neděle 31. července 2016

Orebić – proslulé městečko námořníků a vinné révy

V jihozápadní části poloostrova PeljeÅ¡ac se na tzv. Kapitánské riviéře rozkládá půvabné přístavní mÄ›stečko Orebić. NávÅ¡tÄ›vníci si jej oblíbili pÅ™edevším kvůli jeho nádherným plážím s nádechem exotiky, průzračnÄ› čistému moÅ™i, romantickým zátokám a nedotčeným krásám přírody. MÄ›stečko Orebić je živoucím rájem na zemi. Nikde jinde nenajdete tak malebné a voňavé zastoupení vegetace jako zde. Borovice, cypÅ™iÅ¡e, olivovníky, fíkovníky, subtropické palmy, kaktusy, agáve a pásy vinné révy… Podnebí je zde pro pÄ›stování této flóry přímo stvoÅ™ené, okolní hory navíc chrání Orebić pÅ™ed nárazy vÄ›tru, a zajiÅ¡Å¥ují tak brzké jaro a dlouhé léto.


Rekreanti si oblíbili především zdejší písčitou pláž Trstenica s pozvolným vstupem do moře. Stejně jako tahle pláž se původně jmenovalo i její městečko, tedy Orebić. Jinak se zde nachází také pláže s docela malými oblázky, které najdete poblíž Orebiće v osadách Perna, Kučište a Viganj. Příjemným zjištěním je, že mořské dno některých oblázkových pláží bývá písčité. Okolo stojící statné borovice pak nabízejí někdy tak potřebný stín.


dovolená na poloostrově Pelješac


Orebić – mÄ›sto námoÅ™níků


Historie Orebiće je spjatá zejména s námořní plavbou a rejdařstvím. V 10. století se místní obyvatelé věnovali především stavbě lodí. Ty si zde nechávali stavět všechny evropské mocnosti, město pak svého největšího rozkvětu dosáhlo v 17. století. O dvě století později měl už Orebić dokonce sedmnáct nejvýznamnějších námořních kapitánů v celém Rakousko-Uhersku, pod jehož správu tehdy náležel. Více se o této slavné kapitole dějin můžete dozvědět v místním Námořním muzeu. To je sice zaměřeno v první řadě na zdejší slavnou námořní tradici, ale najdete zde také archeologickou sbírku s nálezy od antiky až po středověk.


Modlitby za klidné moře


Své jméno město získalo po rodině, která zde roku 1586 nechala opravit jeden z kostelů. Zdejší nejvýznamnější památkou, ke které směřují kroky turistů, je však goticko-renesanční františkánský klášter Panny Marie Andělské z roku 1470. Právě k této Panně Marii se po léta přicházeli modlit námořníci a kapitáni, aby je chránila před veškerým nebezpečenstvím na moři. Klášter stojí na vyvýšeném místě, a tak je možné kochat se z něj výhledy na Pelješacký kanál či ostrovy Korčula, Lastovo nebo Miljet. Historické město Korčula navíc leží přímo naproti Orebići.


dovolená v Orebići


Ještě o něco výše nad tímto klášterem je k vidění gotický, barokně přestavěný kostel Panny Marie Karmelské, který obklopují prastaré cypřiše. V kostele je umístěna hodnotná sbírka uměleckých předmětů. Velmi působivé jsou především zdejší antické sarkofágy a také pozůstatky někdejšího sídla dubrovnického místodržícího. Slaví se zde také svátek Panny Marie Karmelské, a to 16. července. Pokud tedy máte rádi tradiční lidové slavnosti, nenechte si právě tuhle ujít. Proniknete do tajů zdejšího folklorů a možná že mnohem lépe poznáte své hostitele.


Víno kapitánů


Krásné je ale samozřejmě i samotné centrum městečka, jemuž dodávají svébytný dějinný ráz staré barokní kapitánské domy a kostely z 18. a 19. století.


Milovníci vína zajisté ocení návštěvu zdejších vinných sklípků s možností ochutnávek tradičních výborných vín. Podává se zde především víno Dingač, Postup nebo Pelješac.


Letovisko Orebić nabízí také skvělé podmínky pro sportovní vyžití. Kromě plavání a potápěni se zde můžete věnovat třeba i windsurfingu nebo si dokonce zahrát i kuželky. Na své si zde přijdou také hráči tenisu, stolního tenisu, fotbalu a volejbalu. Fyzicky zdatní turisté se pro změnu mohou vydat na nejvyšší vrchol letoviska, kterým je Sveti Ilija.


Orebič Chorvatsko


Popíjet pohodu do dna


Co se týče večerní zábavy, patří toto letovisko spíše k těm klidnějším. Mnozí tuto skutečnost rádi ocení, jiní se jezdí pobavit například na ostrov Korčula, kde je jim k dispozici řada barů, hospůdek a nočních klubů. Také v Orebići si ale můžete večer posedět v příjemných barech a restauracích, a vychutnávat si tak zdejší klid a pohodu. Pokud se navíc strefíte do termínu pořádání zdejšího Orebić Summer, užijete si i tradiční lidové slavnosti, koncerty tradičních dalmatských skupin i vystoupení významných umělců. Mnozí návštěvníci však v Orebići uvítají především klid a romantiku strávenou třeba u sklenky výborného místního vína.


Zaujalo vás toto kdysi slavné námořní městečko, které si dodnes uchovává svou pozoruhodnou historii? A chcete svou letní dovolenou strávit v poklidné souhře s přírodou, mořem a v náruči hřejivých slunečních paprsků? Vydejte se do Orebiće a užijte si romantické prázdniny na krásných plážích, které moře tak svědomitě a neúnavně po léta s láskou omývá.


 




levné apartmány v Orebići

Levné apartmány v Orebiči




Orebić – proslulé městečko námořníků a vinné révy

středa 27. července 2016

Letovisko Mala Duba – oáza klidu ve stínu spanilých borovic

Láká vás klidná dovolená a ničím nerušený odpočinek uprostřed podmanivě krásné přírody? Navštivte lokalitu Mala Duba, která je jednou z částí Živogošće, přímořského letoviska skrytého v náruči Makarské riviéry. Rázem se ocitnete na nejtišším místě Živogošće a budete si tak moci dosyta vychutnávat laskavé polibky slunce i hravých mořských vln. Působivá jsou i zdejší panoramata, především pak výhled na nedaleký ostrov Hvar.


Letovisko Mala Duba se nachází přibližně dvacet kilometrů jižním směrem od města Makarska. Rozkládá se na úpatí pohoří Biokovo. Ze všech tří částí přímořského letoviska Živogošće je právě tohle tou nejmenší a nejklidnější.


Exotické léto s vůní jehličí


Malá Duba skýtá překrásné pláže z písku nebo docela malých oblázků, vstupy do křišťálově čistého moře jsou pozvolné. Nejen proto je letovisko Mala Duba skvělým místem pro dovolenou strávenou spolu s dětmi. Trápit je nebudou ani vydatné sluneční paprsky, před kterými se mohou schovat do příjemného stínu statných borovic, jejichž vůní je prosyceno zdejší ovzduší. Vyhledávanou pláží je především ta s názvem Velika Duba, která se táhne mezi vesničkami Mala Duba a Blato.


Dovolená v nejklidnější části Živogošče


Přímořské letovisko Živogošće, ve kterém se Mala Duba nachází, patří k nejstarším osadám Makarské riviéry. V polovině 13. století se stalo domovem pro illyrské osadníky. Po těch zde zůstaly hroby klidně spočívající na vrcholu kopce Suzine.


Tajemství sladkého zřídla


Na skále vrcholu Suzine spočívá také další římský otisk. V roce 474 pÅ™. n. l. tu byl totiž vytesán proslulý Liciánův epigram, který se skládá z šestnácti latinských hexagramů a oslavuje zdejší pramen životadárné sladké vody i spolu s jeho nymfou. Latinskými slovy se zde píše: „Který rozumný tvor pronikne do tajemství zřídla? Prameni, zrodil tÄ› útes, v moÅ™i je ti souzeno zemřít.“ Z tohoto nápisu je patrné, že vcelku nepatrný tok od pramene k ústí do moÅ™e inspiroval římského básníka Liciána k zamyÅ¡lení nad pravým smyslem života. Tento jeho epigram tak právem náleží k nejkrásnÄ›jším ukázkám klasické literatury. Také vy můžete navÅ¡tívit sladkovodní pramen Pokrivenica i skálu se slavným poetickým nápisem, musíte ale vyčkat na čas odlivu, jinak je skála spolu s latinským epigramem díky moÅ™i nepřístupná. StejnÄ› jako tolik let vzdálená historie…


S dějinami v patách


V části Živogošće Mala Duba i Blato se také dochovaly tradiční hospodářské domy Římanů ve stylu vila rustica. Najdete zde také působivý františkánský klášter z roku 1616, ve kterém je dnes k vidění krásná a vysoce cenná knihovna spolu se zajímavou uměleckou sbírkou. Ke klášteru pak náleží také kostel s pozoruhodným barokním inventářem a zvonicí z 18. století.


Dovolená Mala Duba


Po toulkách dějinami budete mít možná chuť na trochu toho sportovního vyžití. Také v tom vám letovisko Mala Duba vyjde vstříc. Kromě plavání si zde užijete celou řadu nejen vodních sportů. Můžete si vyzkoušet jízdu na vodním skútru, kajaku, šlapadle a nebo i oblíbený adrenalinový parasailing.


Pokud chcete vedle letoviska poznat i něco ze svého okolí, vydejte se lodí na ostrovy Hvar nebo Korčula. Po cestě mořem vás zajisté rádi provedou všudypřítomní hraví delfíni. Navštívit můžete také nedaleký přírodní park při pohoří Biokovo nebo se pokochat pohledem na podmanivě krásnou deltu řeky Neretvy. Za návštěvu stojí i přírodní rezervace s Bačinskými jezery. Jestliže vás láká procházka po stopách minulosti, směřujte své kroky do starých vnitrozemských vesnic Strnj či Murava, které se rozprostírají na úpatí pohoří Biokovo. Ve vesnici Strnj můžete svůj výlet spojit s neobvyklým gurmánským zážitkem. Ve zdejší tradiční restauraci vám rádi naservírují oblíbené místní speciality z produktů ekologického hospodářství.


Lodí do Malých Benátek


Jestli vám nevadí projet se lodí trochu více do dálky, zkuste historicky vděčné město Trogir, situované na malém ostrůvku a zapsané svým historickým jádrem na seznam kulturního dědictví UNESCO. Již ve 3. stol. př. n. l. jej založili námořníci a za vlády Římanů se z něj stal významný strategický přístav. Nejen díky faktu, že se zde nacházejí antické památky, bývá Trogir nazýván jako „Malé Benátky“. Mezi zdejší turistická lákadla patří zejména pevnost Kamerlengo s obrannou věží, která byla postavena ve 14. století. Historický a architektonický klenot činí z toho místa také půvabná katedrála sv. Vavřince, renesanční radnice, knížecí palác, městská hodinová věž, románský kostel sv. Barbory či kostel sv. Jana Křtitele. Další velmi ceněnou památkou je mramorový reliéf boha Kaira pocházející ze 3. stol. př. n. l.


Mala Duba Chorvatsko


Po takovém výletu, který ve vás zanechá řadu neobyčejných dojmů s nostalgickou příchutí historie, se dál můžete kochat výhledem na moře z čisté pláže ohřívané nevyčerpatelnými paprsky slunce. A tak se dějiny nenápadně vkradou do vaší přítomnosti a vy budete zas o něco chytřejší a vzdělanější. A právě o tom má správná dovolená být – o nových dojmech, zážitcích a poznáních. Tak šťastnou cestu do Živogošće – Mala Duba, letoviska, ze kterého na vás dýchne klid i polozapomenutý závan minulosti.




levné apartmány v Živogošće

Ubytování v okolí Mala Duba






Letovisko Mala Duba – oáza klidu ve stínu spanilých borovic

neděle 24. července 2016

Přímořské letovisko Živogošče – slunce, moře a delfíni

Vesnička Živogošće se rozkládá v náruči Makarské riviéry, kde vytváří půvabné přímořské letovisko. Náleží k němu také vesničky Porat, Mala Duba a Blato, nad nimiž se tyčí mohutné pohoří Biokovo. Kouzelné jsou především zdejší zdánlivě nekonečné pláže, které se táhnou šest kilometrů podél pobřeží. Působivé prostředí pak dotvářejí porůznu rozeseté pěšinky s borovicemi, olivovníky a vinnou révou. Pravý ráj pro všechny, kteří zatouží po romantické dovolené, skýtají i zdejší zátoky.


Oslavný římský nápis sladkého pramene


Pokud se nyní vydáme na procházku historií Živogošće, zjistíme, že bylo v církevních záznamech zmíněno poprvé ve 13. století. Dějiny tohoto místa se však začaly psát ještě mnohem dříve, a to v době vlády předkřesťanských Ilyrů. Pozůstatky ilyrských hrobů dnes můžete najít nad letoviskem Živogošće na kopci Suzine. Patrné jsou zde i stopy Římanů, což mimo jiné dokládá také epigram římského kvestora Luciana z roku 474 př. n. l., který je vytesán na pobřeží ve skále u pramene Pokrivenica. Má oslavovat sladkou vodu zdejšího pramene, přečíst si jej můžete ale jen za odlivu. Pokud ovšem umíte latinsky.


Klidná dovolená v Živogošće


Další pozoruhodnou památkou v Živogošći je františkánský kostel z roku 1616, který také mezi svými zdmi ukrývá zdroj sladké vody. Za prohlédnutí zde stojí především knihovna spolu se vzácnou uměleckou sbírkou. Právem se tento klášter díky svým klenotům nachází pod ochranou státu.


Velice oblíbeným turistickým cílem je jedna ze samostatných částí letoviska Živogošće s označením Živogošće – Blato. Najdete jej na nejjižnÄ›jší části zmínÄ›ného letoviska. Místu dominuje půvabný malý přístav lemovaný kol dokola palmami. Následují oblázkové pláže dále pÅ™echázející ve skalnaté. Vyhledávaná je pÅ™edevším zdejší oblázková pláž Velika Duba ležící v podmanivÄ› krásné zátoce mezi osadami Mala Duba a Blato.


Když příroda maluje


Vesnička Živogošće vybízí také k řadě výletů ve svém okolí. A tak se odtud můžete vydat například do přírodního parku Biokovo a vystoupat na jeho nejvyšší vrchol, kterým je Sv. Jure měřící 1762 metrů. Pokocháte se zde překrásným výhledem na Makarskou riviéru a ostrovy Hvar, Korčula a Brač. Pokud vás zlákají, můžete se na ně vydat lodí a vychutnat si tak další zážitek s příchutí romantiky. Z vesničky Živogošće můžete navštívit také vzdálenější historická města Dubrovník, Trogir nebo Split.


Jste vášniví milovníci přírody? Vydejte se k blízkým Bačinským jezerům nebo ke krasovým jezerům v okolí vnitrozemského města Imotski. Krásnou vzpomínku ve vás zajisté zanechá i pohled na půvabnou deltu řeky Neretva.


Podmanivý výhled na deltu řeky Neretva


Ve sluneční lázni


V Živogošći patřilo k hlavním zdrojům obživy zejména zemědělství a rybolov, dnes je přemohl turismus. Návštěvníci si oblíbili zejména zdejší upravené pláže, které jsou omývány křišťálově čistým mořem. Pokud si chcete užít poklidnou dovolenou ve sluneční a mořské lázni, je právě Živogošće pro vás tou pravou volbou. Skvělé podmínky jsou zde i pro rodiny s dětmi. Také sportovní nadšenci si tu přijdou na své. Živogošće nabízí skvělé podmínky hlavně pro vodní sporty, cyklistiku a tenis. Je zde také půjčovna vodních skútrů a šlapadel. Milovníci večerní zábavy v rytmu hudby a tance s oblibou zase navštěvují zdejší velkou taneční terasu s výhledem na moře.


Vzduch plný jódu a solí


Živogošće je ale spíše místem pro poklidnou dovolenou, ke které vám bude stačit pohrávání mořských vln a paprsků, jemně prohřáté pláže a panoramata s příchutí exotiky a dávných časů. Najdete zde sice útulné kavárny, restaurace a obchody, ale vše v takovém míře, aby nic nerušilo zdejší klid. Toto letovisko vás nabije energií, ale také vydatně posílí vaše zdraví. Je totiž známo, že ve vzduchu jsou tu mnohem vyšší hodnoty solí a jódu než v okolí. Může za to příhodné položení letoviska pod horskými masivy Biokova, který podobně jako difuzor vrací zpět do údolí vzduch s vysokým obsahem solí a jódu. Jestliže si tedy letovisko Živogošće zvolíte za cíl vaší letní dovolené, nejenže pookřejete díky životadárnému proudění slunečních paprsků a koupání v průzračně čistém moři, ale bude se vám také mnohem lépe dýchat. Vaše plíce se pročistí a vy si zvyknete na úžasně čerstvý vzduch, po kterém se vám pak v kalném velkoměstě zřejmě zasteskne.


Domov delfínů v Živogošće


Domov delfínů


Letovisko Živogošće si mimo jiné oblíbili také delfíni, kterých je ve zdejších vodách nespočet. Delfíni vás tu budou provázet při vašich cestách na lodi a ohromovat svými výskoky nad hladinu plnými radosti, života a elegance.


Živogošće nabízí zkrátka příjemnÄ› strávenou dovolenou. ÄŒistý vzduch, krásné pláže, vydatné paprsky slunce, moÅ™e jako domov delfínů, azurové nebe nad hlavou. Je pro vás krása přírody tím nejúžasnÄ›jším luxusem? Pak pÅ™ijeďte do Živogošće a nechte se unášet krajinou průzračnÄ› čistých snů…


 


levné apartmány Živogošće

Ubytování v Živogošće






Přímořské letovisko Živogošče – slunce, moře a delfíni

středa 20. července 2016

Letovisko Sv. Filip i Jakov a romantické zátoky v náruči borových hájů

Pokud chcete svou letošní dovolenou strávit na menším skrytém místě, které vám zaručí dostatek soukromí i poklidu, zvolte skromné letovisko Sv. Filip i Jakov. Rozkládá se tři kilometry severozápadně od Biogradu, města a zároveň přístavu v Severní Dalmácii.


Obklopeno několika ostrůvky nabízí vám toto letovisko dovolenou s nádechem romantiky a kouzla starých časů. Jako první vám po příjezdu přijde vstříc průzračně čisté moře omývající upravené pláže. Ty jsou místy chráněny borovými háji, které zmírňují žhavé doteky jadranského slunce. Pláže zde najdete oblázkové i kamenité, doplněné o betonové plošiny vhodné k pohodlnějšímu opalování. Vstup do vody je pozvolný, a tak jej ocení především rodiny s malými dětmi. Nejoblíbenější pláží je ta s exotickým názvem Iza banja, kterou najdete v samotném centru letoviska. Za svou čistotu a úpravnost byla dokonce vyznamenána Modrou vlajkou.


Obrázky jako z krasohledu


Letovisko Sv. Filip i Jakov nabízí bohatou mozaiku sportovního vyžití. Můžete zde tak provozovat jachting, windsurfing, vodní pólo, plážový volejbal, klasický i stolní tenis  a také tradiční míčové hry. Rekreantům je zde k dispozici také půjčovna motorových člunů, člunů s vesly a šlapadel. Také cyklisté si přijdou na své. Na kole nebo klidně i pěšky se můžete vydat na rozhlednu Crni krug, odkud se před vámi rozprostře výhled na Pašmanský průliv, ostrov Pašman, Biograd a Vranské jezero.


Báječná dovolená u blízkých Kornatských ostrovů


Pokud si dovolenou nedokážete představit bez večerů plných zábavy, věřte, že zdejší letní program má pro vás celou řadu zábavních společenských akcí. Dne 16. srpna si nenechte ujít lidovou slavnost na počest sv. Rocha, který je patronem tohoto městečka. V rámci cyklu Folklorní léto vás pak zajisté pobaví zdejší večery plné folklorní hudby a tanců. Ty se odehrávají na letní scéně za starou školou. V srpnu se zde koná i karneval a filmový festival. A tak si zde užijete celou řadu divadelních představení, populárních i rockových koncertů, ale také různých zábavných soutěží. Velmi oblíbeným zpestřením večerů je také místní plážový bar Beach Bar Faros.


Po stopách římských vojáků


Iza newLetovisko Sv. Filip i Jakov má za sebou pestrou historii. Původně stála na jeho místě malá liburnská osada. Dodnes můžete sami spatřit pozůstatky hradeb a také hrobů z tohoto období v muzeu v již zmíněném Biogradu. Když sem v 1. tisíciletí př. n. l. přišli Římané, postavili zde celou řadu budov a vil – především za zásluhy pro vysloužilé vojáky. Na blízkém ostrůvku Frmić můžete dodnes obdivovat zbytky římského opevnění a také antický vodní rezervoár. V 7. století už do budoucího sv. Filipa i Jakova proudí Chorvaté a městečko získává především díky nedalekému Biogradu na stále větším významu. Ve 12. století je zde vystavěn kostelík zasvěcený sv. Filipovi a Jakovovi, podle nichž je také v pozdějším 15. století město pojmenováno.


Zátoka jako stvořená pro lásku


Pokud nechcete setrvávat po celou dobu své dovolené výhradně na jednom místě, můžete se vydat na různé výlety po okolí. Aktivnější návštěvníci směřují zejména na blízké Kornatské ostrovy nebo na romantickou vyjížďku do zátoky Telašćica na ostrově Dugi otok. Tato hluboká a velmi krásná zátoka je jednou z největších na východním Jadranu a patří mezi chráněné krajinné oblasti. Jestli vás lákají písčité pláže a chcete si užít trochu romantiky v náručí olivových a fíkových hájů, vypravte se do této zátoky a uvidíte, že vaše srdce poskočí upřímnou radostí.


Pláže v náručí fíkovníků


Přístav v náruči podmořského osvětlení


Na procházku se můžete vydat také do již zmíněného města a zároveň přístavu Biograd, který vás jistě zaujme svým působivým podmořským osvětlením. Jako docela jediný na světě má totiž tento přístav nainstalovaná podmořská světla. Jednou ze zdejších kulturních zajímavostí je také vlastivědné muzeum, které stojí přímo na nábřeží. Můžete si v něm prohlédnout sbírku různých archeologických a etnografických artefaktů. Vaši pozornost si pak zaslouží především vystavené historické předměty z benátské lodi, která ztroskotala u ostrůvku Gnalić a v sedmdesátých letech minulého století byla vyzvednuta.


Letovisko Sv. Filip i Jakov je tedy skvÄ›lou volbou pro ty, kteří dávají pÅ™ednost soukromému pobytu v krásném romantickém prostÅ™edí obestÅ™eném borovými háji. PÅ™ijeďte si užít průzračnÄ› čistého moÅ™e, krásných upravených pláží a žhavých paprsků jadranského slunce. Krásná příroda, skvÄ›lé služby, bohatá historie, barvitá kultura a program plný zábavy – to vÅ¡e vám nabízí malebné letovisko Sv. Filip i Jakov. PÅ™ijeďte a nechte na sebe dýchnout kouzlo starých časů. Užívejte si romantiky a hry moÅ™ských vln podsvícených jako nikde jinde na svÄ›tÄ›.




levné apartmány filip i jakov

Levné ubytování v letovisku Sv. Filip i Jakov






Letovisko Sv. Filip i Jakov a romantické zátoky v náruči borových hájů

neděle 17. července 2016

Rybářské městečko Petrčane – průzračné moře, planika a slavný Nin

Léto je v plném proudu a moře pro mnohé daleko. Vypravte se do chorvatského městečka Petrčane a užívejte si jeho průzračných vln i vydatných paprsků slunce!


Toto rybářské městečko najdete v těsné blízkosti moře ve stejnojmenné zátoce. Rozkládá se v severní Dalmácii, 15 kilometrů severozápadně od Zadaru, centra této oblasti. Malebné přímořské městečko Petrčane si velmi rychle získalo svou oblibu průzračně čistým mořem, upravenými plážemi, nedotčenou okolní přírodou, ale také zde nabízeným společenským i kulturním vyžitím.


Průzračné moře, jemný písek


Pokud si chcete dovolenou užít aktivně, právě v Petrčane si můžete vybrat ze široké nabídky sportovních aktivit, které vám zajisté přinesou řadu nezapomenutelných zážitků. S rozhledem do zdejší krásné přírody si zřejmě budete nejlépe užívat různých vodních sportů, jejichž přidanou hodnotou pro vás bude právě průzračně čisté moře omývající pláže s jemným pískem. Petrčane disponuje skvělými podmínkami také pro míčové sporty. Zahrát si tu můžete různé míčové hry včetně klasického i stolního tenisu. O skvělou službu se vám postará i zdejší půjčovna kol, a vy se tak budete moci vydat na cyklistický výlet do malebného okolí.


Dovolená v rybářském městečku Petrčane 1 new


Díky všudypřítomné čistotě je Petrčane skvělou volbou pro rodinnou dovolenou s dětmi. Letovisko je navíc obklopeno borovicovými háji, a tak poskytuje příjemnou ochranu před žhavým jadranským sluncem. Vedle písečných pláží jsou zde i pláže s malými oblázky. Nemusíte se však bát, že by vás při ležení na pláži a slunění nějak omezovaly. Případně vám přijdou vhod také praktické betonové plošiny, které doplňují přírodně skalnaté masivy vhodné k soukromé relaxaci.


Jestli patříte mezi obdivovatele krásné a člověkem nedotčené přírody, pak právě Petrčane je pro vás skvělým výchozím bodem pro pořádání výletů do okolních národních parků.


Na zmrzlinu nebo do starodávné rybárny


Nedokážete si exotickou dovolenou představit bez večerů plných zábavy? Procházky setmělým městem můžete spojit s posezením v příjemných pizzeriích, kavárnách i cukrárnách. Vychutnat si zde můžete lahodnou zmrzlinu, do které se přidává planika, ovoce podobné našim malinám.


Vychutnejte si zdejší zmrzlinu


Typické jsou ale především zdejší restaurace s výbornými rybími specialitami. Vůně dávných časů tohoto rybářského městečka na vás dýchne i z místního tradičního tržiště a staré rybárny. Při procházce zšeřelým městečkem si můžete prohlížet a třeba i zakoupit zdejší typické letní oblečení nebo nějaké ty suvenýry pro vaše blízké.


Mladí nebo i starší odvážní tancechtiví návštěvníci jistě uvítají místní diskokluby nebo různě rozeseté taneční terasy. Je léto a to je třeba si užívat plnými doušky! Tak popusťte uzdu svému temperamentu.


Zlato a stříbro královského města Nin


Nechcete jen odpočívat na pláži a koupat se? Vydejte se na cestu za poutavou historií! Petrčane píše své dějiny po dobu devíti set let, v jeho blízkosti se ale nalézá mnohem starší a známé kulturně historické městečko Nin. To bývá označování jako „nejstarší chorvatské královské město“. Město Nin bylo v 1. století př. n. l. hlavním centrem ilyrského kmene Liburnů. Tehdy se město skvělo opravdu na výsluní slávy. Našli byste zde velkolepý chrám a také monumentální amfiteátr či akvadukt. Nin je pozoruhodný především svou zajímavou polohou. Rozkládá se totiž na nevelkém ostrově, který je s pevninou propojen dvěma starobylými kamennými mosty. Do Ninu se i dnes vchází Dolní městskou branou, která zůstala zachována ještě spolu s  několika pozůstatky středověkého městského opevnění.


Uprostřed města si můžete prohlédnout předrománský kostelík sv. Kříže označovaný jako „nejmenší katedrála světa“. Ten skýtá své půvaby především díky bělostnému vzhledu a půdorysu, který je opravdu ve tvaru kříže. Kostelík pochází z 9. století a právem je za katedrálu označován. Od doby vlády chorvatského knížete Domagoje skutečně plnil funkci biskupského kostela, tedy katedrály. Tento kostel je dodnes zahalen tajemstvím a stává se ohniskem zájmu zástupu vědců. Byl totiž záměrně postaven tak, aby v jeden určitý den v roce a v jednu určitou hodinu pronikal na jasně stanovené místo v kostele paprsek světla a osvětloval je.


Nejmenší katedrála světa


Významným dokladem zdejší bohaté historie jsou také pozoruhodné artefakty uložené v chrámové klenotnici, která bývá nazývána jako „Zlato a stříbro města Nin“. Právě zde si totiž můžete prohlédnout opravdové skvosty, které Ninu mohou závidět i sbírky evropských metropolí. Ostatně některé ze zdejších nálezů můžete vidět i v muzeích ve Vídni či Vatikánu. Vedle skvěle vyhotovených relikviářů a nádherných šperků se zde můžete kochat především slavnou Višeslavovou křtitelnicí z období kolem roku 800. Najdete zde také pozůstatky dvou starochorvatských lodí, které byly vytaženy z ninské laguny. Město Nin nabízí ještě celou řadu úžasných historických lákadel, o kterých je však škoda pouze psát. A tak přijeďte do Petrčane a prohlídku města spojte třeba právě s výletem do Ninu.


Zajímavostí přímo Petrčane je jihovýchodnÄ› položený kostel sv. BartolomÄ›je z 12. až 13. století. Tato půvabnÄ› vyhlížející památka byla v 19. století pÅ™estavÄ›na na klasický obytný dům. Majitelé vÅ¡ak pÅ™i pÅ™estavbÄ› svÄ›domitÄ› zachovali pozůstatky zdejších nástÄ›nných maleb, zaveďte s nimi Å™eč a tÅ™eba vás nechají dovnitÅ™ nakouknout…


Zaujala vás historie Petrčane a Ninu? Chcete svou toulku po starých časech spojit s příjemným odpočinkem u vody a výhledem obestřeným borovicovými háji? Přijeďte do tohoto kouzelného rybářského městečka a nechte na sebe dýchnout rozespalou minulost. Ty krásné staré časy tu na vás čekají, tak si je vychutnejte třeba s pár kopečky místní lahodné zmrzliny.


 


 


levné apartmány petrčane

Ubytování v Petrčane






Rybářské městečko Petrčane – průzračné moře, planika a slavný Nin