pátek 20. prosince 2013

Baška na Krku - Kvarner

Baška je známá rekreační obec s přístavem, která se nachází na jihu ostrova Krk, v krásném údolí Baška Draga, kterým protékají řeky Vela Rika a Suha Ricina. Baška je obklopena vinicemi, olivovými háji, mořem a skalami.


Toto malé město s necelým tisícem obyvatel má charakteristickou architekturu pro oblast Kvarneru, v jeho nové části je ale vybudováno mnoho turistických atrakcí, díky kterým je Baška velmi oblíbenou destinací.


Ačkoli se Baška nachází na ostrově, je velmi dobře spojena s pevninou, protože na ostrov Krk vede most, na který se dostanete u města Kraljevica před Rijekou. Na mostě se platí mýtné ve výši 35 HRK, při cestě z ostrova je průjezd zdarma. Baška je na hlavní silnici, která ji spojuje s městem Krk, takže se do ní dostanete velmi dobře i autobusem z Rijeky. Pro Čechy má navíc Baška tu výhodu, že je vzdálena pouhých 630km z hraničního přechodu Mikulov.


Hosté se v Bašce mohou těšit na mnoho kulturních památek a pamětihodností. Podél nábřeží existuje celá řada obchodů, obchůdků se suvenýry a restaurací.


Ve večerních hodinách je zde otevřeno mnoho barů a tanečních teras, které jsou velmi populární mezi turisty z celého světa. Během teplých, letních večerů je zde připraven rozmanitý kulturní a zábavní program.


Pláže


Baška obklopena asi třiceti oblázkovými plážemi, které jsou vhodné jak pro plavce, tak pro neplavce, nebo malé děti. Výběr pláží je tak obrovský, že si tady každý najde své vysněné místo ke koupání.



  • 2 km dlouhá hlavní pláž v BaÅ¡ce, Vela Plaza, je jednou z nejkrásnÄ›jších pláží v zátoce Kvarner. Je to přírodní oblázková pláž, která se pyÅ¡ní tzv. Modrou vlajkou. Na pláži si můžete pronajmout slunečníky, lehátka, čluny, nebo surfy. Tato pláž je vhodná pro neplavce a rodiny s malými dÄ›tmi. O její oblibÄ› svÄ›dčí to, že se na ni pořádají výlety z celého Chorvatska.

  • Nudistická pláž Bunculuka je krásná, jemná, oblázková pláž, která se nachází asi 1 km východnÄ› od BaÅ¡ky ve stejnojmenném naturistickém kempu. Najdete u ní i borový les, takže není divu, že je opravdu hojnÄ› vyhledávaná i tÄ›mi, kteří v kempu nejsou ubytovaní.

  • V centru Zarok je jedna z dalších oblázkových pláží, na kterou si můžete zajít i s pejsky. Není pro nÄ› sice celá určena, ale na její jedné části jsou psi povoleni.




Sport


Pro ​​aktivní sportovce je v Bašce opravdu nespočet možností. Kromě klasických vodních sportů lze využít i mnoho rekreačních zařízení.

Mimo to máte k dispozici ještě:


Kajaking – Agentura Starter pořádá výlety na kajaku. Můžete si vybrat z mnoha možností. První z výprav začíná už v 5:30, poslední v 16:30. Trvají od 4 do 6 hodin a stojí od 300 do 400 HRK. Výpravy si můžete rezervovat na e-mailu info@kajaktim.net, nebo na telefonu +385 (0) 922 333 492.


PotápÄ›ní – v BaÅ¡ce je od 1. 4. do 1. 10. otevÅ™eno potápěčské centrum Squatina. Nabízí kurzy jak pro začátečníky, tak pro profesionály, kromÄ› toho ale pořádají i výlety s ponory pro ty trochu zdatnÄ›jší. Cena kurzů závisí na obtížnosti a začíná na 90 EUR. Pokud byste si chtÄ›li kurz rezervovat, piÅ¡te na email info@squatinadiving.com, nebo volejte na telefonní čísla 00385-99-4332080 a 00385-51-856034.


Turistické a cyklistické stezky – pro vÅ¡echny milovníky hor je v BaÅ¡ce ideální možnost vychutnat si procházky a výlety na horských kolech. V okolí je 19 stezek s celkovou délkou 90 km. Podle svých možností si můžete vybrat od jednoduchých až po ty nejnáročnÄ›jší. Je dobré mít mapu stezek, která obsahuje popisy a mnoho dalších užitečných informací a pokynů pro turisty o tom, co mohou na cestÄ› očekávat.


Mapy lze získat na adrese Kralja Zvonimira 114, Baška. V případě zájmu si můžete koupit za poplatek 40 HRK i inkoustovou podušku, kterou můžete využít k orazítkování kontrolních bodů na mapách. Každý, kdo na stejnou adresu donese na mapě označená stanoviště, dostane symbolickou cenu. Mapy jsou vytištěny v chorvatštině a angličtině a jsou vydávány zdarma.


Lezení po skalách – díky přírodním a klimatickým podmínkám jsou v okolí BaÅ¡ky vysoké útesy, které jsou skutečným zážitkem pro milovníky volného lezení. V BaÅ¡ce jsou tÅ™i horolezecká stanoviÅ¡tÄ› s více než stovkou vybavených tras vÅ¡ech obtížností. Ideální sezóna pro tento typ sportu je tady od bÅ™ezna do prosince. Pozor! Nikdo vám nemůže zaručit vaÅ¡i bezpečnost, proto pamatujte na to, že polezete na vlastní nebezpečí!


Na co se v Bašce nezapomeňte podívat


Kostel svatého Jana Křtitele je první farní kostel v Bašce, který byl postaven už v 11. století. Je v něm nejstarší zvon této oblasti, který byl vyroben už v roce 1431. Každoročně se tady 24. června pořádá velká slavnost. Vedle kostela je hřbitov, ze kterého je nádherný výhled na Bašku.


Kostel Sv. Lucie v Jurandvoru je jedním z nejvýznamnÄ›jších kostelů v Chorvatsku. Byl postaven na troskách ranÄ› kÅ™esÅ¥anského kostela v 11-12. století. V roce 1851 v nÄ›m naÅ¡el z duchovní Peter Dorčić jednu z nejznámÄ›jších a nejstarších kulturních památek v Chorvatsku – Bašćansku ploču. Jedná se o dokument vytesaný hlaholicí do kamene o daru krále Zvonimira. Originál je v ZáhÅ™ebu, na vÄ›rnou kopii se můžete podívat právÄ› v tomto kostele.


S Baškou se můžete rozloučit návštěvou akvária, které se nachází přímo v centru města a nabízí svým návštěvníkům jedinečný zážitek. Je zde více než 20 akvárií s mořskou vodou, ve kterých mohou turisté obdivovat více než 400 druhů měkkýšů a plžů, více než 100 druhů ryb, ale taky chobotnice, murény, nebo dokonce žraloky.


ubytování Baška
Levné apartmány v Bašce na ostrově Krk












Baška na Krku - Kvarner

čtvrtek 19. prosince 2013

Fažana - Istrie

Malé turistické městečko Fažana leží v regionu Istrie přímo naproti Národnímu parku Brijuni, pouhých 8 km od známého města Pula, které je zároveň i ekonomickým střediskem celé Istrie.


Dříve byla Fažana typickou chorvatskou rybářskou vesnicí, ale díky stále se zvyšujícímu počtu turistů se v posledních letech vyvinula v krásné letovisko.


Fažana je malý přístav s rušnou plážovou promenádou, která stále vyzařuje atmosféru, jež byla ztracena na mnoha dalších místech, na kterých je velký příliv turistů. Najdete zde mnoho barevných domů a mnoho dobrých restaurací, ve kterých budete hýčkáni kulinářskými specialitami.
Fažana

Fažana má velký význam nejen pro turisty, kteří zde tráví dovolenou, ale i pro ty, kteří se vydávají na ostrovy Brijuni, kam vede z Fažany pravidelná lodní linka. Automobilům je vjezd na ostrovy přísně zakázán, proto jsou pro ně vybudována parkoviště už ve Fažaně.


Celé okolí Fažany je jedna velká oblast vinohradnictví, ovocnářství, ale i pěstování olivovníků. Je zde mnoho ryb, mořských plodů, korálů, a celý kraj je hustě zalesněn.


Pláže


Kolem centra Fažany najdete několik oblázkových pláží, na kterých si najdou zábavu opravdu všechny generace.



  • Asi 2 km severnÄ› od Fažany, v kempu Pineta, najdete krásnou, oblázkovou pláž s výhledem na Národní park Brijuni a záliv Fažana. Je zde veÅ¡keré vybavení a mnoho sportovních zařízení.

  • Pláž Badel je 300 m dlouhá oblázková pláž, kde je plážový bar, sprchy, a můžete si zde pronajmout lehátka, nebo slunečníky. Jsou zde i betonové desky, nebo travnaté plochy obklopené borovicemi.

  • Dječje IgraliÅ¡te“ je veÅ™ejná oblázková pláž, která leží jižnÄ› od Fažany na Avenue oliv. Tato pláž je vhodná pro rodiny s dÄ›tmi. Najdete na ní veÅ¡keré vybavení, včetnÄ› tÄ›ch sportovních.




Sportovní aktivity


Dvě rekreační střediska Village a Pineta nabízí mnoho sportovních zařízení, jako jsou například minigolf, basketbal, potápění, volejbal, surfování, vodní lyžování, stolní tenis, bowling, ale je jich mnohem víc.

Z těch dalších můžete využít:


Golf – v Národním parku Brijuni je na ploÅ¡e 5850m2 golfové hÅ™iÅ¡tÄ› s 18 jamkami. Nedotčená příroda a dobÅ™e udržované golfové hÅ™iÅ¡tÄ› vám umožní zahrát si tento sport opravdu v jedinečném prostÅ™edí.


Jízda na kole – na pobÅ™eží Fažany je 12 km cyklistických tras, které jsou směřovány tak, aby byly s výhledem na ostrovy Brijuni.


Turistika – také pro pěší turisty je Fažana ideálním místem, protože je zde mnoho tras. NejpopulárnÄ›jší vede od Valbandonu do Pinety. Trasa je dlouhá asi 8 km. Mapy cyklistických i pěších stezek si můžete vyzvednout na adrese Ulica 43. istarske divizije 8 ve FažanÄ›.


RybaÅ™ení – jak již bylo zmínÄ›no, Fažana je rybářským rájem. Vyznavači tohoto koníčku si mohou pořídit povolení k rybolovu buď elektronicky na adrese http://www.mps.hr/ribarstvo/default.aspx?id=23, nebo přímo ve FažanÄ› na adrese Ezea, Vlaciceva 47. Místní rybáři vám ochotnÄ› nabídnou i doprovod. Povolenky stojí od 60 HRK na den.


Brijuni


Výlet na Brijuni


Souostroví Brijuni se rozprostírá podél jihozápadního pobřeží v regionu Istrie, přímo naproti Fažany. Tento národní park zahrnuje 14 ostrovů, na které se dostanete trajektem z Fažany. Největší z ostrovů, Veli Brijun, je volně přístupný, ostatní ostrovy jsou většinou soukromé a velmi dobře hlídané.


Od roku 1947 měl jugoslávský vůdce strany Tito na ostrově své oblíbené letní sídlo. Luxusní oblast byla přístupná pouze pro vyvolené, takže zde Tito přijímal státníky, ale i velké filmové hvězdy jako například Willyho Brandta, Sophii Loren, nebo Liz Taylor.


Hosté mu darovali exotická zvířata, kvůli kterým zde Tito vybudoval Safari park, který zde existuje dodnes (v chudší podobě než za jeho života). Dokonce si můžete pronajmout i tmavě zelený Cadillac Eldorado, který Tito dostal od tehdejšího amerického prezidenta Dwighta Eisenhowera.


Po Titově smrti v roce 1980 byly ostrovy prohlášeny za Národní park, v roce 1985 byly otevřeny pro veřejnost. Návštěvníci jsou zde ohromeni krásnou krajinou, kromě toho je zde ale i řada akcí a rekreačních zařízení.


Do Národního parku Brijuni se dostanete trajektem z Fažany, ale pořádají se sem výlety i z okolních letovisek jako je Pula, Rovinj, nebo Poreč. Z Fažany stojí vstup do parku včetně dopravy 210 HRK v hlavní turistické sezóně, ale třeba v zimních měsících jen 125 HRK. Rezervaci si zajistěte na adrese Brionska 10, Fažana, protože sami se na ostrov nedostanete!


Na závěr vaší návštěvy na Brijuni určitě navštivte Ciprovac, což je nejzachovalejší z původních tří rozhleden na ostrově.


ubytování Fažana
Levné apartmány ve Fažaně












Fažana - Istrie

úterý 17. prosince 2013

Primošten - střední Dalmácie

MÄ›sto vína „Babić“.

Malebné městečko Primošten se rozkládá na dvou poloostrovech a mezi městy Šibenik a Trogir.


Původně byl Primošten postaven na ostrově, na kterém byl chráněn hradbami a padacím mostem před nájezdy Turků. Dnes je toto městečko spojeno s pevninou násypem.


V centru původního Primoštenu najdete domy postavené ve středověku, malé uličky, nebo náměstí, které přímo zvou k procházkám. Na nejvyšším místě stojí kostel Sveti Juraj, který byl postaven v 15. století, v roce 1760 byl nákladně rekonstruován. V kostele je velmi vzácná ikona Panny Marie, ale i sarkofág biskupa Josipa Arnerica ze Šibeniku.


Sousední ostrůvek Raduča je určen výhradně k cestovnímu ruchu. Najdete na něm ubytovací kapacity, bazény, ale i sportovní zařízení.


MÄ›sto je také známé svým výborným červeným vínem Babić, které se pÄ›stuje na proslavených vinicích v PrimoÅ¡tenu. Jen tak pro zajímavost – v budovÄ› OSN v New Yorku jsou trvale umístÄ›ny velké zvÄ›tÅ¡eniny snímků ze zdejších vinic, které jsou symbolem tvrdé práce místních obyvatel pÅ™i zpracování vína.


Pláže a sportovní vyžití


Nejnavštěvovanější pláže jsou na Raduči. Jednu najdete na severu v zátoce Velika Raduča, druhou na jihu, v zátoce Mala Raduča. Obě pláže jsou oblázkové a mají pozvolný vstup do moře, takže jsou vhodné pro rodiny s malými dětmi. Břehy na Raduči jsou sice skalnaté, ale jsou na ně navezeny oblázky a vybudovány betonové plošiny, které umožňují snadný vstup do moře a příjemné slunění. V okolí je borový les, ve kterém se můžete ukrýt do stínu.


Na sedmi ostrovech, které jsou v okolí a jsou snadno dosažitelné lodí, kterou si můžete půjčit v přístavu, najdete mnoho odlehlých zátok s kÅ™išťálovÄ› čistou vodou. Tyto ostrůvky jsou vyhledávány často naturisty, kteří mají na jednom z nich – Smokvici, vybudovanou i oficiální nudistickou pláž.


Možnosti sportovního vyžití jsou velmi široké.


Letovisko Primošten má díky marinám Kremik a Lučica výborné podmínky pro všechny vodní sporty. Můžete v nich využít:
Primošten



  • Jachting, nebo Å¡kolu jachtingu.

  • Kurzy potápÄ›ní.

  • Windsurfing a lekce windsurfingu.


Ze suchozemských sportů je tady zázemí pro:



  • Plážový volejbal.

  • Tenis a stolní tenis.

  • Volejbal.

  • Bowling a kuželky.

  • Minigolf.




Zajímavosti v Primoštenu


Obvykle můžete najít městskou bránu s hradbami na okrajích měst, ale v Primoštenu tomu tak ale není. V minulosti tady nebylo potřeba velkého opevnění na obranu, protože v případě nebezpečí se prostě zvednul padací most. Protože Primošten ležel na velmi malém ostrůvku, který se až časem zvětšoval propojením s pevninou, je dnes městská brána téměř v centru města.


Do “starého“ Primoštenu je vjezd povolen pouze v určitých hodinách, takže s parkováním je tam dost velký problém, navíc je parkovacích míst ve městě velice málo. Pokud budete parkovat na placených parkovištích, počítejte s poměrně vysokými cenami. Možná, že se vám to bude zdát jako problém, ale uvidíte, jak nakonec oceníte klid, který díky tomu v Primoštenu panuje.


K večeru se na promenádě objevuje mnoho trhovců, kteří nabízí různé suvenýry. Určitě si nenechejte ujít procházku po promenádě zrovna v tuto dobu. Když si k tomu dáte na zahrádce některé z mnoha restaurací i víno Babić, zažijete neopakovatelnou dalmatskou atmosféru.


Pro milovníky nočního života je asi 2 km od PrimoÅ¡tenu otevÅ™en jeden z nejvÄ›tších klubů v Chorvatsku – Aurora. Tato diskotéka je rozdÄ›lena pod Å¡irým nebem na nÄ›kolik hudebních oblastí, takže na své si pÅ™ijdou téměř vÅ¡ichni. Je otevÅ™ena po celou sezónu od začátku června až do konce září.


Ne nadarmo se fotografie Primoštenu objevují na mnoha titulních stránkách různých brožur a průvodců po Chorvatsku. Je to opravdu krásné město plné historie, pláží a romantických vinic, takže dovolenou strávenou právě tady určitě neprohloupíte.


ubytování Primošten
Levné apartmány v Primoštenu












Primošten - střední Dalmácie

pondělí 16. prosince 2013

Sveti Filip i Jakov - severní Dalmácie

Obec s přístavem Sveti Filip i Jakov leží na pobřeží zálivu Pašman v regionu Severní Dalmácie. Už od padesátých let minulého století se stala celá riviéra Sveti Filip i Jakov, do které patří i vesnice Turanj a Sveti Petar velmi oblíbeným a vyhledávaným letoviskem.


Městečko bylo postaveno kolem kostela, zasvěceného apoštolům Filipovi a Jakubovi. Během tureckých výpadů zničeno. Současnou podobu získalo v 17. a 18. století. K hlavním hospodářským aktivitám tady patří zemědělství a cestovní ruch.


Sveti Filip i Jakov je od hraničního přechodu Mikulov vzdálený asi 700 km. Je ideálním výchozím bodem pro výlety nejen po pobřeží Jadranu, protože leží pouhých 26 km jižně od Zadaru a 3 km severozápadně od Biogradu na Moru.


Sportovní aktivity


Nejznámější pláž je Iza Banja, která má od roku 2007 i Modrou vlajku. Najdete zde ale i mnoho tichých a skrytých zátok a v blízkosti je několik ostrůvků.


Je zde několik půjčoven lodí, loděk a šlapadel, takže se můžete sami vydat třeba na ostrov Babac, který je v blízkosti.
Sveti Filip i Jakov

Přesto, že je Sveti Filip i Jakov malá vesnička, existuje zde mnoho možností si zasportovat. Můžete využít:



  • výuky plachtÄ›ní, nebo si plachetnici pronajmout

  • vodní pólo

  • potápÄ›ní

  • plážový volejbal na mÄ›stské pláži Iza Banja

  • tenis

  • stolní tenis


Přímo ze Sveti Filip i Jakov vede cyklostezka Crni Krug, na které budete mít krásný výhled na Pašmanský záliv. Pokud budete chtít, můžete se vydat do Biogradu na Moru, kam se dostanete pohodlně přímořskou cestou. Z Biogradu si můžete vyjet na cyklostezku Vransko jezero, nebo na ostrovy Pašman a Ugljan.


Tipy na výlet


Ostrov Pašman, na který se dostanete trajektem z Biogradu, byl obydlený už v římské a ilyrské době. Je na něm malý benediktinský klášter na hoře Cokovac, který byl postaven ve 14. století. Je zde i františkánský klášter ze stejného období, ve kterém je dnes muzeum.


Asi 1 hodinu jízdy od Sveti Filip i Jakov se nachází Národní park Krka. Najdete v něm mnoho historických a kulturních památek, archeologických nalezišť. V parku je také etnická vesnice s vodními mlýny. Tato obec byla oceněna zlatou Flower Award za rok 2006.


Dále můžete navštívit například Biograd (4 km), Šibenik (50 km), Split (140 km) a Zadar (26 km).


Díky dlouholetým zkušenostem je zde dnes cestovní ruch na velmi vysoké úrovni. Kvalitní ubytování, sportovní a rekreační zařízení jak na souši, tak na moři, krásné pláže ve stínu borovic, čisté moře, ale i historické památky, jsou zárukou dobře strávené dovolené.


ubytování Sveti Filip i Jakov
Levné apartmány v Sv. Filip i Jakovu












Sveti Filip i Jakov - severní Dalmácie

pátek 13. prosince 2013

Biograd na Moru - severní Dalmácie

Město a přístav Biograd na Moru najdete v Severní Dalmácii, mezi městy Šibenik a Zadar. Biograd je obchodní a dopravní centrum s velmi dobrým spojením. Vzhledem k jeho velkému přístavu Marina Kornati, který má více než 500 kotvišť, se stal důležitým výchozím bodem i pro lodní výlety po Jadranu.


Od 11. století byl Biograd sídlem chorvatských králů a biskupů, o čemž najdete důkazy v řadě sakrálních staveb, nebo ve zdejším muzeu, ve kterém jsou sbírky už z antických dob.


Biograd na Moru je dnes moderní letovisko s dobře vybudovanou turistickou infrastrukturou. První návštěvníci do něho začali jezdit už kolem roku 1920, a byli to právě obyvatelé tehdejšího Československa. Návštěvníci sem jezdí nejen kvůli krásným plážím, ale i za sportem a rybařením.


Díky blízkosti národních parků Paklenica, Kornati a Krka, nebo přírodních parků Telaščica a Vransko jezero si na své přijdou i milovníci přírody, turistiky, nebo cyklistiky.
Biograd


Pláže


Na jihovýchodní straně města je řada krásných, oblázkových a písečných pláží obklopených borovicemi. Začínají pláží hotelu Illyria a Adriatic a pokračují oblázkovou pláží Dražica až k písečné zátoce Soline.


Všechny pláže se táhnou podél chodníků, a jsou vybaveny všemi možnými vybavení. Najdete zde mnoho barů, restaurací, obchodů s rychlým občerstvením, ale i stánky s plážovými doplňky a suvenýry.


Jsou zde k dispozici i různé druhy služeb, jako například masáže, půjčovna skútrů, šlapadel, kánoí a lodí, ale i dalších vodních sportů a volnočasových aktivit.


Pláže jsou vybaveny šatnami a sprchami a můžete si na nich pronajmout lehátka a slunečníky. Vzhledem k postupnému přístupu k moři, stínu a vybavení pláží jsou ideální pro rodiny s dětmi. Na tyto pláže mají také přístup osoby se zdravotním postižením.


Oblázková Plaža Bošana se nachází v severozápadní části města. Z města k pláži je to přes 10 minut chůze podél pobřeží, pak zajdete za nový přístav. Pláž je s pozvolným vstupem do moře a k dispozici je hřiště na volejbal a dětské hřiště. Na pláži se neschováte před sluníčkem, proto se dobře vybavte odpovídající ochranou proti slunci!


Pokud chcete klid, vydejte se od Biogradu směrem na Sveti Filip i Jakov. Mezi těmito městečky najdete hodně klidnějších malých pláží a zátok, na kterých budete třeba i sami.


Aktivní odpočinek


Biograd je jedno velké sportoviště, takže na své si přijdou všichni. Kromě plážových sportů můžete využít i sportovišť, která jsou v borovém lese, pouhých 10 minut od centra města. Najdete zde velký tenisový areál s nočním osvětlením, který má 20 tenisových kurtů s různými povrchy. V blízkosti je fotbalové, basketbalové a volejbalové hřiště. Dále tam najdete mini golf, bowling, kuželky a mnoho dalšího.


Poloponorka


Pro rodiny s dětmi je ideální zábava právě na tomto plavidlu, které není ani loď, ani ponorka, i když tak vypadá. Má podvodní kabinu, ve které můžete za nerozbitnými okny pozorovat podmořský svět. Na celé zeměkouli je v současnosti jen 55 podobných plavidel, ale to v Biogradu má primát v tom, že má největší plochu oken. Na ponorce si můžete pořizovat vlastní fotky, nebo natáčet dění pod hladinou.


Ponorka vyplouvá pětkrát denně, plavba trvá 45 minut a stojí 70 HRK. V noci vyplouvá dvakrát, plavba trvá 30 minut a stojí 90 HRK. Protože se do ponorky vejde jen 12 lidí, je potřeba si ji včas zarezervovat na telefonním čísle +385 (0) 99 564 0664.


Rybaření


Milovníci rybolovu najdou v Biogradu ideální místo pro svůj koníček. Pouhých 5 km od mÄ›sta se nachází jedno z nejvÄ›tších chorvatských jezer – Vransko jezero. Najdete v nÄ›m jak sladkovodní, tak moÅ™ské druhy ryb. Nejlepší místo pro rybaÅ™ení je zde v blízkosti kempu, nebo kolem kanálu Prosik, který spojuje jezero a moÅ™e. Protože se jedná o přírodní park, je tady přísný zákaz lovení v noci!


Povolení k rybolovu můžete získat v kterékoliv cestovní agentuře v centru Biogradu, nebo přímo v informačním centru na jezeře. Tam si také můžete půjčit loďky. Ujistěte se ale, které druhy ryb můžete lovit, protože například u úhořů je přísný zákaz jejich lovu! Povolenky stojí od 60 HRK na den až po 700 HRK na 30 dní.
Biograd na Moru


Cykloturistika


Pro milovníky cyklistiky existuje v Biogradu mnoho možností. Pro ty méně zdatné jsou zde vybudovány cyklostezky, které vedou po okolních vesničkách, nebo podél pláží.


Pro zdatnější je možnost zajet si až k Vranskému jezeru, kolem kterého je 38 km dlouhá, krásná cyklostezka, která vede až na Kamenjak.


Fantastický zážitek na kole budete mít i na ostrovech Pašman a Ugljan, kde je velké množství tras, ale ty už jsou opravdu poměrně náročné, protože vedou na vrcholy kopců. Na ostrovy se dostanete trajektem z Biogradu na Pašman, který je s Ugljanem spojený mostem.


Ceny z Biogradu na Tkon, který je na Pašmanu, jsou 12 HRK za osobu a 14 HRK za kolo. Trajekty vyplouvají v hodinových intervalech tam i zpět. Kola si můžete pronajmout skoro v každé cestovní agentuře za cenu cca 100 HRK na den. Jedna z nich je například v hotelu Ilirija na adrese Tina Ujevića 7.


Potápění


Ve městě jsou tři potápěčské kluby, které organizují výlety za podmořským dobrodružstvím nejen v Biogradu, ale i po okolních ostrovech. Kurzy potápění od začátečníků až po pokročilé pořádá klub Albamaris na adrese Ivane B. Mazuranic 4. Tento klub pracuje během celého roku, takže pořádají potápěčské výpravy po celý rok. Více informací můžete získat na e-mailu info@albamaris.hr.


Biograd na Moru nabízí daleko víc možností jak trávit čas. Je zde mnoho cestovních kanceláří, které pořádají výlety po okolních ostrovech, parcích, nebo městech.


Ještě poslední rada na závěr. Pokud se budete toulat po centru, tak auta nechávejte vždy na vyznačených parkovištích. Ač mají Češi v Biogradu téměř výsostné postavení, na toto je místní policie velice háklivá a auta nechává bez milosti odtáhnout!


ubytování Biograd
Levné apartmány v Biogradu












Biograd na Moru - severní Dalmácie