středa 28. září 2016

Jaké bude počasí v Chorvatsku koncem září a začátkem října?

To je otázka, která zajímá hlavně ty z vás, kteří plánujete navštívit Chorvatsko mimo hlavní turistickou sezónu, nemáme pravdu? Nebojte se, na koupání v Chorvatsku to ještě chvíli bude. Musíte ale vyrazit ideálně začátkem října. Později už to nemusí být s koupáním tak slavné a bude potřeba hodně odvahy do čistého moře vlézt. V každém případě je i v tomto období Chorvatsko připraveno obohatit každého návštěvníka o nezapomenutelné zážitky.


podzim


Současná předpověď pro hlavní turistické oblasti Chorvatska


Meteorologové předpovídají, že až do poloviny října budou v celém Chorvatsku a zvláště na Makarské riviéře a jižní Dalmácii příjemné teploty a dostatek sluníčka. Pokud ovšem pro vás příjemné teploty neznamenají 35° ve stínu. Udělá-li vám však radost teplotní rozmezí 23°-26°, pak jsme rádi, že vám můžeme zpříjemnit dnešní den skvělou zprávou. Přibližně v tomto duchu se nese předpověď do poloviny října, alespoň co se těchto oblastí týče. Takže plavky rozhodně s sebou! V noci teploty klesnou na 15°, což také není nic dramatického.


Pokud vaše cesta nevede až na jih a své volno máte v plánu strávit na Istrii, počítejte s podobným počasím. O jeden či 2 stupínky tam bude chladněji než na jihu. Od půlky října klesnou teploty k 15° což povede k tomu, že přes den a v noci tam bude přibližně stejně teplo. Například na spaní, ideální teplota. K večernímu posezení venku si přibalte nějaký svetr. Určitě se vám bude hodit jak ve městě, tak i při romantické procházce po pobřeží.


Podzim v Chorvatsku


Od poloviny října se počasí pravděpodobně trochu zkazí. Teploty přes den se budou pohybovat pod 20° a bude více pršet. Pokud máte v plánu vydat se do Chorvatska koncem října, stále nepropadejte panice. Pořád bude celkem krásně a teplo, oproti tomu, co se bude dít u nás. Otužilci se v moři jistě i tak smočí a pro vás ostatní má Chorvatsko spoustu jiných krás, kterých si můžete na své pozdní dovolené užívat. Pro jistotu však přesto doporučujeme sledovat předpověď počasí, která se může měnit.


Teplota moře na podzim a podmínky ke koupání


Teplota moře se v září pohybuje průměrně kolem 20°, v říjnu to je o něco méně. V září a začátkem října se tedy ještě vykoupete. Potom se už na moře pravděpodobně budete jen dívat. To, že se nebudete moci koupat v moři vám však mohou vynahradit bazény. Buď ty, které se budou nacházet přímo ve vašem hotelu či apartmánu, nebo se můžete jet vykoupat do chorvatských aquaparků, které tu během několik let vyrostly jako houby po dešti. Jedete-li s dětmi, budou určitě nadšené. Rozhodně to větší zábava, než smutně pozorovat široké moře, do kterého není možné vstoupit.


Co dělat v podzimních měsících v Chorvatsku?


Na podzim i v Chorvatsku bývá slunce níž než v létě, takže se připravte na to, že se bude brzy stmívat a kolem půl sedmé večerní už bude tma. To ale rozhodně nemusí být na škodu. Večery v Chorvatsku v tomto období jsou jako stvořené pro ochutnávky vín a jiných sezónních pochoutek. Ležení na pláži do pozdních odpoledních hodin můžete tak vyměnit za jiné, stejně obohacující, podzimní dovolenkové aktivity.


počasí v Chorvatsku


Přes den, bude-li zataženo, se můžete vydat do přírody na romantické procházky. Podzim v Chorvatsku je neskutečně barevný a vzduch voní jinak než v létě. Buďte však obezřetní a vybavte se ideálně nepromokavou bundou nebo alespoň nějakým tím malým skládacím deštníkem, který využijete i ve městě. Na podzim vás může počasí překvapit v podobě náhlých bouřek či prudších dešťů.


Když už jsme zmínili města, využijte nepřívětivé dny k procházkám po historických městech a vesničkách. Nabije vás to jinou energií a poznáte lépe život místních obyvatel. V létě jsou ulice zaplaveny davy turistů, ale na podzim se tam dá volně dýchat a nasávat atmosféra pěkně z plných plic. Nevynechejte procházky po vesnicích a městech, kde se konají podzimní festivaly. Slavnosti plodů jsou velmi oblíbené a vy si můžete domů z vaší podzimní dovolené přivést čerstvě natrhané meruňky, fíky nebo granátová jablka. Určitě to doma oceníte víc, než kdybyste si přivezli rudý obličej a spáleniny od letního slunce.


Podzim v Chorvatsku je krásný a pokud nám meteorologé nezklamou, parádně si ho letos můžete užít.


 


levné apartmány Makarska

Levné ubytování v Makarské






Jaké bude počasí v Chorvatsku koncem září a začátkem října?

neděle 25. září 2016

Zažijte podzim v Chorvatsku

Na dovolenou jezdíme většinou v létě za sluncem a v zimě za sněhem. Není ale od věci, vyrazit za naše hranice i na podzim. To se totiž dají dělat takové zajímavé věci, které by v létě ani v zimě nebyly možné.


Chorvatsko je ideální zemí, kde si to i na podzim skvěle užijete.


Teploty jsou na podzim v Chorvatsku mnohem příznivější než u nás. Například v říjnu a v listopadu tam ještě můžete zažít krásných 15-20 stupňů, což je ideální teplota na procházky a objevování chorvatských krás. V parném létě, kdy se teplota vzduchu může dostat až na 40 stupňů vás možná chození po rozpálených ulicích měst moc nebaví. Bavit by vás ale mohlo právě na podzim. Hlavně je to čas mimo sezónu a Chorvatsko je příjemně vyprázdněné. Turistu tu a tam samozřejmě někde potkáte, ale letní davové šílenství tady pro letos skončilo.


dubrovnik-512798_1920


Objevujte historická města a podzimní přírodu


Vydejte se třeba do Dubrovníku a objevte krásu tohoto historického města plného jedinečných staveb. Dubrovnické letní dny už sice skončily, ale třeba se vám tentokrát podaří vyfotografovat pevnost svatého Jana bez jediného turisty.


Podzim přináší do Chorvatska klid. I pobřežní města a přístavy zpomalí s nadcházejícím chladnějším počasím své tempo. Nejen známý Dubrovník, ale i jiná menší městečka stojí za to procházet v tomto prozatím příjemném počasí.


Pokud raději vyrážíte do přírody, nebojte se vyrazit na Plitvická jezera. Můžete se tam libovolně procházet a obdivovat nádheru těchto přírodních jezírek téměř sami. Vydat se můžete také na túru do hor. Na podzim je pohoří Velebit opravdu kouzelné a plné barev. Nadechněte se a načerpejte novou energii. Buďte však připraveni na to, že se počasí může změnit a na dovolené na podzim někdy prší. Takže se pořádně vybavte teplým a nepromokavým oblečením. Bude vám tam nahoře vhod.


Plitvice


Máte rádi cyklistiku? Podzim je nejlepším obdobím, kdy můžete vyrazit na kolo do Chorvatska. Projížďky mezi vinicemi mají své kouzlo a cestou si můžete pochutnávat třeba na fících nebo granátových jablkách, které ještě jsou na stromech. Zastavte si v rodinné vinárně, kterým se zde říká kanoby, a nenechte se dlouho přemlouvat k malé ochutnávce jejich vín. Chorvatsko je plné stezek, které jsou pro horská kola jako stvořená.


Podzimní kulturní akce a festivaly


Podzimní Chorvatsko také přináší spoustu zajímavých kulturních akcí a festivalů, jejichž návštěvu můžete s touto pozdní dovolenou spojit. Na podzim se češe ovoce a je to tedy ten pravý čas, ochutnat čerstvé plody a různé místní speciality, a také se o nich dozvědět něco zajímavého. Můžete se pobavit u bohatých programů, které tyto akce doprovází. Koncerty, divadla, různá folklórní představení, to vše zažijete například na Slavnostech plodů.


Slavnosti plodů se konají každoročně po celém Chorvatsku. V druhé polovině září se například v oblasti Metkoviće česají meruňky. Na ostrově Krk se můžete v polovině října zapojit do česání oliv. A pokud nevíte, co to je marunada, dozvíte se to v Lovranu od 8. do 23. října. Ale že jste to vy, tak vám to prozradíme. Jsou to tradiční chorvatské slavnosti jedlých kaštanů. To byste nevěřili, jaké lahodné pokrmy se z jedlých kaštanů dají vykouzlit. Marunada je velice oblíbenou slavností se spoustou pouliční zábavy a bohatými trhy. Mezi další speciality, které můžete v Chorvatsku v rámci těchto podzimních slavností ochutnat patří třešně, lesní plody, houby, lanýži, jahody, chřest a samozřejmě víno.


podzim v Chorvatsku


Kromě slavností plodů jsou v Chorvatsku velmi populární i rytířské hry, které jsou spíše v létě, takže ty pravděpodobně nestihnete. Pokud ale ano, určitě si je nenechte ujít. Některé mají až stoletou tradici a představení rozhodně stojí za to.


VÄ›tÅ¡ina hudebních festivalů se odehrává také v létÄ›, ale minimálnÄ› jeden festival na období podzim – zima zbyl. Jedná se o Festival Kvarner ve mÄ›stÄ› Opatija. V KÅ™išťálovém sálu hotelu Kvarner se postupnÄ› pÅ™edstaví Å¡pičkoví umÄ›lci – skvÄ›lí sólisté a orchestry. KÅ™išťálový sál hotelu Kvarner je jeden z nejlepších na jadranském pobÅ™eží, a proto se podívejte pořádnÄ› na program a udÄ›lejte si čas na kulturní zážitek v podobÄ› nádherného interiéru a prvotřídní hudby.


Pokud jste tedy z nějakého důvodu letní dovolenou nestihli, vůbec nemusíte být smutní. Sbalte si věci (plavky můžete také, ale není jisté, zda je vybalíte) a můžete směle vyrazit na dobrodružnou podzimní dovolenou do Chorvatska plného barev, klidu, příjemného počasí a plného kulturních akcí.




levné apartmány Opatija

Levné ubytování v Opatiji






Zažijte podzim v Chorvatsku