původ tohoto štrúdlu je patrně v rakouské kuchyni.


Friture – typické chorvatské smažené koblihy


Chorvatské nápoje


Chorvatsko se může pochlubit pestrou nabídkou nejrůznějších alkoholických nápojů. Vzhledem k poloze Chorvatska panují v zemi výborné podmínky pro pěstování vinné révy. Není se tak čemu divit, že si Chorvaté dávají skleničku vína téměř ke každému jídlu. Za typické je považováno silné červené víno, které vyniká výraznou chutí. Oblíbeným sladkým dezertním vínem je pak „prošek“, které se vyrábí ze seschlých bobulí vinné révy. Název tohoto vína pochází z italštiny, kde výraz „prosecco“ znamená předsušený. Dalším proslulým nápojem, který si s oblibou dávají i návštěvníci z České republiky, je pivo. Mezi nejznámější ležáky patří Ožujsko a Karlovačko. Po jídle se pak hodí něco silnějšího jako je třeba známá chorvatská pálenka rakija. V regionu Slavonie vám však může být nabídnuta také slivovice (šljivovica). Mezi oblíbené pálenky patří také ořechovka nebo traverica vyráběná z bylinek. Dámy pak jistě ocení likér Maraskino, který je ochucován višněmi maraska.


 


 



Chorvatská kuchyně

středa 9. října 2013

Pakoštane

PakoÅ¡tane – to je rybářský ráj


V  samém srdci Dalmácie, mezi mořem a Vranským jezerem leží krásné, malé městečko Pakoštane. Nachází se na ideálním místě ve střední Dalmácii, pouhých 35km od Zadaru.


Pakoštane každoročně láká tisíce turistů nejen díky krásným plážím, ale hlavně díky Vranskému jezeru, extrémně nízkým srážkám a výborné dopravní dostupnosti. Sezóna zde trvá od začátku května do konce září.


V blízkosti se nachází Národní park Krka a Národní park Kornati.


Rybolov na Vranském jezeře


Toto největší jezero v Chorvatsku je zároveň i jedna z nejznámějších světových rybářských destinací. Mimo ornitologickou rezervaci jde tady chytat ryby celoročně jak ze břehu, tak i z loděk na jezeře. Lovit ryby je nejlepší okolo kempu Crkvine. Povolenku pořídíte na recepci a na den stojí 70HRK, na 3 dny 150HRK, na týden 250HRK a na měsíc 500HRK. PakoštaneJe možnost si půjčit i loďku. Ceny jsou od 120HRK za dvoumetrovou až po 350HRK za čtyřmetrovou. Pokud nemáte vůbec rybářské náčiní, ale chcete si rybolov vyzkoušet, nezoufejte, protože si všechno můžete na místě pronajmout. Kapři nad 40cm se mohou lovit bez omezení, ale nesmí se pouštět zpět do jezera. Pozor, je zde zákonem daný přísný zákaz lovení úhořů!


Sport a koupání


V Pakoštane jsou především písčité i oblázkové pláže a v jeho okolí je mnoho zátok, které jsou lemovány borovicovými lesy. Pokud se budete chtít vydat na osamělou písečnou pláž, tak je dobrá volba zajet na ostrov Vrgada, na který z Pakoštane vede pravidelná lodní linka. Cesta stojí 15HRK a loď tam i zpět vyplouvá ve zhruba dvouhodinových intervalech.


V tomto letovisku si můžete kromě klasických vodních aktivit zahrát tenis, stolní tenis, košíkovou, fotbal, nebo pétanque.


Nejlepší cyklostezky vedou kolem Vranského jezera. Je jich celkem 50km a na své si přijdou jak sváteční, tak i zdatní cyklisté. Kola si můžete půjčit na pláži Pine Beach a dostanete k nim i mapu se stezkami.


Na stejné pláži existuje i škola plachtění, tenisu a jsou tady jedni z nejlepších masérů a fyzioterapeutů Chorvatska.


Než z této destinace odjedete, tak si všimněte, že pokud se budete po večerech toulat v okolí Pakoštane směrem k Vranskému jezeru, tak tam uvidíte na vlastní oči aspoň 100 000 odpočívajících ptáků a netopýry, kteří z jeskyní vylétávají vždycky na levou stranu.




ubytování Pakoštane

Levné apartmány v Pakoštane













Pakoštane

úterý 8. října 2013

Labin

Labin-město s nejkrásnějším náměstím Istrie


Od Mikulova je vzdálen asi 615km, a od nejbližšího přístavního města Rabac 5km. Právě s tímto městečkem je Labin úzce spjat, protože většina návštěvníků buď bydlí v Labinu a na pláže do Rabacu dojíždí, nebo z Rabacu naopak Labin velice často navštěvují.


Toto malebné město bylo postaveno ve 320 m vysokém svahu, a je rozděleno na Stari Grad a Podlabin. Stari Grad je historické centrum města, které je prý nejkrásnější v celé Istrii, proto je velice častým cílem turistů. Podlabin byl vystavěn až v 19. století spolu s otevřením uhelných dolů, a po jejich uzavření z nich představitelé města udělali turistickou atrakci.


Na co se v Labinu podívat


Porta Sanfior je hlavní brána Sv. Flora, kterou najdete při vstupu do staré části města. Byla postavena roku 1589, a je nad ní umístěn lev Serenissimus, kterého má Labin v Erbu.

Hned vedle kostela Narození Panny Marie je barokní palác Battiala-Lazzarini ze 17. století. Budovu určitě kvůli její velikosti a červené barvě nepřehlédnete. Dnes je v ní umístěno muzeum města Labin.

Na hlavním náměstí je nenápadná benátská lodžie z roku 1550. Zde se vykonávala soudní rozhodnutí a do dnešních dob se v přední části zachoval i pranýř.



Labin

Labin



Cesta do Labinu


Z Rabacu se můžete do Labinu dostat autobusem ze zastávky, která je nad hotelem Mediteran. Jízdenky se kupují buď v recepci hotelu, nebo přímo v autobusu. Ten jezdí kyvadlově ve dvouhodinových intervalech, a poslední z Labinu do Rabacu odjíždí kolem 23. hodiny. Všechna muzea jsou od 19 hodin zavřena, takže budete mít určitě dost času posedět si nad sklenkou vína a užívat si výhledu na Rabac, horu Ucka, nebo na Gorski Kotar.


Další variantou je projít se pěšky. Cesta vede přes zátoku Prklog, která se stala díky své kráse a jedinečnosti přírodní rezervací. Během dne je vycházka zajímavá, ale nevydávejte se tudy v noci, protože zdejší vodopády stejně neuvidíte, a navíc hrozí nebezpečí, že v lepším případě sejdete ze stezky, v horším si na skalách ublížíte.


Úplně jako poslední variantu zvažujte vydat se do Labinu autem, protože přilehlé uličky jsou zde opravdu úzké, většinou se zákazy zastavení, nebo obsazené auty místních obyvatel. Na starém náměstí je sice parkování povoleno, ale je tam velmi chaotická situace a pořád plno.


Na závěr jedna rada. Když popojdete jen kousek od náměstí, tak věřte, že se kouzlo Labinu neztrácí, ale zažijete mnohem více klidu a daleko příznivější ceny.


ubytování Labin

Levné apartmány v Labinu













Labin

pátek 4. října 2013

Bibinje

Dovolená v Bibinje – to je klid v centru dÄ›ní Dalmácie


Jen pár minut jižně od Zadaru se nachází kouzelné dalmatské městečko Bibinje. Bibinjská zátoka je známá velkými, krásnými, plážemi, kvůli kterým se celá oblast proslavila. Na ploše 7ha se zde nachází i přístav Marina Dalmacija, který je se svými 1400 místy pro jachty největší v celém Jadranském moři. Tato osada má bohatou historii, takže na každém kroku se zde budete setkávat s odkazem minulých generací. Bibinje je především vyhledáváno turisty, kteří chtějí prožít dovolenou v klidném prostředí, ale s možností téměř okamžité dostupnosti velkého města jakým Zadar bezpochyby je.


Oblázkové pláže


Kolem Bibinje najdete asi 4km pláží. Punta Rožica je hlavní, oblázková a největší pláž městečka. Je v centru a nabídne vám veškeré sportovní vyžití.


Přístav Marina Dalmacija má jako jeden z mála na světě také svoji vlastní, oblázkovou pláž, která se může pochlubit Modrou vlajkou za čistotu a bezpečí.


Plaža Punta a Frnaža jsou další oblázkové pláže. Leží u východní části přístavu.


Pokud chcete pláž sami pro sebe, vydejte se na nedaleký ostrov Vir. Leží na sever od Bibinje a s pevninou je spojen mostem. Tady si určitě splníte svůj sen o prázdné pláži.


Bibinje


Sport a zábava i pro děti




  • Zde si v potápěčském stÅ™edisku Zlatna Luka můžete domluvit výlety na lodi, nebo kurzy potápÄ›ní. Za půldenní výlet se dvÄ›ma ponory zaplatíte 60EUR, celodenní výlet na Kornati 80EUR, tÅ™i potápěčské výlety se Å¡esti ponory v různých místech Jadranu 175EUR a pÄ›t výletů s deseti ponory 280EUR. Za samotný výlet na Kornati dáte 35EUR.


  • V letovisku si můžete zahrát tenis, plážový volejbal, stolní tenis, malou kopanou, košíkovou, nebo tÅ™eba bowling


  • V okolí najdete 19 cyklostezek, které mají vÄ›tÅ¡inou asfaltový povrch. Jedna z nejkrásnÄ›jších vede na sever po okolí královského mÄ›sta Nin.


  • Asi 20 minut severnÄ› od Bibinje najdete Adventure Park. Na jeho návÅ¡tÄ›vu si možná vyčleňte celý den, protože v nÄ›m najdete minigolf, kuželky, trampolíny, vodní fotbal, lukostÅ™elbu a další. KromÄ› tÄ›chto atrakcí je tady i sto různých stezek, na kterých budete muset slaňovat, nebo se pÅ™esouvat po pohyblivých lávkách. Vstup pro dospÄ›lé je 90HRK, pro dÄ›ti 45HRK. ParkoviÅ¡tÄ› u parku je neplacené.



Udělejte si na závěr nezapomenutelný celodenní výlet



Každý den v 9:00 hodin vyjíždí z mola vedle přístavu trajektu Biograd na Moru výletní loď na souostroví Kornati. Národní park Kornati je jeden z nejvyhledávanějších turistických cílů v celém Chorvatsku. Na tomto výletě například uvidíte 80m vysoké útesy Grpaščak na ostrově Dugi otok, nebo přírodní park Telaščica, ve kterém je přírodní úkaz-slané jezero Mir. Jen pro zajímavost, toto jezero je slanější a teplejší jak moře.

Výlet stojí 40EUR a v ceně je zahrnutý sendvič, oběd, nápoje včetně vína, průvodce a vstupenky. S sebou si vezměte plavky a ručník. Pro děti do 6 let je výlet zdarma.


ubytování Bibinje

Levné apartmány na ostrově Pag













Bibinje

středa 2. října 2013

ostrov Pag

Ostrov mnoha tváří


Se svojí délkou 63km patří k největším na Jadranu, ale mimo turistickou sezónu zde žije jen asi 8 000 obyvatel. S pevninou ho spojuje most.


Většinu ostrova tvoří kamenitý kras, ale v jihozápadní a severozápadní části jsou velice úrodná pole, na kterých se pěstuje především víno. V jižní části Pažského zálivu se už po staletí v solných bazénech vyrábí sůl. Ročně se jí zde vyrobí 33 000 tun, což jsou dvě třetiny chorvatské produkce.


Ostrov Pag je světově proslulý nejen kvůli soli, ale hlavně kvůli ovčímu sýru, který se jmenuje Paški sir. Některé druhy zrají déle než rok, a mají svoji nezaměnitelnou chuť a aroma díky kapkám mořské vody, které dopadají na trávu a bylinky. Právě tuto trávu ovce spásají a jejich mléko, ze kterého se tato pochoutka vyrábí, má pak jedinečnou chuť.
travarica

Pěstování a výroba vína má na Pagu tradici od antických dob. O zdejším bílém víně Žutica se zmiňuje již Plinius, takže jeho kvalita je generacemi opravdu prověřena. Méně se ale toho už ví o pálence Travarica, která se tady také produkuje. Jedná se vlastně o 40% brandy s přídavkem bylin, které na Pagu rostou. Převládá v ní chuť anýzu a fenyklu. Rozhodně stojí za to ji ochutnat.


Cesta na Pag


Do cíle dojedete z Mikulova po 670 km jízdy. Přímo na Pag se dostanete mostem na exitu z dálnice Záhřeb- Split. Průjezd přes tento 340m dlouhý most není zpoplatněn. Pokud pojedete autobusem, tak sem vedou pravidelné linky ze Splitu, Záhřebu, Zadaru a Rijeky. Další možností je trajekt. Ten pluje kyvadlově ve zhruba hodinových intervalech z Prizny na Pag do přístavu Žigljen. Cesta trvá asi 15 minut a stojí dospělého 17 HRK, dítě 8,50 HRK, za auto do výšky 2m dáte 98 HRK a nad 5m 161 HRK.


Pláže a zátoky


Jako jedno z mála míst na Jadranu nabízí ostrov Pag kromě oblázkových taky krásné písečné pláže. Mezi Kolanem a Novaljou leží Čista plaža. Je oblíbená díky pozvolnému vstupu do moře a tomu, že se na ní nachází mnoho atrakcí pro děti. Zrovna tato pláž ale umí své návštěvníky pěkně překvapit, protože se v některých letech dokáže změnit z písečné na oblázkovou.


Asi 1km od městečka Novalja leží Planjka. Tato pláž je také písečná a jsou zde místa, kde se lze schovat ve stínu borovic. Pro děti jsou tady zdarma skluzavky.
ostrov Pag

V letovisku Stara Novalja byla teprve nedávno vybudovaná pláž Jadra. Plocha na ležení je vysypaná oblázky a jsou zde vybudovány schody až do moře. Na několika místech zde ale najdete ukryté mezi skalisky malé přírodní pláže, na kterých budete zaručeně sami.


Pokud si budete chtít udělat zajímavou vycházku, tak se dostanete v tiché zátoce za letoviskem Metajna k oblázkové pláži Ručica. Tady najdete ta pravá, klidná zákoutí, na kterých budete zaručeně sami.


Aktivní dovolená


Místní sportovní kluby nabízí na velkých plážích milovníkům vodních sportů zapůjčení skútrů, šlapadel, nebo je zde třeba možnost vodního lyžování. Pro tenisty je v Pagu a Novalji připraveno dvacet tenisových kurtů.


Ostrov Pag je celý protkán cyklistickými stezkami. Můžete si vybrat od tras dlouhých 3km až po 25km, a převýšení od 6m do 132m. Mapy tras získáte v turistických centrech v Novalji, Pagu,Povljaně a Kolanu. Jedna z půjčoven kol sídlí přímo v Pagu na  ulici Zagrebačka 12. Kolo si zde můžete půjčit třeba jen na hodinu za 30HRK, nebo na týden za 500HRK. V červenci a srpnu se snažte po ostrově jezdit na kole opravdu jen po stezkách, protože na silnicích je velmi rušno.


Kolem ostrova jsou příznivé podmínky pro potápění. Je tady velké množství podmořských jeskyní, prohlubní, ale také potopená válečná loď, nebo trosky města Cissy. Každý, kdo se chce potápět, musí mít povolení, které vydává přístavní úřad v Pagu a v Novalji. Tato povolení zajišťují také potápěčská centra. Jedno z mnoha je na ulici Košljun131 v Pagu. Cena za ponor se pohybuje kolem 25EUR, kurz pro úplné nováčky 330EUR.


Ač to zní neuvěřitelně, tak na Pagu si přijdou na své i milovníci alpinismu. Ideální podmínky jsou u hory Sveti Vid, nebo na severozápadní straně na skalách okolo pláže Ručica. Nejvyšší hora ostrova Sveti Vid leží ve výšce 349 metrů a zdatnější na něho mohou vylézt strmým výstupem z osady Svata Marija. Právě odsud začíná značená trasa. Určitě tento výstup nepodceňujte a nevydávejte se na něho bez kvalitní obuvi!


Pár nejvzácnějších památek ostrova



  • Kostel Nanebevzetí Panny Marie z roku 1433 v Pagu

  • Knížecí palác v Pagu

  • Kostel Svatého Jeronýma v Kolanu

  • Kostel Svatého Mikuláše v Povljanu




Nakonec pár zajímavostí


Na východ od města Novalja se vypravte z Cascy směrem na Metanju. Před osadou Vidaliči uvidíte tabuli Paški Trokut. Dál se budete muset vydat pěšky a asi po kilometru pěší chůze v náročném kamenném terénu dorazíte k jevu, který vypadá jako by někdo otiskl do krajiny trojúhelník o rozměrech 32x32x22m. Tato abnormalita nebyla ještě zcela prozkoumaná, ale je spojována s výskytem UFO.


V oblasti Lokunje, jihozápadně od Pagu je léčivé bahno, kterému se říká peloid. Pomáhá při léčení revmatických a dermatologických onemocnění. Bahno se nanese na nemocné místo a asi po hodině smývá mořskou vodou. Nenechejte se odradit jeho “vůní“. Účinky peloidu jsou prokázány i vědecky, ale bohužel se rychle ztrácí skladováním, nebo přenášením v uzavřených nádobách, takže odvážet si ho domů je naprosto zbytečné.




ubytování ostrov Pag

Levné apartmány na ostrově Pag













ostrov Pag