sobota 30. dubna 2016

Chorvatské ostrovy - Silba

Silba je ostrov na chorvatském Jadranu, leží 46 km severozápadně od Zadaru a 30 km od nejbližšího místa na pevnině. Silba je nejsevernějším dalmatským ostrovem jihovýchodně od Lošinje a severozápadně od Molatu, na východ od něho je ale ostrov nejbližší, Olib vzdálený 1,7 km.



Ostrov Silba má nejdelší míru 8,3 km, v nejužším místě pak pouhých 700 metrů. Ostrov je obklopen Silbským průlivem na západě a Olibským kanálem na východě.


Doprava


Nejvýznamnějším a nejbližším městem na pobřeží je Zadar, odkud sem vyplouvají pravidelně lodě a trajekty a cesta trvá asi 2 až 3 hodiny. Pravidelné spojení je i s Olibem, Premudou a Ilovíkem. Musíme ale upozornit, že v zájmu ochrany zdejšího prostředí sem nesmí žádné automobily, vozidla je nutno nechat na pevnině. Chodí se zde jen pěšky, v sezoně je dokonce omezená i jízda na kolech. Motocykl má povolený pouze instalatér a poštovní doručovatel.


Příroda


SilbaSilba je druhý nejvíce zalesněný ostrov v Chorvatsku.. Má rozlohu necelých 15 km2. Díky přísné ochraně je tu neporušená příroda a vegetace, ostrov je stále pokryt stromy, zejména crnikou nebo černým dubem. A to mu dává zcela odlišnou atmosféru od jiných chorvatských ostrovů, které jsou pokryté většinou jen skalami a maximálně keři. Nejvyšším bodem ostrova je vrchol Varh 83 m. Ostrov má několik pěkných zátok, a to zejména na jihozápadě Sveti Ante, na jihovýchodě Nozdre, na západě Papranica a Pocukmarak a na severozápadě Pernesticu.


Osídlení


Obyvatelstvo zde zanechalo stopy již z doby kamenné za Illyrů a také z dob římských. Chorvaté se zde usadil již v 8. století. Dnes zde žije asi 265 obyvatel zejména v jediné osadě Silba. Ta se nachází v nejužším místě ostrova, takže má dva přístavy, jeden na západní a druhý na východní straně ostrova. Z doby největšího rozkvětu ostrova pochází barokní mariánský kostel. Symbolem obce i ostrova je vyhlídková věž s vnějším schodištěm z 2. poloviny 19.století. Z vrcholu věže je vyhlídka na celý ostrov i na sousední souostroví.


Cestovní ruch


ostrov silbaDíky příznivým klimatickým podmínkám ostrov vyhledávají lidé s onemocněním dýchacích cest. Nacházejí se tu krásné oblázkové a písčité zátoky a pláže, křišťálově čisté moře, zdravý vzduch, husté jehličnaté lesy, zkrátka ostrov je pro ty, kteří hledají tiché místo k prožití klidné dovolené. Pod stíny palem tu můžeme obdivovat kamenné domy a jejich obezděné zahrady, které jsou le jen připomínkou někdejšího obchodního bohatství ostrova, když plachetnice ze Silba ovládaly obchod mezi Dalmácii a Benátkách Ve městě a na celém ostrově se ale stále nachází množství restaurací, kaváren, obchodů, směnárna, půjčovny lodí. je vidět, že se tu pomalu rozvíjejí cestovní ruch, a to zatím většinou díky milovníkům vodních sportů jachtingu, potápění a sportovního rybolovu.


Pokud jde o ubytování, je zde pouze v soukromí, ale jinak tu jsou všechny potřebné služby včetně zdravotnictví.


Kolem roku 1970 se Silba stala cílem hippies a příznivců punku, kteří tábořili divoce v jižní části ostrova.




apartmány silba chorvatsko

Levné ubytování na ostrově Silba






Chorvatské ostrovy - Silba

středa 27. dubna 2016

Ceny v Chorvatsku 2016

Plánujete cestu do Chorvatska a zajímá vás, na kolik by to všechno mohlo vyjít? Je dobré si předem uvědomit alespoň pro základní orientaci nákladů, které je pro takovou dovolenou potřeba. Co se týče výše celkových nákladů, je to částka, která se odvíjí od mnoha faktorů. Mezi základní a podstatné spadají například doprava, stravování, pojištění aj.


Rozhodli jste se pro cestování vlastním autem, pak je nutné si propočítat, na kolik by vás mohla přijít cesta tam a zpátky. Do cestovních nákladů se nezahrnuje pouze benzín nebo nafta, nicméně je vhodné přemýšlet i nad mýty, dálničními známkami popřípadě poplatky.


Bude vaše cesta ta nejkratší, která může být, nebo vás spíše zaujala cesta pohodlná i při vyšších nákladech? Když nebudete počítat zajížďky typu výletů po cestě nebo bloudění, z České republiky do Chorvatska je to cca 800 km. Samozřejmě záleží, zda vyjíždíte z Liberce nebo ze Znojma a přes co pojedete.


trasy do chorvatska aute

Možné trasy autem z ČR do Chorvatska


Další součástí dopravních nákladů jsou dálniční známky, mýtné nebo poplatky, trajekty, tunely. V České republice se hradí pouze dálniční známky, které se rozlišují na 3 různá dlouhá období – 10 dní, měsíc, rok. Pro dovolenou v Chorvatsku by mohla postačit desetidenní nebo měsíční. Berte prosím na vědomí, že ceny jsou orientační v tom smyslu, že se výše nákladů mění podle typu auta, popřípadě motocyklu. Samozřejmě lze cestovat mimo dálnice, nicméně se tím prodlouží doba jízdy.


Česká republika












Slovensko



Délka období



Cena dálniční známky v Kč



10 dní



310



měsíc



440



rok



1500








Maďarsko



Délka období



Cena dálniční známky v eurech



10 dní



10



měsíc



14








Rakousko



Délka období



Cena dálniční známky v maďarských forintech / eurech



týden (platnost 9 dní)



2975 / 10



měsíc



4780 / 16








Slovinsko



Délka období



Cena dálniční známky v eurech



10 dní



8,8



2 měsíce



25,7








V Chorvatsku se neplatí přímo dálniční známky, nicméně existují zde mýtné brány, ve kterých hradíte poplatky za ujeté kilometry po placených úsecích. Tyto poplatky lze platit jak hotově, tak kartou. Na placení poplatků lze ušetřit při využití elektronického platebního systému ENC.


Co se týče stravování, podle různých průzkumů již není potřeba dovážet si suroviny z České republiky. Pokud máte možnost si na dovolené vařit sami a nemusíte chodit pravidelně do restaurací, cenu surovin se s v porovnání téměř rovnají. Proto můžete místo několika kil jídla do kufru zabalit například jiné věci, na které by již dříve nezbylo místo. V Chorvatsku je zapotřebí najít jen obchod, nejlépe supermarket, kde si dané suroviny nakoupíte. Stravování v restauracích vyjde mnohem dráže, než při domácím vaření, nicméně tento fakt platí i u nás. Záleží na vás, jakou prioritu si zvolíte.


Uvádíme nějaké příklady potravin, které považuji za základní. Ceny jsou uvedené v kunách.



Délka období



Cena dálniční známky v eurech



10 dní



15



měsíc



30


























 



Surovina



Cena v kunách


Chléb

5,50 – 7,50


Mléko

4,50 – 6,50


Vejce

0,8 – 1,20


Kuřecí maso

22,00 – 26,00


Ryby

35,00 – 150,00


Brambory

cca 3,00


Čokoláda

7,00 – 10,00


Zmrzlina

cca 3,00


Pivo

5,50 (1/2 litru) a výše dle značky


Pizza

25,00 – 50,00


Káva

7,00 – 10,00












 



Ostatní zboží



Cena v kunách



Papírové kapesníky 1 balíček



Cca 1,00



Toaletní papír (10 ks)



10,00 – 17,00



Cigarety



12,00 a výše



Aspirin



Cca 15,00










 


Ceny pro rok 2016 a ostatní položky jsou vloženy na stránkách http://www.ubytovanivchorvatsku.cz/chorvatsko/ceny.php


K 1. dubnu 2016 dle ČNB je kurz kuny 1 CZK = 3,6 kuny (kuna je chorvatská měna) a kurz koruny k euru 1 EUR = 27 CZK.




apartmány chorvatsko

Levné ubytování v Chorvatsku bez cestovky






Ceny v Chorvatsku 2016

Služby



Cena v kunách


Kino

Cca 25,00


Kadeřník

100,00 – 150,00


Soukromý zubař

70,00 – 200,00


neděle 24. dubna 2016

Chorvatské ostrovy - Prvić

Ostrovy se jménem Prvić jsou v Chorvatsku dva, jeden je u ostrova Krku, druhý menší u města Vodice. Zabývat se nyní budeme ostrovem větším, který má rozlohu 13,45 či jinde uváděno 12,76 km2. Ostrov leží jihozápadně od ostrova Krk, vlastně je jeho pokračováním.



Vzdálenost je pouhých 900 metrů přes tzv. Senjská vrata. Na druhou stranu má ostrov jen 4,2 km k nebližší kontinentální pevnině. K první větší obci na pevnině má Prvić asi 10 km, a to k Senji severozápadně, případně 48 km severně k Rijece, ale to přes výše zmíněný ostrov Krk. Na jihozápadní straně odděluje Grgurský průliv ostrov od dalšího ostrova St. Gregory, lidově nazývaný Šagargur.


Ostrov má ve smÄ›ru severozápad – jihovýchod 7,8 km, napříč to je v nejÅ¡irším místÄ› 2,5 km.


ostrov Prvic


Doprava


Na ostrov není žádná pravidelná doprava, lze se sem dostat pouze vlastní či jinou soukromou lodí. Nejbližšími přístavy jsou St. Juraj na pevninské straně a Baška na ostrově Krk. Na ostrově Prvić nejsou žádné cesty, všude se dá chodit jen pěšky.


Příroda


Ostrov je tvořen vápencem, je tvořen vlastně strmým horským hřebenem, který korunuje dvanáct vrcholů výšce nad 320 metrů s nejvyšší horou Kur o výšce 357 metrů nad mořem. Ostrov působí vcelku jednolitě, břehy jsou rozčleněny jen menšími zátokami, na jihozápadní straně je to především zátoka Baška, kde se nachází stejnojmenný přístav. Hory na pobřeží tvoří většinou obří soutěsky s řadou skal spadajících strmě do moře z výšky 160 až 300 metrů. Střed ostrova je tedy přístupný pouze na západní straně od majáku několika roklemi. Jimi vedou pastevecké stezky na náhorní plošinu.


prvic luka


Nejjižnějším a současně i nejvýchodnějším bodem je mysu Silo, nejsevernějším mysem je Brezonjin naproti ostrovu Krk, nejzápadnějším bodem je pak bezejmenný výběžek pevniny severozápadního pobřeží.


Ostrov je z větší části holý a skalnatý, jen v okrajových částech najdeme travní porost a osamocený zakrslý keř nebo borovice. Mezi tím však najdeme některé vzácné druhy, dokonce sedmnáct z nich jsou rostliny endemické.


Osídlení


Podnebí má na hlavní vliv na život na ostrově, většinou zde totiž fouká Bora, podle statistik zde vane průměrně přes 203 dní v roce, a o síle hurikánu, 11. až 12. stupně Beaufortovy stupnice, asi 73 dnů v roce, ovšem kromě léta. To jen hlavní důvod, proč je ostrov neosídlen. Jediné místo nedávno osídlené místo je pěkný maják Stražica na nejsevernějším mysu. Ale ani zde již nikdo trvale nežije, maják se řídí automatizovaně. Pokud sem někdo dorazí, tak to jsou občas pastýři, pasou se zde stáda ovcí, a včelaři. Ostrov Prvić je tak největším neobydleným ostrovem v Jaderském moři.


Pokud se dá někde přebývat, tak je to v západních zátokách, kde se nachází deset písčitých pramenů a kde jsou vhodné podmínky pro plavce. Nejkrásnější je ale na jihozápadě pláž Njivica, kde také najdeme stopy po středověkém osídlen, kdy byl ostrov v majetku Frankopanů. Na východní straně se dá na ostrov vstoupit přes skalní soutěsku Furnace, podél které teče jediný potůček na Prvići. Proti nehostinnému vnitrozemím ostrova je podvodní svět úplně jiný.


V roce 1972 byl ostrov Prvič vyhlášen jako chráněná botanická a ornitologická rezervace. nacházejí se zde hnízda řady mnoha druhů ptáků, včetně supa bělohlavého, mnohé druhy přes ostrov migrují.




apartmány krk

Levné apartmány ostrov Krk






Chorvatské ostrovy - Prvić

čtvrtek 21. dubna 2016

Chorvatsko autobusem - výhody a nevýhody

Řešení dopravy na dovolenou pro Chorvatsko autobusem může být výhodným řešením. Někdo se ale třeba tzv. oklepe a řekne, že autobusem již nikdy! Ale proč? V roce 1997 tam prý jel autobusem a od té doby má z toho hrůzu. Změnily se však nejen časy, ale i způsob dopravy.



Mnohé interiéry autobusů se dnes podobají vybavením více vnitřkům letadla než autobusům před dvaceti lety, jezdí se rychle po dálnicích atd.


Navštívit Chorvatsko autobusem můžeme několika způsoby


Nejjednodušší je zřejmě využít služeb některé cestovní kanceláře a s ní se do Chorvatska v určeném termínu vydat. Cestovní agentury nabízejí své vlastní autobusy pro dopravu do Chorvatska mají svá startovní místa, ale nabízejí i možnost svozů z jiných lokalit.
autobus chorvatsko
Jejich řidiči jsou většinou již velmi zkušení, cestu znají mnohdy zpaměti, takže si umějí poradit se všemi nástrahami cest a s požadavky cestujících. Protože se dnes již jezdí většinou po dálnicích, problémy bývají obvykle jen v místech nějakých prací na dálnici nebo s dopravními nehodami a uzávěrkami kvůli nim.


Autobusy jsou pohodlné a příjemné, nabízejí promítání filmů i jinou zábavu, možnost připojení WIFI atd. Protože jde vlastně o individuální dopravu, jde s vedoucím výpravy projednat i možnost nutného zastavení někde na odpočívadle i mimo plán cesty.


Další možností jsou pravidelné linky


Některé společnosti opravdu nabízejí alternativně využít jejich pravidelnou autobusovou linku do Chorvatska. Je to určitě dobré, ale jen pro někoho, protože to má základní omezení. Hlavně bohužel vyjíždějí jen jednou týdně, obvykle jen v pátek, a výstupní místa jsou jen ve velkých městech. Cesta zpět je pak jen v sobotu. Nabízí se tu však přepych, moderní klimatizované autobusy jsou vybavené WC, bezpečnostními pásy, polohovatelnými sedadly, je zde i promítání filmů z DVD, teplé i studené občerstvení po cestě a další vymoženosti nové doby.


Cena autobusové jízdenky do Chorvatska v jednom směru vychází zhruba okolo 1400 Kč na osobu a zpáteční jízdenka tj. obousměrná kolem 2300 Kč.


Největšími prodejci autobusových jízdenek do Chorvatska jsou JadranExpres, Gumdrop nebo Maxner.


autobusem do chorvatska
Pokud někdo pořádá soukromý skupinový zájezd, určitě využije některou autobusovou společnost. Podmínky však mohou být různé a je třeba si dobře vybírat.


Autobus pro cestující všeobecně má některé výhody, například je to jízda bez starostí o směr, pohonné hmoty atd., vcelku je i laciná. Oproti autu, ve kterém třeba jedou pouze dva lidi, může být i lacinější. Nejde totiž jen o benzín či naftu, ale i o dálniční známky a mýtné, placené tunely a mosty atd. Cena jízdy autobusem je také daleko vzdálená od vyšších cen letadlem a dokonce i vlakem. Na druhou stranu je zde také možnost určitého pohybu v uličce, zejména děti toho mohou využít, ovšem pozor na obtěžování dalších cestujících. Autobusy zastavují na benzínových pumpách, kde si můžeme doplnit vodu, pokud tomu tak nelze v autobuse samotném, případně si něco dokoupit, ale odskočit si na WC a podobně.


Nuda po cestÄ›


Velkou nevýhodou autobusu je, pokud máme zejména děti, nuda po cestě. Sedět tolik hodin na jednom místě je obtížné i pro dospělého, natož děti. Proto je tu snaha zejména menší děti nějak zabavit. Při hrách bychom ale měli dát opět pozor, abychom opět neobtěžovali ostatní cestující hlukem, běháním po autobuse a podobně. Dnes máme možnost použít sluchátka a hudbu či pohádky poslouchat přes ně, máme počítače a obvykle i s možností připojení WIFI v autobuse.


Jednoduchou a stále zábavnou hrou jsou karty, magnetické šachy, počítání modrých a červených kolem jedoucích aut, tichá pošta atd. Pokud je vtipný vedoucí výpravy, i on může nějaké hry organizovat pro větší skupinu, dál třeba zpívat písničky nebo připravit si různé zábavné kvízy a hrát soutěže o drobné ceny. Cesta pak uběhne daleko rychleji a možná se již budete za pár dní pobytu u moře těšit na cestu zpět domů, jak se opět pobavíte. A pak že cesta do Chorvatska autobusem musí být nuda, stačí se jen dobře připravit.




dovolená chorvatsko

Levné ubytování v Chorvatsku






Chorvatsko autobusem - výhody a nevýhody

pondělí 18. dubna 2016

Chorvatské ostrovy - Maun

Ostrov Maun patří mezi jadranské ostrovy v severní Dalmácii do oblasti Zadarského souostroví a nachází se západně přes Maunský průliv od ostrova Pag, se kterým má stejný směrem od severozápadu k jihovýchodu. K přístavišti Mandre to jsou necelé 3 km, ale do většího přístavu Novalja přes Pag 12 km.



Na severu se k němu blíží ostrov Škradla, na jihovýchodě pak několik menších ostrůvků, nejbližším je Brušnjak. Ostrov má délku 9 km a v neužším místě šířku jan 500 metrů, nejširší je v severní části, kde měří 1,5 km.


Doprava


Na ostrov nevedou žádné pravidelné lodní linky, lze se sem dostat jen vlastním nebo pronajatým člunem, a to zejména z přístavu Mandre, případně, a to je asi nejčastější případ, jako účastník jednoho z mnohých fakultativních výletů z letovisek na okolních ostrovech. Přístaviště jsou v zátoce Koromačna a pak v jedné malé výše k severozápadu. Najdeme zde i betonové molo. Ostrovem Maun napříč prochází jen pěší stezka.


Příroda


ostrov MaunOstrov o rozloze asi 8,5 km2 je tvořen vápencem, je velmi protáhlý a jeho pobřeží člení několik zátok a zálivů. Na severu to je k západu otevřená zátoka Šip a od ní k jihozápadu Pod Crkvino a dál Olipski potar. V nich se dá skrýt přes větrem Bórou, a proto jsou vhodné jako kotviště pro jachty a malé lodě. Na jihozápadní straně je pak největší zátoka Koromačna, která je však velmi větrná. Na straně k pevnině od jihu to jsou nejhlubší a nejužší zátoka Rakovisa a dál Kolanski porat, a konečně zhruba uprostřed nejširší zátoka Dražica.


Povrch ostrova je z velké části skalnatý a jinak většinou porostlý různými druhy nízkých keřů, případně trávy. Ostrov tvoří jeden skalní hřeben s nejvyššími vrcholy v jižní části, nejvyšší kota zde dosahuje výšky 64 metrů nad mořem.


Osídlení


Maun bylo osídlen již v pravÄ›ku, ale poprvé se o nÄ›m dovídáme až z darovací listiny z roku 1069, ve kterém chorvatský král Petr KreÅ¡imír IV. daroval v Zadaru klášteru sv KerÅ¡evan Maun jako „ostrov v naÅ¡em dalmatského moÅ™i“. V severnÄ›jší části ostrova také najdeme zbytky po dávných obyvatelích ostrova, například zříceniny kostela, dnes tu vÅ¡ak nežije nikdo. Ostrov Maun vÅ¡ak používají zemÄ›dÄ›lci z nedalekého Pagu jako pastviÅ¡tÄ› ovcí. Ostrov má proto také nÄ›kolik domů, které jsou ale jen občas obydlené


Cestovní ruch


Jak bylo zmíněno, ostrov je velmi oblíbený ke koupání, a proto je zde na pobřeží v sezoně poměrně velký ruch. Samozřejmě největší počty rekreantů míří do chráněných zátok, kde najdou nejen bílý písek, teplou vodu bez ježur, ale i absolutně čisté moře.


chorvatské ostrovyMísta jsou to vhodná i pro rodiny s malými dětmi. Ostrov je také vyhledávaný příznivci potápění, nacházejí se zde krásné podvodní stěny a útesy, v jejichž okolí lze spatřit mnohé druhy ryb, jako jsou rozedranci, kanice či humři.


Na ostrov také míří jachtaÅ™i, kteří zde nÄ›kdy kotví ve velkých počtech. OstatnÄ› nÄ›kteří si ostrov „pletou“ s podobným ostrovem, kde se natáčel film Modrá laguna. Cestovní ruch tu jinak nemá žádné podmínky, není tu žádná možnost ubytování, občerstvení a podobnÄ›. Na druhou stranu tu podmoÅ™ská fauna a flóra má k životu vynikající podmínky, a pÅ™i čistotÄ› zdejší vody se ani nemusí za ní chodit do velikých hloubek takže ideální pro potápÄ›ní.




dovolená zadar chorvatsko

Levné ubytování v Zadaru






Chorvatské ostrovy - Maun

pátek 15. dubna 2016

Imigranti v Chorvatsku? Na plážích je nepotkáte!

Evropa se poslední půl rok musí potýkat s nečekanou krizí, za kterou stojí válka v Sýrii a vlna emigrujících uprchlíků, která míří přes státy Evropy povětšinou do Německa. Tato migrační vlna představuje velký problém, který se v současné době daří alespoň do určité míry řešit, ovšem migranti neustále přicházejí a hledají nové a nové cesty, jak do vnitra Evropy proniknout.



Evropská společnost je momentálně rozpolcena na dva tábory. Tím prvním jsou lidé, kteří migranty v Evropě odmítají a mají z nich strach. Na druhé straně jsou lidé, kteří chápou tíživou situaci těchto lidí a kteří, i přesto že migrační krizi vnímají, jak opravdovou krizi, zachovávají chladnou hlavu a celou problematiku se snaží řešit rozumnou cestou.


Krize a Chorvatsko


Tato krize dopadla samozřejmě i na Chorvatsko, protože právě to představuje či spíše představovalo, jednu z tras, kterou mohou uprchlíci využít. V současné době se Chorvatsko k migraci staví odmítavým postojem, a veškeré migranty, kteří se snaží přes jeho území do Evropy dostat odmítá. Část migrantů ovšem přes Chorvatsko již přešla a právě to může být důvodem, proč by si někteří Evropané, Češi nevyjímaje, mohli myslet, že dovolená v Chorvatsku již není bezpečnou dovolenou. Pojďme se podívat na několik důvodů, proč tomu tak není a na co si eventuálně dávat pozor.


Chorvatská pláž

Chorvatská pláž


Cesta


Pokud se tímto tématem budeme prodírat postupně, určitě nás bude nejdříve zajímat samotná cesta do Chorvatska, stav dálnic, hraničních přechodů a vnitrozemských tras. Hlavní trasy emigrantů vedou do Německa a západní Evropy přes Řecko, případně Itálii a Španělsko. Jednu dobu byla otevřená hranice ze Srbska do Chorvatska tedy přes hluboké chorvatské vnitrozemí směrem ke slovinským hranicím. Dnes je již tato trasa uzavřená. Slovinská vláda, stejně jako ta chorvatská, se ovšem k uprchlíkům staví odmítavě, a proto jsou jakýkoliv uprchlíci zadržení na legálních hranicích těchto dvou států převáženi speciálními vlaky a autobusy přes celou zemi k dalším hranicím s Rakouskem a Maďarskem. Nepotkáte tak zde žádné volně se pohybující osoby, které by jakýmkoliv způsobem mohli ohrožovat vaší bezpečnost.


To samé platí i pro samotné Chorvatsko. Jelikož trasy migrantů vedou přes severní vnitrozemí a většina turistů naopak míří na Jaderské pobřeží, tyto dvě trasy se protínají pouze na hranicích. Ty jsou tak jediným místem, kde byste mohli na migranty narazit. Chorvatské vládě se ovšem podařilo velice efektivně zajistit nejen bezpečí cestujících, ale také strategií přijímání a odvážení uprchlíků ven ze země. Hraniční kontroly těchto osob probíhají mimo přechodové uzly ve speciálních střediscích, které jsou k tomu postaveny. Nemusíte tak míst strach, že by vás migranti zdržovali a představovali pro vás nebezpečí. V tuto chvíli však žádní uprchlíci přes Chorvatsko ani neprojíždějí.


Migranta na pláži nehledejte


Většina lidí má strach, že migranti naruší poklidnou dovolenou svou přítomností v letoviscích a na plážích. To je ovšem naprostý omyl. Jak již bylo řečeno, migranti putují především přes severní vnitrozemí a jadranské pobřeží pro ně představuje obtížné překonávání hornaté krajiny s velkým množstvím potencionálních rizik. Ani lodě uprchlíků na pobřeží nečekejte. Migranti, pokud se rozhodnout cestovat lodí, se povětšinou plaví k břehům Řecka nebo Itálie, delší cestu po Jaderském moři v žádném případě neriskují a plavit se Jadranem nepředstavuje žádnou rozumnou cestu, jak se do Evropy dostat.


Řecká pláž

Řecká pláž


Kde migranta najít


Pokud byste tedy přeci jen na imigranty v Chorvatsku chtěli narazit tak to můžete zkusit jedině na severu tj. na Chorvatsko-Srbských hranicích, kam se ovšem Čech mířící na dovolenou dostane jen těžko. Dalšími rizikovými místy jsou vnitrozemské, hlavní komunikační uzly, kde se ovšem nacházejí pouze ti uprchlíci, které nezachytila Chorvatská migrační síť, a to mohou být vskutku jen jedinci. Nemusíte tedy mít vůbec žádný strach a dovolenou v Chorvatsku si naplno užijete !




dovolená chorvatsko

Hledej levné ubytování v Chorvatsku






Imigranti v Chorvatsku? Na plážích je nepotkáte!